Zogenaamde ultradomme "experts": 'Nederland moet veel actiever ISIS-strijders terughalen!'

Geen categoriejul 09 2017, 8:00
Als het aan enkelen door het NRC als expert bestempelde stomkoppen ligt, dan gaat Nederland veel meer werk maken van het terug naar ons land halen van ISIS-strijders in Syrië en Irak.
Met enige verbazing stelt het NRC Handelsblad - het meest politiek-correcte dagblad van Nederland - vast dat de meeste Westerse landen een onomstreden realpolitik-beleid voeren omtrent uitgereisde jihadisten die per sé hun familie en bezittingen in Europa achterlieten om een potje mee te vechten met de koppensnellers van ISIS. Als het even kan, worden ze met targeted killings om het leven gebracht. En mochten ze onverhoeds de bombardementen en de precisie-aanvallen van commando's ontkomen, dan moeten ze zelf maar eerst naar nabijgelegen consulaat of ambassade weten terug te keren. Istanbul, Ankara of Erbil dus. Als ze daar zijn aangekomen, worden de terroristen eerst overgedragen aan de Irakezen en Turken, en als die het gespuis zelf niet willen berechten komt de Marechaussee ze ophalen om in Nederland of bij één van onze Europese bondgenoten te worden vastgezet. Verder niks.
Dat vinden enkele zelfbenoemde "experts" in het NRC helemaal niets, zo blijkt. Liever zorgen zij dat deze levensgevaarlijke lui zo spoedig mogelijk met allerlei overheidsmiddelen naar Nederland worden gebracht: Jihadklaasje, kom maar binnen met je knecht!

"Peter Wijninga van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) zegt dat de Nederlandse overheid „gerichte voorlichtingscampagnes via Facebook kan organiseren hoe men langs relatief veilige routes en grensovergangen het strijdgebied kan verlaten”. Dat zou ook de tachtig kinderen kunnen helpen die daar zitten. Nederland beschouwt dit soort voorlichting echter als militaire informatie die strijders ook kunnen gebruiken.

Advocaat André Seebregts vindt dat de overheid veel actiever tijdelijke documenten beschikbaar zou kunnen stellen aan terugkeerders die zich bijvoorbeeld aan de Syrisch-Turkse grens melden. „Dat zou hun reis richting Ankara of Istanbul een stuk minder gevaarlijk maken.” "

Wat Wijninga en Seebregts echter niet beseffen is dat die mensen niet een dagje van huis zijn weggelopen, maar zich hebben aangesloten bij een organisatie die in oorlog is met Nederland. Op zo'n moment word je gewoon een staatsvijand, en terecht. Je gaat als land toch niet actief je eigen vijanden in huis halen?
Nou, tenzij je zelf een onderdeel van het probleem bent, zoals Wijninga en Seebregts graag schijnen willen te worden. Mocht er in Nederland een aanslag plaatsvinden die is uitgevoerd door teruggekeerde Syrië-strijders, dan zullen we dit heerschap medeverantwoordelijk houden. Nogal wiedes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten