Schokkend: FD neemt stelling tegen idiote Klaver-CO2-belasting

Je verwacht het niet.

Dit is ronduit schokkend: het FD lijkt vandaag stelling te nemen tegen de idiote CO2-heffing van GroenLinks. Die partij wil dat ‘grote bedrijven’ 25 euro per ton CO2 gaan betalen. Vervolgens loopt dat bedrag op tot 100 euro per ton in 2030.

Het FD noemt het plan om de CO2-uitstoot te beprijzen eerst “een goed idee,” maar vervolgens komt de werkelijkheid dan toch aan de beurt. En wat blijkt, geeft zelfs de linkse krant toe? Juist: zo’n maatregel zal het Nederlandse bedrijfsleven in het verderf storten:

Voor een bedrijf als ASML is een paar tientjes per ton geen enkel probleem. Maar neem Hoogovens, goed voor 6 miljoen ton CO₂. Dat bedrijf krijgt dan over twee jaar 300 miljoen euro voor de kiezen, dus zo’n 35.000 euro per werknemer, die de Europese en Chinese concurrentie niet krijgt. Daar valt niet tegenop te innoveren, waardoor we straks staal gaan importeren dat nog veel vervuilender is geproduceerd.

 

Het zegt erg veel over het onzinnige plan van Klaver dat zelfs een krant die zo duidelijk lid is van het mediakartel moet toegeven dat het allemaal niet gaat werken. China en andere Europese landen beprijzen CO2-uitstoot niet (waarom zouden ze trouwens ook? Er is in principe niets mis met CO2, bomen en planten zijn ons dankbaar dat er CO2 in de lucht is), waardoor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven ondermijnd wordt.

Met andere woorden, als het kabinet het CO2-plan van Klaver overneemt zal de werkloosheid uiteindelijk toenemen. Meer mensen met een uitkering, meer mensen die het gevoel hebben dat ze nutteloos zijn (want dat doet werkloosheid met je). Dát is de ideale toekomstvisie van GroenLinks. Maar hé, de CO2-uitstoot is dan wél wat minder — in Nederland welteverstaan, want in de rest van de wereld maken ze zich er totaal niet druk om.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

116 reacties

 1. HendrikJan

  Michael, de uitstoot wordt in Nederland minder, maar je steld ook terecht dan wordt het staal elders gemaakt, dus reken je rijk en je wordt arm.

 2. RPML

  Hoe meer dwaze ideeën van de klimaatkerk en hun volgers, hoe beter. Ze vallen met bosjes door de mand, en hoogopgeleide GroenLinks-ers moeten toch onderhand de schellen van de ogen vallen hoe ze zich hebben laten ringeloren door een VMBO’er.

  1. Rien Noppen

   Misschien moet RPML eens googelen op: ‘Economen willen CO2-heffing voor bedrijven’. Een beetje meer googelen is in zijn geval overigens überhaupt aan te bevelen.

   1. Stanly2000

    Ernst,
    “Economen: Zet een heffing van 50 euro op een ton CO2-uitstoot en Nederland haalt klimaatdoelen.”
    Met de nadruk op Nederland. (NEDERLAND)

    1. Bart

     ja als de industrie nederland massaal verlaat dan haal je die co2 doelstelling wel.

     Alleen is die doelstelling zo achterlijk als het maar kan, er is geen enkel wetenschappenlijk bewijs voor het aan co2 toegeschreven opwarmende effect. Alleen in klimaat modellen komt dat effect naar voren, alleen kloppen die modellen nooit, met name door de te hoge gevoeligheid voor co2.

     Maar de klimaat gelovigen blijven maar al te graag als volgzame schapen in die leugens geloven.

     Kijk maar naar simpele ziel en opper eu trol Rien Noppen.

     1. Rien Noppen

      “ er is geen enkel wetenschappenlijk bewijs voor het aan co2 toegeschreven opwarmende effect. “

      …sprak Bart, met zijn vingers stijf in de oren.

     2. Bart

      Ja Rien, er is een minimaal effect, maar niet het sterke effect wat er aan toegeschreven word. En zelfs dat effect kan alleen in een echte broeikas worden waargenomen, de aarde is geen broeikas.

     3. RPML

      Als je door 50% CO2 te reduceren in Nederland de temperatuur met 0,0003 graden (1000x gefact-checkt, en het klopt!) kunt doen dalen hoef je toch niet meer na te denken over het feit dat het

      a) geen zin heeft en
      b) de mens nauwelijks tot geen invloed heeft op de temperatuur door de CO2-uitstoot te beperken.

      Ik vraag me onderhand af welke hersencellen zijn uitgeschakeld als je bovenstaande logica niet kunt volgen en stug blijft volhouden dat CO2 voor de opwarming van de aarde zorgt en de mens er wat aan kan doen.

     4. Stanly2000

      Bart,
      Rien (Ernst) is deskundige, dus luisteren! Hoewel deskundige? Een paar dagen geleden wist hij het verschil nog niet tussen CO en CO2!

     5. Rien Noppen

      RPML hinkt een beetje op twee gedachten: in de eerste plaats erkent hij de relatie tussen CO2 en opwarming en in de tweede plaats ontkent hij die.
      Hij is een mooi voorbeeld van de wisselende logica waar klimaatontkenners, evenals Holocaustontkenners, het patent op hebben.

     6. Koos sssss

      @Rien Noppen, onderaan.

      Uiteraard is er volop bewijs, dat de aarde opwarmt door CO2. 97% van alle geleerden roept dat nota bene ook.

      Hierbij wel de opmerking, dat als je de keuze krijgt: Of je roept dat de aarde plat is, of je krijgt een enkeltje Auswitch, dan snap je zelf natuurlijk ook wel, dat 97% van alle mensen roept dat de aarde plat is.

      Voor veel wetenschappers is het: of parkeerwachter worden, of meeroepen dat CO2 de aarde opwarmt.

     7. Top

      Sterker nog! Hier in Ierland, was er een documentaire over Antarctica, dat de aangroei van vers ijs aan de oostkant zo groot was, dat het invloed kan hebben op de wereld temperatuur. De wetenschappers, staan voor een raadsel. Naar beneden wel te verstaan! En dan nog het probleempje met de ‘zonnepanelen’, uit onderzoek blijkt, dat als alle huizen die zwarte dingen op dak zouden hebben, de Temperatuur in 5 jaar tijd zou stijgen met meer dan twee graden. En ook het bouwen levert een probleem. Het is net, als dat je een steen in het vuur gooit, de opgeslagen warmte er weer uit komt als het vuur al lang gedoofd is. Ik lees dat nergens in de NL literatuur over “het” Co2 probleem.

     8. edoc431

      het rurhgebied als daar de wind weg komt is het in 1 dag gedaan met het CO2 verhaal hahahaahahaha dombo

   2. gister

    wellicht moet RPML eens googelen op: ‘economen willen co2-heffing voor bedrijven’. is zijn geval is beetje meer googelen overigens überhaupt aan te bevelen.

    1. RPML

     Noppen, tijd voor je pilletje! Onder 2 aliassen reageren is voor jouw brein te complex, evenals met je ene alias reageren op het andere.

     1. Rien Noppen

      @RPML, gister is de na verbanning teruggekeerde Dik, die daarvoor als Lugar hier zat te trollen. I

     2. gister

      @rpml, rien noppen is de na verbanning teruggekeerde duijndam, die daarvoor als ernst quispel hier zat te trollen.

   3. markw

    @Riep Noppen
    Dat klopt, maar wat jij vergeet is dat er een verschil ze niet bereid zijn om 5/6 keer zo veel te betalen..

    Hetzelfde als Nederlanders zouden zeggen “we willen wel iets meer belasting betalen”.. En dat de overheid dan opeens de etenswaar belasting van 9% naar 30% gooit.. Ze zijn bereid om te betalen.. Maar wat jullie idioten doen is doelbewust onze economie proberen te slopen door al die bedrijven weg te jagen..

    Nederland is niet als Duitsland dat ze een enorm hoeveelheid kleine bedrijven die de economy dragen.. Nederland is compleet afhankelijk van de grote internationale bedrijven die de afgelopen jaren langzaam verdwijnen..

    Bedrijven die de Nederlandse economy dragen zijn die als AkzoNobel en vele andere chemische bedrijven.. Dat zullen diegene zijn die het hardst zullen worden getroffen door die belastingen en dan heb je het over honderden miljoenen euro’s per jaar dat het ze gaat kosten..

    Wat mensen als jij niet snappen is dat onze volledige economie wordt gedragen door zulke bedrijven.. En als we die chemische en vervuilende bedrijven zoals GroenLinks wil allemaal uit Nederland wegjagen dan zal Nederland binnen enkele jaren veranderen in een derde wereld land..

    Vertel me, waarom denk je echt dat zulke bedrijven bereid zullen zijn om honderden miljoenen per jaar te verliezen als het veel goedkoper in productie en grondstoffen om precies diezelfde fabriek in Afrika of China neer te gooien? En kan je schreeuwen “Oh Nederlandse kennis”..

    Maar dat is onzin, die benodigde kennis laten ze wel overvliegen hoor.. En ondertussen vindt jij tarieven tegen zulke bedrijven te gooien als ze weg gaan waarschijnlijk ook vreselijk eng en racistisch en dus blijft er bijna geen enkele reden voor ze om hier te blijven want de markt blijft toch wel open..

    Globalisatie heeft veroorzaakt dat bedrijven 10.000 keer sterker in de schoenen staan dan elke overheid of burger samen.. Maar ja, dat is nu eenmaal een samenvatting van die mongooltjes in GroenLinks.. Eerst een probleem doelbewust veroorzaken, om daarna iedereen daarvan de schuld te geven..

   4. Vliegenvanger

    Rien Noppen is een alias van Rutte.

    1. Rien Noppen

     Oeps, betrapt!

     🙂

     1. Spaanse kok

      Geeft niets Mark, wie gelooft er nu een vliegenvanger ?

  2. Piet51

   Als u met VMBO-er Jesse Klaver bedoelt, spreekt daar niet veel respect uit voor al die VMBO-ers die onze samenleving heel veel bieden. Maar u bent ook niet goed geïnformeerd. Jesse Klaver is inderdaad VMBO-er, dat is een feit. Maar dat is net zo’n feit als Mark Rutte die de basisschool met groot succes heeft afgerond. Klaver haalde dat diploma namelijk op een Vrije School, het Michaelcollege, waar het einddiploma de status heeft van VMBO. U zou eens moeten nagaan welke BN-ers hetzelfde diploma hebben; iets om dus trots op te zijn. Maar uw gebrek aan kennis gaat verder. Na de Vrije School volgde Klaver aan de Avans Hogeschoool de studierichting Maatschappelijk Ondernemen en rondde hij die af. Daarna begon hij het Schakelprogramma Politicologie (Europese Politiek) aan de UvA, maar dat rondde hij niet af. Hij was inmiddels al heel actief in de politiek.

   1. RPML

    Ik beoordeel Jesse Klaver op zijn uitspraken en stellingen, en die ontstijgen het VMBO-niveau niet. Zelfs een basisschool-rekensom bleek te hoog gegrepen. De Avans Hogeschool staat bekend om de Peppi en Kokki-opleidingen die bedacht werden om leerlingen binnen te halen die een waardeloos papiertje na 4 jaar in de hand werd gedrukt. Hoe je van de VMBO direct naar een Hogeschool kunt blijft dan toch een raadsel, normaal is de HAVO het minimum instapniveau voor een Hogeschool.

    1. Rien Noppen

     Deze ad hominem aanval op Klaver is slechts pijnlijk voor RPML.

     1. gister

      het is slechts pijnlijk voor rpml, deze ad hominem aanval op mijn grote voorbeeld klaver.

    2. wheelboy

     RMPL
     Je hebt helemaal gelijk . Maar de domste mensen zijn diegene die er op stemmen .Die denken niet die horen Jasser schreeuwen en denken zelf niet verder door of verdiepen zich niet in de materie dat doet jasser toch voor hen .

     Begon het al met de rekensom die niet klopte wat het geheel ging kosten .onze VMBO Maroccaan had niet eens in de gaten dat wat zijn partij wil niet eens kan en dan nog niet te praten over de kosten .

     Heel de infra structuur zal moeten worden aangepast . Van Centrale tot bekabeling transformatoren enz . Want er zullen meer centrales moeten komen en doordat het net zwaarder belast wordt ook meer onderstations enz . Maw heel de stroom voorziening moet op de schop .Denk zelf eens na hoeveel meer stroom het kost als straks iedereen om 1700 thuis komt zijn auto aan de laadpaal hangt en zijn warmtepomp aanzet (die bij 85% van de huishoudens niet eens kan ) .

     Dan roept hij vliegtax . Ok we betalen per vlucht 7 euro . Vertel mij eens wat lost die 7 euro op ? geen vliegtuig die er minder om vliegt . Wat lost die tax op op je gas en electra .Niets geen huishouden die in de kou gaat zitten .Enige is schulden nemen toe en je zal straks horen dat er meer afsluitingen komen .

     Hoe los je het dan wel op . Het geld wat je nu aan millieu belastingen inzetten voor bouwen van thorium/ kerncentrales .Uitbreiding van het gehele energie net geteide centrales .

     Dan het 2030 verhaal .Das totaal niet haalbaar en zeker al niet met de GL plannen want die zijn tegen Kernenergie !! dus wat hou je dan als co2 neutraal over dat kan waarborgen dater 24/7 enegie is . Al dat soort van zaken hoor ik die VMBO er niet over praten . Weet je wie wel Kees van der staaij , Baudet , Wilders , En henk Krol . Ondanks dat de laatste het convenant wel tekende .

     1. RPML

      +1

     2. Piet51

      @Wheelboy en RPML
      Ik neem aan dat u met die rekensom het gecijfer aan het begin van de nacht in een Tweede Kamerdebat in oktober 2018 bedoelt. Dat was gênant voor Klaver, maar ook Baudet en alle anderen die nog aanwezig waren hadden het niet door. Oorzaak: waarschijnlijk het idioot late uur. Ik had het zelf ook niet in de gaten.

     3. RPML

      Veel gênanter was het feit dat Klaver Baudet wegzette met ‘leer eens rekenen’; dat was een persoonlijke diskwalificatie bedoeld om het debat te ‘winnen’, niet op inhoudelijke punten maar op de persoon. Precies dat typeert de klimaatdiscussie: op de man en niet op de feiten.

      Dat Klaver niet kon rekenen was al eerder naar voren gekomen bij een andere berekening van hem tijdens een TV-programma, GeenStijl wist dat naar boven te halen.

    3. Piet51

     U heeft geen idee hoe een Vrije School functioneert. Er gaan namelijk heel veel leerlingen van een Vrije School naar Hogeschool of Universiteit. En Avans Hogeschool is al veel vaker gekozen tot de beste hogeschool van Nederland en eigenlijk voortdurend in de top-drie.
     Uw opmerkingen over het niveau van uitspraken van Klaver laat ik voor ue rekening.Het zou helpen als u wat voorbeelden zou geven; nu blijft het erg vrijblijvende borrelpraat.

     1. RPML

      Mijn dochter zit op een vrije school, tot zover uw oordeel of ik kennis heb van de grondbeginselen van Rudolph Steiner 😉

     2. RPML

      Bovendien is dat een gymnasium, vanuit de VMBO-tak van dezelfde school zul je never nooit op een HBO-opleiding kunnen komen, je kunt wel horizontaal doorstromen van HAVO naar Atheneum, daar waar dat op ‘andere’ scholen alleen kan na het beëindigen van de HAVO, maar het eindpapiertje bepaald waar je naar doorstroomt, en van VMBO naar HBO kan simpelweg niet

     3. RPML

      Edit: Rudolf Steiner 😉

   2. wheelboy

    Piet .
    Het gaat er niet om dat VMBO ers dom zijn . Maar het spreekwoord schoenmaker blijf bij je leest is wel van toepassing . VMBO ers zijn vaak goede techneuten dus vaklui . Maar geen kilmaat en economen . Daar heb je weer andere mensen voor .Dus het is niet neerkijken op . Dus als je een opleiding VMBO samen met politicologie hebt gehad dan heb je verstand van milieu zaken? Dan heb je ook verstand van economie ? Want als je iets aan milieu wil doen zal dat zn inslag op de economie hebben . Maw beide heeft Klaver geen kaas van gegeten . En het voorbeeld geven rijdende in een dikke bmw doet hij ook al niet . Daarbij het is ook een zware opleiding ook he politiek .Tjonge jonge .

    1. RPML

     Iemand met een wetenschappelijke achtergrond redeneert anders dan iemand met een VMBO-opleiding; daarmee wil ik geen waarde-oordeel geven. Binnen de achterban van GroenLinks zouden veel studenten en hoogopgeleiden zitten; ik ga ervan uit dat deze inmiddels met het schaamrood op de bank zitten over zo vele ondoordachte uitspraken van Klaver. Hij bewijst daarmee niemand een dienst, niet de VMBO’er, niet de hoogopgeleiden.

     1. Piet51

      @Wheelboy en RPML
      U doet beiden wel erg uw best om Klaver neer te halen, maar u zou dat inhoudelijk moeten doen. Ik heb het feitelijk uitgelegd, maar het kwam blijkbaar niet over. Klaver heeft een Vrije School doorlopen en dat wordt altijd beloond met een VMBO-diploma. Daarna gaan die leerlingen werken, of ze gaan naar MBO, HBO of universiteit. Klaver dus eerst HBO en daarna ook nog even universiteit. Maar inmiddels was hij druk in de politiek. Zijn studie aan de UvA heeft hij gestopt.
      Dat politici van onverwachte onderwerpen veel weten is niets nieuws. Wat denkt u dat Wilders voor opleiding heeft genoten? En Baudet is gepromoveerd in de rechtsgeleerdheid. En zo kunnen er heel veel vertegenwoordigers genoemd worden die gewoon wat bijgeleerd hebben. Je kunt deskundigheid in een opleiding opbouwen, maar ook in de praktijk. Dat laatste lijkt mij zelfs waardevoller.

     2. RPML

      ‘Je kunt deskundigheid in een opleiding opbouwen, maar ook in de praktijk.’

      Dat klopt, voorzover dat het vakgebied betreft. Iemand die gymnasium als vooropleiding heeft gehad is echter veel breder georiënteerd, want hij bezit ook kennis op gymnasium-niveau van wiskunde, biologie, geschiedenis of bv de Franse taal. Iemand vanuit VMBO ontbeert dat. Ook de aanpak is verschillend, daar waar een VMBO’er voldoende heeft aan ‘uit het hoofd leren’ zal een gymnasiast al heel vroeg leren om te gaan met het toepassen van het vakgebied, en niet het simpelweg uit het hoofd te stampen. Dat is een andere benadering en leert je op een andere manier met ‘problemen’ om te gaan.

      Klaver is een uitstekende toneelspeler die als marionetten-pop van zijn achterban mag optreden. Dat doet hij uitstekend en naar ik mag aannemen naar volle tevredenheid van de mensen die aan de touwtjes trekken. Op enige zelfstandig denkvermogen heb ik hem niet kunnen betrappen, hij vervalt iedere keer weer in aangeleerde mantra’s. Ik heb weinig tot geen respect voor hem, temeer hij zelf niet leeft naar wat hij verkondigd.

     3. Vit

      Je kunt nog zoveel papiertjes hebben maar in de praktijk is het een ondergrond en begin je ergens onderaan, daarna pas wordt kennis opgebouwd.

     4. Vit

      Ps, voorbeeldje: na mijn MTS en HTS had ik nog nooit van een offsetmachine gehoord, maar kan je er nu alles van vertellen.

     5. RPML

      ‘U doet beiden wel erg uw best om Klaver neer te halen, maar u zou dat inhoudelijk moeten doen.’

      Puur inhoudelijk is dat hier heel vaak uitgediept; het getuigt van weinig inhoudelijke kennis als je kolencentrales asap wilt sluiten, biomassa promoot, elektrische autos’ subsidieert etc etc., ze werken allemaal averechts. Je hoeft geen klimatoloog daarvoor te zijn om dat te beoordelen, gewoon boerenverstand is voldoende. Klaver is niet de enige die daar last van heeft overigens.

     6. Rien Noppen

      “Ik heb weinig tot geen respect voor hem, temeer hij zelf niet leeft naar wat hij verkondigd.”

      Voor iemand die meent Klaver intellectueel te kunnen diskwalificeren maak je wel erg veel taalfouten, RPML.

     7. gister

      je maakt wel erg veel taalfouten voor iemand die meent Klaver intellectueel te kunnen diskwalificeren, rpml.

   3. toetssteen

    @Piet51
    Hij rondde niet af? Hij stopte na een jaar!
    Inzake die vrije school te Prinsenbeek:
    Om opheffing te voorkomen, was de school genoodzaakt te fuseren met De Beemden en vestigde zich in 1998 aan de Vijverstraat in Prinsenbeek. Later werd ze onder de hoede genomen van het Florijn College, dat weer opging in het grotere ROC West-Brabant. In 2003 hield De Beemden op te bestaan. Het Michaël College was inmiddels een samenwerking aangegaan met het Markenhage College. Niet in de laatste plaats doordat deze school met haar cultuuronderwijs verschillende raakvlakken vertoont met het vrije schoolonderwijs, zegt Hoek. Havo- en vwo-leerlingen van de Prinsenbeekse school volgen in hun laatste twee jaar ook lessen aan het Markenhage College. Dat moet, omdat ze anders geen landelijk eindexamen mogen doen. Sinds augustus 2008 is de school een afdeling van Markenhage. ”

    Tja en dat was alzo in de tijd van Klaver, ik zou daarom meer willen zien dan die VMBO.

  3. victus

   Hoofdzakelijk studentenmutsen in hun roze wereldje en wereldvreemde ex hippies uit de seventies die door langdurig gebruik van pretsigaretjes de realiteit al 50 jaar kwijt zijn lijkt het prototype volk je bij die bijeenkomsten. En natuurlijk de bewust -ahum- single bakvisjes.

 3. Original NL

  En daar heeft het FD volkomen gelijk in!

 4. gister

  een echte stelling is het niet, er wordt alleen gepleit voor een evenwichtigere verdeling.

  1. Rien Noppen

   Daar heeft gister voor de verandering eens een keer gelijk in.

 5. Meester Kong

  De soep wordt niet zo heet gegeten …afwachten.

  1. Original NL

   Nix afwachten…
   #stem ze weg!!

   1. TD

    Original NL:
    Weg met Rutte en de rest.

 6. Rien Noppen

  Bijna alle economen zijn het er wel over eens dat een CO2-heffing zowel de meest adequate als de eenvoudigste weg is om te komen tot de noodzakelijke reductie van de CO2-uitstoot.

  Het zal bedrijven, met name ook bedrijven als Hoogovens dwingen tot een snelle innovatie op dit gebied en die is ook onvermijdelijk.

  Overigens is een CO2-wetgeving in Europees verband het meest zinnige.

  1. gister

   nagenoeg alle economen zijn het er wel over eens dat een co2-heffing zowel de meest adequate als de eenvoudigste weg is om te komen tot de noodzakelijke reductie van de co2-uitstoot.

   het zal bedrijven, met name ook bedrijven als tata steel dwingen tot een snelle innovatie op dit gebied en die is ook onvermijdelijk.

   overigens is een co2-wetgeving in eu verband het meest zinnige.

   1. wheelboy

    Gister
    Zeker nooit economie gehad ? De domste economen roepen tax . Dat zijn de ZGN linkse economen die denken dat alles met tax is op te lossen . En in tussen de concurrentie afneemt en de werkeloosheid toe neemt . Innovatie daar win je het mee . En innovatie kan makkelijk zonder te vertaxen . Je zult als staat alleen je prioriteiten ergens anders neer moeten leggen .

    Even simpel uitgelegd iets wat heden ten dage speelt . In Europa zijn bedrijven die zonnepanelen fabriceren . Maar dat kost een hoop energie om die dingen te maken . Vervolgens verhogen we de prijs op energie dmv belastingen . Dus gaan die bedrijven klagen . Dus gaat de EU een import heffing opleggen dus ga jij als burger meer betalen . Als dat op div producten zo gaat .Ga jij als werknemer bij je baas meer geld vragen ivm de prijsstijgingen . Die gaat weer meer vragen voor zijn product en zo is de cirkel rond . En in het eerste geval van die zonnepanelen kopen we toch bij de chinees omdat wij niet tegen hen kunnen concurreren ivm div dingen een ervan is de energie prijs .

    1. Rien Noppen

     De ondertekenaars van de oproep zijn:

     Dirk Schoenmaker
     Rens van Tilburg
     Bas Jacobs
     Arnoud Boot
     Rick van der Ploeg
     Jeroen van den Bergh
     Reyer Gerlagh

     Lastig vol te houden dat dit allemaal ‘linkse’ economen zijn.

     1. gister

      lastig vol te houden dat degene die hieronder getekend hebben allemaal ‘linkse’ economen zijn:

      maurits von heijden
      stijn van bergen
      marcel coerver
      marbé klijn
      rita van odenhoven
      wies oldenkamp
      willemijn van woensel
      philip van lookeren campagne
      gerard de kruijk
      coja jansen
      marijke van ast

     2. wheelboy

      Rien !!!
      Rick van der Ploeg =PVDA
      Rens van Tilburg = PVDA
      Bas Jacobs Wim Duisenberg fellowship Ehm was Duizenberg geen PVDA er LOl Ja en zn vrouw een Heks
      Arnoud Boot UVA met alweer een PVDA achtergrond .
      Joh het zijn allemaal PVDA ers die je daar beschrijft en laten die nou net niet Rechts maar links zijn .

     3. wheelboy

      Rien noppen
      Diegene die jij daar allemaal beschrijft zijn lid van de PVDA .Laat die nu niet echt rechts zijn maar links . Rick v/d Ploeg is wel de bekenste PVDA er van diegene die je daar beschrijft

 7. TD

  Hopelijk neemt het Nederlandse stemvee deze info tot zich,inplaats van mee te draven in de waan van de dag!
  Éens moeten de ogen toch geopend zijn van de kiezers voordat men gaat stemmen,om zich niet laten inpalmen door gebakken lucht praatjes van halvegare klimaatredders met kokervisie.

  1. Fortiori

   Het gaat niet alleen om onze generatie ! Na ons, onze kinds kinderen. Het getuigt van een enorme domheid, eigenwijsheid om maar te geloven dat het allemaal wel meevalt.

   1. tomygun

    Het getuigt van een enorme domheid,eigenwijsheid om maar te geloven ,
    Juist van welke Stasi kerk ben jij om Nederland zo maar zonder enig
    aantoonbaar iets zomaar naar de gladiolen te willen helpen .
    En dat heeft nog kinderen ook yep appel boom Stasi kerk .

    1. Fortiori

     Waarmee help ik Nederland naar “de Gladiolen” als ik zeg dat wij verantwoordelijkheid hebben t.a.v. ons nageslacht? Niet gaan schelden, maar gewoon uitleggen, Tommie !

 8. Florissa

  We weten ondertussen wel hoe goed Klaver kan rekenen, het is een mirakel dat hij nog van de lagere school is gekomen .

  1. Original NL

   Heb de hand weten te leggen op een reken toets van klaver…één van zijn antwoorden luidde:
   456 × 683=heel veel.

   1. Original NL

    … . CO2-heffing de eenvoudigste weg is om te komen tot de noodzakelijke reductie van de CO2-uitstoot……
    ……..Overigens is een CO2-wetgeving in Europees verband het meest zinnige…
    Aldus onze klimaat expert, welke na een beetje selectief googelen braaf meehuilt met de linkse schoothondjes!

 9. Pescador

  Wat dit kabinet ook doet ze gaan nederland nog verder naar de klooten helpen, domweg omdat ze niet weten waar ze mee bezig zijn.
  Kolen centrales dicht? Gaan ze in duitsland of frankrijk haarder stoken om ons van stroom te voorzien en als wij dan auto´s en verwarming enz. Ook elektrisch gaan doen moeten ze in het buitenland zelfs twee keer zo hard gaan stoken als wij deden in nederland. Dat is dus 2 x zoveel uitstoot maar gelukkig niet in nederland maar ergens anders, maar het gaat de nederlanders wel meer kosten want het hele netwerk moet verzwaard worden. tot zover dus geen oplossing, maaaaaaar het ergste komt nog, nu moeten frankrijk en duitsland minder CO2 gaan uitstoten dus die stoppen als eerste met de levering aan het buitenland zodat zij hun norm kunnen halen. Kijk en dan zij wij pas goed de lul want dan hebben we niks meer en staan we in de kou, dan zijn we in een keer gedegradeerd van een redelijk land naar een land van pure armoede want dan rijden de auto´s niet meer werken de fabrieke niet meer , niks werk dan meer. Dit is waar ze opaan sturen, dus het wordt tijd om een geel hesje te kopen.

  1. Original NL

   …dus het wordt tijd om een geel hesje te kopen…..
   Dacht eerder aan een kalashnikov en een kogelvrij vest!

  2. Original NL

   @ pescador….Kijk en dan zij wij pas goed de lul …….
   We zijn allang de lul ..vluchtelingen..klaver..jetten..rutte.. pensioenen..enz enz!!

 10. HendrikJan

  Hij past bij Rutte.

 11. victus

  500 jaar industriële vooruitgang wordt gesloopt voor wat minder ongevaarlijk CO2 in de lucht. Tienduizenden burgers hun baan en zekerheid kwijt? Holland verzwakt zijn positie dan dusdanig dat het echt HET apenland van Europa wordt. Of denken ze dat al die ontslagen mensen snel weer alternatief werk vinden als hipster-kapper, kunstenaar, piercing-zetter of meer van dat soort duurzame luchtfiets baantjes! Levenstandaard wordt bij een gigantische belasting druk net effe minder dan in Afghanistan. Op je hurken poepen langs de openbare weg en herintroducties van middeleeuwse ziektes want gezondheidszorg is dan alleen weggelegd voor de happy few.

  1. Original NL

   …..Holland verzwakt zijn positie dan dusdanig dat het echt HET apenland van Europa wordt …….
   Dan voelt aytas zich direkt thuis!! Dat dan weer wel.

   1. Troelstra

    En zo zie je maar: Je kan een aap wel uit de jungle halen, maar niet de jungle uit een aap.

  2. tomygun

   vic +5

  3. Achja

   500 jaar pardon. 500 jaar terug deden we de wereld veroveren door de zeilen te hijsen. En dat dankzij onze windmolens die van dik hout planken zaagde. Daar was geen grammetje co2 door de lucht ingegaan behalve dat wat we uitademen.

 12. Mariposa78

  Wat een dom gekakel allemaal, want als je er echt over nadenkt dan zie je de waarheid.
  Dat de vervuiling niet opeens verdwijnt door dat je er een bak met geld tegenaan gooit want de vervuiling blijft.
  Het zijn allemaal fabels die ze uiten, poef hier heb je geld en op wonderlijke wijze is de vervuiling verdwenen dat is pas magie.

  1. Achja

   Wil je liever dat iedereen zijn katalysator en roetfilter onder zijn auto vandaan trekt. En dat de industrie hier ook weer alles mag lozen in de rivieren.

   We zijn afgelopen 30 jaar met sprongen naar voren gegaan. Maar goed dat is allemaal onzin natuurlijk. En co2 is zo lekker. Daarom dat de heer baudet zijn zakje lavendel heeft vervangen voor een uitlaat.

   1. Mariposa78

    Achja doe niet zo dramatisch dat werd er helemaal niet geschreven en is niet relevant in het Co2 verhaal, blijf bij de les voordat je reageert.

    Jij gelooft dan ook in de fabel en magie bestaat ook voor jou?
    Poef hier heb je wat geld en op wonderlijke wijze is de vervuiling verdwenen dat is pas echte magie.
    Geloof je echt dat het zo werkt, dan mag je nu mijn bijnaam die ik geregeld om mijn oren gesmeten krijg, als de idioot of wel vol idioot met volle trots van mij dragen.

 13. Troelstra

  Op 20 maart kunt u kiezen voor realisme of u laten bestelen. De keuze is aan u. Ik heb de mijne al gemaakt. Ik stem NIET op VVD, D’66, CDA, CU, PvdA, GL. Stem het partijkartel weg als je leven en dat van je (klein)kinderen je lief is.

  1. Achja

   Nee lekker Baudet stemmen. Die stemt vrolijk mee met VVD. Maar hij is niet van een kartel of zo.

  2. Mariposa78

   Daarom stempt ik ook op de Tegen Partij.

 14. HierBenIk

  Geen commentaar meer nodig denk ik. Gewoon hilarisch. Knettergek.

 15. JohanD

  Er zitten betere economen bij de dagelijkse standaard dan bij het FD.

  1. Ad Infinitum

   Vnl onder enkele reaguurders die zelfs bijles geven…

 16. Vit

  Ook interessant:

  Temperatuureffect
  Sinds 1979 zijn dankzij satellieten nauwkeurige waarnemingen beschikbaar. Hieruit blijkt dat de intensiteit van de zonnestraling gelijk loopt met een elfjarige cyclus van zonneactiviteit. In de wereldgemiddelde temperatuur zijn die variaties echter nauwelijks terug te vinden. Ze veroorzaken variaties van ongeveer 0,03 graden. Er zijn aanwijzingen dat langzamere variaties in zonneactiviteit wel een merkbare invloed hebben.

  Opwarming aarde
  Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de waargenomen opwarming in de eerste helft van de twintigste eeuw grotendeels te verklaren is door:

  een combinatie van een afname van vulkaanactiviteit (vulkanen hebben een koelend effect);
  een toename van de zonneactiviteit.
  In de tweede helft van de twintigste eeuw is de temperatuur nog veel sneller opgelopen. De gemiddelde zonneactiviteit is in deze jaren echter amper veranderd, maar sinds 1960 vonden enorme vulkaanuitbarstingen plaats. Mede daaruit blijkt dat menselijke activiteiten in belangrijke mate de oorzaak zijn van de warmer wordende wereld. Met name vanaf het midden van de twintigste eeuw.

  Bron KNMI.

  1. Rien Noppen

   Apart, vit, ik vond op de ste van het KNMI:


   In een studie van het KNMI is gekeken naar het effect van variaties van de zonnestraling, van vulkaanuitbarstingen en van El Niño. Daaruit blijkt dat de waargenomen temperatuurtoename in de eerste helft van de twintigste eeuw aan natuurlijke oorzaken kan worden toegeschreven. Er was een afname van vulkaanactiviteit, nadat die aanvankelijk nogal sterk was en een toename van zonneactiviteit.

   In de tweede helft van de twintigste eeuw kunnen natuurlijke oorzaken de waargenomen snelle stijging niet verklaren. De zonneactiviteit nam nauwelijks verder toe. Wel zijn er sinds 1960 drie grote vulkaanuitbarstingen geweest. Als we deze factoren aftrekken van de waarnemingen, blijft een signaal over dat consistent is met de verwachte menselijke invloed.

   Onderzoek IPCC

   Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stelt dat het uiterst waarschijnlijk is dat het grootste deel van de opwarming sinds het midden van de twintigste eeuw door menselijk handelen is veroorzaakt. Onderzoek van het KNMI geeft aan dat de opmerkelijk warme periode aan het eind van de twintigste eeuw in Nederland deels samenhangt met de wereldwijde opwarming. Dit verklaart ongeveer de helft van de opwarming sinds de jaren zestig. De andere helft hangt samen met de grilligheid van het Nederlandse klimaat.”

   1. Vit

    Kortom heb ik nogal moeite met ‘uiterst waarschijnlijk’ om daar financiële maatregelen voor te nemen.

    In de wetenschap is het zo dat je eerst iets moet bewijzen, je weet wel de wetenschappelijke methode waarmee Clair Patterson bewees dat loodtoevoeging aan benzine zeer schadelijk is voor de gezondheid.

    1. Vit

     Btw, de zon wordt ook groter en op jaarbasis meetbaar, niet veel maar toch.

     1. Rien Noppen

      Niet veel, inderdaad.

     2. gister

      inderdaad, niet veel.

   2. Arie B

    Deels samenhangt, waarschijnlijk hoogst waarschijnlijk… en dan ineens ‘Dit verklaart..’ Niet echt een overtuigend verhaal.

    1. Vit

     Dat wilde ik er maar mee zeggen, een slag in de lucht dus.

  2. Rien Noppen

   “Mede daaruit blijkt dat menselijke activiteiten in belangrijke mate de oorzaak zijn van de warmer wordende wereld. Met name vanaf het midden van de twintigste eeuw.”

   Die conclusie uit de bron van vit klopt uiteraard wel.

   1. gister

    uiteraard klopt die conclusie uit de bron van vit wel.

  3. RPML

   ‘Mede daaruit blijkt dat menselijke activiteiten in belangrijke mate de oorzaak zijn van de warmer wordende wereld.’

   [ ] Deze stelling klopt niet
   [X] Deze stelling klopt. Door 50% van de CO2-uitstoot in Nederland te reduceren zal de temperatuur in belangrijke mate met maar liefst 0,0003 graden dalen.

   Wetenschappelijk geen speld tussen te krijgen, en 97% van de wetenschappers is het hiermee eens

   1. RPML

    [Noppen mode AAN] Dat is heel goed verwoord RPML! [Noppen mode UIT]

    1. Rien Noppen

     Je begint te trollen, RPML, dat doet je reputatie op DDS geen goed.

     1. gister

      het doet de reputatie van dds geen goed als je begint te trollen rpml.

    2. Dik

     @RPML: Je reageert er nog steeds op?

   2. Rien Noppen

    RPML heeft in die zin gelijk dat als alleen Nederland zich sterk maakt voor de reductie van de CO2-uitstoot de effecten globaal beperkt zullen zijn. Dat lijkt me dan ook niet de bedoeling van de internationale Klimaatakkoorden.

    1. RPML

     [Noppen mode AAN] En daarom moet Nederland een voortrekkersrol innemen om de innovatiedrang van de bedrijven te bewerkstelligen. Het is een goede zaak dat Klaver deze taak op zich genomen heeft[Noppen mode UIT]

     1. RPML

      [Noppen mode AAN] Dat is heel goed verwoord RPML! Helemaal mee eens[Noppen mode UIT]

     2. Rien Noppen

      Die tekst is niet van mij, RPML.

    2. Vit

     Vervelend is dat in de hogere luchtlagen een sterke verplaatsing is, dus reduceren wij voor de kat z’n viool.

     1. tomygun

      Ha ha Vit zeg maar voor de kat z,n hut.
      Laat die wonder dokters eerst maar eens proberen
      om het sahara zand te stoppen zo dat het niet
      in Nederland neer dwareld.
      en makkelijker te stoppen dan CO2 .

     2. Vit

      Ja, maar dat is weer goed voor het Amazone gebied, koetje nagaan.

 17. Gerlos

  Klavertje Vier is de weg kwijt in het gedrocht van het klimaatakkoord en met zijn uitspraken helpt hij het bedrijfsleven naar de verdoemenis hoop dat eindelijk eens tot inkeer komt dat al deze eisen niet meer realistisch zijn.

 18. Vit

  Voor mij is het duidelijk dat het om geldklopperij gaat, je kunt de industrie ook zonder financiële plichtplegingen opleggen te reduceren.

  1. Vit

   Ps, want wat zijn zij van plan met het geld te gaan doen?

 19. HendrikJan

  Iets om mee te nemen in het totaal plaatje iedere 50 jaar neemt de bevolking op de aarde met 100% toe.

  Tijd voor de pil het condoom en of volledige castratie.

  1. Vit

   Of 10 diepe kniebuigingen in plaats van.

  2. Siemien

   Mensen stop met (be)ademen, dit zorgt voor een overschot aan co² oh wacht een belasting op ademen is een idee natuurlijk..

 20. PMG

  Het is allemaal wel duidelijk zo langzamerhand, de huidige leiders van dit land houden zich uitsluitend bezig met wat het grootkapitaal voorschrijft. Het ontbreekt volledig aan onpartijdigheid, wetenschappelijke kennis of toegang daartoe heeft of gebruikt men niet, ja er mist zelfs boerenverstand. Arrogantie straalt ervan af met een engerd als Rutte voorop.
  Het allermooiste bewijs hiervoor vinden we terug in het nieuws van vandaag dat Die Führung van onze grote voorbeeld Mofrika het ronduit verhipt om een maximum snelheid in te voeren op hun autobahnen.
  Jongens jongens, wat liggen we wakker van het milieu, of toch meer van de verkiezingsresultaten? Pak een mof zijn heilige koe af en hij slaat op tilt! Hoe doorzichtig allemaal.
  En Klaver is gewoon een VMBO-er die niet kan rekenen en zijn huiswerk schijnbaar nog nooit heeft gedaan. Die pyama past precies bij hem!

 21. Arie B

  Het FD is natuurlijk bang dat hun lezers straks uit armoede het abonnement moeten opzeggen.

 22. Troelstra

  ’Klimaathaast Jesse Klaver groene droom’

  Het GroenLinks-plan om per direct vier van de vijf Nederlandse kolencentrales te sluiten levert amper klimaatwinst op en is praktisch onuitvoerbaar. De klimaathaast van Jesse Klaver komt neer op een groene droom, zo valt af te leiden uit reacties van deskundigen.

  Het uitschakelen van onze moderne en relatief schone centrales betekent dat Nederland stroom zal moeten importeren uit Duitsland. „Daar is de stroomprijs het laagst”, zegt energiedeskundige Hans van Cleef van ABN Amro. „Maar dat betekent dat we elektriciteit gaan gebruiken opgewekt met steenkool of bruinkool. Dan duwen we ons probleem over de grens, maar voor het klimaat helpt het niets.”

  Ook fysiek liggen er obstakels voor import. Vier van de vijf kolencentrales uitschakelen betekent volgens professor energiemarkten Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen dat we op zoek moeten naar een alternatief voor 3000 megawatt aan stroom. „Uit Duitsland kan dat niet, want de importcapaciteit is onvoldoende. Het bestaande net wordt al volop benut.”

  GroenLinks presenteerde haar ’noodplan’ om alsnog in 2020 te voldoen aan de eis om de CO2-uitstoot met een kwart te verlagen ten opzichte van 1990. Stichting Urgenda won tot twee keer toe een rechtszaak tegen de overheid om de Staat tot die reductie van broeikasgassen te dwingen. Vier kolencentrales dichtgooien zou de CO2-uitstoot met twaalf megaton verlagen.

  Het voorstel zou neerkomen op directe sluiting van de Amsterdamse Hemwegcentrale (Nuon), twee centrales op de Maasvlakte (Engie en Uniper) en één in de Eemshaven (RWE). De Amercentrale in Geertruidenberg (RWE) lijkt uitgezonderd omdat zij warmte levert voor bedrijven en ruim veertigduizend woningen. „Bovendien draait die centrale in 2020 al voor 80% op biomassa”, stelt RWE-woordvoerder Adriaan van der Marel.

  “’Voor het klimaat helpt het niets’”
  Een woordvoerder van GroenLinks laat weten dat ze het stroomgat voor het grootste deel willen opvangen door de stilstaande Nederlandse gascentrales uit de mottenballen te halen. Professor Mulder waarschuwt dat dit nooit voldoende zal zijn om in elk Nederlandse huishouden het licht aan te steken. De RWE wijst er bovendien op dat energiebedrijven daar dan wel toe bereid moeten zijn. Van der Marel: „Er moet wel een business case onder liggen.”

  Stroomtekort
  GroenLinks verwacht alleen op ’piekdagen’ afhankelijk te zijn van buitenlandse import. De zegsman van de partij wijst erop dat Duitsland heeft aangekondigd om de kolencentrales te sluiten. Overigens is de sluiting van alle centrales pas voorzien voor 2038.

  Op de langere termijn resulteert de hang naar groene energie in een extra probleem: een verminderde leveringszekerheid. Europese landen leunen steeds zwaarder op wind- en zonne-energie. Van Cleef: „Als het mistig is en niet waait, raken we afhankelijk van stroomimport. Maar met hetzelfde weertype krijgen buurlanden een probleem. Dan kan het gevolg zijn: een elektriciteitstekort.”

  De sluiting van alle kolencentrales heeft ook grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Uit onafhankelijk onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het verleden heeft laten uitvoeren, verliezen rond de 2700 mensen hun baan als de laatste vijf centrales sluiten.

  Werkloos
  Het gaat daarbij om circa 1350 banen bij de centrales zelf. Daarnaast raken honderden mensen hun baan kwijt die werkzaam zijn in de haven, transport of bij de kolenoverslag. De verwachting is niet dat deze mensen aan de slag kunnen bij bijvoorbeeld de bouw van windmolens, omdat hier andere opleidingseisen of arbeidsvoorwaarden zijn. GroenLinks laat weten dat ze een transitiefonds voor werknemers willen waar de energieleveranciers voor moeten opdraaien.

  Het Planbureau voor de Leefomgeving schreef eerder al dat bij de sluiting van kolencentrales een deel van energieproductie zal worden overgenomen door netto import uit het buitenland. „De uitstoot van CO2 neemt daardoor binnen Nederland sterk af omdat de emissies naar het buitenland worden verplaatst”, schreef het PBL vorig jaar maart in een notitie.

 23. victus

  Grote internationale bedrijven met vestigingen in Holland zijn echt niet van plan gigantische bedragen neer te tellen voor die klimaat onzin. Ze doeken de boel liever op en beginnen opnieuw in een Afrikaans land zonder wurgende regelgeving en hoge loonkosten. Maar wel met gezonde corruptie “to get things
  Done and moving”
  Omdat er natuurlijk weinig inkomsten zijn bij de staat, wordt hypermodern materieel van defensie verkocht voor een habbekrats aan landen zoals Pakistan, Somalië, Indonesië en Congo. Musea kunst van de Hollandse meesters verdwijnt naar steenrijke misdaad syndicaten en corrupte dictators.
  Maar we juichen allemaal om het feit dat we weer de beste van de klas zijn en “voorop” lopen met deze geweldige onzin.

 24. okkie

  Er is een verschil tussen aanmaak van CO2 door de natuur of door de mens. Door de mens is makkelijk te definiëren, denk maar aan onze mobiliteit en producten. Door de natuur is moeilijker en daar kunnen we weinig aan doen. We kunnen wel wat doen wat we zelf veroorzaken door bewuster te leven.

 25. Ome Wim

  Het gaat helemaal niet om de C02 uitstoot want die is de afgelopen 150 jaar met slechts 0,013% (dertien honderdste %) gestegen, het is simpelweg een oplichters- en bedriegersverhaal om geld binnen te harken van de argeloze burger om daarmee sinterklaas te spelen met bodemloze put projecten in achterlijke landen en zo in het gevlei te komen in Brussel in de hoop als dank daarvoor een riant betaald luizenbaantje in de wacht te slepen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.