Goed nieuws! Nederlandse economie vertraagt, maar groei blijft positief: +1,9%

De economen van de ING Bank presenteren vandaag de vooruitzichten op de economische ontwikkelingen van Nederland. Volgens de ING-economen vertraagt de groei van de Nederlandse economie. Onder meer vanwege de handelsoorlogen. Toch zijn ze positief en verwachten ze een groei van 1,9%. 

De groei normaliseert et name door ‘zwakke handelsvoorwaarden’ in de wereldeconomie. De ING economen verwachten wel dat de vraag naar producten en diensten ondanks deze problemen hoog blijft. Ook denkt de bank dat de huizenmarkt gaat afkoelen. Prijsstijgingen van producten en diensten -inflatie- worden toegeschreven aan de hogere belastingdruk onder Rutte: zoals de verhoogde omzetbelasting op voedingsproducten.

Wat betreft de werkloosheid ziet het beeld er goed uit volgens de economen. Zo verwacht men dat de werkloosheid rond de 3,4% zal blijven schommelen in 2019, 2020 en 2021. ING ziet door de krapte op de arbeidsmarkt echter ook problemen voor ondernemers. Zo stelt de bank in haar rapport:

“A shortage of workers has become one of the main factors limiting business production. The number of unemployed people per open vacancy has never been lower. As a result, hourly collective wage (including bonuses) growth was increasing from 1.4% in 2017 to 2.1% in 2018 and will increase further this year”

Het voordeel van de krapte is echter dat de arbeiders meer loon kunnen vragen van hun werkgever. Immers is arbeid schaars en alles wat schaars is, is van nature meer waard.

Verder zijn de ING economen positief over de huidige Rijksbegroting. De inkomsten en uitgaven van de Rijksoverheid ‘zijn in balans’ en ‘de staatsschuld neemt verder af’. Momenteel is de Nederlandse staatsschuld 51% naar verhouding van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI). Daarmee bevindt Nederland zich ‘onder de Europese norm van 60%’, zo laat ING weten. Het is voornamelijk de verdienste van Mark Rutte (VVD) dat deze resultaten voor de Rijksbegroting zijn behaald.

Goed nieuws dus!

 

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. logisch denken

  En wat moeten we met die groei van het BNP ?

  Allemaal gegoochel uit de glazen bol. Ik heb liever dat men de rekenrente van de pensioen naar een realistisch peil brengt , dat men de europese begroting kritisch gaat bekijken , men beleid gaat maken om minder mensen afhankelijk te maken van toeslagen , men de betaalde subsidies kritisch gaat bekijkeen enz. Berichten over mogelijke groei waar een politiek clubje garen bij denkt te spannen vindt ik totaal onzinnig

 2. Lao Tse

  Dit Kabinet kan zich beroepen op uiterst gunstige economische cijfers. Dat is een prestatie van jewelste.

  Wonderlijk dat het hier zoveel kritiek krijgt. Die is dus op niets gebaseerd.

  1. logisch denken

   Even de feiten op een rijtje

   -De voedselbanken knappen uit hun jasje
   -De gaarkeuekns krijgen sinds de jaren 70 ineens een geweldige impuls
   -5.500.000 mensen afhankelijk van toeslagen om rond te komen
   -25% van de gezinnen krijgen ondersteuning om uit de schuldsanering te blijven
   -schuldsanering kan de aanvragen voor bijstand niet aan

   En dan beweert hier ene lao tse dat dit kabinet trots mag zijn ?
   Dit kabinet moet zich de ogen uit de kop schamen en 5000 strafregels schrijven ” ik mag niet meer liegen en nivelleren ”

   Het is een schande voor nederland dat we het begrip voedselbanken kennen.

   1. Kretoloog

    Lao Tse (of Lao Tsi) was een zeer wijs filosoof. Dat de huistrol van DDS, die hier al onder tientallen namen heeft gepost (bv. Rien Noppen, Dopper, ceteris paribus, Simon van Brouwenstein) zich de naam van deze gerespecteerde geleerde heeft aangemeten, zegt veel (zo niet alles) over zijn narcisme en egotripperij.

    1. Lao Tse

     Lao Tse was filosoof noch geleerde. Hij was een spiritueel meester, auteur van de Tao Te King een spiritueel Taoïstisch boek.

     1. Niemandalletje

      Zo te lezen, kent u uw zelve niet. 😉

    2. Lao Tse

     Op dit blog figureert overigens ook een Confucius, een tijdgenoot en tegenpool van Lao Tse.

   2. Onslow

    Op het Leidseplein in Amsterdam hanteren ze leuke prijsjes. 2 biertjes, 2 fris, € 18,00 niemand fronst zijn wenkbrauwen… Ik ben het met u eens, het is een bizarre wereld van het geld.

  2. EmC2

   Economie wordt niet door politiek gemaakt, belasting wel. De economie is beter, belasting hoger. Netto burger = 0.

 3. Kretoloog

  Vandaag de economen van de ING-bank.
  Morgen de economen van de Rabobank.
  Dinsdag die van ABN-AMRO.
  En dan hebben we ook nog SNS, Triodos, Van Lanschot, BNG, AWB en de week is weer geheel gevuld met financieel-economisch geleuter.

  1. Lao Tse

   Als je de feiten maar niet ontkent.

   1. Kretoloog

    De feiten, ja. Een feit is dat voor het jaar 2008 de banken (en het CPB) een groei voorspelden van 2,2%. Toen het jaar voorbij was, bleek de groei -5,1%. Sinds die tijd baseer ik me alleen maar op de feiten. Het geleuter van banken en planbureaus kan me gestolen worden!

   2. logisch denken

    je doet niets anders

 4. Jumping

  Het is maar goed, dat er in Nederland nog maar een paar banken zijn, anders kregen de burgers iedere dag zo’n l.l verhaal te aanschouwen.
  Ik DENK dat Rutte ook dezelfde leugens en verzinsels gebruikt.
  Het is nu halverwege 2019 en het Leugenkabinet gaf aan, alle burgers krijgen meer te besteden.
  Leugenaars.

  1. Lao Tse

   Op dit blog zijn mensen goed in het platweg ontkennen van feiten: global warming is een hoax en met de economie gaat het bergafwaarts.

   🙂

   1. logisch denken

    Het ligt er maar aan wat je onder de container begrippen economie en global warming verstaat.

    Als je met global warming lult over CO2 als oorzaak lieg je en ben je bezig met het nieuwe verdienmodel van de roverheden.

    Als je spreekt over economie en je hebt het over de gemiddelde welstand bij de gemiddelde arbeirder dan gaat het inderdaad snel bergafwaarts.

    Maak ze afhankelijk van uitkeringen en toeslagen en ze eten uit je hand

    1. Lao Tse

     Het bewijs voor de relatie tussen CO2 en opwarming is wetenschappelijk zo sterk dat het voldoet aan de gouden standaard voor wetenschappelijk onderzoek.

     Google er maar eens op.

     Dit domweg ontkennen is zowel onnozel als kwalijk. Gelukkig behoor je tot een kleine minderheid van ontkenners.

     1. logisch denken

      De relatie tussen CO2 en global warming is NIET aangetoond in GEEN enkel onderzoek.

      Men komt niet verder dan kretologie als , mogelijk , indien , en omdat WIJ geen andere factor zien moet het CO2 zijn.

      Even voor jouw pietpeuterige begrijpertje , CO2 is het mildste broeikasgas in de hele familie broeikassen, Waterdamp is een van veel grotere invloed maar dat komt sommige onderzoekers niet goed uit dus noemen we het maar niet.

      Linkse predikers zijn erg goed om cijfers die niet wel gevallen onder de pet te houden. Elk mens met normaal verstand zou met de juiste volledige informatie het CO2 verhaal aan de gebroeders Grimm schenken

     2. Lao Tse

      Heb je al gegoogeld op de gouden standaard, logisch denken”


      Internationale wetenschappers hebben een ‘gouden standaard’ vastgesteld voor de zekerheid waarmee kan worden gezegd dat menselijk handelen een cruciale bijdrage levert aan het versneld opwarmen van de aarde.

      De wetenschappers hebben de resultaten van een aantal gezaghebbende onderzoeken op het gebied van klimaatverandering in de afgelopen decennia naast elkaar gelegd.

      Uit de drie onderzoeken blijkt dat de kans dat de aarde niet sneller opwarmt door toedoen van de mens 1 op de 3,5 miljoen is.

      Hiermee is een waarschijnlijkheid bereikt die een ‘gouden standaard’ wordt genoemd. Dit is een maat waarmee in de fysische wetenschappen een waarschijnlijkheid wordt aangeduid, melden de onderzoekers in een artikel in het blad Nature Climate Change.

      “De mensheid kan dit signaal niet meer negeren”, aldus een van de wetenschappers.

      Ook het Higgs-deeltje kreeg een ‘gouden standaard’

      In 2012 werd voor het laatst zo’n ‘gouden standaard’ toegekend. Het ging toen om de vondst van het Higgs-deeltje, de ontdekking van het elementaire deeltje dat ervoor zorgt dat alle minieme deeltjes in het universum massa hebben.

      Het vaststellen van de ‘gouden standaard’ voor het wetenschappelijk bewijs van de menselijke invloed op klimaatverandering, is een nieuw wapen in de strijd tegen sceptici die stellen dat dit niet bewezen is.

      “De stelling dat wetenschappers niet kunnen aantonen hoe klimaatverandering wordt veroorzaakt, is pertinent onjuist”, stelt een van de onderzoekers. “We weten het.””

     3. logisch denken

      uit 3 onderzoeken van de duizenden onderzoeken shoppen om je gelijk aan te tonen is wel een hele grote loterij. Heb je nu echt niets beters ?

      Ik wel , ik heb feiten voor je die ze zelf al deels bekrachtigd heb in je onschuld . Maar dit draadje gaat over de economie , waarom ga je met je global warming hoax niet door in het andere draadje bij de boompjes ?

   2. garfield

    Iig die kut buitenlanders voelen zich hier wel thuis met deze temperatuur, daar moet links toch blij mee zijn?

 5. Suidland

  Nederland/ Europa heeft een Donald Trump nodig. Wat een held, Nobelprijs voor die man!

 6. Heras

  Volgens mij zijn alleen banken, de rijken en grote bedrijven vooruit gegaan, maar niet het klootjesvolk.
  Allemaal opgebracht door de werkenden. Hoezo, verdienste van rutte? De gevolgen van meer belastingen innen zal binnenkort zichtbaar worden. En ook de klimaatkosten, moeten nog opgehoest worden: niemand weet nog wat dat voor een impact heeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.