Peilingen Maurice de Hond: FVD en GroenLinks grote winnaars, coalitie kwijnt weg

Er zit beweging in de peilingen van Maurice de Hond! Een tijd lang schoof hier en daar een zeteltje maar was het niet echt interessant, nu wordt het dat steeds meer! GroenLinks en FVD scoren het best, PVV staat ook op winst en de coalitie staat nog maar op 50 zetels!

De Gemeenteraadsverkiezingen in Groningen lijken een goede reflectie te zijn van wat De Hond peilt. D66 zakt weg, GroenLinks neemt dat stokje over, VVD en CDA kregen een flinke tik en de algehele opkomst was belabberd.

Opvallend zijn ook de scores van de PvdA, DENK en Partij voor de Dieren. Zij snoepen steeds meer zetels weg bij anderen en ervaren al enige tijd een stabiele groei. De SP kampt nog steeds met een profileringsprobleem en verliest een zetel, maar weet toch iets boven de FVD te staan.

Ook is er gekeken naar de verwachte samenstelling na de Eerste Kamer verkiezingen. Daar wordt rekening gehouden met een 30-35% lagere opkomst en blijkt dat de coalitiepartijen op geen enkele manier hun verlies compenseren, ondanks dat de ChristenUnie zonder kleerscheuren uit de verkiezingen zal rollen. De verwachting is 27-31 zetels in de Eerste Kamer voor de huidige coalitie.

Een ander leuk feitje is de opvattingen van diverse kiezers omtrent het falen van het pensioenoverleg. VVD- en D66-kiezers menen dat de FNV de grote boosdoener is terwijl PvdA-, SP- en PVV-kiezers de schuld bij de regering leggen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Ernst Quispel

  Interessant lijkt me vooral ook het solide herstel van de PvdA die we als betrouwbare bestuurderspartij nodig zullen hebben in een volgende regering.

  1. Duke

   PvdA is niet betrouwbaar. Kwartje van Kok, Puinhopen van Paars, PvdA in Balkenende liep niet goed af,PvdA in Rutte 2 was een ramp en PvdA is de oorzaak van DENK.
   Nooit meer PvdA!

   1. C.A.Barstow

    Inderdaad!

  2. Troelstra

   Waarom weigerden ze dan aan te schuiven tijdens de formatie toen er ook bij de PvdA, even als bij Groen Links en bij de SP tot tweemaal toe is gebedeld om aan de regering deel te nemen om D’66 te plezieren? Ho wacht, het was geloof ik niet zo’n daverend succes voor de PvdA als bestuurderspartij in de vorige regering. Iets met onbetrouwbaarheid? Iets met verraad?

  3. bifbof

   Wie zijn die WE toch altijd , daar zou ik meer van willen weten . Lijkt me zeker een partij te zijn om in de gaten te houden (Is het een partij met rijschoolhouders misschien ?)

  4. FJ

   De PvdA doet het net als het CDA met een tijdelijke opleving, daarna willen ze weer regeren en gaan ze zo de plomp weer in.

  5. Vliegenvanger

   EQ ga jij je mond eens spoelen, dat verdamme. Pvda, dat je dat nog in je mond durft te nemen.
   Partij van de Allochtone., we hebben al genoeg aan een denk partij.

 2. Troelstra

  En de PVV wederom een baken van rust en stabiliteit, ondanks alle demonisering in die media.

  1. Meester Kong

   ‘En de PVV wederom een baken van rust en stabiliteit, ondanks alle demonisering in die media.’

   Er zitten twee fouten in je zin.

   1. fockingworst

    @kingkong elke keer als U REAGUURT is het fout.

  2. Meester Kong

   @Troelstra – eh familie van ?

 3. PMG

  Wie stemt op de Partij voor de Dieren (tis geen vleesch en geen visch) moet zich doodschamen, stelletje lafbekken!

  1. Duke

   Wat is er mis mee?
   Liever de Partij voor de Dieren, dan een VVD, D66, PvdA, CDA, CU, Groen Links of DENK.

   1. PMG

    Deze mensen lopen weg voor een echte keuze, zijn het niet met de huidige regering eens maar willen geen FVD, en laat staan PVV, stemmen terwijl ze zich wel daar beter in kunnen vinden.
    Nee, ze stemmen voor de dieren, stelletje hondekoppen, want zijn bang om erop aangekeken te worden en dit is dus mooie oplossing vinden ze zelf.Om te kotsen, wat heeft deze club wat anderen niet hebben? Ze pakken ondertussen 5% van de stemmen en het zijn allemaal NL-ers, moslims slachten ja schapen.

 4. ildib

  “FVD en GroenLinks grote winnaars, ”

  Daar zou ik toch nog maar eens goed naar kijken want FVD verliest èèn zetel in de peilingen en de PVV wint er èèn.

 5. Eugenie de la Fleur

  FvD grote winnaar? Das een goeie! Waar basseer je dit op? Volgens deze peilingen verliezen ze een zetel. FvD zal geen deuk in een bak boter slaan, sterker nog ze bereiken politiek nog dan de PVV.

  Verder is het mooi om te zien hoe een kleurloze partij als D66 plaats voor Groenlinks

  1. marco1

   Het is idd een trieste gewaarwording dat GroenLinks een partij is geworden die een steeds groter wordende aanhang heeft.

  2. HaZ

   Ten 1e op de laatste 2e Kamerverkiezingen en ten 2e …..Het is”een deuk in een pakje boter slaan” en ze bereiken politiek (!) Jazeker bereiken ze de politiek. 😉

 6. Aytas

  De bruinhemden marcheren openlijk door de straten, men schaamt zich niet meer dat een fascistische partij in het parlement zit.

  1. fockingworst

   @aytas heeft OOK ZIJN EIGEN KIJK op de mensen in het parlement, en dat mag ook @aytas mag dat.

  2. Scaldis

   Fascisme? Het is een obsessie voor je geworden.

  3. Duke

   Eens. Weg met Groen Links!

  4. marco1

   Nou kijk ik vol verwachting naar buiten maar hier nog niet hoor Aytas. Wel netjes aangeklede Polen maar dat is waarschijnlijk omdat de Poolse kerkdienst zojuist is afgelopen.

   1. Aytas

    Dat is jouw beleving, de mijne is anders.

    Deze tweet die ik las is jammer genoeg de realiteit.

    ” Homo’s moeten niet zo zeuren. Zwarte mensen moeten tegen ‘plagerij’ kunnen.
    Witte men…

    IK BEN BLANK EN NIET WIT!!!!!

    …sen moeten minder rac…

    WAT NOU IK BEN HELEMAAL GEEN RACIST JIJ BENT EEN RACIST MET JE WITTE MENSEN!!!111!!!”

    Je kunt je ogen er voor sluiten maar het is iets waar we steeds meer mee te maken krijgen. Een vriendin van mijn moeder die commentaar krijgt op haar hoofddoek in de trein, een vriend die racistisch wordt uitgescholden op straat mijn nichtje dat op school van klasgenoot te horen krijgt dat donkere mensen alleen maar profiteren en zeuren. (ze is 6, die klasgenoot leert het thuis) toen ik opgroeide was dit niet zo. Je zult waarschijnlijk allerlei rechtvaardigingen hiervoor bedenken. Ik vind het een dieptriest ontwikkeling, dat er mensen zijn die op het fvd stemmen terwijl de geschiedenis van baudet gewoon te vinden is.

    1. marco1

     Dat is allemaal niet zo mooi om te horen Aytas. Maar ik kan niet bepalen waar andere mensen op stemmen dat is iets van eigen keuze. Maar nogmaals hier in de straat zie ik ze vooralsnog niet marcheren maar ik zal hier in de straat als ik thuis ben een oogje in het zeil houden. En nu nog hopen je het dubbele van mijn wederom onbenullige bijdrage aan DDS ook ziet.

    2. marco1

     @Aytas: je hebt idd gelijk ze zijn terug. Hier even een kleine greep van uitspraken:
     Knkr Nederlanders pleeg zelfmoord.
     Ik haat jullie Jezus die verkracht jullie zijn allemaal vieze Nederlandse knkrho..rtjes.
     Ik hoop alle Nederlanders nog soa en aids krijgen.
     Deze land is schande jullie kaasstengels zijn allemaal pedo
     Jullie verdienen gewoon een bom met schijt
     Wacht maar als wij de baas zijn in jullie land dan zijn jullie allemaal de lul.
     Dit was zomaar een kleine greep uit een lange lijst met zomaar wat uitspraken tegen Nederlanders. En nee ik doe geen jij-bak of praat racisme goed en begrijp zelfs nog best je soms wat boze toontje. Maar het komt wel van 2 kanten racisme is niet alleen van onze kant uit naar jullie.

    3. Duke

     Je bent aan het zeuren. Die tweet klopt. Als de tweet ging over ‘flikkers en nikkers’ en dan tekeerging over ‘witte’ mensen, zou ik je snappen over de dubbele standaard. Dat je een racistische meetlat hanteert, heb je niet eens door. Of misschien wel, want je steunt die racistische club van Only Black Lives Matter, die alle blanken zien zoals de nazi’s naar joden keken. Wie zulke clubs steunt, krijgt van mij geen enkele sympathie.

  5. Troelstra

   Je bedoelt die Groen Links-fascisten?

   Nog even een geheugensteuntje opdat wij nooit vergeten. Opdat niemand gezegd kan hebben het niet te hebben geweten.

   Paul Rozenluller was 5 jaar actief lid van de maoistische partij GML/Rode Morgen die een gewapende revolutie voorstond om van Nederland een communistische heilstaat a la Albanie, China en Cambodja te maken. GML collecteerde zelfs voor de bevriende leider Pol Pot.

   1. Troelstra

    Je bedoelt die Groen Links-fascisten?

    Nog even een geheugensteuntje opdat wij nooit vergeten. Opdat niemand gezegd kan hebben het niet te hebben geweten.

    Wijnand ‘Droevendaal’ Duyvendak: Volkertvriend als spindokter

    Bron: Misdaadjournalist

    Hendrik Jan Korterink 4 september 2017

    Vanavond ‘Jesse de film’. De omstreden documentaire over Jesse Klaver in het Carré en bij Blendle, om acht uur. Nu doe ik zo weinig mogelijk aan politiek, maar in dit geval kan ik er niet helemaal omheen. Vanwege de grote man achter de schermen van GroenLinks, die hier ook zo’n prominente rol speelt: Wijnand Duyvendak. Toen Pim Fortuyn was vermoord, ben ik dagenlang in Wageningen en omstreken aan het speuren geweest.

    Een van de namen die ik het meest tegenkwam: Wijnand Duyvendak. Een van de mensen die het meest werd genoemd als vriend en zielsverwant van Volkert van der Graaf. Niet direct verantwoordelijk voor de moord, Volkert heeft altijd beweerd dat hij dit in zijn eentje heeft gedaan.

    Er is geen enkel bewijs dat dat niet zo is, maar zo werkten die ‘cellen’ toen. Ongeveer zoals nu de IS: geen rechtstreekse opdrachten, maar mensen zo aansturen en beïnvloeden dat ze overgaan tot bepaalde daden.

    Volkert en zijn vrienden van Droevendaal, het ultralinkse bolwerk in Wageningen, waren milieuterroristen. VMO (Vereniging Milieu Offensief), Dierenbevrijdingsfront, aanslagen op pelsdierfokkerijen, kippenboerderijen, waarbij de levens van dieren net als die vanmensen op het spel werden gezet, alles voor het goede doel.

    Het heeft mij altijd verbaasd dat Femke Halsema en Jesse Klaver zich zo als poppetjes hebben laten gebruiken door deze harde kern: de keiharde boodschap van GroenLinks verpakt roze papier, met lijsttrekkers die ook fotomodel hadden kunnen worden.

    Er wordt nu wat gemeesmuild over dat de documentaire niet journalistiek genoeg zou zijn. Sinds wanneer zijn documentaires dat wel? Het lijkt mij nogal onthullend, dat de oude vos Duyvendak en zijn gedachtengoed nog altijd aan de touwtjes trekken.

    Voor de liefhebbers: een fragment uit een artikel in HP/De Tijd.

    “Er loopt een directe lijn van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, naar GroenLinks (GL). Volkert van der Graaf maakte deel uit van een extreem-linkse politieke beweging waarvan GroenLinks grotendeels de wettige bovenlaag vormt.” Aldus onderzoeker Peter Siebelt.

    Hij beschuldigt de partij van Femke Halsema van betrokkenheid bij gewelddadige praktijken. “Zelfs veel van de partijmedewerkers, die in Wereldwinkels braaf Max Havelaar koffie verkopen, beseffen niet dat hun partij wordt geleid door generaties radicalen die geweld niet schuwen. Men kijkt niet achter de schermen.”

    Volgens de onderzoeker heeft Volkert van der Graaf veel profijt getrokken van de sabotage van politie en Inlichtingendiensten door GroenLinks en diens netwerk. Een bekend voorbeeld is de ontmaskering in 1990 van Joop de Boer, vredesactivist en informant van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Deze ontmaskering werd door GroenLinks gebruikt om de dienst op de korrel te nemen. Overigens deed De Boer zijn bekentenis dat hij werkte voor de BVD pas na te zijn bedreigd met stroomstoten.

    Verdacht hiervan werd GroenLinks-lid Peer de Rijk. Hij werd gearresteerd, maar vervolging door justitie bleef uit. De Rijk is tegenwoordig werkzaam bij WISE, een instituut tegen kernenergie. Hij is ook de broer van de zojuist afgetreden GroenLinks-partijvoorzitter Mirjam de Rijk, die zich vroeger nog wel eens aan een kerncentrale vastketende en sinds kort in de Eerste Kamer zit. Haar partner is GroenLinks-Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak. En diens broer Jan-Willem Duyvendak is de partijideoloog. In dezelfde campagne tegen de “snuffelstaat” fnuikte GroenLinks in 1990 een infiltratieactie van de BVD in Volkert van der Graaf’s kringen.

    De dienst probeerde een beter zicht te krijgen op radicale activisten in Wageningen. Doordat ook deze poging door GroenLinks aan de grote klok werd gehangen, kon Volkert van der Graaf volgens Peter Siebelt ongehinderd radicaliseren.

    Een van de verantwoordelijken voor deze praktijken was Jack Bogers, ten tijde van de moord op Fortuyn loco-burgemeester in Wageningen. Kort na de arrestatie van Volkert van der Graaf kreeg Bogers van de Wageningse burgemeester Sala een telefoontje. Sala vertelde -onder strikte geheimhouding- dat een medewerker van Vereniging Milieu-Offensief (VMO) werd verdacht van de moord op Fortuyn.

    Bogers informeerde onmiddellijk zijn goede vriend Sjoerd van de Wouw van VMO, die weer naar het huis van Volkert belde, waar diens vriendin Petra L. de telefoon opnam. Toen de politie de volgende dag Volkert van der Graaf’s woning doorzocht, bleken 200 bestanden op de computer te zijn gewist. Ook op het kantoor van VMO waren digitale sporen uitgewist.

    1. Ernst Quispel

     “Volkert van der Graaf. Niet direct verantwoordelijk voor de moord, Volkert heeft altijd beweerd dat hij dit in zijn eentje heeft gedaan.
     Er is geen enkel bewijs dat dat niet zo is”

     Juist

   2. Aytas

    Ik bedoel het fvd.

  6. Ride eat sleap repeate

   Als je dit meent, heb je dus echt het beste voor voor overname van Nederland door Islam en andere bagger.
   FVD, samen met PVV komt tenminste op voor Nederland en haar (oorspronkelijke) inwoners. Groen-Links en de rest van het linkse tuig vergeeft ons mooie land aan andere culturen.
   Waarom? Ik begrijp daar ook geen bal van, maar blind zijn de volgers daarvan iig wel, of bewust bezig… Dat kan natuurlijk ook. NSB-ers zijn van alle tijden.

 7. Gerlos

  Deze peiling zegt mij niks, de aankomende verkiezingen daar draait het om dus trollen allemaal in de wacht tot maart.

 8. C.A.Barstow

  Het is maar een tussentijdse peiling, daarbij komt dat peilingen er nog wel eens meer of minder naast zitten.
  Dat het groenlinks gajes erop vooruit gaat moet dus nog maar blijken, mocht dat inderdaad zo zijn,
  dan is het natuurlijk onvoorstelbaar dat er nog steeds volwassenen zijn die in sprookje geloven en zonder nadenken het linkse gif slikken.

  1. marco1

   Toch ben ik bang dat GroenLinks een steeds grotere rol gaat krijgen en nog banger dat ze in de toekomst met de aankomende stemgerechtigen een nog grotere aanhang. Maar ik zal helpen hopen het sprookje als een kaars vanzelf opbrand en uitgaat.

   1. Ernst Quispel

    Daar hoeft u niet bang voor te zijn. Groen Links ontwikkelt zich tot een gematigde en professionele regeringspartij. De kans dat ze onderdeel uitmaken van de volgende regering lijkt me zowel gewenst als waarschijnlijk.

    1. marco1

     Ik wens het dan weer niet maar denk het ook.

    2. HaZ

     Als men bij die partij een voorbeeld neemt aan voormalig Fuhrer Frau Halsema van (helaas) onze hoofdstad, zal Groen Links heel snel tot de verdoemden der politieke partijen behoren. Dus advies aan Halsema :” Ga vooral zo door” !

    3. Ride eat sleap repeate

     Groen links en regeren?
     Vragen om drama. Hoge belastingen,”eerlijke” verdeling. Asielzoekers-STEDEN ipv centra.
     Maar ja, als de massa dit wil, verwacht dat de peilingen na 3 maandjes op 3 zetels voor Groen Links zitten, maar dan is het te laat.
     Hoe dom zijn Nederlanders als ze achter een eikeltjes-Pyjama aan lopen?
     Waarom geven we ons landje weg aan deze rotzooi?
     Je komt er wel achter kwispel-drama als idd dit doom-scenario in werking treed.
     Hopelijk bezint de stemmer zich en kiest uiteindelijk toch voor zichzelf;… rechts dus!

    4. Baaz

     “Groen Links ontwikkelt zich tot een gematigde en professionele regeringspartij.”

     Nee hoor, dat gaan ze helemaal niet doen. Als bewezen voorbeeld zien we de spagaat in Amsterdam waar de islamist Halsema (27-10-2010) weigert de wet uit te voeren omdat dat daarmee de islam wordt beledigd. Hetzelfde principe is zichtbaar bij jou. Zodra de islam aan de orde komt ben jij wakker. Vandaar ook jouw statement over GL.

 9. Groen Rechts

  Alle linkse partijen samen inderdaad 76 zetels… Maar dat gaat nog een hele kluif worden om al die clubjes op 1 lijn te krijgen… Nederland wordt bij deze uitslag vrijwel onbestuurbaar.

 10. Lex

  Yeh PVV weer een zeteltje er bij, staat daarmee weer op 20 zetels evenveel als behaald in de verkiezingen 12 maart.

  Mensen doorzien FVD en zijn beleid, wat niet bij ieder FVD lid in goede aarde valt.

  Rare club

 11. TD

  De IP adressen van al die linkse figuren worden misschien al geregisteerd,ze wanen zich veilig met al die anonieme accounts!
  Mogelijk werken bij al die providers, IT specialisten die politiek andersdenkend zijn?
  Kunnen ze over een paar jaar allemaal opgepakt worden,vanwege het demoniseren van fatsoenlijke politieke partijen!
  Wie weet welke politiek dan de lakens uitdeelt?
  Kans dat er geuniformeerde mensen met bruine hemden inclusief een meeuw logo rondlopen?
  Werk genoeg:boerka’s in beslag nemen,moskeeën sluiten,anti zwartepieten oppakken,dwarse burgemeesters uit de functie schoppen,immigranten op de boot zetten enfin ,zo kan ik nog wel even doorgaan.

 12. Janna47

  Heel erg zorgelijk dat zoveel mensen zich kennelijk ‘aangetrokken’ voelen tot het nietszeggende groen links, ongelooflijk wat een leeghoofden en kortzichtige types…hopelijk zijn het eendagsvliegen…dan zijn we snel weer er vanaf!

  1. Ad Infinitum

   Groen links heeft een paar goede prestaties neergezet. Bij de gemeenteraads verkiezingen en onlangs in Groningen. Blijft toch een zaak voor u de krant te volgen (Trouw) van afgelopen zaterdag. Op naar de volgende keuzemogelijkheid. Provinciale staten en Europa.

 13. Ries

  Aytas: “De bruinhemden marcheren openlijk door de straten, men schaamt zich niet meer dat een fascistische partij in het parlement zit.”
  Vraag: 1
  ° Wanneer en waar hebben bruinhemden door de straten gemarcheerd?
  ° Wie of wat is de fascistische partij?
  Aytas bedient zich weer van de linkaf-rethoriek: Een eind in het wilde weg roepen!
  Man/vrouw, ga toch eens nadenken.
  Beter is het om te constateren dat links al jarenlang niets anders doet dan het hele volk marchanderen, waarbij linksaffers dat ook nog heerlijk vinden; een soort politiek-masochisme zullen we maar zeggen.

  1. marco1

   De stilte bevestigen het gelijk.

 14. Ries

  Nog iets sterker uitgedrukt:
  Linksaffers zijn de fascisten van de vermeende welgemanierdheid.

 15. Marija

  Groen LINKS O nee hè……

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.