Honderden bij anti-EU protest van 'Gele hesjes' in Maastricht!

Geen categoriefeb 02 2019, 19:00
Over de 'Gele hesjes' hebben we al veel gesproken. Het begon met de analyse dat we geen idee hadden waar ze voor staan om vervolgens wat antisemitische droeftoeters te spotten. Vervolgens werden ze weer in verband gebracht met een groot anti-joods complot, of tenminste dat is wat Bart Schut erin zag en nu vandaag blijkt er weer van alles aan de hand. Vandaag in Maastricht demonstreren ze niet voor het een of ander, maar glashelder: tegen de Europese Unie en vóór meer burgerparticipatie middels referenda.
Niet alle spandoeken waren even leesbaar, maar als we de beelden mogen gebruiken om toch verslag te doen van deze vrij succesvolle demonstratie van de 'Gele hesjes' dan kunnen we concluderen dat ze een gemeenschappelijke boodschap gevonden hebben. Eindelijk! Niet alleen Nederlanders, maar ook Fransen, Belgen en Duitsers waren in Maastricht, dat overigens een symbolische waarde heeft als het gaat om de Europese Unie.
Daar in Maastricht werd immers het verdrag van Maastricht in 1992 ondertekend. Voorheen bestond alleen de E.E.G. en dat werkte prima, maar de machtszucht was nog niet gestild en dus kwam er dat verdrag in 1992. Niet veel later de Euromunt en de rest is geschiedenis. En nu, 27 jaar later roeren burgers zich om te demonstreren tegen de Europese Unie en voor meer burgerparticipatie, bijvoorbeeld middels het referendum (dat is afgeschaft).
Zo'n 800 'Gele hesjes' waren aanwezig, volgens NOS waren dit er slechts 200(!). Hoeveel het er echt waren weten we niet, maar aan de beelden te zien gaat het om ten minste 500 personen.
https://twitter.com/GeLeHesjesNL/status/1091669232788606976
Volgens het Twitteraccount van de 'Gele hesjes' demonstreren ze voor een échte democratie. De huidige, waar je slechts één keer in de vier jaar kunt stemmen voor het parlement is 'niet echt'. Een punt hebben ze zeker en hun aanklacht tegen de representatieve democratie en haar werking lijkt te worden ondersteund door het rapport van Staatscommissie Remkes. Remkes liet in december doorschemeren dat de Nederlandse democratie 'onvoldoende werkt'.
De opkomst van 'populistische partijen' wordt ook deels verklaard door dit gevoel van ongenoegen. De afstand tussen vertegenwoordiger en burger wordt natuurlijk steeds groter door de omvang van de democratie. Hoe meer mensen, hoe meer wensen. En als door globalisering één groep wordt achtergesteld en benadeeld dan kun je de klok erop gelijk zetten dat het klachten gaat regenen. Die klachten worden dus geuit vandaag in Maastricht waar de 'Gele hesjes' vreedzaam demonstreren vóór een NEXIT.
In tegenstelling tot de veldslag in Frankrijk bleef het rustig en raakte slechts één demonstrant gewond en werd één man gearresteerd nadat hij vuurwerk tot ontploffing had gebracht. Dat valt dan weer mee. De vraag is nu hoelang en hoe vaak de 'Gele hesjes' nog in actie gaan komen zo vlak voor de verkiezingen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten