Veelzeggend: meerderheid wilde Mark Rutte graag geloven, maar het bleek wederom een doortrapte list!

Behalve de wekelijkse peilingen en een analyse van het stemgedrag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen heeft Maurice de Hond ook gesnuffeld aan de meningen van de Nederlanders over maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken. Volgens De Hond is een meerderheid van de Nederlanders voorstander van CO2-reducties. Ook interpreteerden kiezers van diverse partijen de woorden van Rutte als een toezegging, maar dit bleek wederom een draai…

Hoe denken Nederlanders over reductie van de CO2-uitstoot?

Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Een blik op de bovenstaande gegevens suggereert dat een meerderheid van de Nederlanders (75%) voorstander is van het reduceren van de CO2-uitstoot. Echter is het van belang het woord ‘gestreefd’ mee te nemen in deze analyse. Streven naar een CO2-uitstoot reductie is iets anders dan het bij wet vaststellen van reducties middels de draconische Klimaatwet.

Met name FVD’ers (45%) en PVV’ers (29%) zien het niet zitten om te streven naar een reductie. Maar bij alle andere partijen zijn duidelijke meerderheden te zien. Wanneer kiezers mogen bepalen of de CO2-maatregelen op het bordje van huishoudens of de industrie terechtkomen kiezen ze natuurlijk allemaal voor de laatste optie. Voor de industrie geldt natuurlijk hetzelfde maar dan omgekeerd.

Een meerderheid wil dat grote bedrijven de verantwoordelijkheid nemen (85%). Dat het eigenbelang van kiezers hierin een rol speelt blijkt uit de onderstaande tabel:

Hoeveel willen burgers zelf bijdragen aan CO2-reductie?

Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Ruim 43% van de burgers is van mening dat zijzelf niet hoeven bijdragen aan de CO2-uitstoot reducties (!).

Dat is natuurlijk wel wat vreemd. Immers wordt de uitstoot van bedrijven veroorzaakt omdat burgers consumeren. Het is uiteindelijk een wisselwerking: een symbiose tussen industrie en burgers. Als burgers wel bijdragen dan het liefst zo min mogelijk: 42% wil wel bijdragen, maar dan maximaal €250 per jaar.

Samenwerking tussen industrie en burgers is noodzaak anders gaat het niet lukken. Toch vindt 12% van de burgers het prima als de reducties meer dan €250 per jaar kosten. Maar dan met name bij Partij voor de Dieren (49%).

Kiezers van GroenLinks, normaal gesproken niet vies van een beetje klimaatpolitiek, laten het volledig afweten! Slechts 16% van hen is bereid om meer dan €250 zelf bij te dragen. Ze willen, in lijn met Groene Khmer-leider Jesse Klaver, alles afschuiven op de industrie!

Maar hoe moet de politiek dan komen tot die CO2-reducties? Wat zijn de gewenste instrumenten? Deze staan in de tabel hieronder:

Aanpak van de CO2-reducties

Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Een meerderheid is voor een ‘vaste heffing per uitgestoten ton CO2’ (44%). Dit lijkt wellicht een mooie oplossing, maar kan bijzondere effecten veroorzaken. Zo stoot de vleesindustrie onevenredig veel CO2 uit! Combineer je dit feit met een ‘vaste heffing’ op Co2 dan betekent dit dat de prijs per kilo vlees sterk zal stijgen!

Alle overige opties blijken impopulair. De vaste heffing lijkt natuurlijk het meest ‘eerlijk’ en geniet daarom waarschijnlijk de voorkeur. Ten slotte deed Mark Rutte (VVD) vlak voor de verkiezingen een toezegging aan Jesse Klaver, waar hij nu al op terug komt. Hoe denken burgers over die ‘belofte’?

Was de toezegging van Mark Rutte aan Jesse Klaver een aankondiging voor een vaste CO2-heffing?

Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Een nipte meerderheid van de kiezers (54%) denkt dat de toezegging van Rutte aan Klaver een vooraankondiging was voor een vaste CO2-heffing. Maar dit staat nu alweer op losse schroeven.

GroenLinks-, Pvda- en PvdD-kiezers interpreteerden de woorden van Rutte op die manier. En ikzelf evenzo. Het is veelzeggend dat kiezers van de oppositiepartijen als enige de woorden van Rutte anders hebben opgevat. Behalve kiezers van de coalitiepartijen en 50Plus-kiezers interpreteerde een grote meerderheid de woorden van Rutte als een aankondiging voor een CO2-heffing.

En dat laatste zegt alles over de geloofwaardigheid van Rutte en zijn coalitiegenoten. De burger gelooft hem nog ondanks alle gebroken beloften. Mark Rutte moet zich dus diep schamen dat hij een loopje neemt het vertrouwen door nietszeggende uitspraken te doen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Rien Noppen

  “dat een meerderheid van de Nederlanders (75%) voorstander is van het reduceren van de CO2-uitstoot.”

  Dat is het belangrijkste politieke feit. Het legitimeert de Regering een stevig klimaatbeleid te voeren zonder dat ze daar electoraal zwaar op zullen worden afgestraft.
  Het volk zal de maatregelen begrijpen en accepteren.

  De rest is gepruttel in de marge.

  1. Top

   Blablabla. Blaaskaak!

   1. Rien Noppen

    Weer zo’n jeuk, arme sukkel?

   2. Original NL

    ……Het volk zal de maatregelen begrijpen en accepteren……..
    ……
    700 miljard voor 0.00007 °C minder opwarming …… dat is pas geRuttel in de marge sukkel!!

    1. Rien Noppen

     Het gaat me erom, Original NL, dat het overgrote deel van de Nederlanders snapt dat er een groot klimaatprobleem bestaat. Dat probleem staat evenzeer wetenschappelijk vast.
     Een verantwoordelijke regering kan in dat geval niet anders doen dan daar een beleid op ontwikkelen in het besef dat de bevolking ook bereid is dat beleid te accepteren.

     Het gepruttel van een kleine minderheid van klimaatsceptici die het hoofd in het zand wensen te steken en zeiken over 0,000007 % is daarbij niet bijzonder relevant. Dat is hysterisch theater in de marge die onnozelen voor realiteit aanzien.

     1. koeiepoep

      Ik ben nog altijd het bangst voor zure regen.

    2. Original NL

     Zie je het voor je:..nou meneer we hebben uw huis voor 35.000 geisoleerd, nu kunt u uw thermostaat 0.00007 gr lager zetten.
     #stemzeweg!!!

  2. bejaarde

   Hahahahaha, ik kom niet meer bij van zoveel onzinnig geblaat.

 2. Gekko

  De VVD gaat er nog spijt van krijgen dat Rutte opnieuw, voor de 3e keer, premier is geworden. Zelfs de eigen achterban gelooft hem niet meer. Leugen op leugen stapelen, dat is wat Rutte doet, al bijna 9 jaar lang.

  Het is voor de liberalen te hopen dat Rutte in deze zomer opstapt naar een Brusselse functie. Anders zakt de VVD nog onder het CDA bij de volgende verkiezingen!

 3. C.A.Barstow

  Dat Rutten een misleider, bedrieger en huichelaar bij uitstek is daar zijn we als volk onderhand wel achtergekomen.
  De beste man vind het alleen maar belangrijk hoe er in Brussel over de verschillende maatregelen gedacht wordt.
  Wat het Nederlandse volk er van vind interesseert hem totaal niets, vandaar het afschaffen van oa de referenda, inspraak is namelijk totaal ongewenst.
  Daarbij komt dat hij zijn toekomstige vet betaalde baan in Brussel veilig moet stellen,
  daarom likt hij de schoenzolen van de echte machthebbers.
  de vuile land en volksverrader.

  1. Rien Noppen

   “Dat Rutten een misleider, bedrieger en huichelaar bij uitstek is daar zijn we als volk onderhand wel achtergekomen.”

   Begin er eens mee de naam van de man correct te spellen, hij heet Rutte.
   Het volk is er vooral achter gekomen dat Rutte een briljante premier is waar we veel aan hebben te danken. Dat verklaart dat hij nog steeds een enorme steun heeft onder de bevolking.

   Dat extremistische mafklappers daar anders over denken is niet zo interessant.

   1. van Urk

    Opvallend als ik de naam Rutte noem, dat er toch een ander beeld over hem wordt beschreven dan wat u beweert. En dan heb ik het over het gewone volk. U heeft die positieve mening over Rutte waarschijnlijk opgepikt van mensen die een maandloon gewoon zien als wekelijkse boodschappengeld.

    1. Rien Noppen

     Nee hoor, ik doel op zijn staat van dienst en het feit dat Nederland er beter voor staat dan de andere landen in Europa. Het is eenvoudig een zeer succesvol staatsman en verstandige Nederlanders zien dat kennelijk ook.

     1. Vit

      Verstandige Nederlanders zijn op het FvD gaan stemmen.

     2. bejaarde

      VVD en geloofwaardig? Gaat echt niet samen. Kijk naar wat er in de afgelopen regeringsperiodes gebeurde. Hoeveel VVD prominenten moesten terugtreden vanwege ongeloofwaardigheid (leugen en bedrog).

     3. van Urk

      Nederland als open economie, heeft ook zonder Rutte er altijd goed voor gestaan tegenover de andere landen van Europa. Op elk soort ranglijst staan we goed op de wereldkaart. Dat weet u best. Onze Rutte die u zowat de hemel in praat, hoort in ieder geval niet in het rijtje thuis als beste premier die wij in Nederland gehad hebben.

     4. Rien Noppen

      Van Urk, zijn bekwaamheid bestaat vooral uit zijn prestatie coalities te kunnen smeden en in stand te houden van zeer uiteenlopende samenstelling. Zijn coalitie met de PvdA was lastig maar zeer succesvol en ook het huidige vierpartijen-Kabinet weet hij briljant bi elkaar te houden. De man organiseert bestuurbaarheid in een onbestuurlijke situatie. Dat is een grote prestatie en we moeten hem er dankbaar voor zijn.

     5. Pescador

      @Rien ¨ dat nederland er beter voor staat ¨ waar haal je het vandaan?
      De voetselbanken kunnen het bijna niet meer aan,
      de pensioenen moeten worden verlaagd,
      De zorg is waardeloos ziekenhuizen moeten worden gesloten,
      De politie komt veel mensen te kort
      Het leger is een groten puinhoop ze oefenen met klapperpistooltjes,
      De marine moet het bijna doen met roeiboten
      Scholen sluiten klassen en nemen vluchtelingen aan als leeraar
      Deze idiote regering bouwd de noordzee vol met die idiote molens waardoor veel vogels en insecten sterven en waardoor veel vis wegtrekt vanwege die stomme trilling in zee,
      Op land zijn ze nu bezig alles vol te leggen met zonne panelen , slaat ook nergens op .
      De boeren hebben alle bomen van hun land gehaald , die nemen co2 op maard at vind de regering niet erg en groen links blijkbaar ook niet,
      De bomen worden uit de dorpen en steden gezaagd , al was het alleen al om de nieuwe G5 die komt. Sorry Rien deze regering is gewoon zwaar gestoord een goede regering zorgt voor zijn volk en niet alleen voor het grote geld, er is 11 miljard over maar hetb volk heeft er geen zak aan, op papier lijkt het of nederland het goed doet maar niks is minder waar.
      Trouwens in nederland kost het geld als je vrijwillig van het gas af gaat , in duitsland krijg je. 900euri als je aan het gas gaat.

 4. Jumping

  Inderdaad, de VVD zakt van 33 naar 22 zetels, in de tweede kamer.
  Een verlies van 11 zetels.
  Het FvD gaat van 2 naar 28.
  Een winst van 26 zetels.
  Wie noemde het begrip vertrouwen.?

  1. Original NL

   Quote….Inderdaad, de VVD zakt van 33 naar 22 zetels, in de tweede kamer…..
   De dankbaarheid van de bevolking is niet beter in cijfers uit te drukken…je moet echt wel een gestoorde psychopaat ala foppen zijn om dit anders te zien.
   Kut is alleen dat we met de vvd nog moeten samenwerken ook omdat de pvv zichzelf steeds buitenspel zet.
   #stemzeweg.

  2. Dik

   “Inderdaad, de VVD zakt van 33 naar 22 zetels, in de tweede kamer.”

   In 2017 verloor de VVD 9(!) zetels, dat was een trend. Bij de volgende verkiezingen verwacht ik dat de VVD onder de 20 zetels uitkomt, FvD zal daardoor de grootste partij worden.

 5. Henk Albarda

  Beste heer Noppen, terloops had u in dezelfde regel ter nuancering hebben kunnen vermelden dat 82 % van de VVD kiezers die de VVD nu al zat zijn, de klimaat hysterie als belangrijke reden noemde. U had mij gevraagd mijn vragen aan u, Nigeriaanse illegaal Satty, Meester Kong en andere criticasters opnieuw te stellen (inmiddels 5de keer, leesbril? , maar okay, zal wel chronische onbeleefdheid zijn). U heeft bij 1 van de artikelen hier een introductie gehad wie ik ben vanaf 1987 – 2010. Graag lees ik vandaag of morgen uw intro, opleiding, wat voor werk, en of u van 1987 – 2010 internationale handel binnen Europa heeft gedaan?
  Enquetes (ja, ‘linkse’ en ‘rechtse’): u zult weten dat die zo worden voorbereid, uitgewerkt en aan het publiek worden voorgelegd dat je de antwoorden krijgt die je van te voren wenselijk vind. Zoals u weet heb je in het tweede jaar HEAO Commercieel al het vak ‘Consumenten beinvloeding’. Daarin leer je enquetes maken en maken de studenten die ook zelf. En lachen! De geenqueteerde heeft geen idee dat de vragen naar een vooraf vastgesteld antwoord Kunnen leiden. Vervelend voor u dat FvD inmiddels een heel aantal weken met groei wordt gemeten en op de rand van ‘structureel’ aanwezig staat. Aan de hoeveelheid haat en dreiging tegen FvD heeft u ook tot uw gruwel gemerkt dat links erg bang is voor FvD.

  1. umhnz

   Quote: U heeft bij 1 van de artikelen hier een introductie gehad wie ik ben vanaf 1987 – 2010.
   .
   Hopeloze Henk.
   Na het lezen van uw CV op LinkedIn is het mij duidelijk geworden dat een discussie met u niet raadzaam is.
   Een klein advies: probeer het later, zodra u de Nederlandse taal, het Engels en economische begrippen onder de knie heeft, nog eens heel voorzichtig.

  2. Dik

   “Beste heer Noppen…”

   Doe jezelf en anderen alstublieft een plezier en negeer dat kaft.

 6. Henk Albarda

  Aangezien enkele criticasters hier graag antwoorden geven maar zonder leesbril niet kunnen lezen, moet ik wel dubbelen.

 7. Jantje

  Zodra het vliegen wordt belast ga ik de discussie over het klimaat serieuzer nemen.

  1. Dik

   @Jantje: In Duitsland krijg je 900 euro als je overstapt op gas! Wat dacht je daar van?

   (Telegraaf 8 april 2019)

 8. Michael M

  Mark Rutte liegt al sinds zijn aantreden. Ik roep al 10 jaar ” DE LEUGEN REGEERT”

 9. fusilier

  Meer voedselbanken, meer hoofd doekjes op straat,werken tot je er bij neer valt,geen zeggenschap meer over je eigen grenzen, ziekenhuizen failliet ,een zorg die onbetaalbaar wordt, onze soevereiniteit verkwanseld aan de E.U.waar Duitsland de dienst uitmaakt. En sommigen durven glashard te beweren dat deze premier ons door een harde crisis geloodst heeft. De enigste die nog op deze flapdrol stemmen zijn de dikke tweeverdieners. De alleen verdieners vallen buiten de boot, die kunnen de huur niet meer betalen laat staan een huis kopen.

 10. goedisfout

  Rutte is een paling in een emmer snot, komt met alle leugens weg maar de bevolking begint een beetje Rutte moe te worden. Het probleem is echter dat er 10 nieuwe ‘Rutte’s staan te trappelen en er per saldo niets veranderd.

  1. Dik

   8 jaar Rutte samengevat in 8 glasharde leugens:

   1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep.

   2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

   Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

   Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…

   3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende…

   4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel.

   5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om.

   6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

   Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd.

   7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend.

   8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen herinnering meer aan”

 11. Meriadoc Brandebok

  Zie de column van Heymans. De politiek is altijd als de dood het grootbedrijf verder te belasten, aangezien men dan steevast dreigt te vertrekken naar het buitenland. Geen bedrijf = geen banen. Geen banen = geen kiezers.

 12. Ome Wim

  Indertijd was er “zure regen”, kwik in de zee en het gat in de ozonlaag wat kennelijk allemaal is opgelost want men hoort hier niets meer over, nu weer het onzin-C0 2 verhaal om de burger de zakken leeg te trekken want alleen dààr is het om te doen, hopelijk zijn we na de aankomende verkiezingen verlost van leugenaar en bedrieger Rutte en consorten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.