Caroline van der Plas (BBB) beschuldigt De Jonge en Rutte van “steken onder water”: “Ze minachten het volk”

De voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, Caroline van der Plas, vindt dat de bewindslieden Hugo de Jonge en Mark Rutte haar en haar partij op een minachtende wijze behandelen. Daar heeft ze eerder al wat van gezegd, “en daar zal ik wat van blijven zeggen,” laat Van der Plas weten. “Het gaat om het continue kleinerende gedrag,” waarmee de minister en premier in haar ogen de Kamer én het volk “minachten.” Ze vervolgt: “De steken onder water, de grapjes… Daar word ik boos om ja.”

In de korte tijd dat BBB-leider Caroline van der Plas nu Kamerlid is, heeft Nederland haar leren kennen als een parlementariër die niet op haar mond gevallen is en het niet pikt met een gebrek aan respect bejegend te worden. Toen zij dit weekend aangesproken werd door een twitteraar die stelde dat de BoerBurgerBeweging-aanvoerder “nog wat zinnigs” moest doen, en bezig is met “gezeur,” beet de volksvertegenwoordiger fel van zich af.

Van der Plas begon met uitleggen dat het haar natuurlijk “niet alleen om de naam van de partij” gaat. Het gaat om veel meer. “Het gaat om het continue kleinerende gedrag. De steken onder water, de grapjes waarmee serieuze vragen worden weggelachen, de blikken de gebaartjes.” Dit is allemaal tegen het zere been van de kersverse politica, die net als de rest van de Kamer de kiezer vertegenwoordigt en dus de taak heeft het kabinet te controleren.

“Door de Kamer te minachten, minachten ze het volk,” gaat ze verder. ‘Daar word ik boos om ja.”

Ook is ze niet van plan om dat gebied een stapje terug te doen. Dit soort gedrag is onacceptabel en haar ogen, en ze vindt dat ze daar iets van móét zeggen. “En daar zal ik wat van blijven zeggen,” schrijft ze dan ook in een vervolgtweet.

Dit betekent niet dat ze daar ál haar aandacht aan geeft. “Daarnaast zal ik me uiteraard ook met inhoud bezig houden,” legt ze uit. “Het is namelijk niet of/of. Het is en/en. Alleen, u ziet de fragmenten die de media eruit pikken. Het andere Kamerwerk ziet u niet. Is ook niet erg, maar zo is het wel.

Vorige week had BBB-leider Caroline van der Plas tweemaal een felle confrontatie met bewindslieden. De eerste keer ging het om premier Mark Rutte. Die behandelde de Tweede Kamer op “minachtende” wijze, zei ze zélf direct tegen hem in haar inbreng in het coronadebat. Met name uitspraken als “ik ga er op studeren en op prómoveren” bij kritiek van de Kamer schoten bij Van der Plas in het verkeerde keelgat.

Ook Hugo de Jonge werd geconfronteerd met onbetamelijk gedrag, namelijk toen hij de naam van de partij – net als Rutte eerder – opzettelijk op zijn Engels uitsprak: “Triple B.” “Ik heb hier zo straks een betoog gehouden met een oproep of u wilt stoppen met die minachting. Ik vind dit gewoon echt minachtend wat u nu doet,” zei Van der Plas toen.

Hoewel Van der Plas nieuw is in de Tweede Kamer is ze duidelijk niet bepaald verlegen. Hoewel er af en toe ook kritiek is, worden haar bijdragen overwegend bijzonder gewaardeerd. Ons artikel over haar confrontatie met Rutte werd bijvoorbeeld alleen al 3.300 keer gedeeld op Facebook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Monty

  “Ze minachten het volk!”

  Politici dienen zich met respect te gedragen tegenover het volk.

  Maar geld dit voor alle politici?

 2. Edjan

  De woede van mevrouw vd Plas om dat “triple B” was natuurlijk op zichzelf wat overdreven. Toch begrijp ik haar wel. Onder een oppervlak van “beleefdheid” ligt inderdaad een grote neerbuigendheid.
  Het links-liberale-confessionele blok is nu al meer dan 50 jaar aan de macht. Het linkse smaldeel van dat blok is groot geworden door vóor de arbeider en tégen de gevestigde macht (liberaal-confessioneel) te strijden. Tegenwoordig zitten ze voluit ín dat machtsblok. Doordat dat al zo lang aan de macht is, denken ze werkelijk dat ze het eeuwige leven en het eeuwige gelijk hebben.
  Nieuwkomers die anders wagen te denken, worden behandeld als peuters: er wordt wat meewarig om gelachen. Hun ideeën zijn achterhaald, gepasseerde stations etc. Als ze het dan nóg niet begrijpen, worden ze uitgescholden voor racisten, fascisten enz. Ze worden pas serieus genomen als ze meedoen. Meedoen in de corrupte machtsspelletjes van de heersende elite.

  1. Edjan

   h**ps://agressietraining.nl/kennisbank/oorzaken-agressie/de-narcistische-persoonlijkheid-en-witteboordenagressie/

  2. Meriadoc Brandebok

   De neerbuigendheid komt van beide kanten – van nieuwe politieke partijen en van oude politieke partijen. Onder de oude politieke partijen kijkt de PvdA bovendien altijd neer op het CDA (al sinds de tijd van Den Uyl).

   Maar dat is helemaal niet zo erg. Als partijen er met een gestrekt been ingaan is er sprake van een echt debat. Kijk bijvoorbeeld ook naar filmpjes van het Britse parlement: daar joelen de Conservatives, Labour en de Schotse nationalisten elkaar soms toe door luid geschreeuw, vallen ze elkaar bij door “Hear, hear” te roepen. De voorzitter kan er alleen orde houden door “Order” te schreeuwen.

   Het is juist goed als je elkaar stevig kunt aanpakken, met steken onder water, door elkaar de maat te nemen, door volledig los te gaan, enzovoort. Vind je nooit dat het oplucht als je de ander stevig verbaal kan aanvallen? Ik vind dat wel, in de wetenschap dat je later toch weer gewoon een biertje kumt drinken.

   1. Harry Haller

    Aldus onze politieke redacteur vanuit Schubbekutteveen.

    1. Meriadoc Brandebok

     Hoe gaat het in Duitsland, Harry?

     1. coenzoon

      niet zo goed kan ik je vertellen bokje

      merkel heeft de beslissing bevoegdheid van de deelstaten buiten werking gesteld

      nadat men deze site online zette , h**ps://allesdichtmachen.de/
      worden makers en aanhangers bedreigd door corona wappies
      h**ps://reitschuster.de/post/warum-muss-unsere-ganze-gesellschaft-in-eine-art-kriegszustand/

      het gaat dus slecht met de democratie in Duitsland. We zitten op een keerpunt zoals in 1933

      Alles toegestaan voor build back better

      p.s ook de Duitse systeem banken zijn druk bezig contant geld te ontmoedigen door hoge kosten.

   2. Oepsie

    Je zit er volledig naast Guusje! Hou het bij je ouderling vriendjes!

 3. plakband

  Caroline van der Plas – parlementariër en parlementerriër
  Daar zijn er meer van nodig.

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍

 4. janrama

  Ze profiler zich als vrouw in de overgang, licht geraakt en humorloos.

  1. AS210854

   Maar spreekt wel de waarheid, dat kun je van Rutte met zijn eeuwige glimlach niet zeggen. Wat heb je dan liever.

 5. Gebande_3

  De omhoog gevallen retirade-dame denkt dat zij het volk vertegenwoordigt of zelfs is.
  Zelf respecteert zij het hele Nederlandse volk door op een tractor naar het binnenhof te komen. Dat is nog eens respect tonen.

 6. Paardenmiddel

  Caroline, helemaal mee eens.
  Op ieder mens kijken peppi en kokkie neer.
  Gelukkig begint ons volk op te staan omdat die twee, met grapperhaus, omdat de grens bereikt is met al die stompzinnige maatregelen.
  En met de agressie van de politie, waar zij achter zitten.

 7. Aborifa

  Deze kiloknaller blijkt een overgevoelig elfje te zijn.
  Het kamerleven is hard. Wen er maar aan!

  1. AS210854

   Schijnbaar ben jij dit💩💩💩💩💩💩💩

 8. Piet Klein

  Caroline van der Plas legt de vinger op een belangrijk element van de foute bestuurscultuur. Terecht geeft ze lik op stuk wanneer de minachting plaats vindt of het proberen een parlementarier belachelijk te maken. Een element dat diep geweven zit in de bestuurscultuur van het kartel. Een cultuur die bestaat uit het minachten het framen van tegenstanders naar extremen bijvoorbeeld door ze racisten of facisten te noemen. Daarmee is er niet alleen minachting maar wordt ook het echte debat dood gemaakt. Dit zit diep in de cultuur en diep in de personen Rutte, Kaag, Hoekstra. Asscher is inmiddels vertrokken. Een kartel dat veel dossiers niet goed aan kan er puinhoop van gemaakt heeft. Van toeslagenaffaire tot Europese onderwerpen. Waarmee het kartel bijdraagt aan een EU die compleet op het verkeerde spoor zit. De toeslagenaffaire is maar één onderwerp maar daarin zijn ernstige fouten gemaakt, zijn Nederlanders ernstig gedupeerd en heeft kartel er alles aan gedaan om het onderwerp onder het vloerkleed te krijgen. Helaas mislukt dankzij Omtzigt en Leijten. De wijze waarop het kartel er mee om gaat is diep gewortelde minachting en het geloof in zich zelf zich er door heen te kunnen bluffen. Mij verbaast in hoge mate de opstelling JA21. Waar de geur van de macht hen als een kameleon doet verkleuren en zij verkleuren naar een kartelpartijtje. Caroline legt de vinger op de zere plek. Dankzij haar opstelling worden de reacties van Rutte, de Jonge etc. belachelijk en laten zij zich kennen als de demogogen die parlementariers en burgers minachten. Het is volstrekt duidelijk dat deze foute cultuur diep in het bloed zit van Rutte, Kaag en Hoekstra. De toeslagenaffaire zonder wat daarna volgde is al voldoende vor Rutte, Kaag en Hoekstra om te moeten vertrekken. Maar deze cultuur maakt het nog meer noodzakelijk dat ze vertrekken. Zouden zij doorgaan dan legitimeert dit en foute gedrag de foute bestuurscultuur.

 9. DubbelZout

  Trippel B holadijee !

 10. P. Puk

  Goed zo, Caroline. Geef ze van jetje. Een sterke vrouw kan vele mannen aan.

 11. Max Aue

  Dat Hendrika Koekoek wat zei over de verwoording van haar partijnaam is tot daar aan toe, dat ze erover blijft doorzeuren toont haar gebrek aan politiek gewicht.

  1. CZ

   Aldus Max Ernst Van Velenamen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.