Lagerhuis geeft May drie dagen voor een nieuwe Brexit-deal als huidige faalt

Het Britse Lagerhuis heeft Theresa May en haar regering een tikkende tijdbom meegegeven in het Brexit-riedeltje. Binnenkort volgt er een stemming over het plan dat nu voorligt en het gaat erom spannen. Mocht het zo zijn dat het huidige akkoord geen meerderheid vindt dan moet May terug naar de tekentafel. Maar voor het opleveren van een nieuw akkoord na een eventuele weigering van het huidige heeft zij slechts drie dagen de tijd. Een onmogelijke opgave natuurlijk. Voor May is het daarom nu zaak om deze deal te laten slagen want als het niet lukt dan kan het zomaar eens gedaan zijn met haar leiderschap van zowel de conservatieve partij als regeringsleider. 

In het Verenigd Koninkrijk maken politici een potje van de Brexit. De eensgezindheid ontbreekt en ego’s nemen het tegen elkaar op in plaats van samen te werken. Verenigd is het koninkrijk dan ook niet en Tony Blair ondermijnde May afgelopen maand nog door te pleiten voor een nieuw Brexit referendum. May was destijds ‘most displeased’ en sprak zelfs van ‘sabotage’. En op zich heeft ze een punt. Op dat moment in de tijd dergelijke uitspraken doen grenst aan sabotage en dat is waar we Blair van kennen. Die bombardeert wel dingen kapot, zoals Irak. Gelukkig hebben we zijn excuses nog. 

Maar als de huidige deal niet slaagt is de kans op een deal-Brexit erg klein. Want vanuit Europa heeft Merkel en ook Juncker al laten weten dat de tijd van onderhandelen voorbij is. Het is nu tijd voor actie. En als het Lagerhuis niet instemt heeft May dus slechts drie dagen voor een nieuw akkoord. Voor zo’n nieuw akkoord zijn uiteraard onderhandelingen nodig. U leest het al: dan wordt het exit May of een no-deal Brexit. Beiden? Als dat laatste gebeurt voorspellen economen een sterke economische krimp in het Verenigd Koninkrijk, de zogeheten ‘Rampen-Brexit’.

Volgens NOS.nl is de stemming over het huidige Brexit-akkoord aankomende dinsdag. Dat betekent dat uiterlijk 21 januari duidelijkheid wordt verschaft over de wijze waarop de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verder uitpakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Raveltje

  May had het goed voorelkaar maar wordt nu dus onder druk gezet, door eigen
  tegenstanders maar ook door de Europese leiders.Het lijkt erop of iedere lidstaat
  eigen land moet verraden.

  1. TD

   Natuurlijk geeft de EU forse tegendruk,dat zal wel moeten vanuit EU perspectief!
   Indien de UK zonder noemenswaardige tegenstand de EU zou kunnen verlaten,volgden zeer snel meerdere landen en dat is precies wat niet kan/mag.
   Het vertrek van enkel de UK gaat ons allemaal pijn genoeg doen!

   1. Raveltje

    Door de EU is het er voor veel mensen niet beter op geworden. En het VK
    heeft wel zijn valuta gehouden. Als ze er uit stappen zal dat risico’s hebben
    Ik weet niet hoeveel Engeland heeft moeten bijdragen aan de EU, maar
    weet wel dat de euro ons land heeft gewekt. Het te groot is geworden.

 2. Professor Zonnebloem

  Als de huidige Brexitdeal door het VK wordt weggestemd, dan komt er geen nieuwe deal meer. Grote kans dat het VK dan haar wonden likt en alsnog binnen de EU blijft, aangezien een no-deal Brexit niks anders is dan een rampscenario waar zelfs de echte Brexiteers geen brood van lusten.
  Persoonlijk zou ik daar wel blij van worden. Ik zie namelijk geen enkel positief punt aan een buurland dat zich eigenhanding de afgrond in stort.

  1. Rien Noppen

   Ik zou hopen dat u gelijk krijgt, Professor Zonnebloem, maar ik vrees dat het in de huidige politieke context onmogelijk is dat de Britten de flexibiliteit opbrengen om ten halve te keren. Ik denk dat de kans groter is dat ze alsnog de deal van May accepteren.

   Bij no deal is er nog de kans dat de EU May tegemoet wil komen maar het lastige is dat de politieke bereidheid bij de lidstaten heel gering is (de Britten hebben alles gedaan om de goodwill te verspelen) en ook niet goed duidelijk is welk wisselgeld ze nog zouden kunnen bieden.

   In mijn beoordeling wordt het een no deal en daarmee een ramp voor iedereen die erbij betrokken is, Nederland niet in de laatste plaats.

 3. cmsuijkerbuijk

  Toch knap, dat in de toekomst gekeken kan worden! Voor mij mag het “No Deal” worden. Laat die hele ondemocratische, tirannieke EU in elkaar lazeren. Uithuilen en opnieuw beginnen, maar dan alleen en uitsluitend op handelsgebied. Dát werkte goed en bracht ons voorspoed. Maar de EU zoals deze nu opereert, is te beschouwen als een criminele organisatie.

  1. Julian

   Raar dat iets ondemocratisch wordt genoemd als het buiten de eigen mening en voorkeur staat. Daar hebben PVV stemmers en FvD stemmers patent op. Alhoewel ze op dit moment nog maar 20% van de stemmers vertegenwoordigen vinden ze dan toch dat nu hun mening doorgeduwd moet worden. Met andere woorden wat ze de tegenpartij verwijten gaan ze zelf uitvoeren als ze zelf ‘ooit’ aan de macht komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.