Video: CDA wil Europese landbouwgronden en voedselzekerheid beschermen tegen Chinese investeerders

Sybrand Buma (CDA) is deze week wellicht opgestapt als CDA-fractievoorzitter en burgemeester geworden van Leeuwarden. Toch is de nuchtere Fries nog steeds aanwezig op YouTube en daar vonden we een al wat ouder stuk waarin hij bepleit waarom Europa haar landbouwgronden moet beschermen voor Chinese investeerders. Onder meer om de voedselzekerheid en veiligheid te waarborgen.

Al eerder schreven we over China. Zo wordt het land in verband gebracht met ‘heropvoedingskampen’ en de Oeigoeren, die daar in worden vastgezet, spionage op statelijk en bedrijfsniveau en natuurlijk het communisme van Mao. Al is dat laatste vooral een legende. China is namelijk een gelaagd land van een zéér arme onderklasse, maar ook een autocratische bovenklasse die zich in alle kapitalistische weelde baadt die men ook in Europa zou kunnen genieten.

Terwijl de arme boeren op het platteland overal communistische symbolen zien rijden de rijke globalistische elite’s gewoon rond in BMW’s. Tot zover de mythe van het Chinese ‘staatscommunisme’. Verder is het land zeer geinteresseerd in voedingsstoffen. De Chinezen hebben namelijk gekozen om in het verleden teveel kinderen te verwekken dan hun eigen grond in kan voorzien en zitten nu met voedselschaarste.

Een manier waarop de Chinezen trachten meer voedingsstoffen te vergaren is door de import van zuivelproducten uit Europa. Ook kopen de Chinezen massaal infrastructuur op en maken zij ‘onze boter’ duurder door dergelijke producten en masse te importeren. Sybrand Buma ziet het allemaal gebeuren en weet wat er gaande is: meer dan één miljard Chinezen zitten achter onze voedselindustrie aan.

En de Europese Commissie helpt hen daar zelfs bij. Concreet door te welwillend tegenover China te zijn en de gevaren te onderschatten. In ruil daarvoor verlenen de Chinese media vriendendiensten aan EU-commissievoorzitter Juncker door zijn framing te kopiëren. En natuurlijk door Griekse infrastructuur op te kopen voor een vriendenprijsje.

In ieder geval is CDA-leider Buma zich daar dus bewust van. Maar nu is het weer stil rondom het onderwerp. Zou Pieter Heerma vervolg gaan geven hieraan? Of is de handel dermate aantrekkelijk dat zelfs de voedselzekerheid niet langer bespreekbaar is?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Laten we burgemeester Buhma AUB geen aandacht meer geven. Die extreem socialist heeft veel te veel verziekt. Nu klaar, opgeruimd staat netjes en hopen dat het CDA eindelijk uit die extreem linkse nachtmerrie kan gaan ontsnappen.

 2. J.C.

  De autochtonen moeten nu eindelijk eens de verantwoordelijke politici en bestuurders ter verantwoording roepen voor hun discriminatoire beleid in de afgelopen decennia. Voorbeelden: autochtone Nederlanders komen vele jaren niet in aanmerking voor een betaalbare woning, waar gelukszoekers uit oorlogsvrije landen daar voorrang in krijgen; de zorg voor autochtonen wordt steeds steeds duurder en steeds verder verschraald, de zorg voor gelukszoekers uit oorlogsvrije landen is gratis en wordt steeds verder uitgebreid; de hoogopgeleiden in Nederland leven langer en kunnen zich veroorloven eerder te stoppen met werken, de hardwerkende Nederlander met een lagere opleiding leeft aanzienlijk korter, maar moet langer doorwerken en kan zich niet veroorloven om eerder te stoppen (voerde 16 jaa geleden al discussie over precies dit onderwerp met mijn vakbond).

  Politici moeten hier geen vragen over stellen, maar verantwoording eisen!!!!!

  1. Ragmilla

   Is het werkelijk zo moeilijk om je op feiten te richten. Mensen in nood die in Nederland veiligheid wordt geboden hebben hooguit tot 10% van de verzorgingsstaat toegang. Dat ze voorrang op huizen krijgen lijkt me logisch. Het grote probleem is de afhankelijkheid van de 3e wereld van Europa. Zolang je dat niet gaat inzien ben je aan het huilen uit ongeinformeerd slachtoffer schap.

   1. J.C.

    @Ragmilla

    Het enige dat je hier als commentaar geeft is:

    Dat gelukszoekers (mensen in nood?) slachtoffer zijn, dat hooguit 10% van die “slachtoffers” toegang hebben tot de verzorgingsstaat (lekker breed begrip, waar ik het over de zorg had; een semantisch trucje van je, leuk geprobeerd; dat al die jonge kerels – jouw 90% – nog geen aow krijgen klopt ook wel, maar gelukkig hebben ze wel recht op een andere uitkering), en dat je voor discrimantie van de autochtonen bent.

    Vervolgens vind je, dat ik mij niet aan de feiten houd. Jouw feiten zijn nog zachter dan de mijne. Bovendien spreek ik mensen uit de praktijk, die mij de feiten verschaffen.

    1. J.C.

     discrimantie moet zijn discriminatie.

   2. DeBruijn

    @ Aytas

    10%? 89% van de asielzoekers zit na 4 jaar nog in de bijstand.

   3. Bolkestein

    De afhankelijkheid van de Derde Wereld van Europa? Waarom moeten wij Gekke Henkie blijven spelen? Laat die Derde Wereld hun eigen broek maar eens gaan ophouden. Alsof wij een soort subsidietiet zijn waar zij tot in het oneindige aan mogen blijven lurken. No more Mr. Nice Guy!

 3. Caro

  CDA, de partij voor boeren en vissers.
  Waar was Annie Schreijer over EU akkoord puls visserij?

 4. Regina

  Dit is populisme waar het CDA zich al jarenlang aan schuldig maakt. Nederigheid en fatsoen is deze partij vreemd. Ik zou maar weer eens een bijbel openslaan als ik Buma was. Er ligt waarschijnlijk al een centimeter stof aangeplakt

 5. Ragmilla

  Het belangrijkste probleem wordt even aan voorbijgegaan. Wat betreft productie zijn wij compleet afhankelijk van China, technologisch lopen ze inmiddels voor. Op Ali Express koopt men massaal goedkope troep waarmee de positie van de Nederlandse ondernemer wordt ondermijnd en onze regering werkt er hard aan mee via de VWA. En maar blijven roepen om de natiestaat terwijl het besef dat Griekenland al is opgekocht eindelijk ook op rechts een keer begint door te dringen. Mn zus waarschuwt hier al voor sinds jaren, Italië en Spanje hebben al kilometers aan spoor wat in Chinese handen is.

  Je zou je gaan afvragen of Salvini, Orban en Baudet op de loonlijst van de rood kapitalisten staan, de samenwerking tussen rood kapitalisme en de neocons is al lang aangetoond.

  De verandering in de politiek van China is na de dood van Mao zeer groot geweest, van een communisme is al jaren geen sprake meer. Het is een conservatief kapitalistische dictatuur. Ga er maar eens naar op reis.

 6. DeBruijn

  Eindelijk iemand die er aandacht aan besteed. Helaas hadden ze dat ook bij onze energiemaatschappijen moeten doen, die zijn nu in handen van buitenlanders, wat een zeer kwalijke zaak is.

 7. logisch denken

  Je kan onze gronden beter beschermen tegen de inlijvingsdrift van de EU

 8. NoDoubt

  Door het beleid van de EU waar CDA voorstander van is, heeft Griekenland alles aan de Chinezen moeten verpatsen. Als zij uit de EU waren gestapt, had dat voorkomen kunnen worden, door lonen, valuta en rente beheer. Nu zaten ze aan de ECB. Soms heb je het gevoel dat we met fossielen te maken hebben die denken dat je het niet redt als je niet in de EU zit. Echter er zijn genoeg Europese landen die zonder EU kunnen. Ook VK zal het zeker redden, sterker nog ze hoeven geen asielzoekers meer op te nemen. Scheelt ze honderden miljarden per jaar. En ze hebben weer autonomie over hun eigen bevolking. Geen last van Juncker en de verslindmachine

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.