Nederlanders steunen de onderwijsprotesten en willen dat kabinet over de brug komt

Nederlandse kiezers zijn positief over de onderwijsstakingen van afgelopen week. Onderwijsvakbond AOb organiseerde een protest nadat een aanbod van het kabinet om éénmalig in het onderwijs te investeren  werd afgeslagen en oud-voorzitter Verheggen opstapte. Uit een peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) blijkt dat ruim 62% van de Nederlanders van mening is dat het kabinet over de brug moet komen.

Kiezers wensen structurele investeringen in onderwijs

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan wordt direct duidelijk dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers positief is over de boodschap van de AOb-onderwijsstakingen en dat de regering structurele investeringen moet doen om de kwaliteit van het onderwijs te borgen. De steun voor het doen van structurele investeringen is immens en het grootst bij kiezers van D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, FVD, PVV en 50Plus. Het hele rijtje dus.

Alleen de kiezers van de coalitiepartijen VVD en CDA zijn tégen het toezeggen van structurele investeringen in het Nederlandse onderwijs en frustreren daarmee de talentontwikkeling van de volgende generatie. Slechts 29% van de kiezers is van mening dat structurele investeringen in het onderwijs niet noodzakelijk zijn en ook bij deze vraag scoren VVD en CDA-kiezers hoog op hun onbegrip.

Zelfs de -toch wel- conservatief-liberale FVD is voorstander van structurele investeringen, maar dan wel tegen voorwaarden.

Kiezer verdeeld over de uitvoer van protesten

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Wel zijn Nederlandse kiezers volgens de peiling van Maurice de Hond sceptisch over de praktische uitvoer van de protesten. Zo zijn er ouders die niet wensen dat hun kinderen niet naar school kunnen vanwege de onderwijsstakingen. Wel vind 27% het géén probleem als hun kind ‘af en toe’ een schooldag mist. En 27% vindt het ook geen probleem als de scholen meerdere dagen dicht gaan, maar de meerderheid ziet liever geen nieuwe acties, ook als het kabinet niet over de brug komt.

Dit betekent concreet dat de AOb en het onderwijsveld op zoek moeten naar een betere uitvoer van de protestacties. Een uitvoer die effectief is in het regelen van toezeggingen van het kabinet, maar tegelijkertijd rekening houdt met de wens van ouders dat hun kinderen onderwijs genieten. Wellicht moeten ze eens op zaterdag gaan demonstreren?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Mycase

  Wellicht ??? Ik zou zeggen alleen maar op zaterdag

 2. Anne Sophe Schillersdorf

  Wij moeten veel meer islamitische scholen in Nederland laten bouwen. Met nieuwe vluchtelingen uit islamitische landen moeten bij opgewassen zijn om deze mensen zo veel mogelijk hier thuis te laten voelen.

  1. Pauline Kummer

   Ik zeg u, de dochters (2) van mijn Turkse eetzaak in het winkelcentrum studeren beide op de universiteit geneeskunde. Met de toenemende Turske gemeenschap liggen de accenten op verloskunde, urologie. Dat hebben ze goed doorzien, die zeer vriendelijke dames. De baas en vooral zijn vrouw zijn enorm trots. En wie niet als je zo’n zaak runt.

   1. Blitzkrieg

    Pauline Kummer : Je turkse eetzaak heeft dochters?

    1. Pauline Kummer

     Dank u @Blitzkrieg. “Van” moet zijn, van de eigenaar van. U leest mijn bijdrage zorgvuldig.

 3. Anne Sophe Schillersdorf

  Docenten worden ook ontzettend slecht betaald. Een ondergewaardeerde baan.

 4. Mezzadra

  Nederlanders stemmen graag voor doelen die positief overkomen. Die vierhonderd miljoen moet structureel worden.
  Als je dezelfde Nederlanders bij de Hond vraagt of ze ook structureel wat meer belasting willen betalen zijn ze echter een stuk minder enthousiast.

  Beetje gratuit allemaal.

  1. Blitzkrieg

   Mezzadra : Klimaat, milieu en massale immigratie opgeven. Dan kunnen we alle problemen in Nederland structureel aanpakken en houden we nog bakken geld over.

  2. EnDanDit

   Ik denk dat dat wel meevalt. Mensen zijn prima bereid om geld te investeren in goede doelen zoals onderwijs. Onzin zoals de klimaathysterie daarintegen…

 5. debontereus

  Kijk kijk de p*dofiel is alweer in conclaaf met zijn alter ego schimmelpaard .
  Al trollend geven zij toe om zich over te geven aan de islam .
  Met een inhoudsloos commentaar probeert hij hier weer discussies los te weken die er.niet toe doen .
  Ik hoop er nog steeds vurig op dat dds hem een ban geeft met zijn multinicks.
  Of dat de politie binnenkort hem komt halen en daarmee hem een paar jaar vast zet voor zijn ziekmakende hobby’s.

  1. Vlaswiek

   “Kijk kijk de p*dofiel is alweer in conclaaf met zijn alter ego schimmelpaard .”

   Geen last van!

   🙂

 6. Sans Rancune

  Meer vakantie tussen door. Twee dagen op, drie dagen af. Ruim de tijd geven voor de voorbereiding op de lessen en correctiewerk. Meer salaris. Mijn buurman met zijn kraam streekproducten op de markt verdient grof aan de leverworst, metworst, boerenkaas…

 7. Tman

  “Nederlandse kiezers zijn positief over de onderwijsstakingen”
  Ik ben niet positief, zolang docenten de leerlingen de straat en het Malieveld opsturen om de belachelijke milieudoelstellingen te promoten, verdienen ze geen recht op ook maar één cent meer!
  Ze moeten kennis overdragen, doceren, ipv de jeugd links indoctrineren!
  Laat de jeugd hun eigen mening vormen, daar zijn ze snugger genoeg voor!

 8. C.A.Barstow

  Wij weten allemaal dat ons onderwijs door smerig links volledig is geïndoctrineerd, onze kinderen worden door hen vergiftigd en verpest.
  De enige manier om ons onderwijs van de ondergang te redden is bij de eerstkomende verkiezingen verachtelijk links volkomen uit het politieke landschap weg te vagen en te vernietigen.
  Alle andere middelen zijn vruchteloos en zonder enige waarde, het onderwijs, leraren, leraressen en uw kinderen zijn er niet mee geholpen.

  Vernietig verachtelijk links en red ons land!

  Stem FvD/PVV.

 9. Joost mag het weten

  Je zal maar moeten starten met een mager salarisje van €2300 om als ervaren leerkracht met een schamele €3600 per maand te moeten rondkomen. Geen wonder dat je zoveel leerkrachten tegenkomt bij de voedselbank.

 10. Drollevanger

  Ik vind niet dat men kinderen onder de 20 in protesten moet betrekken. Laat ze eerst tot de jaren des onderscheid komen.
  Ik gaf me op 16 jarige leeftijd op als prospector in een oerwoud.
  Als je onder de 20 jaar bent laat je je voor elk karretje spannen met mooie woorden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.