De revolutie begint met ondersteuningsverklaringen: VNL is al binnen, maar Forum en GeenPeil hebben hulp nodig

Als je Nederland echt wilt veranderen moet je er voor zorgen dat de nieuwe partijen dit jaar allemaal doorbreken. Dat gaat dan immers logischerwijze ten koste van de oude, traditionele partijen die de macht in ons land al decennialang onderling verdelen. 

Jan Roos van VNL (VoorNederland) kan buitengewoon tevreden zijn. Zijn partij heeft namelijk overal in Nederland genoeg ondersteuningsverklaringen ingezameld om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Er zijn er alleen nog een paar nodig op Bonaire, maar ook dat komt in orde. Dit betekent dat VNL de eerste nieuwe partij is die zijn zaakjes ruimschoots voor de deadline op orde heeft. Het bewijst maar weer eens dat VNL de organisatie en de professionaliteit heeft om er een succes van te maken. Een hoop andere partijtjes kunnen daar het één en ander van leren.

Goed nieuws dus voor Roos, Joram van Klaveren, Louis Bontes en hun partijleden (en de gewone rechtse kiezer, overigens), maar helaas betekent dit niet dat we al op onze lauweren kunnen rusten. Voor zover bekend zijn GeenPeil en Forum voor Democratie er namelijk nog niet. Zij hebben dus nog steeds ondersteuningsverklaringen nodig. In het geval van Forum is het precieze aantal me niet bekend, maar GeenPeil heeft het over een stuk of 100.

Nederland is verdeeld in 20 kieskringen. In elke kieskring (behalve de Antillen) hebben partijen 30 ondersteuningsverklaringen (OSV’s) nodig. Om een OSV te ondertekenen in een bepaald district moet je daar kiesgerechtigd zijn, en je moet het formulier invullen en ondertekenen op het gemeentehuis in het bijzijn van een daartoe bevoegde ambtenaar. Dit is zogenaamd bedoeld om ervoor te waken dat er geen ‘fraude’ gepleegd wordt, maar is feitelijk natuurlijk een manier voor de oude politiek om nieuwe partijen tegen te werken. Afijn, die horde is vrij klein om te nemen; zo’n OSV invullen op het gemeentehuis kost maar een paar minuten.

Op hun website leggen Jan Dijkgraaf en Bart Nijman van GeenPeil uit hoe dit allemaal werkt. Je kunt daar het formulier downloaden, waarna je snel even naar je gemeentehuis kan om de boel te regelen.

De enige ‘maar’ is dat je maar één OSV kunt tekenen als kiezer. Als je dus al een OSV hebt ingeleverd voor VNL kun je er niet één bijdoen voor Forum of GeenPeil. Sterker nog, als je dat wel doet worden beide OSV’s ongeldig verklaard, waardoor beide partijen nog verder van huis zijn dan nu. Dat betekent dus ook dat je moet kiezen tussen Forum en GeenPeil als je nog geen OSV’s ingevuld hebt maar dat best wilt doen. Mijn advies: kies gewoon de partij die het beste bij je past.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ome Ga

  Okay, genoeg is genoeg. Geen Peil en FvDem: HOP VnL backen en – net zo bewézen – productief worden als VnL. Naast Wilders’ vuist een vuistje maken. En meedoen, in de aaaaanval!

 2. Wim Vreeswijk

  Gratis tip! Indertijd (2014) heb ik dat voor de Anti Euro Partij (AEP) geregeld via een professioneel uitzendburo die dat, inclusief de 10 handtekeningen op de Antillen, die dit in een mum van tijd regelde met een flink aantal werkstudenten.

 3. Syntha

  Ome Ga,

  Ik ben al voorzien van gas en waterleiding (grijns) en weet precies bij welke partij ik wezen moet. Bedankt allemaal voor de tip….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.