NRC’ers Leo Lucassen en Paul Scheffer verdraaien stelselmatig de waarheid over integratie en Europese islam

Frits Bosch is niet blij met de columnisten van het NRC Handelsblad, zo schrijft hij vandaag in een ingezonden artikel. Met name de heren Leo Lucassen en Paul Scheffer maken het heel bont als ze het hebben over de zogenaamd goedverlopende integratie en de stichting van een Europese islam. Ze interpreteren feiten selectief, en houden anderen geheel buiten beschouwing, aldus Bosch.

Leids hoogleraar sociale geschiedenis Leo Lucassen is regelmatig contribuant bij NRC met artikelen over de integratie in ons land van allochtonen. In zijn artikel “Met de integratie gaat het goed” in het NRC van 27 november 2018, schrijft hij dat het prima gaat met de integratie, de titel rept er al van. Om deze stelling kracht bij te zetten gebruikt hij de studie ‘Jaarrapport Integratie 2018’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lucassen beaamt dat kinderen van Marokkanen, Turken, Surinamers en Antillianen nog steeds oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Antillianen zijn zes keer zo vaak verdacht van een misdrijf. Maar omdat de criminaliteit gehalveerd is (maar wel van een zwaarder karakter) en de uitkeringsafhankelijkheid terugloopt gaat het volgens Lucassen uitstekend met de integratie. Helaas is het baarlijke nonsens.

Als men daadwerkelijk het CBS rapport leest, dan blijkt de schooluitval van alle allochtone groepen (behalve Chinezen) veel hoger ligt dan van Nederlandse kinderen. Leerlingen met een Turks of Marokkaanse achtergrond kunnen het minst vaak een havo- of vwo-advies krijgen. Dit lezende vraagt men zich af of dit een verklaring kan zijn voor het feit dat de sociaaleconomische positie van allochtonen – behalve van Polen zoals in de CBS rapport staat – substantieel achterblijft bij die van Nederlanders. Met statistieken kun je alle kanten op, vooral ook de verkeerde kant en daar weet Lucassen goede raad mee ten faveure van zijn vooringenomenheid.

Het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ‘De nieuwe verscheidenheid: de toenemende diversiteit naar herkomst in Nederland’, 25-05-18, komt tot de conclusie dat het helemaal niet goed gaat met de integratie door import van armoede, import van criminaliteit, import van verdeeldheid. De sterk toegenomen diversiteit is slecht voor allen, inclusief allochtonen, meldt WRR. Een ongemakkelijke realiteit, waar onze politici ook niet aan willen. In mijn boek ‘Onbehagen bij de elite’ ben ik daarop uitgebreid ingegaan en heb het besproken met diverse groepen die zich als elite kunnen kwalificeren. Tot mijn verbazing lijden zij ook zij aan de ‘ontkenningsziekte’.

Zijn ze besmet door onder anderen het NRC? Niet lezen, nooit in een getto geweest, nooit met allochtonen gesproken, wel ontkennen. Dat is wel zo makkelijk. Deze rapporten lezende kan de conclusie niet anders zijn dat het niet goed gaat met de integratie. NRC-lezers zullen na het lezen van Lucassen’s artikel denken: “goddank, we zijn op de goede weg, het gaat beter met de integratie”. De toenemende Jodenhaat, homohaat, Mocromaffia, vrouwenhaat, de aanslagen, Lucassen ziet het niet, nee, wil het niet zien, categorisch blind. Lucassen: “Wilders en Baudet zijn niet fascistisch, maar het komt er dicht bij”. We zijn niet van suikergoed, maar Lucassens tekst geeft geen blijk van diepe naastenliefde. Lucassens tekst komt dichtbij wijlen Marcel van Dam tegen prof. Pim Fortuyn: “u bent een buitengewoon minderwaardig mens”! Fortuyn: “ze helpen mee een klimaat te creëren van demonisering van mijn persoon. En als er met mij iets gebeurt, als er met mij iets gebeurt, dan zijn zíj medeverantwoordelijk, ze hebben het klimaat gecreëerd!” Huichelachtige treurnis was het resultaat na de moord van de ‘non-believers’ en haatdragenden. Idem na de moord op Theo van Gogh.

Paul Scheffer, als hoogleraar verbonden aan Tilburg Universiteit, is van hetzelfde laken een pak als Lucassen. Scheffer schrijft een wekelijkse column in NRC en richt zich op integratieproblematiek en islam. In zijn NRC artikel “Olifantjes in het huis van de islam” van 5 december 2018, meldt deze ex-communist en spijtoptant dat er initiatieven zijn tot vrijzinnigheid in de islam. Want de Duitse moslim prof. dr Bassam Tibi, Duitse politicoloog en cultuurfilosoof van Syrische afkomst en negen andere vrijzinnige moslims tekenen het ‘Initiatief tot een seculiere islam’. Heel erg dapper dat ze dit doen, want levensgevaarlijk. Volgens Scheffer moeten we “beter kijken om die vrijzinnigheid te ontwaren”.

Je kunt kijken wat je wilt, maar het is (helaas) onzin. Tibi vluchtte in 1963 naar Duitsland en is sinds 1976 Duits staatsburger. Ja, er zijn inderdaad initiatieven zijn tot vrijzinnigheid in de islam, en ik ken ze en spreek met hen. Maar Tibi zelf is heel pessimistisch geworden. Hij zegt in die petitie wat zóu moeten gebeuren, niet dát het gebeurt. Blijkbaar heeft Scheffer het laatste werk van Tibi niet gelezen. Scheffer schrijft graag over de komst van een Europese islam, maar Tibi en arabisten zien dat juist niet aan de horizon verschijnen. Tibi spreekt op 21 februari op de Universiteit Leiden. Dan gaan we het horen van deze topper. Boeiend! Het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau ‘Religieuze beleving van moslims in Nederland’, 07-06-18, ziet allerminst een Europese islam komen. Dit rapport meldt ondermeer dat moslims steeds religieuzer worden en zich afzonderen. Scheffer weet blijkbaar niet dat ex-moslims zeggen dat de moskeeën in de grote steden salafistischer worden.

Burgemeester Femke Halsema heeft het er maar moeilijk mee en vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting. Voor Aboutaleb is dit geen probleem, want hij is al salafistisch zoals hij trots zegt. Oudere moslims remmen de jongeren af in hun drang tot fundamentalisme. Oudere moslims hangen een soort gewone volksislam aan en weten van de Koran beperkt af. Jongeren gaan de Koran écht bestuderen en ontdekken dus dat IS de échte islam vertegenwoordigt. Professor Ruud Koopmans verbonden aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, doet regelmatig onderzoek onder moslims en ook hij ontwaart geen kentering. Hij wordt in Duitsland om zijn resultaten weggehoond en gediscrimineerd. Feiten en research worden niet geloofd en mogen niet gehoord worden. Het ontkenningskankergezwel in de Westerse wetenschappelijke wereld, woekert heftig.

Een Europese islam is het droombeeld van vele Westerse intellectuelen, maar ze vergissen zich. Ze leiden aan het ‘wishful thinking’ syndroom. Ze willen het niet weten, ze willen het niet zien, ze zijn er niet ontvankelijk voor, ze wenden hun hoofd af of ze steken het diep in de grond. Paul Cliteur zegt me dat onze socalled intellectuelen en rechters niets weten over islam, “echt niets”.  Ze nemen niet de moeite en die moeite willen ze doelbewust niet nemen. Want dan zou mogelijk kunnen blijken dat het geheel anders zit dan ze altijd beweerd hebben. En dat doet pijn, de ongelooflijke pijn van hun demasqué. En de aanslagen gaan door, en door, en door, en door, en door en door. Een Afghaanse terrorist die een aanslag wilde plegen op Wilders is voorgeleid. Hij heeft geen spijt wat hij heeft aangericht. Integendeel, het spijt hem dat de ellende niet veel groter was.

Navrant is dat nog geen week na Scheffers hosanna-artikel een aanslag is gepleegd in Straatsburg, drie doden, twaalf gewonden, waarvan drie ernstig. Hoogleraren worden ingehuurd om de maatschappij wetenschappelijk onderbouwd te informeren, niet om goedgelovige mensen op het verkeerde been te zetten.

Frits Bosch is auteur van ‘Wereld op een keerpunt’ en ‘Onbehagen bij de elite’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. TD

  Zal wel een van Brussel komende richtlijn zijn aan media om berichtgeving betreffende integratie en immigratie positief benaderen.
  In Marrakesh akkoord staat immers ook iets over berichtgeving met negatieve
  ondertoon mag niet?

 2. struisvogelpolitiek

  Foto in een moskee. Alle moslims met hun kont omhoog. Dit moet toch het walhalla voor een homo zijn. 🙂

  1. Spaanse kok

   Vreemd dat u de dames, welke groep veel groter is, niet vermeld.
   Dames zijn net als homo`s over het algemeen ook gecharmeerd van mannenkontjes

   1. struisvogelpolitiek

    En om mevr. Spaanse kok te plezieren. 🙂

 3. PMG

  weer een waardeloos stukje van je, je haalt namen door elkaar sukkel, al in de tweede regel

 4. C.A.Barstow

  Ieder weldenkend mens die zijn oren en ogen open houd ziet het tegendeel van wat de heren Lucassen en Cliteur proberen de bevolking op de mauw te spelden.
  Zij voeren slecht het Staats beleid en daarmee het EU beleid uit die luid ”Geef er een leugenachtige draai aan, houd de bevolking dom en onwetend”

 5. J.Rademaker

  vervelend die realiteit, kunnen we niet iets vinden in de toon of een ander klein foutje of gewoon zeggen dat het onzin is.
  Soennieten en Sjiieten twee Islams dus, die elkaar al eeuwen de hersens inslaan.
  Verder een van de twee tot op de komma gehoorzamen anders heb je een probleem.
  Al dat wensdenken over gematigd en verandering is letterlijk dodelijk voor een verlichte samenleving, misdadige misleiding mag niet maar helaas weer die realiteit.

 6. Aytas

  ‘Dit rapport meldt ondermeer dat moslims steeds religieuzer worden en zich afzonderen. Scheffer weet blijkbaar niet dat ex-moslims zeggen dat de moskeeën in de grote steden salafistischer worden.’

  Gek toch met al dat geschop. Frits Bosch kunnen we bijschrijven op het lijstje schuldig, ideoloog van de haat. Jouw bijdrage aan integratie, waarvoor je van de oorspronkelijke bevolking toch echt hulp moet krijgen zal enorm zijn.

  Salafisme neemt overal toe, iets wat zorgwekkend is maar wat na het lezen van dit stuk wel weer begrijpelijk. De grootste grap is dat Frits Bosch dezelfde taal uitslaat als een salafist. Pure haat.

  ‘Hoogleraren worden ingehuurd om de maatschappij wetenschappelijk onderbouwd te informeren, niet om goedgelovige mensen op het verkeerde been te zetten.’

  Dan zou dit het moment zijn voor jou om de relatie tussen criminaliteit en sociaal economische afkomst uit te leggen, ook hierover zijn prima cijfers te vinden. Ook zou je ivm daarmee het belang van een stabiele thuissituatie kunnen bespreken.

  Stemming makerij en haatzaaien. Nog wel op basis van afkomst. Dit stuk is geschreven door een mens dat je als waardeloos kunt bestempelen, niet op basis van afkomst maar acties. Net als een haatpredikende salafist zal Frits Bosch nooit enige bijdrage leveren aan het tegen gaan van polarisatie.

  ZUM KOTZEN.

  1. Floris

   Aytassie laat haar Afrikaanse onderbuik weer tot de laatste scheuten diarree leeglopen.

   Bosch schrijft een uitstekende analyse over wat er mis is met linkse wetenschappers die vanuit hun zieke ideologie een totaal onjuist beeld van de integratie schetsen.

   In plaats van daar inhoudelijk op in te gaan volgt een hysterische scheldpartij.

   De reden? Aytassie’s mammie is een moslima dus ligt islamkritiek heel gevoelig bij haar. Ze heeft haar eigen bliksemafleider gevonden: niet de islam is fout, maar alleen het salafisme.

   Dat het salafisme de meest zuivere vorm van islam is laat Aytassie gemakshalve buiten beschouwing.

   ZUM KOTZEN.

   1. Aytas

    Zet jezelf net zo voor paal als frits.

    1. Floris

     Probeer het eens inhoudelijk, hysterica.

     1. denktenk

      Ik meen in aytas steeds meer ernst trekjes te herkennen.

     2. cmsuijkerbuijk

      Niet overvragen Floris!

 7. Arie B

  Deze hoogleraren solliciteren naar een baantje in Brussel. Ze voeren het migratiepact al volledig uit. De rose bril op en er is geen wolkje meer aan de lucht, niets dan positivisme. Ze kunnen naast Rutte en Aytas gaan staan. Kop in het zand..

 8. Gerlos

  Hoe verzinnen ze het, een groot drama onze MULTI CULTI samenleving met een heel hoog percentage van criminaliteit

 9. Heras

  De berichtgevingen over terroristische aanslagen spreken toch voor zich. De moslims komen hier niet om te integreren maar om de ideologie te verspreiden. Ik geef deze “hoge” heren advies: lees de koran, vooral het tweede deel.

  1. Lugar

   De heersende elite heeft geen enkel idee over wat de islam is. Hoe kun je het anders in je hersens halen om de regering op te roepen de islamisering van Nederland niet tegen te gaan. Dat doe je alleen als je niet begrijpt dat de islam de oorlog heeft verklaard aan het westen in het algemeen en Nederland in het bijzonder.

 10. Lugar

  “(…) als ze het hebben over de zogenaamd goedverlopende integratie en de stichting van een Europese islam.”

  Dat past exact bij het ondertekende Marrakeshpact. Positief berichten over migratie en de gevolgen daarvan.

 11. Lugar

  “Lucassens tekst komt dichtbij wijlen Marcel van Dam tegen prof. Pim Fortuyn: “u bent een buitengewoon minderwaardig mens”! Fortuyn: “ze helpen mee een klimaat te creëren van demonisering van mijn persoon. En als er met mij iets gebeurt, als er met mij iets gebeurt, dan zijn zíj medeverantwoordelijk, ze hebben het klimaat gecreëerd!”

  Er hangt hier ook zo’n dwaallicht rond die God dankt dat er een Volkert van der Graaf was die Fortuyn kapot heeft geschoten.

 12. Svetlana

  Er is geen Europese islam of gematigde islam. Er bestaat alleen de islam. Dit is de religie van de vrede. Ook dankzij de islam hebben we hier heerlijke turkse bakkers waar ik en mijn kinderen elke dat heerlijk zitten te smullen

  1. Anthony2

   Daar hebben de tienduizenden doodgehongerde kinderen in Yemen dus helemaal niets aan.

 13. Lugar

  “En de aanslagen gaan door, en door, en door, en door, en door en door. Een Afghaanse terrorist die een aanslag wilde plegen op Wilders is voorgeleid. Hij heeft geen spijt wat hij heeft aangericht. Integendeel, het spijt hem dat de ellende niet veel groter was.”

 14. sjun

  Frits heeft gelijk maar hij kan voor zijn nieuwsvoorziening het door Belgen bestierde NRC beter *links laten liggen* en naar het FD overstappen waar je zulk geregisseerd ‘goednieuws’ niet vindt. Iedereen weet intussen nieuwspraak van nieuws te onderscheiden en dat omgekeerd verstaan ervan tot beter begrip van plaatsvindende gebeurtenissen leidt.

  1. Duijndam

   “Iedereen weet intussen nieuwspraak van nieuws te onderscheiden en dat omgekeerd verstaan ervan tot beter begrip van plaatsvindende gebeurtenissen leidt.”

   Escaped from the language lab.

 15. Karel de Grote

  Citaat,”Een Europese islam is het droombeeld van vele Westerse intellectuelen, maar ze vergissen zich. Ze leiden aan het ‘wishful thinking’ syndroom. Ze willen het niet weten, ze willen het niet zien, ze zijn er niet ontvankelijk voor, ze wenden hun hoofd af of ze steken het diep in de grond.”

  Welnu dan mag je dus rustig stellen dat het helemaal geen intellectuelen zijn, maar lieden met een benepen visie. Ook aangetoond dat iemand al snel als intellectueel wordt aangemerkt als hij semi wetenschappelijk verhalen de wereld in strooit. Het moge duidelijk zin dat de meeste mensen die een universitaire graad hebben gehaald (99%) slechts hebben aangetoond dat ze goed konden leren. Voor intellectualisme heb je namelijk geen opleiding nodig, dat zit in je.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.