Peiling Ipsos: VVD stort in elkaar, FVD blijft stijgen, maar oh nee! D66 ook!

Naast Kantar publiceren ook EenVandaag/Ipsos nu hun slotpeiling. Daar komt de VVD uit op 35 zetels. De PVV en D66 delen de tweede plaats met allebei 19 zetels en het CDA komt op plek drie met 17 zetels.

Hier het volledige overzicht in een tweet van Gijs Rademaker:

De VVD gaat nog steeds ruim aan kop maar hoeft niet meer te rekenen op 39 zetels, ze dalen zelfs het hardst met -4 zetels. Het meest opvallende aan deze peiling is de enorme stijging van D66 die van 14 zetels naar 19 gaat (+5).

Gaan we het rijtje af dan blijft het een hele tijd volstrekt oninteressant. De SP, GroenLinks en de PvdA blijven stabiel op 11 zetels. De PvdD en de ChristenUnie weten ook niets te winnen ten opzichte van de vorige peiling.

Bij de kleinere partijen wordt het pas leuk. 50Plus is af en houdt geen zetel meer over. Forum voor Democratie komt ook in deze peiling uit op 5 zetels (+1) en nieuwkomers JA21, Volt en BBB hebben alle drie hun voet tussen de deur.

Ook opvallend is dat Code Oranje, Splinter, Lijst Henk Krol en BIJ1 hier deze keer op geen enkele zetel hoeven te rekenen. Die partijen kwamen in vorige peilingen van Ipsos/EenVandaag toch nog wel eens voor, soms zelfs met meerdere zetels per partij.

Maar één ding is duidelijk: rechts is aan een opmars bezig en linkse partijen hebben steeds meer het nakijken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. halo1

  3 linkse partijen staan op 11.. prachtig nieuws…toch krijgen we allengs meer linkse politiek..ra-ra-hoe-kan-dat? Antwoord: de tijdgeest!

 2. Monty

  ”rechts is aan een opmars bezig ”

  Aan een opmars heb je niks. Het moet een klinkende overwinning worden.

  De tweede plaats is de eerste verliezer.

  1. ManX

   Een opmars is prima, zuigtr0l. De klinkende overwinning komt nog wel.

   1. Monty

    Wanneer?
    Morgen over 4 jaar?

  2. Max Aue

   Welke rechtse opmars hier precies wordt bedoeld blijft duister.

 3. Max Aue

  Prachtig, de PVV zakt snel weg en D66 stijgt ferm in de peilingen.

  Dit is een verheugende ontwikkeling.

  1. Cootje

   Een verrassende ontwikkeling is de uitbreiding Corona hier en in Europa , leuk om te zien hoe winnaar Rutte de ondernemers gaat redden , je kan toch niet Wilders met deze rotzooi opstapelen , heerlijke televisie op komst huilende BKBers en ondernemers , huilende toeslagen fraudeurs , huilende Groningers , huilende ZZPers en ze hebben reddende engel Rutte zelf gekozen , en die lijd aan dementie dus er zal niet veel van terecht komen

 4. Max Aue

  Leuk om te weten: de trend in de peilingen in de dag voor de verkiezingen heeft de neiging zich versterkt door te zetten in de uitslag.
  De VVD wordt dus niet zo groot als eerder voorspeld maar blijft op afstand de grootste partij, de PVV gaat flink wegzakken, D66 zal fors groeien en wordt de tweede partij met mogelijk 25 zetels, Forum blijft hangen op vijf maar waarschijnlijk vier zetels en VOLT komt op 3 zetels.

 5. Max Aue

  De sterke groei van het pro-Europese D66 en de spectaculaire opkomst van VOLT bevestigt de toenemende steun in Nederland voor de EU.

  Dat is werkelijk goed nieuws.

 6. Appelstroop

  Ik zie de rechtse opmars niet, rechts is compleet buitenspel gezet.

  1. Max Aue

   Ja, VVD en CDA kunnen samen niets en zijn afhankelijk van linkse partijen om een ferme beleidsomslag te maken op het punt van klimaat, inkomens- en vermogensverdeling, EU en diversificatie.

   Rechts staat met lege handen en kan slechts meebewegen naar links.

   1. FreeThinker

    En hoe goed doen GroenLinks, SP en PvdA het dan?

   2. Emma Louise

    Iemand kreeg er het volgende beeld bij:
    VVD en CDA vormen het chassis en D66, GroenLinks, PvdA en CU/(?) het motorblok.

    1. Fax uit Darmstad

     Zit er dan wel olie in het motorblok?

     1. Emma Louise

      Neuh, elektrische auto hè?

 7. Piet Klein

  De plotselinge groei van Volt en D66 in de peilingen verstrekt de geruchten van de actieve rol van de EU in de beinvloeding van verkiezingen in NL

  1. Max Aue

   Kijk eens aan, een kakelverse complottheorie.

   😀

   1. Fax uit Darmstad

    Niet zo gek, Kaag heeft alleen maar in gesubsidieerde banen gezeten.

    1. Beukman

     Dat heeft ze gemeen met onder meer Geert. Alleen hangt Geert al bijna een kwart eeuw in de TK, waarvan hij meer dan de helft steeds dezelfde riedel afdraait, terwijl Kaag tenminste nog de nodige levenservaring heeft opgedaan.

 8. JFU

  Als dit zo uitkomt met D66 in de lift ,ziet het er erg slecht uit voor de komende 4 jaar. De PVV wordt in ieder geval buiten gesloten…dus krijgen we een nog linkser kabinet dan we tot nu toe gehad hebben. Proost en sterkte allen!

  1. Max Aue

   Klopt, het beleid gaat fors naar links.

   Kennelijk is dit de wens van het Nederlandse volk.

   1. ManX

    Gefeliciteerd Max, Aue Nazi, met de ondergang van Nederland.

    1. Monty

     Gelukkig woon je in Duitsland en heb je er dus geen last van.

   2. halo1

    Je leeft in droomland hoor… het zijn maar een paar kleine verschuivingen.. maar de structuur blijft fundamenteel-rechts. Echt links beleid werkt n.l. overal volkomen destructief. De rijken/deskundigen jaag je weg.. de armoedzaaiers trek je aan…we hebben het zien gebeuren.

  2. usb3.0

   Nog maar even een x dan.

   Verkiezingsfraude 2021
   Door Jan de Man op zaterdag 13 maart 2021

   Nog nooit in de geschiedenis van parlementaire democratie van Nederland waren de verkiezingen zo belangrijk en cruciaal als die van 2021!

   Mondiale belangen
   Wie goed oplet, kijkt en luistert, heeft gezien, gehoord en gelezen dat er een mondiaal plan wordt uitgerold. Degene die het hebben gelezen, gehoord en gezien weten dat het hier gaat om de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Onze huidige premier, Mark Rutte, is warm pleitbezorger van deze doelen en de lijsttrekker van D66, Sigrid Kaag, heeft deze doelen in haar takenpakket. Hetzelfde geldt voor internationale handel, ontwikkelingssamenwerking en Internationaal milieu- en klimaatbeleid. M.n. dat laatste onderdeel speelt op mondiaal niveau een primaire rol.

   World Economic Forum (WEF)
   Het WEF, onder leiding van Klaus Schwab, steunt en ondersteunt de SDG. In januari 2019, maar ook in 2020 waren Mark Rutte, Wobpke Hoekstra, Maxima Van Oranje en Sigrid Kaag aanwezig tijdens de verhandelingen van Agenda 2030 (pdf). Deze agenda is de routekaart en de gebruikshandleiding voor het invoeren, (politiek) implementeren en uitvoeren van de SDG. Het WEF is de grote promotor en aanjager van deze agenda die ervoor zorgt dat alles wat wij normaal vonden wordt afgeschaft.

   Nederlandse verkiezingen en briefstemmen
   Vanwege de mondiale belangen en de ‘dreiging’ van het SARS-CoV-2 virus is het van het allergrootste belang dat de combinatie VVD + D66 doorgang blijft vinden in de regering en Tweede Kamer van ons land. Deze twee partijen in het algemeen, en Mark Rutte en Sigrid Kaag in het bijzonder, spelen een absolute en fundamentele sleutelrol in de implementatie van de SDG en de daarbij behorende economische- en klimaatdoelen.

   Kajsa Ollongren (D66) staat als minister van Binnenlandse Zaken aan het roer van de organisatie van onze nationale verkiezingen. Vanwege de eerder genoemde ‘dreiging’ van het virus en de daarbij behorende maatregelen, heeft zij bedacht dat er massaal (2.4 miljoen) per post gestemd mag worden. Nu al is verwarring ontstaan en worden er fouten gemaakt en dat terwijl ik mijn artikel al begon met de constatering dat juist deze verkiezingen cruciaal zijn voor ons land en onze bevolking.

   Omdat er zoveel fout kan gaan met het briefstemmen (pdf) ligt de fraude om de hoek en is er niet veel nodig om fraude in de hand te werken. Tot nu toe werden al 10.000 briefstemmen ongeldig verklaard. Maar wat nog veel belangrijker is? De uitslag! En juist wanneer er 2.4 miljoen briefstemmen worden verstuurd, kan er bij de verzameling ervan zomaar van alles ‘fout’ gaan.

   FVD waarschuwt voor fraude
   Al deze maatregelen maken de verkiezingen gevoeliger voor fraude. Zo heeft ook de Kiesraad al gewaarschuwd voor het risico op misbruik bij poststemmen en geadviseerd dit alleen op aanvraag mogelijk te maken. De regering heeft dit advies niet overgenomen.

   Om onbegrijpelijke redenen heeft de minister zelfs besloten dat uitgebrachte poststemmen waarbij de handtekening ontbreekt, tóch mogen worden meegeteld. Het stemmen per volmacht is al jaren omstreden, kan ronselpraktijken in de hand werken en doet ook afbreuk aan het stemgeheim. Dit is nu echter niet verder ingeperkt maar juist uitgebreid.

   En doordat uitgebrachte stemmen dit jaar massaal vervoerd en opgeslagen worden, voordat ze zijn geteld, hebben kiezers bovendien niet meer de mogelijkheid om fysiek toezicht te houden op het proces – vanaf het tijdstip dat de stembureaus open gaan totdat de

   laatste stem is geteld. Ook indien de stembussen worden verzegeld, biedt dit geen absolute garantie dat er niet tijdens het vervoer met de stemmen gerommeld kan worden. Zo heeft in 2012 een grootschalige examenfraude plaats kunnen vinden op de Rotterdamse school Ibn Galdoun, ondanks verzegeling van de examens. (Bron)

   Verkiezingsuitslag
   Tot slot de verkiezingsuitslag. In dit artikel heb ik uitgelegd wat het belang is van de combinatie VVD/D66. Beide partijen voeren nauwelijks campagne waarbij grote overeenkomsten zijn te zien met de verkiezingen van Amerika waarbij Joe Biden nagenoeg onzichtbaar was en toch de grootste overwinning ooit binnensleepte. Hoe kon dat? Met briefstemmen kun je de uitslag beïnvloeden en die beïnvloeding staat ons land te gebeuren omdat ‘ze’ het niet meer kunnen winnen zonder valsspelen. Als VVD en D66 deze verkiezingen winnen, dan weet ik dat we als land verloren zijn omdat deze partijen onze vrijheden, onze democratie en onze gezondheid verder om zeep zullen helpen, want dat is precies wat ze in 2020 hebben gedaan en nog steeds doorzetten.

   FVD
   Wanneer Rutte en Kaag het voor het zeggen krijgen zijn onze kansen na 17 maart 2021 verkeken. De NPO, alle andere staatsgezinde omroepen en mediaorganisaties wijzen graag in de richting van Rutte en Kaag. De Nederlandse kiezers hebben nog één kans! Alleen FVD pleit voor de volledige vrijheid van Nederland. FVD is de enige partij die alle maatregelen wil opheffen en ons volk en ons land de volledige vrijheid wil teruggeven.

  3. Vanduinen

   U geeft het 4 jaar, een bemoedigende kijk op de toekomst. Dat is zeker.

 9. ajamhavermans

  Rechts? VVD is linkse partij geworden. PVV en Forum doen niet mee met de formatie. Wat blijft er dan over? Hoezo rechts? Het wordt tijd voor een fatsoenlijke rechtse partij. Verder dan roepen en schelden komen PVV en Forum niet.

  1. Lefty

   Volgens mij moet U bij het CDA aankloppen. Netter kan het niet. Braak.

 10. Edjan

  Ik denk dat ik ongeveer wel weet hoe dit gaat aflopen.
  Glas, plas, alles zoals het was.

  Rutte zal een diepdoorvoeld en welgemeend excuus uitspreken, de camera’s op hem gericht. Terwijl hij diep door het stof gaat zal zijn kaarsrechte scheiding geen spier vertrekken.
  Hij zal verklaren dat dit allemaal nooit had mogen gebeuren en ook nooit meer zál gebeuren, daar zal hij persoonlijk op toezien. Onder zijn bezielende leiding zullen we samen met elkaar strijden, strijden voor een transparantere en rechtvaardigere samenleving.

  En Rutte IV gaat van start.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.