Mark Rutte over streng immigratiebeleid Oost-Europese landen: ''schaamteloos''

Geen categoriedec 14 2017, 19:00
Bij een politieke en Europese top in Brussel heeft Mark Rutte gezegd dat het immigratiebeleid van de Oost-Europese landen en met name die van Hongarije, onder leiding van Viktor Orban, 'schaamteloos' is. Hij heeft geen goed woord over het aantal vluchtelingen die de landen hebben opgenomen.

Nederland en andere landen willen dat nieuwe vluchtelingen eerlijk over de EU-lidstaten worden verdeeld. Die afspraak was eerder gemaakt, maar Polen en Hongarije werkten daar niet mee. Zij namen geen enkele vluchteling op, Tsjechië en Slowakije nog geen twintig.

De opmerkingen werden natuurlijk geplaatst onder het mom van 'gebrek aan Europese solidariteit'. Als je niet het aantal vluchtelingen opneemt, het aantal dat ook nog eens opgelegd is, dan dat is 'afgespr0ken' ben je niet solidair. Dat solidariteit niets met dwang te maken heeft, maar alles met vrijwilligheid, wordt hier dan even vergeten.
De label 'solidair' wordt te pas en te onpas gebruikt om mensen immoreler neer te zetten in vergelijking met de actoren die wel 'volgens de afspraken opereren'. Dat bepaalde afspraken opgedrongen worden zonder de toestemming van de actoren waar het om draait, maakt het niet immoreel als je er niet aan wil voldoen.
Toch wordt deze kaart vaak getrokken als men even niet doet wat de Europese Unie wil. Immigratie is een grote impact op een maatschappij, zeker immigratie van grote groepen mensen. Daar mogen landen best moeilijk over doen en het serieus nemen. Een andere oplossing of beleid zonder maatschappij ontwrichtende keuzes, zouden op de lange termijn weleens goed zijn. Enfin, de meeste landen in de Europese Unie kunnen Oost-Europa beter wat serieuzer nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten