Edith Schippers gedoodverfde favoriet om Zijlstra op te volgen, Ten Broeke houdt te veel van de vrouwtjes

Aldus De Telegraaf. En die krant zal het weten, want we hebben het hier immers over het partijblad van de VVD.

Wouter de Winther, die tegenwoordig niets meer of minder is dan de journalistieke bodyguard van Mark Rutte, is gisteravond laat met een interessante analyse gekomen van de zoektocht van de VVD naar een opvolger van Halbe Zijlstra. Aangezien die vorige week moest opstappen omdat hij de boel systematisch voorgelogen had over een nepontmoeting met Poetin is het van het grootste belang dat die opvolger betrouwbaar is. En kundig. Want ja, daar schortte het ook een beetje aan bij de beste man.

Volgens De Winther komt één van de publiek genoemde mogelijke favorieten voor de functie er niet voor in aanmerking: Han Ten Broeke. De reden ligt, laten we zeggen, in de privésfeer:

Bij de VVD wordt breed geroddeld dat Ten Broeke’s liefde voor het andere geslacht soms heeft geschuurd tegen het betamelijke. Meerdere liberalen voeren dat aan als reden waarom hem eerder een baan in het kabinet ontging. Zelf wil hij niet op deze beweringen ingaan. Ten Broeke heeft donderdagavond contact gezocht met zijn partijleider. Hij vertelde Rutte dat hij om gezondheidsredenen niet beschikbaar is voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken.

Aangezien iedereen met een paar contacten in Den Haag die verhalen gehoord heeft zal ik De Winther niet tegenspreken. Natuurlijk is het opvallend dat de VVD Ten Broeke wel kon gebruiken toen hij hen een paar extra stemmen opleverde in het oosten van het land, maar ja, politiek en moraliteit hebben nooit iets met elkaar te maken gehad.

Wie blijven er dan nog over? Jeanine Hennis? Nee, schrijft Rutte’s propagandist, het is nog te vroeg voor haar om terug te keren als bewindspersoon. En trouwens, zij speelt ook een belangrijke rol in de fractie. Daar wil haar overlord haar graag houden.

Door deze afvalrace komen we te zitten met twee namen: Stef Blok en Edith Schippers. Schippers zou veruit de beste keuze zijn. Ze staat bekend als een relatief rechtse VVD’er (wat tegenwoordig ook niet meer alles zegt), zou dé ideale kandidaat zijn om Rutte uiteindelijk op te volgen als partijleider, schitterde als minister, is buitengewoon competent… en heeft tijd. Mevrouw is vorig jaar immers uit de politiek gestapt om meer tijd met haar gezin te besteden. Alleen schijnt ze dat wat saai te vinden. Daar komt bij dat ze, jawel, een vrouw is. Rutte liet eerder weten graag een vrouw minister van BuZa te maken, dus ja, kat in het bakkie zou je denken.

Aan de andere kant hebben we het hier natuurlijk wel over Rutte en de VVD. Als die een keuze kunnen maken uit één goede en één belachelijke optie gaan ze altijd voor het tweede. Want stel je voor dat je zowaar iemand benoemt die verstand van zaken heeft en niet fout op fout stapelt. Zo iemand zou Rutte zomaar kunnen overvleugelen. Dat moet natuurlijk ten koste van alles voorkomen worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. eRik2017

  Dat hadden wij natuurlijk eigenlijk meteen al kunnen weten. Edith Schippers werd indertijd binnen de VVD al genoemd als opvolger van Rutte.

  1. Viertel

   And what about Klaas ?

   1. Holland

    Klaas komt.

    1. Viertel

     Klaar ?

 2. J.C.

  Vraag bij E. Schippers (VVD) is natuurlijk: hoe is haar verhouding met lobbyisten?

 3. nienke

  Als Schippers het wordt is het een goede keuze vind ik.
  Flinke vrouw, weet wat ze wilt en goed gebekt.

  1. Pit

   @Nienke: Het blijft VVD hèh…

 4. denk eens na

  Krijgt haar metgezel er ook weer een mooie geven baan bij, want zo werkt dat in huize schippers.

 5. Peacepipe

  De dames Schippers en Kaag op buitenlandse zaken, zou dat goed kunnen gaan?

 6. Frits Jansen

  Neee, geen Edith Schipper! Ze weet zich niet te kleden, en dat vette warrige krulhaar bevalt me ook niet.

  Ik schrik er wel van dat allemaal leden van het VVD “partijkartel” worden genoemd. Of is het voldoende dat Minister Kaag wel verstand heeft van Buitenlandse Zaken?

  Ik ruik spruitjes.

 7. Babaji538

  Ter correctie, Ten Broeke hield van het huwelijk.
  Hij geeft de voorkeur aan partnerruil.

  Petra Hermans

 8. Pjotter

  Edith, een spijkerharde tante die de gezondheidszorg aardig heeft bewerkt met alle gevolgen van dien voor nog al wat mensen, maar als ze met dezelfde houwdegen BUZA gaat doen dan geef ik haar de ruimte.

 9. Gerlos

  Prima keus voor deze dame. Doen.

 10. Rechtsaf

  Tja het zijn toch baantjes die ze elkaar toeschuiven..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.