Filmpje! SP woest! Belastingdienst kan WEL toeslagen terugvorderen, FAALT met risicovolle aangiften!

Dat de werkwijze van de Belastingdienst ondertussen één groot drama is blijkt duidelijk uit de verschillende rapportages van de afgelopen jaren. Denk aan sjoemelende medewerkers en het feit dat de reorganisatie dreigt te mislukken nu de chaos nog groter is geworden door de voorgaande kabinetten Rutte I en II. In de Tweede Kamer ging SP-Kamerlid Renske Leijten, die overigens een liefhebber is van belastingen, los op staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66)!

Het is geweldig om te zien hoe een SP’er klaagt over de werking van de Belastingdienst. Niet de hoogte van de belastingen is in deze het probleem, maar het feit dat ze niet worden betaald! Duizenden risicovolle aangiften kan de dienst niet controleren. Maar behalve Renske Leijten (SP), die het ‘oneerlijk en onrechtvaardig’ vindt dat bedrijven middels duur ingekocht belastingadvies sjoemelen waren er ook nog redelijke Kamerleden die hun zegje deden.

Volgens Kamerlid Van Rooijen (50Plus) moet er daarom meer worden geïnvesteerd in de dienst, want enkel méér ambtenaren kunnen de werkdruk verlichten en dus de inkomsten verzekeren. En het beeld dat we nu hebben van de Belastingdienst is niet al te best. Niet alleen zijn ze de uitvoeringsorganisatie die uw centen uit de zakken klopt, maar blijken ze ook niet in staat om de grote boefjes te pakken.

Wat dat betreft heeft SP’er Leijten wel een punt. Als een Nederlander een foutje maakt met zijn toeslagen, ook al gaat het om enkele euro’s dan is de Belastingdienst er als de kippen bij om een terugvordering te initiëren. Maar bij risicovolle aangiften is ze niet in staat om diepgravend onderzoek te doen. Terecht dus dat de oppositie in de Tweede Kamer er met gestrekt been in gaan. Volgens Leijten verbloemt het verhaaltje van de staatssecretaris niet de realiteit: ‘Denkt u dat als we meer mensen hadden gehad dat de inkomsten wel klopten?’

Nee, dat kan de staatssecretaris natuurlijk niet garanderen. Het belastingstelsel van Nederland is opzettelijk enorm complex gemaakt. Hiermee verdienen juristen flink geld en de staat even zo. Tijd dus voor een radicale vereenvoudiging van het stelsel, maar dat betekent automatisch minder inkomsten en dan gaat dezelfde mevrouw van de SP weer moeilijk doen, want ze heeft dan wel kritiek op de Belastingdienst, maar diep in haar hart is het haar favoriete overheidsdienst!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. HendrikJan

  Wat zij zich af moet vragen is simpel, wanneer en door wie zijn deze problemen ontstaan, durf die namen te benoemen.
  Dit is verkiezingsretoriek.

  1. sonar

   We hebben al jaren een regering van onbenullen ,leugenaars,en onbekwame bewindslieden die bedriegen en het Nederlandse volk verraden.

 2. Gerlos

  Dit is een slecht weekend voor de Mao club SP.

 3. Potverdriet

  Met de voorstellen van FvD maximaal 40% belasting voor de superrijken wordt het allemaal beter. Ben benieuwd of de staat dan uit de kosten komt. Denk aan de opvang van vluchtelingen. Zou hij het aandurven, Thierry, als MP ?

 4. Gekko

  Tikje tendentieus artikel, Teunis Dokter.

  De SP komt op voor de gewone man. Er zijn nog maar weinig partijen in de Kamer die dat ook doen. PVV, 50+, dat is het wel zo’n beetje.

 5. NoDoubt

  De maatschappij is al kapot en onbeheersbaar. De overheid is kapot bezuinigd. De flexwerker kan geen pensioen opbouwen en zij die dat wel konden, gingen van einloon naar middenloon. Leeftijd van 65 naar meer dan 67, Nu is het partnerpensioen weg en gister werd bekend dat pensioen met 15% omlaag gaat. Belgie had al eerder pensioen bij EU gelegd en dat is op. Die van NL is een jaar bij Brussel en zal ook verdwijnen omdat wij tov EU landen te veel gespaard hebben. We worden volledig uitgemolken en gaan snel richting armoe en IS. Wij zullen binnen 30 jaar slaven worden. En dat terwijl wij het rijkste land zijn.

 6. Siemien

  Ja en waar ze ook heel goed in zijn samen met de sociale dienst is Nederlanders pakken..

 7. TD

  De belastingopgave van de kleine man is niet zo moeilijk in te vullen,en daarom ook snel te controleren controleren door de belastingdienst,maar voor risicovolle aangiften heeft men te weinig en kundig personeel.Belastingontwijking wordt gerealiseerd met behulp van sluwe en met alle wateren gewassen accountants,het dus niet enkel om de aantallen!

 8. Arie B

  Ze hebben alleen een kilo of wat aan boter op hun hoofden. Bezuiniging na bezuiniging, ernstige fouten in een vertrekregeling (approved door de staatssecretaris!!), lage lonen zodat iedereen wegrent, en dan eisen dat ze dezelfde capaciteit kunnen opbrengen. En dan als politiek huilen dat het een grote schande is. Allemaal voor de bühne!

 9. Bes Tolen

  De SP voor de gewone man? Zo’n SP wethouder helpt in de eerste plaats de pas binnen gekomen Syriërs met opleiding en vaste banen of met de overname van een niet misselijk autobedrijf met alle steun van de overheid. Dat is echt de praktijk. Dat in krimpregio. Om werkloosheid onder de oorspronkelijke bevolking te scheppen. Mentaal dus te fout om betrouwbaar te kunnen handelen. De indruk is dat de SP ook feodaal Rooms katholiek is naast leninistisch marxistisch en sterk inspelend op afgunst en gebrek aan kennis. Geen vrolijke partij. De gewone Nederlander is helemaal niet met de SP gebaat.

 10. Bes Tolen

  Ik sprak een paar maanden geleden nog een ex rijksaccountant dus van de Belastingdienst. Hij was tot mijn verrassing al in 2004 met een reorganisatie de dienst uitgegaan. Ruim acht jaar later ging hij echt met pensioen. Veel waardering had hij niet voor de dienst. Dat is algemeen onder dat soort hogere functionarissen en het toont dat de Belastingdienst naast de maatschappij ook het eigen personeel veelvuldig te kort doet.
  Klote club dus.

 11. Bes Tolen

  De Belastingdienst heeft nooit de problemen, die zich al tientallen jaren voor doen, opgelost. Het meest deskundige personeel wordt het slechtst behandeld en dat leidt tot grote ellende. In de eerste plaats voor de betreffende gekwalificeerde mensen maar omdat het om immer voortwoekerende problemen gaat en de dienst haar eigen mensen nooit is staat is eerlijk te beoordelen en de leiding nooit deugt, zal er nooit verbetering komen. ”Risicovolle’ aangiften is een bekend onderwerp. Elk jaar blijven die dan liggen tot de datum van verstrijken van het vaststellen van de definitieve aanslag nabij is. Alsdan wordt nog net voor die datum vastgesteld. Hoe, dat begrijpt ieder.
  Overigens valt het met dat sjoemelen door medewerkers waarschijnlijk wel mee. Ze zijn dan wel ontslagen maar volgens sommige van hun collega’s en zelfs de vakbond van inspecteurs en accountants gaat het eigenlijk veelal om interpretatieverschillen. Of te wel die ”sjoemelende” personeelsleden zijn niet in staat hun eigen aangifte juist in te vullen. Voor hen was de bepaalde problematiek te moeilijk! Ach, wie had dat nu gedacht? De bazen in elk geval niet.

 12. Bes Tolen

  Het boefjes pakken. Dat is met de jaren steeds moeilijker geworden. Tot zo 1980 waren er individuele lieden bij de Belastingdienst, die door hun eigen kwaliteiten tot opmerkelijk resultaten konden komen. Niet al te veel gehinderd door wetgeving en hoogstens door de bazen, die niet van enig avontuur of te wel diepgaand onderzoek hielden. Een criterium waarop de bazen overigens werden benoemd, dus. Een rijksaccountant of controleur kon zelf heel vroeger veel zelf organiseren. Ook heel wat wat later werd verboden. De ontwikkeling was duidelijk: er mocht niet zoveel meer en de jus van veel was er af. Formaliteiten te over. Maar ook gewone onderzoeken werden sterk beperkt. Tot bepaalde onderwerpen, die zo na enige analyse naar boven kwamen voor nader onderzoek. Niet meer integraal onderzoeken. Dat zou grote tijdwinst opleveren. Het gekke was dat de hoge bedragen, die eerder gecorrigeerd werden in de verste verte nooit meer zijn gehaald. Niemand die ooit een dergelijk onderwerp naar voren bracht. Daar was de dienst niet op gebouwd. De indruk van personeel, die de ontwikkelingen een beetje kon volgen, was altijd dat de leiding van de dienst het het liefst met minder accountants wilde doen. Dat de organisatie niet in het minst op zulke kwaliteiten was gebouwd, had men niet door.

 13. marco1

  Misschien dat meer diversiteit werkt bij de belastingdienst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.