Politie gaat gezellig meekijken in je auto: ‘slimme camera’s betrappen appende automobilisten’

Nederland scoort een primeur in Europa, de zogeheten ‘slimme camera’s’ worden vanaf vandaag geactiveerd. Deze camera’s betrappen automobilisten op het wel of niet gebruiken van een telefoon achter het stuur. Overtredingen worden direct doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau en enkele dagen later ligt er een boete van 240 euro op je deurmat. Het verminderen en voorkomen van verkeersongelukken is natuurlijk een prioriteit, en iedereen hekelt die ene automobilist die bijna een aanrijding veroorzaakt doordat hij of zij zit te koekeloeren op zijn telefoon. MAAR is het fotograferen van automobilisten nu echt de beste oplossing?

Volgens het OM wordt het gezicht niet gefotografeerd, maar de vraag is of zo’n betuttelend systeem wel wenselijk is?

Mocht je nu worden beboet, de foto’s zijn op te vragen zodat je altijd een bezwaarschrift kan indienen.

Toch blijft het een enge en nare gedachte dat de overheid per se op alles controle wil hebben. Van Smart Cities tot aan deze slimme camera’s, en wie garandeert ons dat deze technologie helemaal veilig is? Dat we straks niet lezen dat er gigantisch veel data op straat ligt door hackers?

Waarschijnlijk kunnen ze ons dat niet garanderen…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Blondie

  Kijk het meekijken door de Linkse overheid bij de burgers neemt steeds grotere vormen aan.

  Voor al deze vrijheid beperkende maatregelen, zijn de Corona wetjes gemaakt, zonder inbreng van de kamer.

  Nederland het Noord Korea aan de Noordzee.

  1. Jack Flash

   Toegegeven; appen in de auto is gevaarlijk.
   Ze geven geen richting aan, letten nergens meer op, heb het vaak genoeg meegemaakt.
   Andere taferelen die zich in de auto kunnen
   afspelen worden dan ook bestraft?
   😜

   1. Piet51

    @Jack Flash
    Is het eigenlijk niet net zoiets als met de camera constateren van te hard rijden, door rood licht rijden, een eenrichtingsweg inrijden, etc., etc. Allemaal gefotografeerd gedrag dat beboet wordt. Daar kun je tegen zijn, maar de voordelen zijn wat mij betreft overduidelijk, vooral ook voor mezelf en mijn naasten.
    Die slimheid van de camera is ook niets nieuws, want een snelheidscamera doet hetzelfde en maakt alleen een foto als je harder rijdt dan 53 km. per uur en dat is ook heel slim. Bovendien wordt je dan ook nog eens beschenen met radarstralen.

    Ik ben overigens in Duitsland eens gefotografeerd toen ik iets te snel reed. Ik kreeg een prachtige foto van mezelf achter het stuur, haarscherp en goed op kleur. Meteen een niet onredelijke boete, maar ook een paar strafpunten. Omdat ik toen vaak in Duitsland was, maakte ik me over die strafpunten nog het meeste zorgen.

    1. vandaag

     blabla bladieblabla

  2. JochemX

   Blondie, dit is maar een beginnetje. Ze hebben ook veel drones besteld. Makkelijk bij het handhaven van spertijden e.d.

 2. vandaag

  Als iedereen nu eens in bezwaar gaat voor zijn 9 euro en de foto opvraagt en een gemotiveerd bezwaarschrift indient .

  9 euro toeslag om je boete te mogen die behoort tot de duurste van Europa !

 3. Chalres Bingley

  1984 lijkt al vol in de planning.

 4. Toverkol

  Eerst defensie, nu ook al de politie….
  Onze linkse overheid ontplooit zich tot een perverse voyeur.

  Wat leven we toch in een gaaf land MARK !

  WIR SIND DAS VOLK 😒

 5. Kretoloog

  Appen in de auto is levensgevaarlijk. Mensen die dat toch doen, moeten hard aangepakt worden. Met alle middelen, ook met camera’s.

  Prima aktie dus!

  1. Blondie

   En de appende (school)jeugd op de fiets.?
   Met zijn drieën naast elkaar op het fietspad, soms aan de verkeerde zijde van de weg, met soms iets wat op verlichting lijkt.

   De overheid zoekt de simpelste oplossing en weer een vorm van registratie.

   1. Kretoloog

    Appen op een fiets mag evenmin.

    Alleen…rijd je met een fiets tegen een ander dan zijn de gevolgen meestal een stuk minder heftig dan als dat met een auto gebeurt. Om over een vrachtwagen maar helemaal te zwijgen! Terecht dat de automobilist daarom hard wordt aangepakt.

 6. leukeditter

  kunnen ze nou niks verzinnen dat als je gaat rijden internet wegvalt?? bellen kan dan nog wel , dus appen , FB insta kan allemaal niet en dat zou wel schelen

 7. Ernest Stern

  Hoe had Bart dan gedacht het appen in de auto tegen te gaan?

  1. vandaag

   waarom vraagt de stront vlek iets ? de narcist heeft zijn mening toch al klaar

   1. Jack Flash

    In de file doe ik het wel eens, volgens mij mag dat, maar dan sta ik ook stil.
    Zo gauw de auto weer rolt ben je strafbaar.
    Gewoon niet doen onder het rijden, het is gevaarlijk.

 8. M. Brandenburg

  De overheid word steeds totalitairder met het privacyarme China als het voorbeeld om te volgen. Links en macht het leid altijd tot onderdrukking en totaal verlies van vrijheid en privacy.

  Het facisme komt dan ook niet voor niets uit de linkse koker en werd dan ook niet voor niets door de socialisten Mussolini en Hitler ingevoerd.

 9. EmmerZ

  Alle vruchten van de vrije markt (elektronica, machine learning, …) worden gebruikt om de bevolking te transformeren tot slaaf van de overheid.
  Indien morgen een chip wordt uitgevonden waarmee gedachten gelezen kunnen worden, wordt dit een jaar later massaal ingezet door politie als “noodzakelijke aanvulling op sociale handhaving”.
  Big government is de nieuwe religie. Helaas vooral voor ongelovigen: dood de christelijke God en nog geen eeuw later laten we Big Brother zijn plaats innemen met veel meer gereedschap! Ik schaam me voor mijn primitieve geïndoctrineerde medemens.

  1. Piet51

   @EmmerZ
   Je bent misschien in een wat sombere bui vandaag? Niet zo gek met dit weer. Volhouden, morgen ziet alles er weer anders, beter, uit.

   1. Vriend

    Heeft Emmerz ongelijk, Piet51? Of probeer jij misschien gegronde opmerkingen met een grapje onder het tapijt te moffelen?

    1. Piet51

     @Vriend
     Je begint me te kennen. Ik ben altijd optimistisch en positief ingesteld. En humor staat hoog op mijn behoeftenlijstje. Daar leef ik al heel veel jaren op en helpt me bij het overleven van tegenslagen.

     Nu je vraag. Ik zal nooit beweren, dat EmmerZ met zijn uitspraken ongelijk heeft, want zo is zijn beleving. Maar dat is wel een interpretatie van feiten, en die feiten onderschrijf ik waarschijnlijk ook. Maar zijn interpretatie van diezelfde feiten is een andere dan de mijne.
     Die vruchten van de vrije markt zie ik ook, Maar ik beschouw ze gelukkig niet als instrumenten van de overheid om de bevolking te transformeren tot slaven. Dat zou de overheid een groot probleem bezorgen en geen voordelen.
     Die toekomstige chip om gedachten te lezen (en als toevoeging van mij: hersenen te sturen) komt er waarschijnlijk, mee eens. Maar voor het voorspelde gebruik ervan zie ik geen signalen.
     De term “Big Government” kende ik nog niet. Misschien is het zoiets als “Deep State”? De geschetste vervolgontwikkelingen (h-)erken ik helemaal niet.

     1. Vriend

      Piet51, kijk naar China, wat daar gebeurt. Denk je echt dat zo’n systeem van sociale contr0le door middel van gezichtherkenningscamera’s op iedere 5 meter waarmee tevens via de gescande lichaamstaal (kwade)bedoelingen worden uitgelezen en aangevuld met een social creditsysteem waarmee je mogelijkheden en kansen worden bepaald, niet (op termijn) hier ook in Europa wordt ingevoerd?

      Dan kun je nog zo positief van aard zijn: je kunt er ook 100% zeker van zijn dat de EU-specialisten op dat gebied al likkebaardend kijken naar de fantastische contr0lemogelijkheden die het biedt en er al vergaande plannen zijn om een EU-light systeem binnen niet al te lange tijd te introduceren. Uiteraard: voor uw welzijn.

     2. Piet51

      @Vriend
      Ik denk inderdaad nooit, dat de ontwikkelingen die je schetst hier in onze samenleving, niet alleen Nederland, maar ook EU en de hele westerse samenleving, ingang zullen vinden.

   2. Thee

    Eens, ergens in 1942, dachten sommige landgenoten dat het allemaal wel meeviel; ‘het zou toch zo’n vaart niet lopen?’. Zij wisten het niet, ze werden in veewagens gestopt en aan hen werd meegedeeld dat ze alleen maar gedesinfecteerd zouden worden. Zij wisten het niet en konden het ook niet weten.

    Wij weten het wel, wij hebben de geschiedenis en de geschiedenis herhaalt zich omdat het moderne politieke fascisme welig tiert. Degene die slapen zien het niet en degene die hopen dat het allemaal wel meevalt willen het niet weten.

    Er is een fascistische oorlog gaande tegen het volk, een oorlog gevoerd door de overheid. Dit doen ze door het opleggen van onzinnige, onnodige en zelfs gevaarlijke regels die door boetes, dwang en repressie worden gehandhaafd.

    Welterusten Piet, slaap lekker!

    1. Piet51

     @Thee
     Ik heb werkelijk met je te doen. Ik verkeer dagelijks in overheidskringen en weet als weinig anderen hier hoe e.e.a. functioneert. Ik ken veel overheidsmedewerkers, van uitvoerende functionarissen tot heel hoog geplaatste leidinggevenden, zoals secretarissen generaal, inspecteurs generaal, directeuren generaal en een enkele (ex-)minister. Het zijn zonder uitzondering net mensen. Er zit dus “tuig” onder, maar ook heel hardwerkende, integere mensen en alles daartussen. “De overheid bestaat dus niet. De politieke mensen wisselen elke vier jaar op grote schaal, de ambtenaren blijven.

     Ik zou echt niet weten hoe je in deze “ordelijke chaos” iets zou kunnen organiseren wat jij nu suggereert. Dat gaat gewoon niet, want er moeten teveel verschillende georiënteerde mensen bij betrokken worden. Een oorlog tegen het volk is er echt niet en institutioneel fascisme bestaat ook niet, tenminste niet in Nederland.

     Verwijzen naar verschrikkelijke gebeurtenissen in het verleden spreken me nooit aan. De omstandigheden en de structuren zijn zelden vergelijkbaar. Ook de veelgehoorde verwijzing naar de jodenvervolging toen als waarschuwing voor de kritiek op moslims en vluchtelingen vandaag gaat op veel manieren mank, hoewel het vaak in discussies wordt aangevoerd. We moeten het allemaal opnieuw uitvinden.

  2. Beukman

   Aan technologische vooruitgang hebben we ook bewakingscamera’s te danken die door particulieren en de overheid worden ingezet om boeven te vangen, en en passant programma’s als Opsporing Gezocht mee te vullen.
   Ben je daar ook tegen, Emmer?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.