Vreselijk: ISIS gijzelt 43 overgebleven christelijke families in Raqqa

Geen categorieapr 01 2016, 8:00
Christenen in ISIS-hoofdstad Raqqa kunnen geen kant op. Van ISIS mogen zij de stad niet meer uit.
De laatste overgebleven christenen in ISIS-hoofdstad Raqqa staat mogelijk een vreselijk lot te wachten. De terreurgroep heeft namelijk streng verboden dat christenen Raqqa verlaten – in feite worden ze dus gegijzeld in hun eigen stad. ISIS voerde al lange tijd een wreed schrikbewind tegen de christelijke bevolking van het kalifaat, maar dat christenen niet meer kunnen reizen, is nieuw.
Het decreet van ISIS om christenen feitelijk op te sluiten in Raqqa belooft weinig goeds voor de gemeenschap. ISIS beschouwt christenen als minderwaardige mensen, en heeft de stad Mosoel, in Irak, al volledig gezuiverd. De eeuwenoude christelijke gemeenschap daar, is volledig uitgemoord en gevlucht. In het kalifaat hebben christenen een dhimmi-status. Zij moeten zich speciaal registreren, en een extra belasting betalen aan de ISIS-overheid. Naast die afpersing, zijn er ook nog andere maatregelen om christenen het leven zuur te maken, zo is het hen niet toegestaan om kerken te bouwen of zelfs te repareren, christelijke symbolen te dragen, of te bidden in het openbaar.
Ooit was 20 procent van de Syrische bevolking christelijk. Nu ISIS grote delen van het land onder controle heeft, is dat getal nog maar 10 procent. Het ziet ernaar uit dat ook in Syrië de christelijke gemeenschap volledig zal worden vernietigd, net als eerder in Irak het geval was. ISIS voert een doelbewuste genocide richting christenen, met de bedoeling om alleen (soennitische) moslims over te houden.
Het is te hopen dat de 43 overgebleven christelijke families in Raqqa het er levend vanaf brengen, maar ISIS kennende is die kans helaas klein. De extremistische slachters lijken niets liever te doen dan iedereen die het niet met hen eens is, de keel door te snijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten