Beelden! Premier Rutte (VVD) uitgesproken positief over Trump: 'Hij is een kans'

Geen categoriejan 25 2019, 14:05
Zoals u ondertussen weet is Mark Rutte deze week in Zwisterland voor een overleg van het World Economic Forum. In een al water ouder filmpje, van het vorige jaargang, deed Rutte een aantal spraakmakende uitspraken over Donald Trump. In de Nederlandse pers werd Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zwartgemaakt en verketterd. Hij zou het ultieme kwaad zijn, maar nu bijna drie jaar later, lijken de attitudes veranderd. En dat moet ook, volgens Rutte is hij het 'niet altijd eens met Trump', maar is de band tussen Nederland en de Verenigde Staten nog 'altijd zeer goed'.
Rutte ging destijds in het gesprek zelfs zo ver om Donald Trump 'een kans' te noemen. Ha! Wat je ook van Trump vindt, hij heeft zeker goede kanten. Daarnaast sprak Rutte over de kritieken van Donald Trump op supranationale organisaties, zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties. Dat is mooi, want de kritieken van de Amerikaanse president snijden hout.
In het interview met Bloomberg prijst Rutte ook de Nederlandse samenleving voor haar stem vóór vrijhandel en tegen protectionisme, maar vanwege de Brexit maakt hij zich ook zorgen dat een bondgenoot verloren gaat: "Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat Nederland alleen als het gaat om de liberale economische agenda."
Kritische vragen werden er ook gesteld tijdens het interview. Volgens de interviewer van Bloomberg zou de Euromunt niet optimaal zijn voor de verschillende Eurolanden. Zo zouden landen als Italië, Griekenland, Spanje en Portugal gebaat zijn bij een goedkopere Euromunt. Hier ging Rutte niet uitvoerig op in, maar in een ander interview bekritiseerde hij de Italianen flink. Blijkbaar vindt Rutte het Europroject zo belangrijk dat de negatieve effecten er gewoon bij horen.
Ook de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten kwam nog kort ter sprake. Volgens Rutte is de relatie tussen de Europese Unie en China positief. Zo wordt er flink geïnvesteerd in China en China investeert ook in Europa. Bijvoorbeeld door het opkopen van geprivatiseerde infrastructuur in Griekenland: zo is één van de belangrijkste havens van Griekenland in handen van de Chinezen. Of dat daadwerkelijk positief is, is maar de vraag.
Meestercommunicator George Soros was ook aanwezig en noemde de Chinezen 'de grootste vijand van de vrije democratie'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten