Vijf manieren waarop hardlopen de gezondheid helpt!

Geen categoriejul 25 2016, 19:00
Het lijkt misschien een inkoppertje, maar veel mensen onderschatten wat voor een enorm verschil regelmatig hardlopen kan maken voor de conditie van een gemiddeld persoon. Een rondje per dag doet wonderen voor iemands gezondheid, en dat zal ik op vijf manieren aantonen.
1. Hardlopen maakt je gelukkiger.
Hoe goed of hoe slecht je je ook voelt: na een sportieve sessie voel je je altijd beter. Hoe dat komt, kan de wetenschap uitleggen. Het is namelijk een hormonaal verhaal: bij het sporten komen zogeheten endocannabinoïden vrij, die je oppeppen en zelfs zó krachtig zijn dat ze een depressief persoon zich weer goed kunnen laten voelen.
2. Hardlopen zorgt dat je weer in vorm bent.
Het is algemeen bekend dat je caloriën verbrandt als je hardloopt. Maar wist je ook dat het verbranden van caloriën gewoon nog een portie doorgaat nadat je allang weer met een glas ijskoude limonade thuis op de bank zit? Dit effect heet de afterburn, en je kan het min of meer vergelijken met het ontvangen van een loonstrookje nadat je al lang en breed ontslag hebt genomen. Een mooie extra, dus!
3. Je krijgt stevige knieën van hardlopen.
Er gaat een indringend maar onzinnig fabeltje rond dat rennen heel slecht zou zijn voor je knieën. Welnu: dat zijn wetenschappers dus totaal niet eens met de onheilsprofeten. De kans op artritis neemt namelijk zienderogen af bij mensen die regelmatig een blokje om gaan rennen. Zelden zien doktoren namelijk personen met knieklachten die levenlange hardlopers zijn.
chk_captcha
4. Hardlopen houdt je scherp.
Niet alleen je lichaam heeft iets aan regelmatige blokjes om, maar je hersenen ook. Als jij jarenlang hebt hardgelopen, is de kans veel groter dat je op latere leeftijd significant minder moeite zal hebben met zaken als het veranderen van taken, je aandacht ergens op richten of je geheugen snel laten werken. Hardlopen doe je dus niet alleen voor je spiermassa, maar zeker óók voor je grijze massa!
5. Hardlopen voorkomt kanker.
Alles veroorzaakt tegenwoordig kanker, als je de medische wetenschap moet geloven. Welnu, hardlopen is en blijft een uitzondering. Sterker nog: gedoseerd rennen op regelmatige basis voorkómt juist kanker, zo ontdekten wetenschappelijks die publiceerden in de Journal of Nutrition. En wie reeds kanker heeft, doet er ook goed aan te rennen. Dat verhoogt namelijk de effectiviteit van een mogelijke chemotherapie.
Zo, nu genoeg getreuzeld. Hup, dat beeldscherm uit, wandelschoenen aan en hardlopen maar!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten