Kabinet hield vier jaar lang een 'kromme situatie' in stand en wil nu pas de 'situatie rechtzetten'

Geen categorienov 09 2019, 15:00
Slechts vier jaar nadat het leenstelsel werd ingevoerd komt het kabinet Rutte 3 vandaag nog even met het plan om de kinderbijslag voor ouders met jonge studerende kinderen herinvoeren. Het kabinet wil daarmee een 'kromme situatie' rechttrekken. D66, VVD, CDA en ChristenUnie zijn dus verantwoordelijk voor het in standhouden van een 'kromme situatie', net voor één of twee jaar, maar voor vier jaar. Dan ben je rijkelijk laat, via NOS Teletekst.
In 2015 werd vrij plotseling het leenstelsel ingevoerd en werd het stopzetten van de kinderbijslag voor ouders van 16- en 17-jarigen gecompenseerd door de mogelijkheid van die jongeren om een basisbeurs aan te vragen. Maar nu is de basisbeurs niet langer en gift, maar een lening. Tegelijkertijd zijn de inkomsten van ouders uit de kinderbijslag wel weggevallen. Volgens Rutte 3 is dit een "kromme situatie".
Het opmerkelijke aan deze "kromme situatie" is dat het kabinet deze zelf heeft gecreëerd. En nu, pas vier jaar later, wil het kabinet pas werk maken van de situatie en ouders met jonge studerende kinderen compenseren. De maatregel kost 54 miljoen euro en wordt betaald 'als sigaar uit eigen doos' door de kinderbijslag in 2020 niet te indexeren. Het kinderbijslag bedrag blijft voor 2020 dus gelijk aan die van 2019.
Heel mooi, kan het daarna ook worden afgeschaft. Volstrekt belachelijke subsidie mijns inzien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten