Nieuwe peiling bevestigt trend: PVV stijgt, VVD gaat onderuit

Geen categoriefeb 03 2017, 15:00
Kiezers zijn het vertrouwen in de VVD kwijt en verlaten de partij massaal.
Goed nieuws voor Geert Wilders: in de laatste peiling staat de PVV bovenaan, met vier zetels verschil ten opzichte van de VVD. De Politieke Barometer van Ipsos geeft Wilders' partij 28 zetels, terwijl de VVD gedaald is naar 24. Er is dus een gat van vier zetels ontstaan tussen de partijen, en dat is significant: twee weken geleden stonden in dezelfde peiling beide partijen nog op 27 zetels. De PVV heeft er dus eentje bijgekregen terwijl de VVD er drie is kwijtgeraakt.
De peiling bevestigt de trend die in andere peilingen al zichtbaar was. Eerder deze week berichtte De Dagelijkse Standaard over de schokkende peiling van Kantar Public (voorheen TNS-NIPO) waarin de PVV een gigantische voorsprong heeft op de VVD. In die peiling kreeg de PVV maar liefst 35 zetels tegenover 22 voor de VVD. Hoewel de Politieke Barometer van Ipsos een minder spectaculaire voorsprong weergeeft voor Wilders, tonen zowel de peiling van TNS-NIPO als de peiling van Ipsos aan dat de VVD de afgelopen weken in zwaar weer verkeert, en dat de PVV daarvan profiteert.
Peilingen hebben altijd een foutmarge, waardoor het niet goed is om je blind te staren op gepeilde zetelaantallen. Wat peilingen echter wél heel goed weergeven, zijn de trends in de publieke opinie. Nu meerdere peilingen dezelfde trend weergeven, kun je met zekerheid stellen dat kiezers klaar zijn met de VVD. Het debacle met minister Van der Steur – de zoveelste VVD-bewindsman die moest opstappen – toont weer eens aan dat de partij van Mark Rutte niet zo betrouwbaar en stabiel is als ze de kiezers wil doen geloven. Voor veel kiezers heeft de VVD inmiddels een zeer onbetrouwbaar imago.
Dat veel kiezers de VVD als onbetrouwbaar zien en dus niet meer op de partij gaan stemmen, komt natuurlijk niet alleen door de incapabele Van der Steur, maar ook door de gebroken beloftes van Rutte. Rutte beloofde dat er minder macht zou worden overgedragen aan de EU, maar doet intussen precies wat Brussel wil. Rutte beloofde te luisteren naar het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar negeerde de uitslag volkomen. Rutte beloofde de immigratie te verminderen, maar intussen staan de grenzen nog steeds wagenwijd open.
Wilders komt daarentegen met een glashelder verhaal: Nederland moet uit de Europese Unie en onze grenzen moeten dicht. Het is niet verwonderlijk dat veel kiezers daarom de PVV verkiezen boven de VVD van Mark Rutte die continu zijn beloftes breekt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten