UWV zo lek als een mandje: gegevens van 400.000 personen geroofd door criminelen

Nou lekker dan! Bij het UWV gaat het keer op keer niet goed met hun ICT-diensten en systemen. Dit keer werden meer dan 400.000 cv’s van personen geroofd uit de databank van het UWV! Onbevoegden kregen toegang tot een ‘werkgever account’ en stripten vervolgens alle gegevens. 

Gegevens die mensen ‘verplicht’ moeten afstaan omdat zij anders geen uitkering ontvangen! En de uitkeringen worden meestal betaald door jezelf. Zoals bijvoorbeeld de WW-uitkering, die is gebaseerd op het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Hiervoor draag je iedereen maand een bedrag af bij de ‘Sociale Verzekeringsbank’ (SVB). Als je dan werkloos wordt moet je een account aanmaken bij het UWV om het geld waar je jaren voor hebt gewerkt te mogen ontvangen.

Je moet ook al je gegevens prijsgeven en in hún databank storten. Een databank die dus zo lek is als een mandje. En dan wordt de databank ineens geplunderd door een stel criminelen. Het beheer is zelfs zo’n puinhoop dat het UWV niet kan vaststellen welke gegevens zijn geroofd, zo lezen we op de website van RTL Nieuws:

“Volgens een woordvoerder is het ‘niet aannemelijk’ dat werkzoekenden in hun cv ook hun burgerservicenummer (BSN) hebben ingevuld, al valt dat niet uit te sluiten. Als van een slachtoffer zowel het BSN als de NAW-gegevens in verkeerde handen komen, dan is de mogelijke ellende nog groter. […] “Daarmee kun je zelfs leningen afsluiten op naam van het slachtoffer.”

Tja, dat krijg je als je mensen documenten zoals cv’s in de vorm van .pdf-bestanden laat uploaden! Heel dom natuurlijk! Als er dus binnenkort leningen worden afgesloten op basis van de informatie die het UWV zich liet ontvreemden dan staat de deur open voor een gerechtelijke procedure.

Moraal van het verhaal is: u als burger wordt verplicht allerlei ‘sociale premies’ te financieren, maar u kunt daar pas gebruik van maken nadat u al uw private gegevens aan het UWV heeft gegeven. Op de koop toe neemt u het risico dat de gegevens door criminelen worden gestolen.

En nee, u kunt zich niet afmelden voor dit proces.

Ja, u kunt afzien van de uitkering waar u al jaren voor heeft betaald. Dat dan weer wel. Dit is het ‘sociale proces’ van hoe alles in Nederland is ontworpen. Het is werkelijk waar tenenkrommend als je erover nadenkt. Hoezo is het systeem op deze manier opgezet? Waarom moet iedere werkgever verplicht geld afstaan aan de SVB? Waarom krijgt een werknemer pas toegang tot zijn centen nadat hij al zijn persoonsgegevens heeft verstrekt aan het UWV? En krijgen de gedupeerden nu ook een schadevergoeding voor de diefstal van hun gegevens?

Nou, waarschijnlijk niet dus.

Het is niet de eerste keer dat het UWV in opspraak komt. De organisatie maakt miljoenen euro’s per jaar over naar EU-burgers die WW-uitkeringen exporteren. Ook gaf de organisatie miljarden uit aan falende ICT-projecten. En onterechte uitkeringen natuurlijk. En tevens laat ze haar gegevens jatten door hackers. Als klap op de vuurpijl bent u verplicht met hen in zee te gaan. Subsidiehazerij, overduidelijk!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Siemien

  Onzin die heeft het UWV gewoon “verkocht”, en zijn ze opgelicht

 2. edoc431

  ZULLEN EEN HOOP MOOISLIM NAAMPJES BIJ STAAN NOU EN ? EN EEN BSN NUMMER HEBBEN DIE AL HELEMAAL NIET .

 3. Jumping

  Prachtig, lachen, gieren, brullen, het UWV het parade paardje, van Demoniserend Links.
  Zakt minstens 1 keer per week door het ijs.
  Niets maar dan ook niets, lukt Links Demoniseert Nederland, om in goede banen te leiden.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Joop Klepzeikert

   Links is te dom om iets tot een goed einde te brengen. Vinden alleen zichzelf en hun allochtone vrienden ‘intelligent’. Elk weldenkend mens weet en ziet hoe gruwelijk dom dat linkse spul is.

 4. Joop Klepzeikert

  Het is hoog tijd om te stoppen met al die overheidsonzin als UWV. Laat mensen die premies lekker zelf apart zetten. Van de WW premie kunnen we elk jaar 3 maanden werkloos zijn, van de ZVW premie 3 maanden ziek en van de AOW + Pensioenpremies na 30 jaar zelf sparen riant met pensioen.
  Hebben we het gezeik dat de roverheid onze gegevens op straat gooit niet meer en ook geen gezeik met fraude met uitkeringen.

 5. santiago

  Grote instellingen van de overheid als de UWV worden geleid door ongeschikte mensen . De controle hierop wordt gedaan door ongeschikte mensen van WC eend. Kortom, de leiding van ons land is niet in handen van geschikte personen , maar van vriendjes van vriendjes die elkaar de baantjes toespelen. De diederikken, florisjes en boudewijntjes rommelen maar wat aan. Wat kan het hun schelen. Minimaal schaal 15 en auto met chauffeur.
  Het wordt hoog tijd dat we afscheid nemen van onze monarchie en ons land laten leiden door capabele mensen , die mensen benoemen en kunnen ontslaan als ze het niet goed doen en ze niet gewoon door laten prutsen omdat ze een dubbele achternaam hebben en in de verte een neefje zijn van oid.

 6. Brazil

  Geen lek en ook geen roof , gewoon legaal gedownload door
  een medewerker van het UWV.

 7. Blokkeer-Fries

  Zou deze alleen maar goede bedoelingen, cultuurverrijkende, haatbaard met slachtoffer jokerkaart, er ook tussen zitten?

  www. gelderlander.nl/arnhem/werkloos-geworden-imam-wil-dat-arnhem-zijn-salaris-betaalt~ab0ca6ea/

 8. Caro

  @ Teunis,
  Geen 400 duizend maar 170 duizend.
  Wel enorm data lek.

  1. Siemien

   Je zal maar 1 van die 170.000 zijn waarbij de kans is dat jouw volledig medisch dossier op straat komt te liggen, naast je persoonlijke gegevens, bankgegevens en bsn nummer, adres gegevens noem het maar op, dus iets minder laconiek is zeer wenselijk in dit land..

   1. Caro

    Eensch,

 9. victus

  Of ze zijn je gegevens kwijt en vragen voor de 4e keer alles op. Als die gegevens worden verwerkt en beheerd door halve dagen oma’s of scholieren die stage lopen gaat dat natuurlijk goed fout een keertje.

 10. victus

  Maar het gaat toch maar over mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt? Die hebben toch totaal geen rechten meer zodra ze onder het UWV vallen? Moesten ze hun baan maar niet kwijtraken! Aldus een organisatie die als sollicitatie tips je haar verven en kleurige gymschoenen met superskinny jeans aantrekken geeft aan 50 plussers die de sigaar zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.