Wat te doen met vakantiegeld?

10235648215_1080p
Foto: Cryptomunten. Bron: BTC Keychain / Flickr

Aan het einde van mei of begin juni is het voor veel Nederlanders weer zover; het vakantiegeld staat op de rekening. Altijd een mooie verwelkoming zo vlak voor de zomer. De eindbestemming van het vakantiegeld verschilt vaak enorm.

Hoe gaat het bij de banken?

Een groot deel van de huishoudens die vakantiegeld ontvangen zetten dit op hun spaarrekening voor een later moment. Het is natuurlijk nooit gek om een centje achter de hand te houden. In 2017 gaf 30% van de respondenten van een onderzoek aan dat zij hun vakantiegeld m de spaarrekening aan te vullen. Maar is dat wel zo verstandig?

Lager wordt het niet

In Nederland is de spaarrente de afgelopen jaren al schrikbarend laag. Er zijn wel geruchten dat er licht is aan het eind van de tunnel en dat heeft allereerst te maken met de Europese Centrale Bank. De ECB is namelijk van plan om minder obligaties op te kopen en dit biedt banken de mogelijkheid om de spaarrente wat te verhogen. Daarnaast zijn de eerste stijgen op kapitaalmarkten te bekennen en het verleden heeft uitgewezen dat dit een teken is voor een stijging van de spaarrenten. Hier kan niet aan worden vastgehouden, maar op dit moment is de situatie nog niet zo negatief als in Duitsland. In Duitsland is de spaarrente namelijk negatief en dat betekent dat je jaarlijks geld inlevert om je geld bij de bank te stellen. Belachelijk toch?

Met geld maak je geld

Een welbekend gezegde, maar het is nog steeds aan de orde: met geld maak je geld. Iedereen droomt van een fortuin op zijn/haar rekening, maar zonder een basis is het lastig om dit te bereiken. De afgelopen jaren is natuurlijk de rente bij banken enorm gekelderd en dit heeft een verschuiving teweeg gebracht. Veel huishoudens sparen maandelijks wat minder geld en investeren het overgebleven geld in aandelen, fondsen of natuurlijk de crypto’s.

Cryptobeleggingen

De afgelopen twee à drie jaar is het investeren in cryptocurrencies, natuurlijk bekend door de Bitcoin, enorm populair geworden. Dit heeft voornamelijk te maken met de grote winsten die ermee behaald zijn en dit roept bij veel mensen het in de cryptowereld bekende ‘FOMO’ op. FOMO staat voor ‘Fear of Missing out’ en staat dus voor de angst om een rally van crypto’s in groene cijfers te missen terwijl bekenden er wel in zitten.
Ben je overtuigd van cryptocurrencies en verwacht jij dat deze in de toekomst een belangrijke rol in de financiële rol gaat spelen? Dan is crypto bij Bitvavo kopen aan te raden. Er is een eenvoudig betaalproces met iDeal en Nederlandse support aanwezig. Dat zorgt in ieder geval voor een stukje vertrouwen.

Zelf of laten beleggen

Indien je van plan bent om jezelf te gaan verdiepen in het beleggen is het goed om te overwegen om dit zelf te doen of een professional in te schakelen. Bij zelf beleggen moet je er rekening mee houden dat er veel research aan te pas komt voordat er een weloverwogen beslissing genomen kan worden. Bij het inschakelen van een professional is het weer van belang om voldoende kapitaal te hebben, want over het algemeen kunnen zij pas wat betekenen bij een vermogen van enkele tienduizenden euro’s.

Tijd voor jezelf

Het hele jaar hard werken en dan een mooie beloning krijgen; veel Nederlanders vinden het welverdiend en kiezen ervoor om van het budget even heerlijk vakantie gaan in de zomerse periode. Om te zorgen dat de reis onvergetelijk wordt
Iets van de laatste jaren is het niet gebruiken van het vakantiegeld voor een daadwerkelijke vakantie. Vaak vinden zij de vakantie toch nét wat minder belangrijk dat andere zaken. Sinds een aantal jaar daalt het percentage vakanties dat geboekt is met vakantiegeld. In 2017 is er een onderzoek gedaan onder 1100 respondenten en hierbij gaf 55% aan dat zij hun geld niet uitgeven aan een vakantie. Na de uitgave aan vakantie is de belangrijk bestemming van het vakantiegeld de spaarbank. Een buffer voor onverwachte kosten is nog altijd een belangrijke stok achter de deur voor de meest huishoudens.

Luxe dicht bij huis

Wordt er daadwerkelijk een vakantie geboekt van het vakantiegeld dan gebeurt dit vaak relatief dicht bij huis ten opzichte van een aantal jaar geleden. De uitschieters in bijvoorbeeld de meivakantie zijn lang niet meer zo hoog als in het verleden. De Spaanse kust of de Turkse Riviera is door veel meer mensen geliefd aangezien je hier met een redelijk beperkt budget heerlijk kunt genieten.

Rentepercentage op hypotheek

Zoals iedereen wel weet is het een sombere tijd voor veel woningzoekenden. De huizenprijzen, zowel huur- als koopwoningen, zijn enorm hoog en dat maakt het voor woningzoekers lastig. Veel banken verstrekken een stuk minder graag een hypotheek ten opzichte van voorheen en de voornaamste reden is het risico dat er tegenwoordig is. Banken moeten zich houden aan de Europese wetgeving betreft kort- en langlopende schulden dus ze zijn het bijna verplicht om strengere regels te hanteren. Door deze regels is het bijvoorbeeld lastig om zonder eigen vermogen een hypotheek met NHG (nationale hypotheek garantie) te krijgen. Het inbrengen van eigen vermogen kan ervoor zorgen dat de hypotheekverstrekker wel de mogelijkheid heeft om met NHG een hypotheek af te sluiten. Op termijn interessant gezien het feit dat het maandelijkse rentebedrag laag is.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

14 reacties

 1.   

  Het is, blijkbaar, volgens haat en puinpoeier
  op LinkedIn en elders, “awareness week”.
  Het betekent dus in het volle verstand,
  bewustzijn zonder bewustzijn.
  Er waren zo van die mensen, die dachten
  alles maar een beetje te kunnen maken.
  Petra Hermans

 2.   

  Elk jaar word bestookt met reclame door die bedrijven waar je ooit iets hebt besteld.

  Ze komen met speciale aanbiedingen wat achteraf niet zo speciaal blijkt te zijn als je even gaat googelen.

  Deze bedrijven zijn bijzonder geïnteresseerd in ons vakantiegeld.

  Dus mensen laat je niet verleiden.

  Niets speciale aanbieding het zijn dezelfde producten in een mooi vakantie dekoor.

  1.   

   De meeste mensen gebruiken hun vakantie geld om hun schulden af te lossen of als ze deze niet hebben voor nieuw huisraad of witgoed.

 3.   

  Een retourtje Harderwijk zit er voor ons net in………….met een bos paling natuurlijk……maar dat mogen wij binnenkort OOK al zelf niet meer beslissen…….wat wij eten………..

 4.   

  Mijn vakantiegeld wordt gebruikt om grotendeels op mijn spaarrekening te zetten, voor mijn ” appeltje voor de dorst”, dat handig is wanneer je het echt nodig heb. Ik denk dat velen die van een lagere inkomen leven hetzelfde zullen doen. Fijn is het, als je koelkast of wasmachine op is, en je wat geld op je spaarrekening heb om een nieuwe te kopen. Of misschien moet je een nieuwe accu voor je auto hebben. Maar omdat de zomer gauw voorbij is moet je ook af en toe een dagje uit gaan. Ik ben van plan om naar de prachtige winkelcentrum van Haarlem gaan. En daarna naar een orgel concert in de Bavo kerk. En een keer in de week naar de tuincentrum in mijn beurt. Hoewel ik misschien een Internationale trein reis willen meemaken naar een mooie stad, vermijd ik al die goedkope vliegreizen die je dagelijks in de krant of op internet zie.

 5.   

  Hey wat gek, ik zie nergens…en ook niet bij de reacties staan over mensen die helemaal niet kunnen sparen…bijvoorbeeld de voedselbankmensen of mensen met een héél klein pensioentje.

 6.   

  Voor vele bejaarden betekent het een paar extra broden kopen.

 7.   

  Op DDS: al je spaargeld weggooien, ik bedoel: investeren aan de bestrijding van de islam.

  Intussen lach ik me kriek dat de DDSers hun geld weggooien omdat DDS ze bang heeft gemaakt.

 8.   

  Jubelverhalen hedenmorgen in de gezond verstand krant: Allemaal 5% meer vakantiegeld! Vergeten wordt te vermelden dat de naheffing van clown Wiebes nog volgt in de loop van het jaar. Tenminste, als de belastingdienst weer een beetje gaat functioneren. En dat zal niet gebeuren onder leiding van brekebeen Wiebes. Maar verder geen commentaar, want straks belt zijn mama me op dat ik haar kind niet zo lastig moet vallen. Hahaha!!!! Wát een kabinet van list en bedrog hebben we.

 9.   

  Je zou je vakantiegeld nu niet aan een retourtje maar voor een enkele reis moeten besteden, want Nederland wordt in rap tempo onbewoonbaar. Van de moslims? Welnee, van de zeurpieten die maar blijven zeuren over de islamisering van Nederland. Zo als DDS. Zou het niet heerlijk zijn, te leven in een land zonder DDS?

 10.   

  Ongeloofelijk de banken steken de rente ergens anders in , en de mensen wordt geadviseerd om meer geld op te maken vooral niet je hypotheek aflossen liever oversluiten of steek het in bitconts zodat het lijkt of het beter gaat met de economie , helaas het gaat echt wel slechter en wel slechter als de meeste mensen denken.

  als je slim bent los je je hypotheek er mee af dan zit je later wat beter en heb je wat meer uit te geven want als je met pensioen gaat krijg je minder vakantie geld want dan gaat er weer een gedeelte naar de zorg. Als je in dit land niet wakker blijft moet je betalen tot je blauw ziet.

 11.   

  Haha hahah vakantie geld wat is dat ? Oh das om je rekeningen die er nog liggen te betalen je schulden af te lossen en de 385 euro te betalen .Die laatste ruikt het vakantie geld steevast in mei 385 betalen . En dan komt het waterschap meteen want die ruiken ook het eea . En als je dan kijkt 50% van je vakantie geld gaat ri kwiebes en concorten .

 12.   

  December, dan ontvang ik vakantiegeld, eindejaarsuitkering en de uitbetaling van mijn tegoed aan dagen. Lekker hoor, en veel nullen!

 13.   

  Als je rechts bent dan ga je heel veel vliegen van je vakantiegeld, zodat er lekker veel CO2 on de atmosfeer komt. Als je rechts bent geloof je niet in klimaatpanel. Opwarming? Het zou nog wel wat warmer mogen worden in ons kille landje.
  Maar ook als je links bent juich je opwarming toe want door de zeespiegelstijging verdrinken de visserspkaatsen die broeinesten van de PVV zijn, zoals iedereen weet.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!