snapshot6

Het parlementair jaar begint voor Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FVD) in mineur: -3 zetels in de peilingen

Geen categorieokt 13 2019, 11:00
De partijen GroenLinks en Forum voor Democratie verkeren momenteel in niet al te beste staat. Beide partijen verloren sinds aanvang van het nieuwe parlementaire jaar drie zetels in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl). Vooral het verlies van Forum voor Democratie is opmerkelijk, nu één van de onderwerpen die de partij goed ligt, wordt behandeld in het publieke debat: de stikstofcrisis.
Toch slaat het verhaal van fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FVD) niet aan bij de Nederlandse kiezers in deze periode. Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we dat GroenLinks en FVD ieder al drie zetels verloren sinds aanvang van het nieuwe parlementaire jaar:

De politieke barometer van 13 oktober 2019

[caption id="attachment_236986" align="aligncenter" width="567"]De uitslag van de peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl De uitslag van de peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Natuurlijk staat de coalitie nog steeds op verlies en zouden er nu Tweede Kamerverkiezingen worden georganiseerd dan wordt het knap lastig om een stabiele regering te vinden. De coalitie staat met 62 zetels gewoon op verlies en met her vertrek van Van Haga uit de VVD is die meerderheid ook op dit moment al verdwenen.
De VVD staat nog wel bovenaan met 28 zetels en zal in het geval er verkiezingen zijn waarschijnlijk gaan regeren met de PvdA, CDA en GroenLinks. Maar dan hebben deze partijen nog steeds geen meerderheid. Een nieuwe regenboogcoalitie lijkt in zo'n geval het meest voor de hand liggend. Maar hoe stabiel zo'n regering is moet nog blijken.
GroenLinks doet het sinds september dit jaar dramatisch. Niet alleen staat de partij op verlies sinds begin van het nieuwe parlementaire jaar, maar staat de partij van Klaver ook op verlies ten overstaande van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 -toen ze nog 14 zetels pakten, tegen 12 nu.
Forum voor Democratie doet het sinds 2017 erg goed en staat op 13 zetels in de peilingen. Echter hadden dat er meer kunnen zijn. Sinds het begin van het parlementaire jaar verkeert de partij van Baudet in mineur en verliest net als Klaver's partij drie zetels. De enige partijen die momenteel, volgens de peilingen, profiteren zijn VVD, PVV, D66 en SP.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten