Filmpje! Rep. Ted Cruz vernedert censors Twitter en Facebook: ‘is dit hatespeech, ja of nee!’

Dat Facebook en Twitter een verrijking voor het maatschappelijk debat zijn staat buiten kijf. Echter gaat het soms flink mis en dan zitten de hoge heren van de techbedrijven ineens in de Amerikaanse Senaat op het strafbankje. De techbedrijven bedienen zich namelijk van dubbele standaarden en censureren berichten die eigenlijk geen hate speech zijn.

Of de commissievergadering zou uitlopen op een vernedering voor de Amerikaanse Senaat of techbedrijven Twitter en Facebook was lange tijd onduidelijk. Echter toen rep. Ted Cruz het woord nam stond de uitkomst al vast. Ted Cruz is namelijk een slimme vent met principes. Hij mag dan wel rechts zijn, maar komt op voor de vrijheid van meningsuiting van iedereen.

Cruz maakt zich druk om de arbitraire censuur op de online platformen en houdt van diversiteit van ideeën. Hij wil bijvoorbeeld weten volgens welke standaarden en criteria de platformen meningen censureren en hanteerde een anekdote om te tonen dat het soms behoorlijk mis gaat.

Hij liet een Twitterbericht zien met een mening van wijlen moeder Theresa en vroeg de heren of dit hate speech betrof. Wat volgde was een oorverdovende stilte. Een vernedering. Een concreet antwoord bleef achterwege.

Had de democratische Elizabeth Warren op zijn stoeltje gezeten dan was het uitgelopen op een drama voor de Senatoren. Warren kennen we van de paniekerige onzinberichten dat ‘sociale media een gevaar zijn voor de democratie’, die ze ironisch genoeg plaatste op sociale media.

Een gevaar voor de democratie zijn de bedrijven dan ook niet, maar de uitspraken van Warren zijn geheel in lijn met de Nederlandse zusterpartij D66. Hier hebben we eenzelfde paniekerige Kajsa Ollongren (D66), die ook onzin uitkraamt.

Het punt van Cruz illustreert precies wat er mis gaat bij de sociale media platformen. ‘Nepnieuws is niet het grote gevaar’, maar het arbitrair verwijderen van berichten, die op geen enkele wijze kunnen worden uitgelegd als hate speech, is een gevaar voor de pluriformiteit van het debat.

Of het nu linkse of rechtse meningen zijn doet er niet toe.

Cruz vernederde de techbedrijven op onnavolgbare wijze. Het moge duidelijk zijn: de platformen hebben flink wat huiswerk te maken om te garanderen dat iedereen zijn mening kwijt kan, mits niet wordt opgeroepen tot geweld uiteraard.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Tman

  Het is met Twitter en Facebook hetzelfde als met de ouderwetse krant,het gedachtegoed en de politieke overtuigingen van de grote baas bepalen wat correct is.
  Een linkse krant gaat immers ook geen rechtse propaganda drukken!

 2. Cycle25

  O ja, een herhaling net zoals Strzok, die antwoordde ook met interpretaties en contexten toen hij door Gowdy ondervraagd werd. Beide platformen zijn politiek gekleurd waardoor rechtse meningen omgezet zijn in hatespeech, en linkse meningen geventileerd kunnen worden. Deze jongens gaan na de publicatie van het Mueller rapport zware claims aan hun broek krijgen.

 3. C.A.Barstow

  Twitter en Facebook zouden een gevaar zijn voor de democratie volgens
  mevr. Ollonkreng,

  Daar hoeven wij ons in Nederland in ieder geval niet druk om te maken,
  de democratie in ons land is door de politieke elite, dus ook door mevr. Ollonkreng allang bij het vuilnis gezet, democratie in ons land betekent dat wij, gelukkig nog, mogen stemmen zodat de elite na de verkiezingen hun middelvinger tegen de kiezer kunnen opsteken omdat men lak heeft aan de keuze van de kiezer.

  Referenda? u weet er alles van,
  als winnaar uit de verkiezingen komen om daarna aan de kant geschoven te worden omdat je te rechts bent? de kiezer heeft gesproken dus de middelvinger kan weer omhoog.
  Wat nou democratie? de politiek is er voor het volk? laat me niet lachen, dit land is tot op het bot verrot.

  Stem tegen de politieke elite,
  stem tegen links,
  Stem in mei ook op FvD!

 4. DeBruijn

  Het is genoeg om te klagen om mensen van Social Media te krijgen. Er zijn georganiseerde groepen, zoals Antifa, maar ook Hope not hate in het VK die dat doen. Hebben gewoon mensen in loondienst en ook daarnaast vrijwilligers die heel de dag niets anders doen dan bepaalde Vloggers in de gaten te houden. En ook klacht, na klacht op de bedrijven afvuren. Zelfs politici bedreigen de bedrijven en vaak gaan zij door de knieën

  Zo is Tommy Robinson van elk medium afgegooid. Youtube kon geen fouten vinden, maar onder druk van die linkse organisaties hebben zij zijn account toch nu ook gesloten.

  Het begint vaak dat je geen geld meer kan verdienen via Youtube en geen advertenties meer krijgt, dan wordt Patreon en Paypal bestookt door die groepen, zodat die je er ook afgooien en je niets meer verdiend. Het is eng gewoon, hoe George Orwell een vooruitziende blik had.

  En zoals altijd worden de mensen beschuldigd van fascisme, racisme, enzovoorts. Ik heb een aantal van hen gevolgd, gewoon uit interesse waarom er zo een ophef over hen was. Maar die personen zijn nooit over de schreef gegaan, nooit! Er is gelogen, gelogen en nog eens gelogen om die mensen van dit platformen af te krijgen.

  Het zijn vooral rechtse mensen die eraf gegooid worden, maar er staan zat filmpjes die net verwijderd worden van bijv. moslims die je leren hoe je vrouwen kan slaan, zonder dat je botten breekt. Is over geklaagd, maar was niet erg genoeg. Iemand komt op tegen de islamisering op een nette wijze en je bent een paria. Ook andere gewelddadige filmpjes en scheldpartijen van anderen worden niet weggehaald. Dus die bedrijven zijn wel heel selectief.

  Misschien ben ik ook we schuldig met mijn dreiging iemand hier weg te krijgen, was een opmerking uit boosheid dat iemand mij voor moordenaar uitmaakte en zelfs massamoord. Het spijt me in ieder geval, hoe die opmerking absoluut ongefundeerd was en zelfs kwetsend.

  1. DeBruijn

   hoe in de laatste zin moet hoewel zijn. ‘hoewel die opmerking (over moordpartijen ed)

 5. Brazil

  Eng ventje.

 6. Nuts

  Eindelijk een stukje waarheid over wat er echt gebeurd in de USA.

  Voorral meer Breitbart kijken Teunis…!
  Er gaat een nieuwe wereld voor je open )

  Graag meer filmpjes van Senaat horingen want er gebeurt en gebeurde nog veel meer…..de manier om echt te weten wat er gebeurt in de USA.

  Succes..
  Bertus,

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.