Europese barometer: Nederland is eurofiel tot op het bot

Dit is toch wel even schrikken.

Eerder vandaag berichtten wij dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers hoopt dat Frans Timmermans voorzitter van de Europese Commissie wordt. Daarmee zou hij feitelijk de machtigste man van Europa worden.

In het stuk leg ik uit dat dit juist een nachtmerriescenario moet zijn voor iedere weldenkende Nederlander. Timmermans is niet alleen machtsgeil, hij is ook nog eens een eurofiel pur sang. Met hem aan het roer van de EU zal onze nationale soevereiniteit nóg verder uitgehold worden.

Aangezien dit soort informatie toch ook wel bekend moet zijn onder kiezers stel ik uiteindelijk de vraag of zij vreselijk naïef (zo niet dom) zijn, of dat er iets anders aan de hand is:

Of zou er iets anders aan de hand zijn? Is de gemiddelde Nederlandse kiezer gewoon net zo eurofiel als Timmermans?

Nou, we hebben het antwoord:

Maar liefst 91% van de Nederlanders is “blij” om in de EU te wonen. Ja, dat lees je goed: 91 procent. Meer dan 9 op de 10 Nederlanders is groot fan van de EU… en dolblij dat er een federale Europese staat aan het ontstaan is. Want dát is waar het wonen in de EU écht op neerkomt, natuurlijk.

Het zal dan ook niemand verbazen dat uitgesproken eurofielen (tegenwoordig, ik kan me de tijd nog herinneren dat deze meneer eurokritisch was) een feestje vieren op Twitter:

Screen Shot 2018-10-14 at 10.51.45

Misschien moeten we er maar vrede mee hebben: Nederland is een eurofiel land, of wij dat nou prettig vinden of niet. En ja, dat betekent dus ook dat de EU-trein onverminderd doordendert naar een Europese federale staat. De kiezer wil het. Punt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Ernst Quispel

  Ik vind dit geweldig nieuws, al zou het alleen maar zijn dat we niet het risico-lopen in Nexit-ellende terecht te komen. Een bijkomend voordeel is dat FvD en PVV met een hun eurosceptische opvattingen geen schijn van kans hebben.

  1. Baaz

   Uiteraard volslagen onzin. FVD is aan een ontegenzeglijke opmars bezig en het ledental groeit gestaag. Het gaat exact de goede kant op.

   1. Siemien

    @Baaz de vraag moet gesteld worden dat welke vraag is er gesteld dat 91% blij is om in de EU te wonen.
    Het verschil tussen blij zijn te wonen in de EU of blij zijn met de EU is een wezenlijk verschil natuurlijk.
    Dus je antwoord dat het volslagen onzin is, is juist en tevens correct.. 😉

 2. Heinz

  Het bedient ons land aan alle kanten. Wij zijn geen wereldmacht en moeten het hebben van onze positie t.o.v. de buurlanden. Grote havens, snelle railverbindung met Duitsland en verder Schiphol.
  Het zou wat worden met gesloten grenzen… GB wil maar wat graag in de douane unie blijven, problemen genoeg. Die onzin van een Brexit heeft al genoeg gekost.Voorlopig.

  1. glazenbol

   Ach voor Schengen ging ook alles naar landen als Duitsland, Belgie enzovoorts dus paniekmakerij om niets. De rotterdamse haven is niet zo groot geworden door de open grenzen maar door zijn perfecte geologische ligging en een vooruitstrevend havenbestuur!

 3. struisvogelpolitiek

  Kan ik mij niet voorstellen. Eurobarometer??? Nooit van gehoord.

  1. struisvogelpolitiek

   De geesten moeten rijp worden gemaakt om Frans Timmermans op het hoogste stoeltje van Europa te krijgen. Dus nepnieuws, geen waarde aan hechten.

 4. Top

  En ik maar denken, dat ‘nepnieuws’ niet meer mag in NL.

 5. Dirkje60

  Wat een onzin

 6. HierBenIk

  Onzin bericht en niet volledig. Al je voor de EU ben kun je nog steeds sceptisch of tegen de wijze zijn waarop dit plaats vindt. Dit wordt totaal niet besproken. Dit is allemaal veel te kort door de bocht. Als 95% van de Nederlanders voor de EU in de huidige vorm zou zijn, dan hadden de Eurosceptische partijen in NL nooit het aantal zetels dat ze nu (al) hebben…

  1. Ernst Quispel

   Ik zie dat deze feiten hier veel cognitieve dissonantie veroorzaken.

   🙂

   1. Baaz

    Het zeg het al barometer van de euro…

   2. Baaz

    We leven in een vrij land, op dit soort momenten komt het erop aan!

    1. Baaz

     Nu of nooit! Dit is de lakmoesproef van het vrije woord.

   3. Stanly2000

    Ernst,
    De herkomst van deze onzin moet bij jouw toch vragen oproepen of ben je maar weer aan het dwarsliggen?
    Pablo Pérez
    Strategische en politieke communicatie, digitale diplomatie en sociale media. Eerder bij EU_Commission. Journalist.

 7. IJscoman

  “De Eurobarometer is een reeks van opiniepeilingen die sinds 1973 worden uitgevoerd namens de Europese Commissie om de publieke opinie in de EU-lidstaten in kaart te brengen. De informatie helpt de Commissie bij de voorbereiding van teksten, het nemen van beslissingen en de evaluatie van haar werk.”

  91% van de Nederlanders eurofiel is even onwaarschijnlijk als Fidel Castro die altijd met 100% van de stemmen won.

  1. Ernst Quispel

   Deze uitslag is in lijn met veel andere peilingen.

   1. van Urk

    Actieve voorstanders van de EU citeren het liefst de Eurobarometer , omdat deze systematisch een relatief positief beeld schetst van de steun van burgers aan Europa. Dit komt door de soort vragen die worden gesteld, maar ook door weggelaten antwoordmogelijkheden. Zo worden burgers er in de Eurobarometer niet op gewezen dat er een verband bestaat tussen meer Europese integratie en minder nationale autonomie. Als men dit verband in de vragenlijsten expliciet maakt, geven burgers veel minder Europagezinde antwoorden. De meeste Europese burgers weten trouwens niet hoe de Europese Unie werkelijk in elkaar zit. Omdat burgers niet zo echt veel weten van Europa, kunnen ze in enquetes en onderzoeken gestuurd worden door het soort vragen. Dankzij het gebrek aan kennis over de EU, laten burgers zich ook makkelijk leiden door wat er op dit moment actueel is. Men moet dus voorzichtig zijn met het trekken van conclusies over de mening van burgers over de EU. Het gaat vaak om indrukken, en niet om beargumenteerde opinies.

    1. Seneca

     @van Urk
     ik ben het helemaal met uw reactie eens. het zijn de vragen die de gemiddelde geënquêteerde sturen. laat ons even 3 jaar wachten en zien wat welk onheil de € ons nog meer brengt. dan zullen de geënquêteerden inclusief, de ozo eurofiele reaguurders op dit forum, wel anders piepen. tot alle eurosceptici: beidt uw tijd!

    2. Ernst Quispel

     De Eurobarometer hanteert objectieve wetenschappelijke eisen bij haar peilingen. De beschuldiging van de heer van Urk is volledig uit de lucht gegrepen.

     Ik snap dat de resultaten tegenvallen maar u moet niet fantaseren.

     1. Baaz

      Het is toch ook altijd belachelijk om mensen te kwetsen?

     2. IJscoman

      Je zegt het Quispel, maar jij veronderstelt alleen maar dat de Eurobarometer ‘objectieve wetenschappelijk eisen’ hanteert. Je weet het niet en kunt het niet bewijzen.

      De insteek van het betoog van de heer Van Urk acht ik een stuk geloofwaardiger: de Eurobarometer is een propaganda-instrument van bolle Frenske en consorten.

     3. BB

      @Ernst Quispel

      Het gaat hier om een opiniepeiling.
      De foutmarge die bij een (grote) opiniepeiling vermeld wordt, is een zuiver statistisch gegeven dat enkel op basis van de steekproefgrootte berekend wordt. Het houdt geen rekening met de kwaliteit van de peiling of het peilingsproces, noch met het antwoordgedrag van de ondervraagden. De afwijking van de werkelijkheid is vaak aanzienlijk groter; een frappant voorbeeld daarvan zijn exitpolls die tijdens of na een verkiezing gepubliceerd worden. Invloedrijke, maar weinig zichtbare factoren, zoals demografie en ondervragingswijze, kunnen het resultaat, gewild of ongewild, zeer sterk beïnvloeden.

     4. Ernst Quispel

      BB, uiteraard is er sprake van een statistische foutmarge. En er is bij een onderzoek van deze omvang door een respectabel wetenschappelijk instituut altijd wel een methodologische kanttekening te plaatsen. Dit doet echter weinig af aan het harde politieke feit dat in alle lidstaten van de EU de steun voor de EU groot is. Een feit is ook dat de steun in Nederland relatief nog groter is.
      Dat wordt overigens ook oorverdovend bevestigd door alle peilingen ter zake en de verkiezingsuitslagen waarin eurosceptische partijen het onverminderd zeer matig doen.

     5. Baaz

      Er wordt helemaal niets bevestigd, ieder bewijs ontbreekt. Behalve dat het onzinnige flauwekul betreft.

     6. van Urk

     7. BB

      @Ernst Quispel

      Mijn reactie ging over uw opmerking dat de Eurobarometer objectieve wetenschappelijke eisen hanteert. Dit klopt niet, omdat hetgeen zij onderzoeken, niet te onderzoeken is met objectieve wetenschappelijke eisen.

      Het op deze manier brengen zorgt ervoor dat er onterecht te veel gewicht aan deze opiniepeiling wordt gegeven. Het geeft een indicatie, geen wetenschappelijke zekerheid.
      Ik neem aan dat degene die de naam ‘Eurobarometer’ bedacht heeft dat ook begrepen heeft.

   2. Baaz

    Deze uitslag is niet in lijn met veel andere peilingen, de bewijzen voor die stelling ontbreken.

 8. Michael

  En ja hoor, ik lees het al wel weer. In de bubbel van de reaguurders is het weer paniek, er is een bericht wat niet strookt met de waarheid van de mensen in de anti-EU bubbel. Dus moeten er redenen worden gevonden.

  Een andere optie is natuurlijk dat dit dicht bij de werkelijkheid ligt, maar niet strookt met jouw overtuigingen. Echter, als je nooit naar een ander luistert (écht luistert) komt dit waarschijnlijk over als iets wat niet waar kán zijn. Wat wie is er nou zo gek om niet te geloven in jouw waarheid? Als je je realiseert dat jouw waarheid niet dé waarheid is, dat andere mensen heel anders in het leven staan, ga je het misschien wat meer begrijpen ipv belachelijk maken of achterliggende verklaringen te zoeken.

 9. PMG

  De vraagstelling laat geen ruimte, als ze gevraagd hadden: are you happy living on this planet dan hadden we voor NL dezelfde uitslag gehad.

 10. cmsuijkerbuijk

  “Eurobarometer”. Zegt genoeg!

  1. Ernst Quispel

   Zo geformuleerd is dit een onnozele reactie, Suikerbuik.

   1. IJscoman

    Het is nochtans een glasheldere reactie met grote zeggingskracht, Quispel. Het woord ‘Eurobarometer’ als meetinstrument VAN en VOOR de Europese Commissie is toch overduidelijk een ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’ instrument?

   2. Baaz

    “een onnozele reactie”

    Je toont zelfinzicht meneer Quispel, het mocht even duren en ik denk dat het eenmalig was.

 11. Blue monday

  Het percentage lijkt me erg hoog, wellicht heeft men lopen vissen in een pro-Europa vijver…

  Hoe dan ook, deze cijfers staan en politici zullen hun agenda hier op afstemmen.

  PVV en FvD-stemmers negeren deze cijfers en zullen eeuwig aan de zijlijn staan mekkeren…

  Of you can’t beat them….

  1. Troelstra

   De EU is niet Europa. Europa, dat zijn wij de Europeanen woonachtig in de soevereine Europese naties met wie we een gemeenschappelijk erfgoed delen. Renaissance, Humanisme, Reformatie, Verlichting, Industrieke Revolutie. De Islam daarentegen maakt geen deel van ons Europese erfgoed en hoort ook niet in Europa thuis.

 12. Rosasolis

  Ik ben ook een Eurofiel , maar niet voor een grote socialistische assemblee, onder een socialistisch leider. Omdat de P.v.d.A. is niet meer van deze tijd. Democratie wel, altijd.
  Maar het EU beleid is gedurende de laatste jaren gestagneerd…Stil zitten is achteruit gaan. Vooral gedurende deze tijd van opschuddingen en onrust onder de burgers.
  De EU moet harder dan ooit van tevoren werken voor vooruitgang in vele sectoren.
  De EU moet een grote stempel leveren in de wereld nu en in de toekomst. Fijn is het te weten dat er een nieuwe groep is gevormd uit hoog-gescholden en studenten, die willen mee werken om in de grijze EU nieuwe leven in te blazen. Je kunt informatie over dit groep krijgen via http://www.Voltnederland.com. Als je gratis brochures van de
  EU wil ontvangen, dan kan je de volgende tel. nummer bellen: 070-3135400.

 13. habafo

  een eenzijdige vraag. Ik ben ook wel enigszins blij dat ik in de EU leef. maar wat zegt dat. Dat ik voor de kostenslopende verhuizing ben van Brussel naar Straatsburg. Dat de EU mijn besluit dit ik in Nederland genomen heb, van tafel af veegt, dat de tarieven voor de Nederlandse veerboten nu door de EU bepaald moeten worden. De kosten om aan de eu mee te doen zouden niet via de huidige regeling moeten zijn. Verdeling van de hulpbehoevende asielzoekers zouden niet op aantal moeten gaan, maar naar de bevolkingsdichtheid. NEE IS BEN NIET VOLLEDIG BLIJ DAT IK IN DE EU LEEF, maar wel dat er regels komen die voor iedere land positief uit pakt (denk aan het Europese valuta) zodat we minder kopzorgen hebben om ergens anders te leven. Nederland is voor de Nederlandse inwoners, en EU besluiten zouden via een referendum bekend gemaakt moeten worden.

 14. Aytas

  Ik ben bang dat dit nieuws niet klopt. Het is een feit dat populistische partijen het op dit moment goed doen.

  1. Baaz

   Weet je wat populisme betekent?

   1. IJscoman

    Nee, dat weet Aytas niet. Maar ze is er wel tegen.

    1. Baaz

     Daar kon je nog wel eens gelijk in hebben, wellicht gevolgd door meneer Quispel.

  2. Lol Kwipsel

   Iedere politieke partij is populistisch. Ieder partij zoekt naar de gunst van het “volk”. De ” burger” zoals ze dat zo mooi zeggen.

   1. Guus Geluk

    Nee, populisten zijn te herkennen doordat zij zich nadrukkelijk keren tegen de politieke elite. In Nederland omvat deze elite de bestuurders van VVD, CDA, PvdA en een klein beetje D66. Een stelletje halve zolen in de top van D66 keerden zich in ’66 ook tegen de “elite”. Maar door lang en intensief te hebben samemgewerkt met de “elite” is D66 ook “elite” geworden.

    Mocht Baudet ooit aan de macht komen dan is hij over pak ‘m beet 100 jaar “elite” en komt er weer een nieuwe partij op om de “elite” te verslaan.

    1. Baaz

     Er zijn geen aanwijzingen voor populisme, het is een niet bestaand probleem dat door linksaffers in het leven is geroepen.

 15. Guus Geluk

  De voordelen van de EU voor een kleine handelsnatie als Nederland zijn evident. Michael: stel je jezelf eens de vraag waarom Nederland pro-Europese Unie is?

  1. Job Jansen

   @ Guus,

   Omdat in de BV Nederland alles draait om geld.

   1. Guus Geluk

    Deze handelsgeest heeft ons land grootgemaakt, Job.

    1. IJscoman

     Alles voor de poen, nietwaar dominee?

     1. Guus Geluk

      Het is een feit dat naast de economie ook de lieve vrede in West-Europa er baat bij heeft en dat we evident een vuist kunnen maken tegenover de grote supermachten/problemen op deze planeet.

     2. Baaz

      “Het is een feit…”

      Onzin, voor die bewering ontbreekt ieder bewijs.

    2. Job Jansen

     En we zullen nooit weten hoe het anders had kunnen lopen. Want geld maakt alles goed.

     1. Guus Geluk

      Ik durf wel een inschatting te doen van hoe het anders had kunnen zijn.

  2. Siemien

   @Guus de Eu gaat landje pesten als het aankomt op exits van landen..

 16. Lol Kwipsel

  Indien dit onderzoek valide zou zijn, vertelt het niet heel veel. Hooguit dat Nederlanders blij zijn om in dit land te wonen. Net als ik trouwens. Maar het vertelt veel over de alternatieven. Die zijn er niet heel veel. En ik heb al heel wat landen gezien. Deel uit maken van een Europees verband is voor ons land van belang om onze economische status te behouden. Deel uitmaken van een gecentraliseerd Europa onder Duits-Franse dwangneurose is griezelig. Alleen al uit historisch oogpunt m.i. exit vrijheden in sociaal opzicht.
  Ik ben benieuwd naar de uitgangspunten en vraagstelling van deze barometer. Ga eens op zoek dus. Maar misschien verlangen veel mensen naar “heim ins reich” en ” l’etat c’est moi”. Zou me niets verbazen. Het zou kunnen dat juist deze twee dreigingen mensen naar PVV en FVD drijven. Zou bv in mijn geval best eens kunnen.

  1. Baaz

   “Het zou kunnen dat juist deze twee dreigingen mensen naar PVV en FVD drijven.”

   Helemaal prima! Bij de laatste verkiezingen stemde ik PVV, daarna lid geworden van FVD en ik volg ze op de voet. Ik had het aanvankelijk al opgegeven, ik had en heb namelijk geen enkel vertrouwen in de huidige antidemocratische politieke praktijk. FVD heeft daar verandering in gebracht en deze partij gaat hoge ogen gooien, uiteraard nadat D’66 is verdwenen of hooguit noch wat achtergrond muziek blaast bij maximaal vijf zetels.

   1. wheelboy

    Baaz
    Ik heb als 2e partij FvD ik blijf bij PVV .Komt bij zover ik weet wil FvD ook niet echt iets met de laagste regionen van de bevolking .Die zijn meer middeninkomens . Daar hoor ik zelf ook bij .Maar ik zie toch graag dat ze het ook opnemen voor de mensen die niet zo gelukkig zijn een goeie job te hebben .Of net als ik en mn partner 2 goeie jobs . Zelf ben ik meer van een goeie rechtvaardige sociale welvaartstaat . Eigenlijk wat we tot in de 90s nog hadden .Daarna is het verval ingetreden en deden voedselbanken hun intrede . Dat laatste is een grote schande voor zon rijk land als NL .

 17. wheelboy

  Kijk eens bij het VK 66% is blij EU burger te zijn .Hoe vetaald dit zich dan in een Brexit ? Denk zelf dat je zo die vraag niet moet stellen .Bent u blij . Eerder bent u voor of tegen een EU . Dan krijg je denk ik geen 95% van de NL voor . Overigens geen meerderheid tegen dat geloof ik ook niet .Maar wel een veel lager percentage

 18. sjun

  Zo’n uitslag zegt meer over de barometer die haar presenteert dan over de sterk bekoelende Europese liefde van de ingezetenen van verschillende Europese natiestaten.

 19. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Whahaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! even terug in de tijd
  De laatste Europese verkiezingen hoe ‘hoog’ was de opkomstpercentage ????? 37%, 63% is thuis gebleven. Tevens is de Europese barometer net zo onbetrouwbaar als de Europese Clan zelf. Ja de Eurofielen vinden dit natuurlijk prachtig, maar Eurofielen zijn NEP Nederlanders, de EU is heilig en is heel goed voor Nederland,de Clan die alsmaar duurder wordt en er maar meer geld in gooien, EU land in crisis ?? effe een bedrag over maken naar dat land hoeveel?? maakt niet uit, zoveel mogelijk. Onder het motto BETALEN BETALEN BETALEN!!!!! en vervolgens het geld nooit meer terug zien. En type’s die beweren dat we niet het risico lopen in een Nexit ellende te lopen en de FVD en PVV geen schijn van kans hebben. Dat is een illusie, Nederland is via de politieke achterkamertjes in de poel der ellende gekomen. En als er al een ellende is dan is het wel de ellende van de EU zelf met hun kapitale bezopen en kolderieke capriolen,het enige waar de EU goed voor is voor een komische film, dit terzijde. Wat mij opvalt is dat de DDS hier überhaupt aandacht aan besteedt, in de media lees hoor of zie ik er niks over,dat zegt ook iets : Desinteresse.

 20. sjun

  Brussels onderzoekje te Brussel?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.