Trump maakt zich zorgen om nucleaire oorlog Noord-Korea, maar doet géén stap terug

Eindelijk heeft Amerika weer een leider die van doorpakken weet.

Donald Trump vindt het bloedlink om Noord-Korea onder druk te zetten — wat het natuurlijk ook is — maar tegelijkertijd weet hij dat de tijd van niets doen voorbij is. Of de knettergekke Kim Jong Un wordt nu tegengehouden, of het loopt op termijn écht uit de hand. De keuze is dan natuurlijk vrij gemakkelijk.

“Over een mogelijke kernoorlog met Noord-Korea moet men zich altijd zorgen maken.” Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd in een interview,” aldus Trump in een interview met de zender WJTV uit Wisconsin. “Ik ben nu in een positie gedwongen dat Noord-Korea kernwapens heeft en dat wij er iets aan moeten doen. We hopen dat Noord-Korea vrede wil, wij willen in ieder geval vrede. Maar we zullen zien wat er gaat gebeuren.”

Hoewel hij zich hier zelf dus ook over uitspreekt laat Trump het eerst en vooral over aan zijn vice-president Mike Pence om de druk op Noord-Korea te vergroten. De conservatieve Republikein slaat al een paar weken oorlogstaal uit en benadrukt steeds dat hij er samen met China voor wil zorgen dat het regime van Kim Jong Un eindelijk eens buigt. Daarbij laat hij ook weten dat als Noord-Korea oorlog wil het op een “overweldigende reactie” van Amerika kan rekenen.

Dat zijn harde woorden — die we onder Barack Obama niet hoorden — maar het is helaas ook de enige manier om Noord-Korea onder druk te zetten. De stalinistische psychopaat die dat land leidt is namelijk niet onder de indruk van mildere vormen van diplomatie. Hij luistert alleen naar macht. Alleen daarom al is het van belang dat Amerika hem haar spierballen even toont en duidelijk maakt dat ze niet van plan is om zijn onzin nog langer te tolereren.

Natuurlijk betekent dit niet dat een oorlog een positieve ontwikkeling is. Dat is het allerminst. Noord-Korea kan met name Seoel in een paar uur tijd helemaal aan gort schieten, ja, zelfs als er geen gebruik wordt gemaakt van nucleaire wapens. Dat is een reëel gevaar. Kim moet dus begrijpen dat als hij dat doet zijn land en regime in één klap van de aardbodem geveegd worden. Hij moet daar helemaal van doordrongen zijn.

Tegelijkertijd weten we ook dat de beste oplossing voor het Noord-Korea probleem is om een coup te inspireren. Dat zou de gemakkelijkste manier zijn om dat land eindelijk eens in de hand te houden. Zet er maar een pro-Chinees regime neer dat naar Beijing luistert. Dat is natuurlijk niet een ideaal scenario, maar op iets beters kunnen we waarschijnlijk niet rekenen. China is in ieder geval realistisch genoeg om ervoor te zorgen dat een volgend regime niet elke dag met een kernoorlog dreigt… en misschien zelfs om ervoor te zorgen dat Noord-Korea haar kernwapens vernietigt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ben Zine

  Het is heel gek, maar na zijn aanval op Syrië en zijn felicitaties aan Turkije heb ik geen enkel vertrouwen meer in deze over het paard getilde oranje-gele projectontwikkelaar.

  1. Guus Geluk

   Dat is niet gek, @Ben Zine. De Amerikanen moeten gewoon met hun tengels van het Midden-Oosten afblijven en je zou verwachten dat Trump dat ook begrijpt. Helaas kunnen we ons opmaken voor nog vier jaar dictatortje wippen met alle desastreuze consequenties van dien.

   1. DutchDropveter

    Eindelijk een verstandig woord van Guus 😉
    Ze moeten er weg blijven en de EU moet Trump vragen naar de tekeningen van zijn “huge wall”. Want voor mij mogen ze het in de het midden oosten helemaal bekijken! Ik heb nog nooit zon dom volk gehoord en gezien als daar.

    ben je op de vlucht voor oorlog en geweld, maar niet willen inzien dat ze telkens op dictators en geestelijke stemmen waardoor je met alle stromingen in die regio altijd uitkomt op oorlog. Het volk verdiend het! Dus omdat dat volk te achterlijk is een verstandige keus te maken zonder geloof in het achterhoofd mogen wij ontwikkelingshulp, militairen, heel veel geld, nog meer heel veel geld, stromen ze zo de EU en alles moet en kan. Nou ik ben er meer dan klaar mee! oprotten met die noord afrikanen en Arabieren met het verstand en inzicht van een goudvis.

    1. Guus Geluk

     Spijker op de kop, @DutchDropveter. Het probleem is dat Bush, Obama en nu ook Trump geen muur willen, maar als een gek het Midden-Oosten aan flarden schieten. Kijk alleen maar wat de dood van Hussein en Khadaffi heeft teweeggebracht: een ongekende vluchtelingenproblematiek waar je u tegen zegt. In zijn onmetelijke wijsheid zijn de Amerikaanse leiders eveneens bereid Assad van de troon te stoten. Nog meer oorlog, nog meer anarchie, nog meer vluchtelingen.

     Alle Europese leiders kiezen uiteraard de kant van Trump.

 2. corfo

  Men kan het wél of níet met Trump eens zijn, maar om die infantiele K.J.Un in noord Korea z’n gang te laten gaan is óók levensgevaarlijk. Of ik om ’t leven zal komen door een kernwapen uit Amerika of één uit noord Korea, dat maakt mij niet veel uit. Ik begrijp dat veel mensen die gekke Koreaan zijn gang wil laten gaan, maar ik vind dat een manier van “je kop in ’t zand steken” en het aanhangen van de “weg-met-ons” mentaliteit; bovenal komt het enigszins laf over om je niet te willen verdedigen tegen aanranding van de westelijke normen en waarden (of wat daarvan nog over is.)

 3. Ni28

  Het pokerspel begint. Intussen moet VS China zodanig bewerken dat deze veel meer druk op Noord Korea uitoefent. Tot nu toe gebruiken zij Korea als hun wapenschild. De oplossing voor Noord Korea ligt in China.

 4. Paaldanseres

  De MSM slaat de plank VOLLEDIG mis met de stategie die achter Trump zit. Het is de kunst van het handelen die hij vanaf dag één heeft toegepast en die nu zijn vruchten begint af te werpen. ‘Zeg het eens op extreme wijze, en de ander zal naar het midden toe drijven waar je hem wilt hebben’. Dit heeft Trump altijd gedaan, heel extreem roepen, om vervolgens precies te krijgen waar hij op doelt, omdat men bang is dat hij het extreme gaat uitvoeren.
  |
  Het feit dat hij zichzelf totaal onvoorspelbaar heeft opgezet maakt dit geheel alleen maar beter. Vanuit strategisch oogpunt is dit niets minder dan een meesterlijke zet. Het probleem met de main stream media in de huidige tijd is dat er niet meer naar het grote geheel wordt gekeken, het is altijd het nu en het specfieke. Dat is ook de reden waarom er zo negatief gedaan wordt over de acties van Trump. Er wordt te veel tijd besteed aan het vergroten van de kleine problemen.
  |
  Als je de wereldpolitiek in zijn geheel bekijkt, is het duidelijk wat hij probeert te bereiken. Trump heeft met deze Noord-Korea actie, China van 20-30 jaar beleid af gekregen. Iets wat zijn voorgangers dus nooit gelukt is, China die Noord-Korea dreigt aan te vallen in het geval van een raketlancering. Dit betekend dus dat Trump bij China, en in het speciaal, President Xi veel respect heeft opgestreken bij het bezoek van diezelfde President Xi. Trump speelt hier een spel wat de menige bijstander c.q. toekijker boven de pet is. Het is een schaakspel van niveau.
  |
  Daarbij… USA heeft nog nooit een president in oorlog de verkiezingen laten verliezen. Drukken op de rode knop staat, gelijk aan verdubbeling ambtstermijn. De Donald doet het gewoon. Ooit moest het er van komen. Nou… zover is het nu.
  |
  Quote General Mattis.
  “Be polite, be professional, but have a plan to kill everbody you meet.
  |
  En ondertussen, hebben wij weer in ons zogenaamd democratisch … ahum… Europa in het afgelopen Paasweekeinde weer gezellig 8500 gelukszoekers erbij gekregen.

  1. RobertMarsman

   Maar als Trump er alleen maar mee bereikt dat China een andere weg inslaat dan bereikt hij eigenlijk helemaal niets. Het enige wat je daar mee bereikt is dat Noord-Korea verder geïsoleerd raakt, en dat de ontwikkeling van die wapens misschien vertraagd wordt. Je houdt het niet tegen en dus is het gevaar niet geweken.

   Als Trump inderdaad het probleem Korea wil oplossen dan moet je toch iets meer doen als China op andere gedachten brengen. Kim Jong Un krijg je er niet mee weg in ieder geval daar heb je toch echt wapens voor nodig hoor. Die krijg je alleen maar weg met een invasie. Maar je moet niet vergissen in het Noord-Koreaanse leger want die tellen ruim 1 miljoen militairen en met reservisten hebben ze er zelfs meer dan 7 miljoen.

   1. corfo

    Paaldanseres.
    Helemaal met u eens. Hadden wij maar politici met “ballen” als Trump, hoewel ik ’t beslist niet eens ben met álles wat Trump zegt/doet.
    Als er gebeurt wat veel reaguurders voorstellen, dan wordt de toestand voor de wereld buiten noord Korea alleen maar onveiliger; maar ach, wat deze wegkijkers in feite doen is “heulen met de vijand”, erg kortzichtig ook nog eens.

   2. Paaldanseres

    De oplossing hiervoor zijn zeer simpel. MOAB’S en een SEAL team. Hij schrikt er niet voor terug om beiden te gebruiken. Iets wat onze laffe Oboemba 8 jaar lang nooit heeft gedurfd. Bij de chinezen zijn de ogen gegarandeerd opengegaan en bij die Noord Koreaanse dwerg, maakt zijn sluitspier gegarandeerde overuren.

  2. Freelux

   Goede reactie Paaldanseres!

 5. RobertMarsman

  Wat heeft het voor een zin? Regime change gaat niet gebeuren aangezien je de DPRK niet zomaar even weg krijgt. Wil je regime change dan is een gewapende confrontatie onvermijdelijk. Die moet je halen en dus moet je naar binnen. Bombarderen heeft ook geen nut. Je kan die fabrieken bombarderen maar daar los je niets mee op, nog maar de vraag of je die fabrieken daarmee onklaar maakt aangezien alles onder de grond zit. Ook daar los je niet zoveel mee op. Ook zal hij zijn wapens niet opgeven.

  Maar ook Trump niet terug want daarmee zou die een flater slaan. Zo heeft hij gezegd dat het probleem Noord-Korea wordt opgelost met of zonder China. Mike Pence zei in Zuid-Korea nog dat de tijd van strategisch geduld voorbij was Hij refereerde zelfs nog naar Syrie en de MOAB in Afghanistan. Pence benadrukte zelfs dat Kim-Jong-Un de vastberadenheid van Trump niet op de proef moet stellen.

  Als Trump nu inderdaad niets doet staat hij in zijn hemd. Dan betekenen zijn harde woorden niets. Dan is hij weg gebluft door die snotneus van 33 uit Korea. Door die kleine tuinkabouter. Dan staat Trump voor paal.

 6. rechts82

  Lijkt mij dat Trump’s veiligheidsdiensten wel kunnen lokaliseren waar Kim en zijn generaals zich bevinden. Gooi dan onverwacht 3 van die MOAB’s op zijn locatie en de wereld is verlost van die psychopaat.

  1. RobertMarsman

   Kan je doen maar of dat iets oplost betwijfel ik hoor.. Je mag dan wel verlost zijn van een psychopaat maar er lopen meer psychopaten in Noord-Korea. Je moet natuurlijk niet geloven dat dat land na het ombrengen van hun leider ineens lief gaan worden hoor. Dat ze mensenrechten respecteren en democratisch worden. Kim jong un ombrengen kan wel eens de domste oplossing zijn.

 7. Peter Selie

  Dit Amerikaanse congreslid durft openlijk tegen Trump in te gaan. Luister wat ze te zeggen heeft

  Tulsi Gabbard is één van de weinige parlementariërs in de VS die Trumps aanval op Syrië niet luid bejubelde.
  ‘Roekeloos’ en ‘kortzichtig’ noemde ze de raketaanval op een Syrische vliegbasis eerder deze maand. Ze wil bewijzen zien dat Syrië achter de gifgasaanval zit.
  Gabbard vindt het hoog tijd dat de VS leert van de fouten die zijn gemaakt in Irak en Libië. De Irak-veteraan zag persoonlijk waar Amerikaanse interventies toe kunnen leiden.
  Oorlogen die al duizenden Amerikaanse soldaten het leven hebben gekost, de VS ruim 4000 miljard euro armer hebben gemaakt en Irak en Libië in een spiraal van geweld hebben gestort.

  Stoppen
  Gabbard vindt dat de honderden miljarden die deze onnodige oorlogen hebben gekost om regimes opzij te zetten, beter in de VS besteed hadden kunnen worden.
  Washington moet volgens haar wegblijven en stoppen met het steunen van pro-westerse rebellen om zo te proberen Assad af te zetten.

  https://youtu.be/2cduat02QyI

  Illegale oorlog
  “Het maakt mij verdrietig dat president Trump het advies van oorlogshaviken heeft overgenomen en onze illegale oorlog om het regime te veranderen heeft geëscaleerd,” zei het congreslid.
  “Deze escalatie is kortzichtig en zal leiden tot nog meer dode burgers, meer vluchtelingen, versterking van Al Qaida en andere terroristen en een directe confrontatie tussen de VS en Rusland,” voegde ze toe.

  Zelf beslissen
  De bewapening van rebellen, die ook worden gesteund door Saoedi-Arabië en Qatar, heeft volgens haar mede geleid tot de vernietiging van Syrië.
  “Deze oorlog om het regime te veranderen, heeft terreurgroepen als Al Qaida alleen maar sterker gemaakt,” besloot Gabbard. “Laat de Syriërs zelf beslissen over de toekomst van hun land.”

  1. Freelux

   Volgens de Fransen komen ze zeer snel met bewijs dat het toch Assad was die achter de gifgasaanval zat. Het bewijs maar eens afwachten dan

 8. Peter Selie

  ‘VS stuurt drie vliegdekschepen richting Noord Korea’

  Russische staatsmedia: ‘Wereld op randje van een kernoorlog’

  Behalve de ‘carrier strike group’ rond de USS Carl Vinson stuurt de VS nog eens twee andere vliegdekschepen naar de wateren rond Noord Korea, zo weten Zuid Koreaanse media te melden. Het zou gaan om de USS Ronald Reagan, die op dit moment in zijn thuisbasis in Japan ligt, en de USS Nimitz. Samen met hun aanvalsgroepen vormen de drie vliegdekschepen een formidabele aanvalsmacht.

  De Amerikaanse vloot gaat bovendien gezamenlijke oefeningen houden met de Zuid Koreaanse marine. Drie vliegdekschepen actief op één locatie is tamelijk ongewoon, en komt doorgaans alleen tijdens (dreigende) oorlogssituaties voor.

  Afgelopen zondag lanceerde Noord Korea een testraket in de buurt van de Carl Vinson strike group. De raket explodeerde echter pal na de lancering, mogelijk als gevolg van (Amerikaanse) cyber sabotage tegen het Noord Koreaanse nucleaire programma, waartoe president Obama in 2014 opdracht gaf.

  Russische staatsmedia concluderen dat ‘de wereld op het randje van een kernoorlog’ balanceert. De Amerikaanse president Donald Trump is daar volgens de Russen nog meer schuldig aan dan de Noord Koreaanse ‘madman’ Kim Jong-un, omdat Trump ook in Syrië militair ingrijpt en daar een confrontatie met Rusland riskeert.

  Xander

 9. Peter Selie

  Thierry Baudet (FvD): Assad-regime kan beter blijven zitten

  ‘Er is geen alternatief’

  Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet denkt dat het beter is dat het Assad-regime in Syrië aan de macht blijft. Volgens hem is er geen alternatief. De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het Amerikaanse bombardement na de gifgasaanval in Syrië.

  Ook was hij geen voorstander van het bombardement dat de Amerikaanse Donald Tump als vergelding uitvoerde. Dat kwam hem op de hoon van VVD-Kamerlid Han ten Broeke te staan die Baudet er op wees dat deze de Amerikaanse president eerder als held bestempelde.

  1. corfo

   Peter Selie.
   Die ten Broeke toch !
   Rare gedachtegang heeft die man. Hij vindt dus dat, als je iemand “een held” verklaart, je álle daden van de door jou genoemde held, moet goedkeuren.
   Ik vermoed dat ten Broeke tè ver van de grote boze buitenwereld staat verwijderd.
   Ten Broeke zou zijn hoon moeten uiten op zijn baas, Rutte, die ons allemaal heeft belogen én bedrogen.

   1. Peter Selie

    Ten Broeke is een door de wol geverfde opportunistische VVD klootzak, die gewoon de smerige leugens blijft verkondigen volgens de VVD doctrine. VVD-kamerlid Rudmer Heerema zei dat de liberale partij de overlast van de meeuwen in de kustgebieden meer dan zat is, en wil een oplossing. De meeuw moet je niet beschermen, maar bestrijden”, zegt Heerema, die een voorstel indiende om meeuwenbestrijding op te nemen in de nieuwe Natuurwet, maar n.m.m. was het hem er alleen maar om te doen, om het Symbool van de PVV zijn nek om te draaien, jawel hoogopgeleiden kunnen echt klootzakken zijn.

 10. Peter Selie

  Volgens de Russische minister president Medvedev zei hij vandaag dat de Amerikaanse raketaanval de vrije teugel heeft gegeven aan Deash (ISIS). Washington vecht tegen Damascus in plaats van tegen het terrorisme zei Medvedev. Hij merkte op dat de aanval niet door de Verenigde Naties was goedgekeurd en in strijd was met het internationale recht, waardoor de actie “een daad van militaire agressie was”. We weten niet wat er daarna kan gebeuren. Maar ik weet zeker wie van deze agressieve daad heeft geprofiteerd – Daesh, omdat deze aanval hen vrij spel heeft gegeven zei Medvedev.

  En wat we zien is dat de nieuwe Amerikaanse regering de eerste stap in de Syrische kwestie een aanval tegen de regeringstroepen was. Dit betekent dat het geen strijd tegen terroristen is, maar een strijd tegen het Syrische leiderschap. Of de Amerikanen nu leuk vinden of niet, maar dat is een legale politieke macht, vervolgde hij. De premier zei dat een verdere escalatie van het Syrische conflict kan leiden tot de vernietiging van de staat Syrië en de gedeeltelijke overwinning van de terroristen.

  Het is duidelijk dat verdere escalatie zal leiden tot de vernietiging van de Syrische staat, de desintegratie en een gedeeltelijke overwinning van terroristen. Een dergelijk scenario is in tegenspraak met onze plannen en Rusland zal verder werken op het ingeslagen pad, voegde Medvedever aan toe.

  Sputnik

 11. HaZ

  Nederlandse diensten: Assad achter gifgasaanval
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28018717/__NL__Assad_achter_gifgasaanval__.html
  Het bewijs is ’zeer waarschijnlijk’ en
  VVD-Kamerlid Ten Broeke wilde weten of de Nederlandse diensten de informatie uit eerste hand hebben of dat die is verstrekt door bevriende inlichtingenorganisaties. Hierop wilde Koenders niet ingaan.

 12. HaZ

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/28016528/__Kim_Jong-un_blaast_VS_op_in_video__.html
  En het aanwezige publiek vind het prachtig, alhoewel”, het doet me denken aan het liedje
  “En wie niet springt, en wie niet springt die maak ik dood”.

 13. Peter Selie

  Opperste staat van paraatheid

  Russische troepen aan de Noord-Koreaanse grens? Het Kremlin zwijgt in alle talen

  Volgens berichten in de media over een vermeende Russische troepen concentratie aan de grens met Noord-Korea, het Kremlin geeft geen commentaar. De inzet van Russische troepen op Russisch grondgebied is geen publieke aangelegenheid,’ aldus Dmitri Peskow, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin op vrijdag.

  De Britse krant “Daily Mail” had gemeld dat de Russische president Vladimir Poetin extra troepen en militair materieel heeft gestuurd naar de grens met Noord-Korea – naar verluidt uit de vrees dat massa’s Noord-Koreaanse vluchtelingen in geval van een Amerikaanse aanval op Noord-Korea naar Rusland zou kunnen vluchten. Volgens de krant heeft ook China 150.000 manschappen verplaatst naar de grens met Noord-Korea.
  De plaatsvervangend vice-Chef Defensiestaf Comité van de Doema (Russische parlement Tweede Kamer) Franz Klinzewitsch, zei op zijn beurt dat de troepenbewegingen die in het Midden-Oosten hebben plaatsgevonden, geplande oefeningen in het kader waren. De beweringen, werden gekoppeld aan de situatie op het Koreaanse schiereiland, beschreef Franz Klinzewitsch als “speculatie”.

  De Verenigde Staten heeft begin april een zeemacht om het vliegdekschip “USS Carl Vinson” in de richting van Koreaans Schiereiland gestuurd. De verplaatsing van de oorlogsschepen en de recente Amerikaanse aanval in Syrië heeft tot internationale bezorgdheid geleid dat de VS Noord-Korea zou kunnen aanvallen…

 14. Peter Selie

  Zuid-Korea in hoge staat paraatheid, meer activiteit Chinese bommenwerpers
  Noord-Korea viert dinsdag 85ste verjaardag volksleger

  Zuid-Korea is in hoge staat van paraatheid in de aanloop naar een andere belangrijke viering in Noord-Korea, de 85ste verjaardag van de oprichting van het volksleger komende dinsdag. Die komt na de onlangs gehouden militaire parades. Aan beide kanten van de grens staan grote concentraties aan militair materieel terwijl er grote bezorgdheid is over een nieuwe nucleaire test door Pyongyang.

  Amerikaanse functionarissen zeiden vrijdag ook dat er een hoger niveau van activiteit is gezien van Chinese bommenwerpers. Die zou wijzen op een mogelijk toenemende vastbeslotenheid van Peking, de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea.

  Rusland ontkende overigens vrijdag mediaberichten dat het werkt aan een opbouw van troepen aan zijn grens met Noord-Korea. Media in het oosten van Rusland citeerden lokale bewoners die troepenbewegingen hadden gezien aan de grens met het stalinistische buurland. “Dit zijn totaal voorgenomen militaire oefeningen, die geen verband houden met politieke problemen”, zei een woordvoerder van het militaire district in Oost-Rusland.

  Gezanten uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan komen na de recente provocaties van Noord-Korea dinsdag bijeen. “Zij zullen plannen bespreken om de druk op Noord-Korea te maximaliseren en de constructieve rol van China in het oplossen van het nucleaire probleem van Noord-Korea te waarborgen”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea vrijdag.

  Anp

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.