Britten doen huiliehuilie bij VN-veiligheidsraad om in beslag genomen olietanker door Iran

Iran lijkt de escalatieschaal van de Verenigde Staten en de Britten te volgen door telkens weer stoutmoedig te reageren op uitlokkertjes van de Amerikanen. Het begon allemaal enkele weken geleden toen -zo lijkt het nu- Iran besloot om een handelsschip aan te vallen. Niet veel later reageerden de Amerikanen en stuurden ze een drone richt het Iraans luchtruim. Vervolgens werd een Iraanse olietanker in beslag genomen en nu een Britse. De Engelsen doen beklag bij de VN-veiligheidsraad.

De spanningen tussen de Amerikanen, Britten en perzen lijkt steeds verder toe te nemen. Maar hoeveel materiaal de Amerikanen ook sturen, in Teheran speelt men het spelletje gewoon mee. De reactie op het opstomen van Amerikaanse marineschepen werd direct met keiharde oorlogstaal onthaald. Iran sprak zelfs over ‘geheime wapens om Amerikaanse schepen tot zinken te brengen’. Na het recente drone incident -dat met een sisser afliep- was het direct raak en confisqueerde de Britten een Iraanse olietanker.

En dat laatste krijgen de Britten nu dus terug ‘in hun face’. Na een “ongeluk met een vissersboot” zou er voldoende reden zijn geweest voor de Iraanse ordediensten om het Engelse schip aan de ketting te leggen. De Steno Impero werd vrijdag in beslag genomen door Iran. De Britten stellen dat het om een ordinaire kaping gaat (nogal wiedes) -net zoals de ordinaire kaping door de Britten bij Gibraltar. Actie, reactie.

De reactie van de Britten op de kaping van de Steno Impero is een beklag bij de VN-Veiligheidsraad. Er zou volgens de Britten sprake zijn van een “illegale interventie” (zoiets als de Irakoorlog, maar dan op zee, red.). De Britse regering doet daarom nu wat ze altijd doet in zo’n situatie: aanvullende economische sancties invoeren. Ook gaan de Engelsen erop aandringen dat de EU de sancties tegen het land Iran opnieuw invoert, via NOS Teletekst.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Ritter

  De sancties doen hun werk.

  Kennelijk is de binnenlandse druk in Iran zo groot dat de Iraanse leiding rare sprongen maakt. Door dit soort kaap acties van Iran maken ze zich het alleen maar moeilijker.

  Daarbij is het in Iran altijd moeilijk te zeggen wie nu de baas is. Er zijn kennelijk verschillende fracties in de Iraanse leiding die autonoom reageren.

  1. EU kok

   Volgens mij heeft Iran al hun capitulatie aangeboden aan de almachtige Trumpffff.

   1. Ego-non-solus

    Zou best kunnen maar graag uw onderbouwing.

    1. EU kok

     Die zou ik ook dolgraag van Ritter lezen.

 2. Beukman

  Trump zoekt naar zijn casus belli en krijgt die vroeg of laat. Hij is onder valse voorwendselen uit het akkoord gestapt en zal dus, net als Bush jr 15 jaar terug, zijn land onder valse voorwendselen een oorlog in rommelen.

  Uiteraard heeft dit zijn weerslag op de onderhandelingen met NK: Kim ziet met eigen ogen dat de VS niet te vertrouwen is. Het ene moment teken je een akkoord met het land van Trump, het volgende moment houdt het land van Trump zich niet aan de voorwaarden.

  Het is te hopen dat Johnson, die volgende week vermoedelijk premier van GB wordt, niet aan de leiband van aartsleugenaar Donald gaat lopen, en blijft zoeken naar een diplomatieke oplossing.

  Tevens zou het de EU sieren als het zijn ballen liet zien en zich aan het akkoord gaat houden, ipv te zwichten onder de chantage van Donald en zijn hardliners Pompeo en Bolton, die het liefst Bush’ ernstige fout van ’03 zouden herhalen.

  Het ziet er allemaal niet goed uit.

  1. Ego-non-solus

   Gewoonlijk ben ik het oneens met u maar u probeert uw opstelling tenminste te onderbouwen. Dat mis ik op DDS maar al te vaak.
   Daarom – hoewel off-topic – hulde!

   1. Beukman

    Bedankt @Ego, dat wordt gewaardeerd. Zonder argumenten geen discussie.

  2. logisch denken

   En wat heeft je hele verhaal te maken met een act van piraterij beukman ? Misschien moet je even iets zeggen over de handeling van het kapen van een schip. Jij vindt Trump niet te vertrouwen in vind Iran nietv te vertrouwen. Dat zijn meningen en gevoel. Nu het feit , er is een schip gekaapt op internationale wateren en schip en bemanning zijn opgebracht. Dat is het topic en ik ben zeer nieuwsgierig wat jouw mening is van deze onrechtmatige daad.

   Dat het er niet goed uitziet zal waarschijnlijk niemand ontkennen maar de agressor en aansteker van het lontje is overduidelijk zichtbaar . Je klaagzang jegens Trump is off topic en heeft geen enkele binding met deze agressiedaad.

  3. tonna

   @beuk:
   “zou het de EU sieren als het zijn ballen liet zien”
   Je kunt pas ballen laten zien als je ze bezit!
   De EU heeft nóg geen ballen,en wat mij betreft mag de EU die ook nooit krijgen!
   Ik heb nog liever een Russische paspoort,dan dat ik inwoner ben van een militaire EU staat,want daar gaat het heen!

   1. van Urk

    Dat mislukte ballenvertoon tegen Libie zeker? Waar we nu de rotte vruchten van hebben gekregen. Nee laat de EU zijn stoere praatjes a.u.b. achterwege laten voordat we een stroom van gevluchte Iraniers naar hier krijgen.

   2. Lao Tse

    Sommige reaguurders hier zijn zo verward dat ze meer loyaliteit voelen met de smerige dictator Putin dan de eigen democratisch gekozen bestuurders.
    Vlak voor WO II waren er Nederlanders met dezelfde houding.

  4. dario

   G.J Hilterman heeft gesproken hahahahahahahaah je blijft lachen met hem .

   1. Kristalix

    Zeg Dario, weet je wel wie Hiltermann was? Iemand met behoorlijke verstandelijke vermogens en inzicht. Daar hebben we jou nog niet op kunnem betrappen. Behalve wat schaap geluiden. Staan er weer achterpootjes in je kaplaarzen?

  5. Lao Tse

   @Beukman,

   Eerlijk gezegd heb ik het idee dat Trump niet eens op zoek is naar een casus Belli. Ik denk, met de Britse ambassadeur, dat hij, zonder zinnig argument, uit de Iran-deal stapte omdat hij dat nu eenmaal had geroepen in de campagne als poging het diplomatieke werk van zijn voorganger te diskwalificeren. Kleingeestige rancune jegens Obama dus, veel meer was het niet.
   Hij heeft zich echter wel omringd met haviken zoals Bolton die, inderdaad net zoals de neo-cons in de ook geforceerde Irak-oorlog, wel degelijk het regime in Iran ten val willen brengen.

   De casus belli ontstaat zo tegen de zin van Trump die zichzelf klem heeft gezet in onhandige en zinloze politiek.

   Als je oorlog wil kan je het niet beter aanpakken dan zo: Iran gaat kapot onder de sancties en het regime staat met de rug tegen de muur. Ze moeten iets in de hoop dat de wankelmoedige EU eindelijk ballen toont. Ik vrees dat dit niet gebeurt en Europa zich, tegenstribbelend of niet, laat meeslepen in deze belachelijke oorlogssituatie.

   1. Beukman

    @Lao
    De casus belli ontstaat zo tegen de zin van Trump die zichzelf klem heeft gezet in onhandige en zinloze politiek.

    Zou kunnen. Trump lijkt wel de speelbal van nog meer belanghebbende partijen.
    Kushner zit in de zak van Netanyahu, en aangezien Iran Israels grootste vijand is, zou Netanyahu het waarschijnlijk niet al te erg vinden als de VS definitief afrekende met Iran.
    Denk ook aan de bizarre show die Netanyahu vorig jaar opvoerde om te “bewijzen” dat Iran zich niet aan de afspraken hield.

    1. Isengrijn

     +1 @Beukman

    2. Lao Tse

     Verwacht je dat het inderdaad tot een oorlog komt?

     Ik zie het militaire scenario nog niet zo voor me. De legitimatie, maar ook de militaire mogelijkheden om Iran binnen te vallen lijkt me erg lastig.
     De zaak kan wel gaandeweg uit de hand lopen als Israel en S.A. zich ermee gaan bemoeien, elk vanuit hun eigen motieven.

     De EU heeft hier een geweldige kans om zich als grootmacht te profileren. Ik denk echter dat ze weer laf meebewegen met de Amerikanen, Nederland voorop dat dolgraag wil meespelen in ‘het hoogste geweldsspectrum’.

     1. van Urk

      Daarom heeft de VS weer troepen S.A. gestuurd. De rivaliteit tussen Iran en de Amerikaanse bondgenoten S.A. en Israel is extreem. Vandaar dat men Iran niet vertrouwt vanwege zijn wapenprogramma,s en verrijking van uranium.

     2. Beukman

      @Lao
      Ik ben er niet gerust op.
      We weten van Bolton dat hij net als in Irak destijds “regime change” wil bewerkstelligen, en dat hij zelfs bereid is om Bagdad te bombarderen om dit te bewerkstelligen.
      Het is daar de bekende lont in het kruitvat-situatie, waarbij de hardliners aanweerszijden elkaar opjutten.

      Van de EU verwacht ik weinig, hooguit dat de afzonderlijke landen niet zullen ingaan op Trumps verzoek om schepen die kant op te sturen. Goddank is onze eigen Rutte geen Balkenende.

     3. Kristalix

      Lao Tse,
      De yenken vallen Iran aan als ze dit uitkomt. De coalitie hiervoor is snel bijelkaar. In Tel Aviv staan jets warm te draaien. Iets waarvoor Iran erg bang is. En een multi front oorlog? Maakt Iran geen schijn van kans. Over welke legitimiteit heb je het? Steun aan terroristen is genoeg. Wat mij betreft kunnen ze niet snel genoeg beginnen. Aanpakken dit schorem

     4. Lao Tse

      Kristalix heeft al voorpret bij de afschuwelijke oorlog waarop hij hoopt.

      Waarschijnlijk beseft hij niet waarover hij lult.

  6. Duke

   Trump heeft het akkoord tussen Obama’s USA en Iran opgezegd. Iran wil geen nieuwe deal. De situatie met Noord-Korea is anders omdat daar helemaal geen akkoord was en Noord-Korea wel bereid is om een deal te sluiten.

   1. Lao Tse

    Iran hield zich aan de voorwaarden van de deal en wenst de deal te handhaven. Wij zijn het in Europa hiermee eens maar zijn niet bereid daar de consequenties uit te trekken. Cynische handelspolitiek waar Iran de dupe van is.

    1. peetjuhhhh

     Wie is wij. Want als we in Europa een referendum hielden zou de uitslag verrassend zijn.

    2. van Urk

     Lees anders dat Iran meer uranium wil gaan verrijken. Dat is meer dan de toegestane 300 kilo. Het land verbreekt dus zelf het atoomakkoord.

     1. Lao Tse

      Inmiddels heeft Iran inderdaad aangegeven zich niet meer gebonden te achten aan de deal. Geef ze eens ongelijk?

     2. Beukman

      Nee @Urk, Trump is eenzijdig uit het akkoord gestapt, waarop de EU voor de druk van de VS is gezwicht om allerlei goederen niet meer te leveren. In feite houdt de EU zich hiermee ook niet meer aan het akkoord.

      De enige die dat al die tijd wél deed was Iran. Waarom zou het land daar nu nog mee doorgaan?

 3. RobVerhoeven

  De Iraanse tanker was tegengehouden omdat het Europese sancties zou schenden door met ruwe olie naar Syrië te varen!
  De Britse tanker omdat het een ongeluk zou hebben veroorzaakt en hulpverlening hebben geweigerd?

 4. Tman

  Enkele strategische doelen bestoken met neutronen bommen,resulteert in weinig materiële schade aan de olievelden!
  Daar draait het hoofdzakelijk om,de olie!

 5. logisch denken

  huillie huillie is het niet volgens mij. Het enteren van een schip op volle zee is een vorm van piraterij. Dit kan je niet tolereren en heel de wereld zou hier iets van moeten vinden. Immers het volgende schip en zijn bemanning kon wel is uit je eigen land komen. Iedereen heeft belang in stabiliteit maar nu zijn waarschijnlijk vele bang voor de mogelijke aanvallen met kernwapens.

  Uit naam van mohammed voor u afvalligen.

 6. santiago

  We zijn wel wat gewend van Teunis, maar ondanks het feit dat hij vindt dat objectieve journalistiek niet bestaat en dat hij zich daar dan ook niet mee bezig wil houden, schrijft hij toch redelijk debiele stukjes die helemaal echt nergens op slaan.
  Ja, noorderling he.

  1. Isengrijn

   Is het artikel niet pro-Trump genoeg voor je, en nu zijn alle Noorderlingen debiel @Santiago?

   Tja, gelukkig komt dit van een rasechte Wildersfanaat…

 7. fusilier

  Lekker makkelijk object een olie tanker enteren met hardwerkende mensen aan boord. Dat zelfde moeten die lieden van de revolutinaire garde is proberen met een Amerikaans marine fregat. Onze vriend Trump is daar heel duidelijk in, dan bestaat er morgen geen Iran meer.

 8. Seneca

  logisch denken is van verschillende reaguurders teveel gevraagd. deze lieden t.w. Beuk, Mao tse en isegrim gaan op hun knieën zodra de VN iets zegt of beweert. hetzelfde euvel heeft Teunis Dokter. VK heeft een Iraanse tanker aan de ketting gelegd omdat het vermoeden bestaat dat men een embargo, opgelegd door de VN, zou schenden. volgens Teun is dit een ‘ordinaire kaping door de Britten’. de Stena bevond zich volgens Oman in de territoriale wateren van dat land en is dus door Iran ordinair gekaapt. dan zeggen de filosofen van DDS – althans dat geloven zij van zichzelf – dat Trump naar een casus belli zou zoeken om Iran aan te vallen. dan krijgt Netanyahu nog een veeg uit de pan omdat die het prachtig zou vinden als de VS Iran zouden uitschakelen. al deze filosofen vergeten een ding: ‘de VS hoeven Iran niet aan te vallen, het uitschakelen van Iran zal door de Soennitische landen gedaan worden en ook Israël behoeft niets te doen van wege de hierboven aangevoerde reden.

  1. Lao Tse

   “Mao tse”

   🙂

   1. fockingworst

    @lao tsede huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
    Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
    @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
    en dat al zeker 10 jaar lang.
    U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

   2. Seneca

    he Mao, je hebt het begrepen? valt mij mee, ik had je niet als een ‘doordenkertje’ beschouwd. dat ben je duidelijk – althans zo denk je – wel. je schrijft alleen van die kinderlijke, om het woord achterlijk niet te gebruiken, reacties.

  2. Morgan4321

   Dat embargo is helemaal niet door de VN opgelegd maar door de EU: https://nos.nl/artikel/269409-akkoord-eu-over-olie-embargo-syrie.html

   Iran zit niet in de EU en heeft daar dus niks mee te maken.

 9. Kristalix

  Als er iets opgeruimd moet worden is het Teheran. Metname de raad van geitenøkers. Iran staat sind het verwijderen van de Sjah in het licht van terrorisme.

  Daar zijn ze tot nu toe redelijk ongestraft mee weggekomen. Behalve economische sancties en een paar bloedneuzen die Israel uitdeelde.

  Tijd om de boel goed aan te pakken

  1. Cycle25

   Dat zal links een worst wezen, zij staan achter de totale vernietiging van Israël en geven Iran groen licht om dat uit voeren.

   Links is de kleur van terroristen, zodra Israël niet meer zou bestaan komt Europa aan de beurt.

   Links wil van Europa een islamitisch continent maken, Timmermans heeft dit nog eens onderstreept.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.