Maak je borst maar alvast nat: na een rustige zomer varen er weer meer kansenparels deze kant op

Het leek even de goede kant op te gaan met de aantallen migranten die de Middellandse Zee oversteken om hierheen te komen, maar dat blijkt van korte duur te zijn geweest.

Het was ook te mooi om waar te zijn. Normaal gesproken is de zomer hoogseizoen, en dan heb ik het niet over toeristen die aan de Zuid-Europese stranden gaan liggen bakken. Nee, ik heb het over nepvluchtelingen die alles doen om die Europese stranden te bereiken, en dan niet op de legale manier. Het oversteken van de Middellandse Zee is vanzelfsprekend nooit een makkelijke opgave als je met veel te veel mensen op een veel te klein schip gepropt zit, maar het is wel zo fijn als het fijn in ieder geval meehelpt. Daarom wagen de meesten de overtocht dan ook in de zomer en late lente: iets meer kans op het overleven van de toch al gevaarlijke reis is geen overbodige luxe, zeg maar.

Des te vreemder dus dat in juli opeens véél minder bootmigranten hierheen kwamen dan normaal gesproken het geval is. Waar in juni nog zo’n 23.000 Afrikanen de overtocht naar Italië maakten, waren dat er in juli ‘nog maar’ 11.500 en in augustus zelfs zo’n 4.000. Ter vergelijking: in juli van de vorige jaren waren het er ook steeds zo’n 23.000. Dat is natuurlijk goed nieuws: het is noch voor die mensen, noch voor hun landen – en al helemaal niet voor ons – echt voordelig als zij en masse hierheen komen. Zou de stroom migranten na jaren dan eindelijk opdrogen?

Nou, nee dus. Het feest blijkt namelijk van korte duur te zijn geweest. Waar er in september namelijk normaliter minder illegalen de zee oversteken, zijn het er dit jaar juist meer geweest: zo’n 6000, wat een stijging van 50% is ten opzichte van augustus. De vraag is echter: waarom? Het weer was deze zomer niet anders dan normaal, en zelfs als dat wel zo was hadden de mensensmokkelaars die gelukszoekers toch wel de zee op gestuurd. Hebben de Italianen misschien toch in het geheim afspraken gemaakt met Libische milities om kansenparels aan die kant van de zee te houden? We weten het simpelweg niet. Maar wat het ook was: het lijkt helaas niet langer dan een paar maanden effect te hebben gehad. Je kunt je dus afvragen wat wél zal helpen op de lange termijn (hint: mensen steeds meer redenen geven om hierheen te komen werkt niét).

Over één ding kan echter geen twijfel bestaan: deze heropleving, of beter gezegd voortzetting, van de migrantencrisis gaat niet in ons voordeel uitpakken. Arm, arm Europa.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Peter Loosduinen

  Geen geld meer naar Save the children en Artsen zonder Grenzen die als koerier fungeren !!

  1. corfo

   @ Peter L.
   Die clubjes krijgen van mij al sinds jaar en dag geen cent !
   Met het binnen geharkte geld wordt eerst de directeur betaald (zodat hij/zij als een vorst kan leven), verder worden er advocaten van betaald, advocaten die willen bewerkstelligen dat nog véél meer “vluchtelingen” in ons landje kunnen blijven, medewerkers van de genoemde clubjes vliegen de gehele wereld over om waar dan ook de “zielige” mensen te bekijken. En dat allemaal van úw geld ! Als ú vindt dat het goede doelen betreft…………..vooral blijven geven.

 2. Ritter

  Zolang deze illegale immigranten hier in Noord/West Europa ruime uitkeringen en gratis huizen krijgen zullen ze blijven komen onder het mom van “vluchteling”.

  Deze illegale immigranten hebben een telefoon en kunnen aan potentiële illegale immigranten precies vertellen wat ze moeten doen om hier asiel aan te vragen.

  Het enige wat echt help is het sluiten van de (buiten) grenzen en een zeer streng asielbeleid. Dus geen gezinshereniging en geen gratis huizen en ruime uitkeringen.

  Neem een voorbeeld aan het Australisch asielbeleid. Jaren terug hadden ze ook een stortvloed van nep bootvluchtelingen. Pas na jaren streng beleid is de boodschap begrepen en proberen maar zeer weinig illegalen Australië te bereiken.

  1. denk eens na

   Helemaal mee eens.

  2. Dubbele Komma

   Ja natuurlijk,je bent je eigen ondergang aan het financieren. het gaat werkelijk helemaal nergens over.Die lachende hyena rutte is toch geschiedenisleraar? waar heeft hij dat diploma gehaald? zet in een drukbezochte dierentuin de leeuwekooien even open.

   want leeuwen zijn niet zo gevaarlijk als dat je zou denken enzo. en wij zijn met meer. zegt hij lachend met 20 agenten om hem heen. nee de leeuwenkooi moet open blijven staan,de kans is groter dat je een ongeluk met een keukentrapje krijgt dan dat een leeuw je bijt. nogal wiedes toch?

   Australie deed dat stukken beter inderdaad. zo moet het ook. daarom kan het ook niet anders dan dat er een grotere bedoeling achter zet. geen een weldenkend mens haalt de vijand moedwillig binnen. grenzen hadden allang dicht moeten zijn. wie laat zijn voordeur nou openstaan als hij snachts gaat slapen? Alleen dhimmie dopper.

 3. Punt50

  Niks opvangen etc. Meteen terugsturen. Anders komt er nooit een eind aan.

 4. Peter Loosduinen

  Ik word ziek / woest van dit gesodemieter op de Middellandse Zee.

  1.Snel alle lieden die al afgewezen zijn Europa uit zetten !
  2. Kansloze zwarten direct terugsturen en niet opvangen.
  3. Artsen zonder Grenzen voor de rechter dagen ivm de schade die zij door hun taxidienst veroorzaken

 5. Ni28

  Als de politiek niet eindelijk hersens gaat gebruiken gaat Europa naar de knoppen. Geïslamiseerd, gevaarlijk, onleefbaar, dat is wat Europa wordt.

 6. Nog1

  Waarom noemen sommige reaguurders Artsen Zonder Grenzen? Die hebben helemaal geen boten. Wel hebben ze klinieken, maar die bevinden zich in Tunesië.

  1. sonar

   Nog 1 waarom hebben ze een paar weken geleden de boot van artsen zonder grenzen dan geweigerd om de opgehaalde geld zoekers niet te laten lossen waar zo N hoop commotie over was.
   Wel wakker blijven en alles goed blijven volgen.

   1. Nog1

    @ Sonar

    Dat heb ik dan gemist. Ik meende dat ze slechts medische hulp gaven.

  2. Ritter

   Nog1

   Artsen zonder Grenzen heeft ook boten die veel illegalen heeft overgezet naar Europa.

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/08/artsen-zonder-grenzen-is-eindelijk-een-halt-toegeroepen-door-libie/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.