Zo'n 40% van de Nederlanders ziet Mark Rutte graag terug als top EU-functionaris

Geen categoriejun 23 2019, 11:00
De Nederlandse kiezer ziet het wel zitten om premier Mark Rutte een functie in Brussel te laten vullen. Ten minste voor zover de peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) laat zien.
Volgens de peiling van De Hond wil 40% van de Nederlanders dat Mark Rutte een belangrijke EU-rol krijgt. Slechts 32% wijst deze optie af. Als we naar de onderstaande tabel kijken dan zien we al vrij snel hoe Nederlanders denken over premier Rutte als EU-functionaris:

Hoe Nederlanders denken over Mark Rutte als EU-functionaris

[caption id="attachment_229192" align="aligncenter" width="800"]De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="800" height="232" /> De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Gisteren grapte de huidige voorzitter van de Europese Commissie nog dat hij 'moeilijk te vervangen' zou zijn. Maar als het aan onze landgenoten ligt dan kan Rutte op flink wat steun rekenen. Zo'n 40% zien het zitten dat Rutte naar Brussel vertrekt en de overige 16% die niet kunnen kiezen voor de rol 'president' of 'voorzitter van de commissie' lijken sowieso positief over een vertrek naar Brussel. Onder hen opmerkelijk veel kiezers van Partij voor de Dieren (66%).

Welke positie moet Rutte innemen?

[caption id="attachment_229194" align="aligncenter" width="800"]De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Slechts 27% van de kiezers is van mening dat Rutte in geval van vertrek moet worden opgevolgd door Dijkhoff, maar deze voorkeur is vooral aanwezig bij VVD-kiezers (64%). Dat is geheel logisch. Verder zijn veel kiezers het erover eens dat er wel nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd als Rutte naar Brussel verdwijnt. Ruim 48% wenst dan nieuwe verkiezingen.Maar hoe groot is de kans dat Rutte naar Brussel verdwijnt?
Als hij vertrekt dan moet Rutte de President van de Europese Unie worden en Donald Tusk opvolgen. Rutte heeft simpelweg teveel kwaliteiten om als opvolger van topambtenaar Juncker aan de slag te gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten