Peilingen! Kiezer prikt door proefballonnetjes VVD: 'Het is allemaal verkiezingsretoriek'

Geen categoriejan 27 2019, 8:45
De peilingen van Maurice de Hond voor 27 januari zijn binnen! En we vallen direct met de deur in huis: wederom geen verschuivingen als het gaat om de partijvoorkeur van kiezers bij Tweede Kamerverkiezingen. De VVD is nog steeds de grootste partij. Volgens de Hond 'zou het hem niet verbazen als er tot de Statenverkiezingen geen grote verschuivingen voordoen'. Volgens de peilmachine zijn de kiezers voorlopig 'uitgekristalliseerd', wel bestaan er reen aantal interessante attitudes ten aanzien van het politieke gedraai van VVD en CDA.
[caption id="attachment_218711" align="aligncenter" width="500"]De politieke peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond. De politieke peiling van Maurice de Hond voor 27 januari 2018. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Het moge duidelijke zijn uit de bovenstaande tabel: kabinet Rutte 3 staat dik op verlies. De coalitiepartijen dreigen zo hun meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen. Als de Eerste Kamer straks bevolkt wordt door FvD-senatoren is het over en uit voor Rutte. Want als dat gebeurt dan gaan wetsvoorstellen in de Eerste Kamer sneuvelen en houdt Baudet de coalitie in een wurggreep. Het is de verwachting dat het dan snel gedaan is met het kabinet Rutte 3, mits zij haar meerderheid in de Eerste Kamer verliest. Cruciaal dus, die provinciale verkiezingen!
[caption id="attachment_218712" align="aligncenter" width="791"]Hoe duidden de kiezers de uitspraken van Klaas Dijkhoff? Bron: Maurice de Hond. Hoe duidden de kiezers de uitspraken van Klaas Dijkhoff? Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Behalve de peilingen over mogelijk kiesgedrag heeft De Hond ook vragen gesteld over de uitspraken van Klaas Dijkhoff (VVD) in de context van het klimaatakkoord. 74% van de kiezers ziet het gedraai van Dijkhoff over het klimaatakkoord als 'verkiezingsretoriek'. Dat aantal ligt bij de VVD (41%) een stuk lager, zij nemen Dijkhoff blijkbaar serieus, terwijl Rutte een hele andere toon aanslaat.Behalve de goedgelovige VVD'ers trapt verder geen enkele kiezer van geen enkele partij in zijn proefballon. Dijkhoff betaalde de rekening: de kiezer vertrouwt hem niet meer.
Verder lijkt het publieke debat komende week in het teken te staan van het pensioenstelsel. Het is namelijk zo dat de rekenrente laag is en de kans bestaat dat de pensioenen worden verlaagd. Tweede Kamerlid Martin van Rooijen (50Plus) liet gisteren op Twitter weten zich zorgen te maken over een aanstaande pensioenskorting voor pak en beet 1.2 miljoen senioren. Maurice de Hond zag het al aankomen en stelde enkele vragen over het stelsel.
[caption id="attachment_218715" align="aligncenter" width="861"]Hoe denken kiezers over het pensioenstelsel? Bron: Maurice de Hond Hoe denken kiezers over het pensioenstelsel? Bron: Maurice de Hond[/caption]
Een meerderheid van de kiezers is tegen het verhogen van de AOW (72%), dat is jammer, want een aantal jaren extra werken zou helemaal niet zo vreemd zijn. Zeker gezien het feit dat we steeds ouder worden. Vooral kiezers van D66 zijn tegen, maar de minste tegenstand zien we vreemd genoeg bij de linkse partijen (D66, 48%, GroenLinks, 61% en PvdA, 64%). Wel is iedereen het er over eens dat mensen met (fysiek) zware beroepen eerder met pensioen mogen (85%). Dat laatste is ook logisch.
Opmerkelijk is het dat de kiezers van 50Plus wel enigszins radicaal zijn als het gaat om het omslagstelsel van de AOW, zij willen gewoon de premies verhogen zodat de huidige groep ouderen lekker warm blijft zitten. Dat is natuurlijk lullig, want volgens huidige ramingen moeten baby's, die nu worden geboren, tot hun 80e doorwerken voor AOW! Gelukkig dat de overige partijen dus geen voorstander van zijn en slechts een minderheid van de kiezers dit wil (29%).
https://twitter.com/MvRooijen/status/1089045457567920128
Een andere mogelijkheid die op een meerderheid bij alle partijen kan rekenen is het verplichten van ZZP'ers om pensioen af te dragen. Dat is heel erg jammer, want ZZP'ers beginnen vaak net met ondernemen, en het extra kapitaal dat zij opzij zetten i.p.v. te investeren in een pensioen kan in het begin worden gebruikt om te investeren in het eigen bedrijf, te groeien en dus later meer premies te betalen. Alleen kiezers van FvD steunen de ZZP'ers in hun vrijheid (42%).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten