Eindelijk! Duitsland stuurt 12.500 Afghaanse nepvluchtelingen linea recta terug naar eigen land

Geen categorienov 17 2016, 16:00
Is er toch nog hoop voor het land van Angela "Wir schaffen das!" Merkel?
Ik geef toe: na de beruchte uitspraak die Merkel aan het begin van de migrantencrisis deed die - hoe naïef kun je zijn - ons moest overtuigen dat we al die migranten hier wel aankonden, was mijn vertrouwen in onze oosterburen tot een dieptepunt gezonken. De afgelopen maanden lijkt er echter eindelijk weer verbetering in te zitten: de deur die eerst wagenwijd openstond staat nu op een kiertje, en verdachten van extremisme worden keihard aangepakt. Dat dit niet uit liefde voor onze normen en waarden is gegaan spreekt voor zich: het waren de zeer pijnlijke deelstaatverkiezingen - waarbij de regerende CDU keihard werd afgestraft voor haar wanbeleid qua immigratie - die Merkel overhaalden toch maar wat beter naar het volk te gaan luisteren.
Wat de reden ook zij, er is weer een beetje hoop voor Duitsland, en Europa in het algemeen. Daar past deze bekendmaking van donderdag perfect bij. Duitsland heeft bekend gemaakt dat het maar liefst 12.500 zogenaamde 'vluchtelingen' uit Afghanistan gaat terugsturen naar dat land. De reden is glashelder: in veel gebieden is het veilig genoeg voor deze mensen, dus ze hebben geen enkele reden om hier te zijn. Sterker nog: ze hadden veel minder risico gelopen als ze gewoon thuis waren gebleven.
Want laten we wel wezen: een reis van Afghanistan - dat aan China grenst! - naar Europa is ontzettend lang en levensgevaarlijk.
We hebben het hier immers niet over een land als Syrië, dat op enkele uren per boot van Europa ligt. Nee, dit een reis die door landen als Iran voert, en waar de kans dat je nooit aankomt heel reëel is. Als je naar veiligheid op zoek bent, is een reis van Afghanistan naar Europa dan ook niet bepaald de slimste keuze. Maar goed, daar gaat het deze mensen natuurlijk helemaal niet om: het is niet voor niets dat ze hierheen komen en niet naar veilige buurlanden als China of Turkmenistan.
Reden genoeg dus om deze mensen zo snel mogelijk terug te sturen naar waar ze vandaan komen. Duitsland heeft daar deze keer een voorbeeldfunctie voor heel Europa, en voor Nederland in het bijzonder wat mij betreft. Kunnen we het voorbeeld van onze oosterburen zo snel mogelijk gaan volgen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten