Pietenhaters hebben het voor elkaar hoor: iedereen bij intocht Maassluis door veiligheidspoortjes

Geen categorienov 10 2016, 18:00
Geef jezelf maar een schouderklopje, Jerry Afriyie en Sylvana Simons. Het mooiste kinderfeest ter wereld is nu definitief verpest.
Wat leek de wereld vroeger toch een stuk vreedzamer. Tenminste, dat leek het voor kinderen. Hoewel geweldsincidenten natuurlijk van alle tijden zijn, lukte het - in ieder geval in mijn jeugd - nog prima om kinderen daar redelijk van af te schermen, zodat zij daar allemaal niet zoveel van meekregen. Helaas, vrees ik vandaag, ben ik lid van de laatste generatie die nog van zo'n jeugd heeft kunnen genieten.
Want ja, geweld en veiligheidsmaatregelen zijn overal en ontsnappen ook aan de kinderogen niet meer. Overal is de beveiliging de afgelopen jaren stevig opgevoerd, maar op één plek was deze vooralsnog in ieder geval niet zo zichtbaar: de nationale Sinterklaasintocht.
Helaas is ook dat verleden tijd. De burgemeester van Maassluis, waar Sinterklaas en zijn (Zwarte?) Pieten zaterdag aan moeten komen, heeft namelijk donderdag bekendgemaakt dat de beveiliging stevig aangescherpt zal worden bij de intocht. Dat zal op onzichtbare manieren gebeuren, maar ook op heel zichtbare manieren. De meest in het oog springende maatregel is om alle bezoekers - of het nou kinderen of volwassen zijn - door veiligheidspoortjes te laten lopen om hen te controleren op hun spullen.
Het erge is dat het hier niet eens zozeer om controles op wapens en dergelijke gaat. Dat zou, hoe triest het ook is, nog wel te rechtvaardigen zijn in deze tijden. Maar nee, het gaat hier vooral om het weren van demonstranten en hun eventuele spandoeken en dergelijke. Protesterende bezoekers - vóór en tegen Zwarte Piet - mogen namelijk niet tussen het publiek staan, maar hebben een apart vak toegewezen gekregen. Het probleem is echter dat meerdere partijen hebben aangegeven te gaan protesteren bij de intocht, maar dat slechts één organisatie - die nota bene pro-Piet is - toestemming heeft gevraagd om in dat vak te gaan staan. Er valt dan ook te verwachten dat Zwarte Pieten-hatend Nederland zich zal proberen te mengen onder de normale bezoekers om het feest zo publiekelijk mogelijk, onder het oog van alle kinderen, onderuit te halen.
En dus zijn deze extreme maatregelen nodig, die de intocht van het kinderfeest steeds meer doen lijken op een bezoek van een staatshoofd. Ik feliciteer alle Pietenhaters dan ook, want zonder hen was dit allemaal nooit gelukt: Sinterklaas is definitief naar de knoppen. Dag Sinterklaasje!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten