Het parlementair jaar begint voor Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FVD) in mineur: -3 zetels in de peilingen

De partijen GroenLinks en Forum voor Democratie verkeren momenteel in niet al te beste staat. Beide partijen verloren sinds aanvang van het nieuwe parlementaire jaar drie zetels in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl). Vooral het verlies van Forum voor Democratie is opmerkelijk, nu één van de onderwerpen die de partij goed ligt, wordt behandeld in het publieke debat: de stikstofcrisis

Toch slaat het verhaal van fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FVD) niet aan bij de Nederlandse kiezers in deze periode. Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we dat GroenLinks en FVD ieder al drie zetels verloren sinds aanvang van het nieuwe parlementaire jaar:

De politieke barometer van 13 oktober 2019

De uitslag van de peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De uitslag van de peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Natuurlijk staat de coalitie nog steeds op verlies en zouden er nu Tweede Kamerverkiezingen worden georganiseerd dan wordt het knap lastig om een stabiele regering te vinden. De coalitie staat met 62 zetels gewoon op verlies en met her vertrek van Van Haga uit de VVD is die meerderheid ook op dit moment al verdwenen.

De VVD staat nog wel bovenaan met 28 zetels en zal in het geval er verkiezingen zijn waarschijnlijk gaan regeren met de PvdA, CDA en GroenLinks. Maar dan hebben deze partijen nog steeds geen meerderheid. Een nieuwe regenboogcoalitie lijkt in zo’n geval het meest voor de hand liggend. Maar hoe stabiel zo’n regering is moet nog blijken.

GroenLinks doet het sinds september dit jaar dramatisch. Niet alleen staat de partij op verlies sinds begin van het nieuwe parlementaire jaar, maar staat de partij van Klaver ook op verlies ten overstaande van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 -toen ze nog 14 zetels pakten, tegen 12 nu.

Forum voor Democratie doet het sinds 2017 erg goed en staat op 13 zetels in de peilingen. Echter hadden dat er meer kunnen zijn. Sinds het begin van het parlementaire jaar verkeert de partij van Baudet in mineur en verliest net als Klaver’s partij drie zetels. De enige partijen die momenteel, volgens de peilingen, profiteren zijn VVD, PVV, D66 en SP.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Mezzadra

  De implosie van de alt-right beweging van Teddy Boudoir ligt mooi op stoom.

  1. cuoretx

   Wat een dom slap links gezwets, maar dat zegt genoeg over jouw gedachtengoed zogenaamde gutmensch misselijkmakend

  2. Nep

   Goed verwoord.

 2. Agios

  Na het gelazer met Otten is het er vooralsnog voor het FvD niet beter op geworden. Otten was iemand die kakte in de ruif waaruit hij at. Een niemandal, die het ook niet verder zal brengen. Waar is de man eigenlijk? We horen (gelukkig) niets meer van hem. Ik mag hopen dat het zo blijft.

 3. Piet51

  “De enige partijen die momenteel, volgens de peilingen, profiteren zijn VVD, PVV, D66 en SP.”
  De schrijver vergeet de PvdA en daarmee kunnen we concluderen dat vooral ook de linkse partijen profiteren van de laatste veranderingen. PVV snoept van FvD en de VVD doet dat ook een beetje. D66, SP en PvdA snoepen van GL. Het is allemaal min of meer stuivertje wisselen, zonder veel electorale betekenis, behalve misschien dat het blok PVV/FvD toch een enkel zeteltje verloren heeft.

  1. M de ruyter

   Precies! Uiteindelijk maakt het niet uit, het electoraal is al 50 jaar min of meer stabiel. Wij Nederlanders houden uiteindelijk niet van chaos en zullen toch voor het veilige midden gaan. Dat wil niet zeggen dat de swing links/rechts steeds extremer word (hegel) op zoek naar de nieuwe realiteit en balans. Dat heeft in de geschiedenis bijna altijd tot geweld geleid, onderliggend worden de problemen steeds groter, economics, klimaat, immigratie, segegratie, herverdeling ed.

 4. debontereus

  Ach onze aandoenlijke is er weer eens als de kippen bij . Het gaat weer over de fvd en meneer springt weer als een bok op de haverkist boven op het zijn obsessie met zijn nietszeggende orale racekak .

  1. Mezzadra

   Zijn de druiven een beetje zuur, reus?

   🙂

   1. Blitzkrieg

    Mezzadra : Of de druiven zuur zijn? Maakt me niet zoveel uit, persoonlijk heb ik liever een lekker koud biertje. Je hebt niet zoveel met Friezen, Boeren, Friezen en het FvD, je hebt meer met extinction rebellion, Jetten en Klaver. Bij “extinction rebellion” hebben ze een safe space-groep is dat niet wat voor je?

    1. Riesmog

     DDS is voor dom rechts toch de safe-space groep?

     Iedere dag de nieuwste teleurstellingen verwerken en dom elkaar napraten hoe geweldig de wereld met Baudet zou zijn als leider.

     1. Blitzkrieg

      Riesmog : Die teleurstellingen zitten in jouw hoofd, niet het mijne. Veel sterkte…, een kaartje zit er helaas niet in.

 5. Dropje

  Het Forum “voor” democratie is inmiddels gezakt van (omgerekend) 28 zetels nav de 1e kamerverkiezing naar 13 in de peilingen
  Wat overblijft is een boreaal residu van immigrantenhaters en klimaatontkenners

  1. Dropje

   En laten we het partijkartel en alles wat “links” is niet vergeten
   Kortom, ze haten nogal wat af

  2. Tman

   droppie:
   Niemand ontkent dat het klimaat bestaat!
   Maar alvast wél, dat het al miljoenen jaren bestaande klimaat op onze aardbol,bewijsbaar niet geholpen zou zijn door een fanatieke uitvoering van de EU/Nederlandse doelstellingen mbt uitstoot van CO2 en stikstof. Het is enkel een enorme kostenpost waaraan vele grote naties zich niet aan zullen conformeren!
   Overigens om de mens als hoofdoorzaak te kwalificeren, is een vooringenomen stelling en ook nog eens discutabel!

  3. M de ruyter

   13 zetels zijn nog altijd 11 meer dan ze nu hebben. Niet slecht voor een studeerkamer geleerde en een advocaat die zonder politieke of bestuurlijke ervaring zo de politiek inrollen.

   1. Aaldering

    Hecht u echt veel waarde aan een studeerkamer geleerde en selfmade politicus uit de advocatuur? Dat kunt u toch niet menen.

 6. Tman

  De tijd gaat komen dat het goedgelovige labiele linkse stemvee wakker wordt,ik hoop alleen dat het gebeurt vóór 2021!
  Als iedereen ter oriëntatie en meningsvorming, DDS reaguurder zou worden,gingen de oogjes misschien eerder open!
  Vooral na het lezen van de verdwaasde logica en slap linkse reacties hier in het forum!

  1. Watcher

   Als iedereen ter oriëntatie en meningsvorming zich eens wat breder ging oriënteren, juist ja…

   1. Blitzkrieg

    Watcher : “Ter oriëntatie” “oriënteren”, je oraties zijn werkelijk fenomenaal.

  2. Riesmog

   Ik raad het ook iedereen aan, kan iedereen zien wat voor mafklappers er bij, met name FvD, aan kiesvee zit.

   Hele enge, domme, kortzichtige mensen, die zich al sinds de LPF graag laten bedonderen door valse beloften

   1. Blitzkrieg

    Riesmog : Voor de valse beloftes hebben we regent Rutte en Klaver volgt binnenkort, met het halveren van de veestapel. Stikstof de splijtzwam van dit kabinet, de voorgestelde ophoging van de stikstof normering van Baudet klinkt opeens zo gek niet meer. Toegegeven, strikt genomen is het geen belofte.

   2. Nep

    Riesmog goed verwoord!

  3. Isengrijn

   Tman:

   “…Als iedereen ter oriëntatie en meningsvorming, DDS reaguurder zou worden,gingen de oogjes misschien eerder open!…”

   Lol! 🙂

 7. Riesmog

  Het zegt allemaal niks deze peilingen.

  Het gaat er om, wie zo’n 3 maanden voor de verkiezingen de kiezer “het minst erge” alternatief kan bieden.

  Dus gaan PvdA en VVD de strijd aan, dan imploderen FvD ter rechterzijde en GL aan de linkerkant enzovoorts…

  Helaas kiest niemand in Nederland op een partij waar ze echt in geloven.
  Alles is tactisch en met het hoofd, en niet met het hart

 8. Joop Klepzeikert

  PVV en FvD zijn samen van 22 naar 28 zetels gestegen.
  De regeringspartijen zijn samen 14 zetels gezakt. Die kiezers moeten toch ergens heen, maar dat is gelukkig niet GroensLinks.
  De PvdAllah doet weer net alsof ze voor de arbeiders opkomen, tot ze weer mee mogen regeren, dan zijn ze er alleen voor de werkschuwe klaplopers.
  Het domme volk stinkt gewoon weer in de leugens van de PvdAllah. Men wil of kan niet inzien dat alle andere partijen dan PVV en FvD kartelpartijen zijn, die exact uitvoeren wat de banken, verzekeraars en multinationals ze opdragen.

 9. debontereus

  We doen een onderzoekje onder vaak 1000 personen en noemen dat een peiling onder de bevolking .
  Personen zoals onze kindvriendelijke rugtuffer mezzadra doen hun best om deze zogenaamde peilingen te beïnvloeden met hun linkse gedachten .
  Immers hebben de gewone werkende mensen geen tijd voor het speledingetje van Dehond . Ons aandoenlijk islamknuffelend p*dootje heeft daar zeeën van tijd voor met zijn linkse gevolg .
  En aan de hand van deze personen komt Dehond tot de overtuiging dat heel Nederland gesproken heeft .

  1. Isengrijn

   Debontereus maakt zich héél druk over wat één reaguurder zegt en denkt.

  2. henk43

   De Hond doet zijn peiling over minimaal 3000 personen .1 vandaag /ipsos over 1000 .Dit ter info voor de bonte reus . En ja peilingen zijn niet absoluut maar geven wel degelijk een tendens aan die zich in de laatste weken voor verkiezingen erg kan versterken.

   1. Blitzkrieg

    henk43 : Geloof er helemaal niks van, kijk naar het breed gedragen boerenprotest.

    1. Nep

     Geloof het maar wel. Mijn boeren broeders zullen NOOIT op de FVD stemmen. En ik ken heel veel boeren broeders.

     1. Blitzkrieg

      Nep : Ah een verrader, je zegt zeker nooit dat je op DDS zit, maar beter ook want ze lynchen je.

    2. Dropje

     Koek koek
     Dat is dus ook een peiling…
     Maar u gelooft het blijkbaar alleen als de uitkomst u bevalt

     1. Isengrijn

      Ach, best Dropje…

      H. Koekoek, dat was een echte kerel!
      Ik zeg het eerlijk, was er maar weer een partij zoals zijn Boerenpartij!

    3. henk43

     De Hond voorspelde al maanden voor de europese verkiezingen dat de PvdA mede door het Timmermans effect een goede uitslag kon krijgen en dit geschiedde.Op Peil.nl is dit gegeven te controleren

     1. Mezzadra

      Ik denk dat de toenemende steun voor de PvdA niet alleenstaande toe te schrijven. Dat effect was er vooral specifiek in verband met de Europese Verkiezingen.
      Ik denk dat de kiezer het populistische gebral en het uitvergroten van politieke tegenstellingen zat is en behoefte heeft aan een constructieve opstelling van partijen. Partijen moeten leveren, en de PvdA levert in de oppositie.

     2. henk43

      @Mezzadra: Ik schreef ook MEDE door het Timmermanseffect

  3. Nep

   Nee die hebben alleen maar tijd om rascistische uitspraken te scanderen en haat en verderf te zaaien.
   FVD WEG ERMEE!

  4. Piet51

   @debontereus
   Je begrijpt niets van statistisch onderzoek. Niet erg, maar dan zou je er ook geen commentaar op moeten geven.

   1. Piet51

    @niet links
    Geef voorbeelden, ik leer graag. Maar als ondeskundigen commentaar op een moeilijk vak als statistiek geven, is dat hetzelfde als wanneer ik de techniek van een cardioloog bekritiseer, de sterkteberekeningen van een brug afkeur of de muzikale kwaliteit van Mahlers tweede symfonie ter discussie stel.

  5. Mezzadra

   Als je niets van statistiek begrijpt kun je menen dat een steekproef van 1000 respondenten geen serieuze uitkomt oplevert.

 10. Nep

  BAM FVD HUP NAAR DE 0 ZETELS!

  1. leukeditter

   haha NEPPERD.. wacht maar es af tot 2021, dan lach je niet meer.

 11. rujoleki

  Zolang de wegkijkers en huichelaars in Nederland nog in de meerderheid zijn gebeurt er niets. Alleen nog meer islam en asielparasieten.

 12. Drollevanger

  Nederland is net als de Oekraïne, (daar was de ene helft steeds pro EU, en de andere pro Rusland) al jaren in 2 kampen verdeeld. Hopelijk krijgt ook hier niet via buitenlandse inmenging, 1 van beide kampen de overhand.

 13. Nep

  Weet je wie echt eng zijn?
  De leden van FVD. RED NEDERLAND EN BEVRIJDNEDERLAND VAN DIT TUIG!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.