Filmpje! SP woest! Belastingdienst kan WEL toeslagen terugvorderen, FAALT met risicovolle aangiften!

Geen categoriefeb 02 2019, 20:00
Dat de werkwijze van de Belastingdienst ondertussen één groot drama is blijkt duidelijk uit de verschillende rapportages van de afgelopen jaren. Denk aan sjoemelende medewerkers en het feit dat de reorganisatie dreigt te mislukken nu de chaos nog groter is geworden door de voorgaande kabinetten Rutte I en II. In de Tweede Kamer ging SP-Kamerlid Renske Leijten, die overigens een liefhebber is van belastingen, los op staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66)!
Het is geweldig om te zien hoe een SP'er klaagt over de werking van de Belastingdienst. Niet de hoogte van de belastingen is in deze het probleem, maar het feit dat ze niet worden betaald! Duizenden risicovolle aangiften kan de dienst niet controleren. Maar behalve Renske Leijten (SP), die het 'oneerlijk en onrechtvaardig' vindt dat bedrijven middels duur ingekocht belastingadvies sjoemelen waren er ook nog redelijke Kamerleden die hun zegje deden.
Volgens Kamerlid Van Rooijen (50Plus) moet er daarom meer worden geïnvesteerd in de dienst, want enkel méér ambtenaren kunnen de werkdruk verlichten en dus de inkomsten verzekeren. En het beeld dat we nu hebben van de Belastingdienst is niet al te best. Niet alleen zijn ze de uitvoeringsorganisatie die uw centen uit de zakken klopt, maar blijken ze ook niet in staat om de grote boefjes te pakken.
Wat dat betreft heeft SP'er Leijten wel een punt. Als een Nederlander een foutje maakt met zijn toeslagen, ook al gaat het om enkele euro's dan is de Belastingdienst er als de kippen bij om een terugvordering te initiëren. Maar bij risicovolle aangiften is ze niet in staat om diepgravend onderzoek te doen. Terecht dus dat de oppositie in de Tweede Kamer er met gestrekt been in gaan. Volgens Leijten verbloemt het verhaaltje van de staatssecretaris niet de realiteit: 'Denkt u dat als we meer mensen hadden gehad dat de inkomsten wel klopten?'
Nee, dat kan de staatssecretaris natuurlijk niet garanderen. Het belastingstelsel van Nederland is opzettelijk enorm complex gemaakt. Hiermee verdienen juristen flink geld en de staat even zo. Tijd dus voor een radicale vereenvoudiging van het stelsel, maar dat betekent automatisch minder inkomsten en dan gaat dezelfde mevrouw van de SP weer moeilijk doen, want ze heeft dan wel kritiek op de Belastingdienst, maar diep in haar hart is het haar favoriete overheidsdienst!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten