Nieuwe peiling bevestigt trend: PVV stijgt, VVD gaat onderuit

Kiezers zijn het vertrouwen in de VVD kwijt en verlaten de partij massaal.

Goed nieuws voor Geert Wilders: in de laatste peiling staat de PVV bovenaan, met vier zetels verschil ten opzichte van de VVD. De Politieke Barometer van Ipsos geeft Wilders’ partij 28 zetels, terwijl de VVD gedaald is naar 24. Er is dus een gat van vier zetels ontstaan tussen de partijen, en dat is significant: twee weken geleden stonden in dezelfde peiling beide partijen nog op 27 zetels. De PVV heeft er dus eentje bijgekregen terwijl de VVD er drie is kwijtgeraakt.

De peiling bevestigt de trend die in andere peilingen al zichtbaar was. Eerder deze week berichtte De Dagelijkse Standaard over de schokkende peiling van Kantar Public (voorheen TNS-NIPO) waarin de PVV een gigantische voorsprong heeft op de VVD. In die peiling kreeg de PVV maar liefst 35 zetels tegenover 22 voor de VVD. Hoewel de Politieke Barometer van Ipsos een minder spectaculaire voorsprong weergeeft voor Wilders, tonen zowel de peiling van TNS-NIPO als de peiling van Ipsos aan dat de VVD de afgelopen weken in zwaar weer verkeert, en dat de PVV daarvan profiteert.

Peilingen hebben altijd een foutmarge, waardoor het niet goed is om je blind te staren op gepeilde zetelaantallen. Wat peilingen echter wél heel goed weergeven, zijn de trends in de publieke opinie. Nu meerdere peilingen dezelfde trend weergeven, kun je met zekerheid stellen dat kiezers klaar zijn met de VVD. Het debacle met minister Van der Steur – de zoveelste VVD-bewindsman die moest opstappen – toont weer eens aan dat de partij van Mark Rutte niet zo betrouwbaar en stabiel is als ze de kiezers wil doen geloven. Voor veel kiezers heeft de VVD inmiddels een zeer onbetrouwbaar imago.

Dat veel kiezers de VVD als onbetrouwbaar zien en dus niet meer op de partij gaan stemmen, komt natuurlijk niet alleen door de incapabele Van der Steur, maar ook door de gebroken beloftes van Rutte. Rutte beloofde dat er minder macht zou worden overgedragen aan de EU, maar doet intussen precies wat Brussel wil. Rutte beloofde te luisteren naar het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar negeerde de uitslag volkomen. Rutte beloofde de immigratie te verminderen, maar intussen staan de grenzen nog steeds wagenwijd open.

Wilders komt daarentegen met een glashelder verhaal: Nederland moet uit de Europese Unie en onze grenzen moeten dicht. Het is niet verwonderlijk dat veel kiezers daarom de PVV verkiezen boven de VVD van Mark Rutte die continu zijn beloftes breekt.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. HaZ

  Duidelijk dat de stemmers klaar zijn met het gelieg, gedraai en niet nakomen van beloftes. Dat zet zich ook door in de aanloop naar de as. verkiezingen. Mensen willen geen partijen meer die loze beloftes doen voor de verkiezingen om deze na de verkiezingen weer overboord te kieperen. Kiezers anno 2017 willen een daadkrachtige overheid zien die aandacht heeft voor hun problemen en in meer of mindere mate daar ook invloed op willen houden ( referenda) en niet zoals tot nu toe alles maar door hun strot geduwd krijgen, maar belangrijkste een overheid die beslissingen neemt en niet zoals afgelopen decennia een overheid van zakkenvullers,liegbeesten, zelfverrijkers en wegkijkers.

 2. Ritter

  Zojuist gehoord dat de EU wederom geen effectieve maatregelen neemt om de massa (illegale) immigratie te stoppen.

  Kortom, de politieke elite laat Europa gewoon volstromen met illegalen uit vooral de islamistische landen. Dat zal (vooral op de lange termijn) grote demografische gevolgen. Een soort culturele en demografische “zelfmoord” van Europa.

  Van de week zeiden zelfs (linkse) leraren dat de integratie van moslims is mislukt. Het rapport van Koopmans laat zien dat islamitisch fundamentalisme een steeds groter probleem word in Europa omdat veel moslims weigeren te integreren. Ook de tweede en derde generatie.

  Volgens de EU en hun vriendjes in de media is Trump een gevaar voor Europa.

  Maar Trump is geen gevaar voor Europa. Het “open grenzen” beleid van Merkel en de Europese politieke elite is het werkelijke gevaar voor Europa vanwege de grote demografische gevolgen van dat “open grenzen” beleid.

  1. jennifer

   Ritter dit is al jaren bekent dat dit de bedoeling is van de EU, Merkel, en Soros, en niemand die er iets aan doet en dit stopt of tegenhoud. Het zelfde met het terugkeren van deze gelukszoekers, dat is ook niet wat ze willen. De waarheid is gewoon dat Europa geislamitiseerd moet worden. Dit is vanaf het begin de bedoeling geweest, daarom moest de EU er ook komen, zodat burgers geen kans meer hadden om zich hiertegen te verzetten.

 3. robmdw

  Wat een uitgebreid onintelligente duiding om hier te spreken van een trend…. Beste man, een trend is echt iets anders. Trend was dat de PVV flink steeg en medio dit jaar daalde, de daling werd accuut gekeerd door het Trump effect, en dit effect is sterk, maar zeer emotioneel en dus uiterst instabiel. Toch begon de VVD weer in te lopen. Vier zetels verschil in de peilingen betekent qua peilingen erg weinig.
  Kortom dit artikel vertelt meer over de gekleurde duiding van peilingen dan peilingen zelf. Dus peilingen zijn dagkoersen en worden dit steeds meer, trends zijn zeer moeilijk te lezen. Nu komt hierboven ook nog een campagne-achtige en dus door belang gekleurde duiding. Heel en heel erg ver weg van enige realiteitswaarde.

  1. Jan

   Eindelijk iemand die het een beetje snapt. De trend voor de PVV is sinds het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis dalend. Incidenten zoals het proces, Trump en nu even van der Streur trekken de PVV af en toe weer iets omhoog maar daarna zakken ze weer. Zonder bijzondere zaken de komende weken, verwacht ik ze ergens rond de 25 zetels. Daarmee zouden ze door alle versnippering toch nog de grootste kunnen worden. Veel zal afhangen of de VVD nog een andere uitdager gaat krijgen. Als Klaver of Pechtold in de buurt van de VVD gaat komen, gaan ze strategische stemmen binnenhalen en zie ik de PVV niet bijblijven. De door rechts gedroomde strijd tussen Wilders en Rutte zie ik niet gebeuren. Die vissen teveel in dezelfde vijver.

 4. De Dagelijkse Onzin

  Jawel, we hebben 2 meet momenten en het verschil daartussen noemen we euh de trend. Hahaha. Hoe kortzichtig is het trekken van deze conclusie? Inderdaad heel kortzichtig.

 5. Analist

  Mijn dag kan niet meer stuk. Nu nog even wachten op de uitslag van de kiesraad en dan wordt het feest hopelijk nog groter.

 6. Sarko

  75 % van de kiezer gaat niet op de PVV stemmen.
  Geert geeft aan dat hij geen concessie gaat doen op zijn islam standpunt.
  Daarbij wetende dat hij alleen door de SGP zal worden gesteund.
  Ach blijf het herhalen, hij zet zich bewust buitenspel en kruipt bij het mislukken van de coalitie vorming weer in de slachtofferrol. Die rol is hem op het lijf geschreven 🙂

  1. Analist

   Mee-regeren zal niet lukken, maar de PVV kan wel als een stormram op de politie coalitie blijven rammen. Eens gaan ze het begeven.

   1. Jan

    Directe invloed zal Wilders nooit krijgen. Indirect zie je wel dat andere partijen punten overnemen. Al dan niet uit overtuiging, of om Wilders de wins uit de zeilen te nemen.

    Op zich vind ik dat wel positief. Hoewel ik nooit op die narcistische gek zou stemmen, heeft hij natuurlijk af en toe wel een punt en kan het geen kwaad dat hij de andere partijen ook wakker schud.

  2. jennifer

   Hoe wil jij dat zo zeker weten, er zijn veel mensen in Nederland die gewoon niet zeggen waar ze op gaan stemmen straks. De hele peiling kon dan nog wel een in het water vallen, zelfs de burgers die altijd maar links bleven stemmen hebben er inmiddels genoeg van. Het kon nog wel eens heel anders gaan uitpakken als wat iedereen maar zit te voorspellen steeds.

   1. Sarko

    Meer als 50 zetels kan de PVV niet behappen

   1. Nasrani

    ik ook niet, ik hou wel van fatsoen.

  1. jennifer

   In een plaats waar veel uitkerings parasieten zitten, en veel buitenlanders die hiervan profiteren vind ik dat niet verwonderlijk.

   1. Beukman

    @Jennifer
    Bestaan er eigenlijk leesbrillen die op jouw parasietenkoppie passen? Je hebt nl geen donder van dat artikel begrepen. Laten we hopen dat het slechts aan je ogen ligt, en niet aan je verstand.

    1. Nasrani

     Je doet je naam eer aan. Blij mee?

     1. Beukman

      Ja hoor. Ik ben niet van de politieke correctheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.