Zo’n 40% van de Nederlanders ziet Mark Rutte graag terug als top EU-functionaris

De Nederlandse kiezer ziet het wel zitten om premier Mark Rutte een functie in Brussel te laten vullen. Ten minste voor zover de peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) laat zien. 

Volgens de peiling van De Hond wil 40% van de Nederlanders dat Mark Rutte een belangrijke EU-rol krijgt. Slechts 32% wijst deze optie af. Als we naar de onderstaande tabel kijken dan zien we al vrij snel hoe Nederlanders denken over premier Rutte als EU-functionaris:

Hoe Nederlanders denken over Mark Rutte als EU-functionaris

De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Gisteren grapte de huidige voorzitter van de Europese Commissie nog dat hij ‘moeilijk te vervangen’ zou zijn. Maar als het aan onze landgenoten ligt dan kan Rutte op flink wat steun rekenen. Zo’n 40% zien het zitten dat Rutte naar Brussel vertrekt en de overige 16% die niet kunnen kiezen voor de rol ‘president’ of ‘voorzitter van de commissie’ lijken sowieso positief over een vertrek naar Brussel. Onder hen opmerkelijk veel kiezers van Partij voor de Dieren (66%).

Welke positie moet Rutte innemen?

De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Slechts 27% van de kiezers is van mening dat Rutte in geval van vertrek moet worden opgevolgd door Dijkhoff, maar deze voorkeur is vooral aanwezig bij VVD-kiezers (64%). Dat is geheel logisch. Verder zijn veel kiezers het erover eens dat er wel nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd als Rutte naar Brussel verdwijnt. Ruim 48% wenst dan nieuwe verkiezingen.Maar hoe groot is de kans dat Rutte naar Brussel verdwijnt?

Als hij vertrekt dan moet Rutte de President van de Europese Unie worden en Donald Tusk opvolgen. Rutte heeft simpelweg teveel kwaliteiten om als opvolger van topambtenaar Juncker aan de slag te gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. Peter Oudshoorn

  Teunis is overduidelijk een Ruttofiel. GeenStijl geeft een geheel andere interpretatie aan de cijfers en kopt “68% van de Nederlanders: ‘Rutte rot op’.”

  1. EU kok

   En uw interpretatie van de gepresenteerde cijfers is????

   1. edoc431

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
    Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
    Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

   2. Peter Oudshoorn

    Wat denk je zelf, EU kokkie? Je kent me toch als een echte Rutte-fan? Hahahaha

   3. Top

    In ieder geval relevanter, dan jouw slijmspoor hier Jabba.

 2. edoc431

  Zo’n 60% ziet hem graag vertrekken maar dan richting moslims hahaahahaahhaa
  opgerot staat netjes

 3. santiago

  De EU bestaat over een paar jaar niet meer.

  1. DidiMadloba

   Dan gaan we terug naar een eeuw geleden, toen de Europese landen met de beste bedoelingen maar zonder enige coördinatie economische maatregelen bedachten die elkaar heftig tegenwerken.

   En toen kwam er een rare Oostenrijker met een haarlok en een snorretje die als dictator orde op zaken stelde en daarna een bloedige oorlog begon.

   1. fockingworst

    Didimadloba is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
    Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
    De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
    Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

    1. Rosasolis

     @fockingworst. Merkwaardig is het dat u woord voor woord dit bericht aan mij eerder heeft geschreven! P.S. Het is vandaag 24/6. Bent u aan soms het dementeren?

   2. santiago

    Tjonge jonge, wat ben jij een zielige lul.

   3. Peter Oudshoorn

    Wat ben je toch een zeldzaam simpele ziel, Didi. Een angstige en paranoia onnozelaar, past nog beter.

    Er is in die honderd jaar verder echt hele maal niets veranderd, nietwaar? Alles is nu nog steeds precies hetzelfde als in 1919, toch?

   4. edoc431

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
    Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
    Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

  2. bejaarde

   A.D.Z.K.

 4. DidiMadloba

  De voorzitter van de Europese Commissie en de president van de Europese Raad (nu: Juncker en Tusk) zijn meer coördinatoren dan dat ze de baas zijn. Volgens de Grondwet heeft een Nederlandse Minister-President ook alleen die taak.

  1. santiago

   Jij snapt er ook helemaal niets van. Ga zelf eens logisch na proberen te denken en lees eens wat fatsoenlijks i.p.v. de NPO na te papegaaien.

   1. DidiMadloba

    Pardon? Ik heb toevallig een beetje verstand van staatsrecht. Nee, ik wil hier niet de schoolmeester uithangen, maar wel een beetje tegenwicht bieden aan populistische kolder.

    1. santiago

     Jij verwart eerlijkheid met populisme.

    2. logisch denken

     Kan je beter naar joop verhuizen. 100% populisme

    3. Bosche draak

     Met je eigen populistische kolder?

  2. Peter Oudshoorn

   Didi: “Volgens de Grondwet heeft een Nederlandse Minister-President ook alleen die taak.”

   Dan blijkt dus dat tussen theorie en praktijk lichtjaren verschil in uitvoering zit.
   En wordt aangetoond dat Didi en dorre, saaie en dulle theoreticus is die ook lichtjaren van de praktijk af staat.

 5. Duckday

  De kwaliteiten zijn niet van Rutte maar van zijn spindoctor als daar de verbinding is verbroken is Rutte nergens meer Nogmaals snap nog steeds niet dat er op de VVD CU CDA PVDA D66 een stem gaat
  Stem PVV of FvD

  1. Rosasolis

   @Duckday. Intelligente mensen gaan niet op PVV noch FvD stemmen. Omdat we nog steeds helemaal achter de EU staan, en dat deze 2 partijen willen dat Nederland uit de EU stapt. Dat er hervormingen binnen het EU beleid moet komen, weten wij en willen we.
   Maar dat de EU moet doorgaan als vertegenwoordiger van Europa is nu meer dan ooit van te voren in het wereld politiek belangrijk. Kortom: onze EU moet hervormen en veel sterker en invloedrijker worden overal in de hele wereld. De EU heeft bewezen dat Europa nog steeds bestaat. In plaats van de onnodige EU gebouw in Straatsburg, zou
   er ergens in een oost EU land een EU gebouw moeten komen. Zodat de oost-Europese
   lid staten makkelijk met elkaar kunnen vergaderen. Gisteren was er in Trouw een
   nogal trieste artikel over de oosterse deel van Duitsland. De bevolking heeft nooit de
   communisten van de DDR gesteund. Zij waren vreselijk onder druk gezet voor zo veel jaren. Maar volgens het artikel van gisteren, hebben zoveel oost-Duitsers nu problemen omdat zij merken dat zij “als 2de rangs bergers worden behandeld.” Ik leef met ze mee. Oost-Duitsland moet meer bekendheid krijgen voor hun goede beleid en vriendschaap. Een voorbeeld van mij: Handel is mijn favoriet componist. Hij werd geboren in Halle en groeide daar op, en kreeg in dit oost-duitse stad zijn eerste muzikale ervaring.
   Maar toen dit zeer getalenteerde jonge man verder ging naar italie om meer te leren
   heeft Halle hem nooit vergeten. Nu is er in Halle een grote Handel Conservatorium, die geregeld alle geweldige oratorium composities van hun geliefde companist uitvoeren in het Engels. De meeste oratoriums van Handel zijn gebaseerd op de bekende oud-testament verhalen uit de bijbel. Zowel helden als heldinnen.
   Wat vind jullie van een bericht uit Halle…Een grote uitvoering van het Koning Saul oratorium van Handel in Halle twee jaar geleden in de grote kerk van Halle. De gemeente vroeg een aantal kei-harde neo-nazis te komen naar dit grote Handel concert te komen. Enkele kwamen, en toen dat iedereen in de kerk ging opstanden na de bekende dodenmars van koning Saul van Handel, was iedereen in de tranen.
   Na dit prachtige concert, vroeg een van de neo-nazi kerels: “mogen we weer na een concert komen”? Misschien hebben deze laag geschoolde zielige mannen iets kunnen opvangen van kennis en liefde. Dat zij dit vreselijk in hun dagelijkse leven missen.
   Kortom er moet veel meer gedaan worden om steun te geven aan oost-Europese EU landen. Het is al te erg dat neo-nazi’s en ver rechts mensen nog bestaan. Wat weten die domme lui over het lijden van vele gewone niet-moslim mensen, en hun problemen in het dagelijkse leven? Dat is niet belangrijk. Alleen wat belangrijk is, is dat er nog problemen zullen komen met de islam. Hopelijk zal onze min.van onderwijs die kunnen oplossen. Opnieuw een griezelige foto in Trouw: jonge vrouwen helemaal ingepakt in meters lange gewaden op weg naar hun dagelijkse “onderwijs” op die nog amper
   twee jaar bestaande “hoge Islamiet”school in Amsterdam. Wat heeft dit school te bieden aan vrouwen?

 6. DidiMadloba

  Rutte was een verademing na Balkenende, een man die uren kon praten zonder iets te zeggen. Wie weet wat voor griezel we dan weer krijgen.
  Asscher? Die bleek een prutser op Sociale Zaken, en hij lijkt me verder ook niet te vertrouwen. Een charismalozd jurist.

  1. edoc431

   Ik ben voor Asscher gewoon omdat Nederland niet snel genoeg naar de kloten kan .

   1. Heinz

    Ik ben voor Merkel, Juncker, Macron en de hele EU, goed voor de handel !

    1. fockingworst

     @heinz is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
     Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
     De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
     Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

 7. Kretoloog

  Teunis Dokter wil Rutte als vervanger van Tusk. Liever dan van Juncker.
  Dokter ziet 1 ding over het hoofd: de positie van Juncker is veel belangrijker als die van Tusk.

 8. Duke

  Voor bewezen diensten is Unilever een betere kandidaat voor Rutte.

  1. santiago

   Duke. Zeg nu eens werkelijk wat je bedoelt en stop eens met die domme opmerkingen.

   1. Duke

    Ik ga me niet aanpassen aan jou en Duitse reacties geven. Je leert maar Nederlands.

 9. ManusR

  Kan hij niet ” gewoon” verdwijnen, naar ee eiandje in de stille oceaan, ik heb geen zin nog eens twintig jaar naar die gemaakte lach van hem te moeten kijken, als ik dat moet blijven zien krijg ik meteen dat gevoel alsof ik net zwaar getafeld heb.

 10. Agios

  Een framingbericht. Het kan niet waar zijn dat een notoire leugenaar geloofd wordt door mensen die voortdurend belogen worden. Maar ik heb de kiezers niet hoog, dus misschien kan het dan toch…godbeterhet…dat er een kern van onvermoede waarheid inzit.

 11. Jean Nederland

  Ezeltjes….

 12. RvdBe

  Gelukkig heeft ie bezworen geen functie in de EU te accepteren, en als er 1 is die je op zn woord kan geloven en altijd bij zijn standpunten blijft…….

 13. Ad Fundum

  Het beleid wat Rutte heeft gevoerd is dat 40% doorziet welke kwaliteiten hij bezit om ons land verderop te helpen. Dat ons land een welvarend land is waarin de resterende 60% meedeelt.
  Maar dat niet willen inzien omdat hun aandacht meer naar poppenkast uitgaat. Die zich graag laten beetnemen en meegaan in hun fantasie wereld van de makers vand beeld en tekst. Vooral tekst wat ze niet begrijpen.

 14. Niet L niet R

  Liever dat hij vandaag verstrekt, in plaats vanmorgen!
  De slechtste minister president van na de oorlog!

  1. EU kok

   ;Quote om 13:45 uur: Liever dat hij vandaag verstrekt, in plaats vanmorgen!
   .
   Eentje om over na te denken.

   1. Deukman

    Dat lukt jou niet meer bejaarde cock

 15. Rosasolis

  Hoewel de VVD heeft gedurende de laatste jaren een aantal onbekwame of corrupte ministers gehad, moet er een reden zijn dat Rutte voor 3 termen onze premier nog steeds
  is gebleven. Nooit is er een schandaal rond Rutte geweest, niet in het politiek, en niet in z’n persoonlijk leven. Ik ben geen VVD er, maar ik had grote bewondering voor Rutte, gedurende de weken na grote MH tragedie. Op een bescheiden, gevoelige manier deelde hij het verdriet van zoveel familieleden en vrienden, zowel in Nederland als Australie.
  Sindsdien heeft hij bewezen dat hij waardeert coalitie medewerkers en kan samen werken met ze. En dat is meer dan wat we weten van sommige ander partij leiders van EU landen. Daarom gun ik Rutte een hoogste functie, om de EU te vertegenwoordigen in buitenlandse zakken. Hij heeft het verdiend.

  1. peetjoh. k

   Trap dr nou nie in. Rutte is een hele goede acteur.

 16. goedisfout

  Een onduidelijk VN baantje lijkt me beter geschikt voor Rutte en voor Nederland.

 17. Henk Albarda

  In enkele weken veel ‘geleerd’. Teunis Dokter is steeds ‘lovend’ over de partij die volgens de peilingen bovenaan staat.
  Vrijwel heel links was ervan overtuigd dat de pvda in de peiling van deze week FvD voorbij zou gaan in aantal virtuele zetels betreffende evt TK.
  Links moet toch ‘iets’ teleurgesteld zijn dat de pvda net als vorige week is blijven staan op 19 ipv nu al door te stoten naar 22……….
  De VVD staat net als vorige week op 27 zetels, en als de Nederlander rutte zo graag ‘het beste gunt, dan had rutte nu 51 – 65 % bijval gehad om 1 van dictatoriale bureaucraten in Brussel op te volgen. Natuurlijk ben ik zeer teleurgesteld dat rutte 34 % bijval krijgt na 5 jaar vrijwel nonstop liegen.
  En FvD haters, het bewijs is nu geleverd dat DDS een linksige site is, en niet de fraaie incorrecte betitelingen waar jullie steeds mee komen.

  1. EU kok

   Hilarische Henk giechelt: Vrijwel heel links was ervan overtuigd dat de pvda in de peiling van deze week FvD voorbij zou gaan in aantal virtuele zetels betreffende evt TK.
   .
   Vreemd, ik heb dit werkelijk nergens gelezen, gehoord of op een andere wijze kunnen vernemen.
   Het zou toch niet alleen in de spelonken van Henk zijn geest geklonken hebben?

  2. henk43

   Was dat je angst Henk dat de PvdA in de peiling groter zou worden dan jouw clubje? Die tijd komt vanzelf en het duurt niet lang meer.

 18. Juriaan

  Hoe verder die leugenaar van Nederland verwijderd wordt des te beter
  Ben die graftak maar dan zat met z’n mooie praatjes

 19. Vliegenvanger

  68 % van de Nederlanders wil dat Rutte oprot.
  Bron geen pijl.
  https://www.geenstijl.nl/5148264/68-van-nederlanders-rutte-rot-op/

 20. Willem Alexander

  Ik snap het niet…
  9 jaar lang wordt je al voorgelogen, besodemieterd en genaaid door deze incompetent lulhammes..
  En nu zou Nederland hem wel zien zitten in de EU?
  Daar zat ie al 9 jaar voor de uitverkoop van Nederland, grondrechten, democratie en uitwisseling/omwisseling van Nederlanders door zwarten, moslims of een combinatie van deze verrijkende lieden.
  Een lekkere zomer wordt het meer met al die ongeletterde illegalen kerels van 17-40.. op jacht naar wat blank wild…

  Success deze zomer..

 21. C.A.Barstow

  Waar zou ik dit heerschap nou het liefst terug willen zien, dat is niet zo moeilijk.
  Natuurlijk op een onbewoond eiland ergens in de stille Zuidzee.

 22. Vit

  “Zo’n 40% van de Nederlanders ziet Mark Rutte graag terug als top EU-functionaris.”

  60 % dus niet nuchter gezien en daar gaat het om, nitwits hou je altijd en dit valt me nog mee.

 23. Pescador

  ik zie die droplul ook graag vertrekken maar in godsnaam niet naar de eu verdwijn maar ergens in siberie of zo nederland al naar de kloten geholpen en dan ook nog heel europa in het verderf storten. beter van niet een landverrader in de eu is genoeg

 24. Bes Tolen

  Rutte is geen leider, die problemen oplost. De achterliggende reden is, dat hij mensen heel goed kan manipuleren met algemeenheden maar onvoldoende diepgaande ervaring op maatschappelijk gebied heeft opgedaan voor hij in de Tweede Kamer belandde en vervolgens snel op klom naar minister president. Hij is vooral goed in het uitschakelen. Dat heeft hem verder gebracht. Dat betekent hier dat de problemen voortwoekeren. ”Verlichte” liberalen en dat zijn er heel wat, hebben juist voor onderkenning van opkomende maatschappelijke problemen meestal geen goed gevoel. Zijn voortdurende praat blijft tamelijk oppervlakkig. In dat opzicht zou hij goed in Brussel passen. Een overstap vanuit het benauwde politieke Den Haag naar het nogal autoritaire blasé van Brussel zou hem eens moeten veranderen in een kritische geest, die werkelijk van meerwaarde is. Brussel komt altijd veel te veel met algemene maatregelen, die de meeste gebieden en mensen kwaad doen. Veel links theorietiseren en grootbankenwijsheid, die slechts ten doel hebben een autoritaire eenheidsstaat (vooral model Rome) te vormen. Met uitgangspunten, die zich juist verzetten tegen uitgangspunten zoals een vrije markt, die de EU zelf vaak met overdrijving, het bedrijfsleven inclusief de arbeidsmarkt wil opleggen. Wel alles ongenuanceerd opleggen wat in de huidige omstandigheden het zo intens diverse en daardoor aantrekkelijke Europa al te veel geweld aan doet. .

  1. Kapitein Haddock

   Bes Tolen

   Pluim!
   +++

  2. Lampje

   Uitstekende analyse!

 25. Lampje

  Mooi vastgesteld dat 40% van de Nederlanders dus hersenloos is of een IQ van maar 69

 26. Piet Patat

  40% ?
  Dus 60% heeft genoeg van die druiloor.
  Nuf said !

 27. Peter Loosduinen

  Zo’n 40% van de Nederlanders ziet Mark Rutte graag terug als top EU-functionaris ??
  Zo’n 60 % dus niet !
  60% is de overgrote meerderheid .

 28. HDNW

  Rutte in Europa lijkt me wel slim. In Nederland zelf neemt de kritiek op hem namelijk al snel toe, maar hij Is hier (een van) de meest ervaren politici. Dat is iets dat juncker wel kan opvolgen. Mark zelf zit volgens mij liever in Nederland, maar ook in Europa hebben ze hem liever op een topfunctie. Het probleem is dan wel de verkiezingen, want mark is namelijk een hoofdpersoon in de VVD, en zonder hem zou het kunnen dat ze zetels verliezen aan ‘rechtse’ partijen. Dat zie ik niet als iets dat rutte wil riskeren. Mijn gok is dat hij gewoon hier probeert premier te blijven.

 29. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Het zal de meeste Nederlanders een rotzorg zijn wat Rutte doet. Net als Kabouter Timmerflans met baard en lullig truitje.(Verf je hem blauw dan is het een Smurf) Het meest gehoorde antwoord van Rutte is: Eh, daar ga ik het nu niet over hebben. (Bang dat hij wééér betrapt wordt op leugens en dat begint op te vallen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.