Maurice de Hond gooit atoombom op CDA met nieuwe peiling: CDA verliest nóg meer en nu net zo klein als ChristenUnie!

Als de partijbobo’s van het CDA dachten dat het ergste erop heeft Maurice de Hond vandaag heel slecht en heel schokkend nieuws voor ze: De partij is namelijk nóg verder in elkaar gestort dan een week geleden. Toen kwam de partij uit op het historisch lage aantal van 9 virtuele zetels. Vandaag zouden dat er nog maar… Niet schrikken…

Zes zijn.

Ja, dat lees je goed: zes. Als in 6. Twee keer drie. Of drie keer twee. Het zou de partij precies eenderde van de grootte maken van een partij als de PVV.

Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!

Hoe weinig zetels is voor de voormalige volkspartij? Het maakt de partij virtueel net zo groot als het kleine ondergeschoven broertje de ChristenUnie én als die partij van, voor en door D66-jongeren van adelijke komaf, Volt. En het is maar één zetel meer dan relatief nieuwe partijen als Forum voor Democratie, JA21 en …. jawel, daar is Caroline van der Plas, de BoerBurgerBeweging.

Een kwart van de mensen die op 17 maart op het CDA stemden geven nu aan over te stappen naar BBB. Heel verrassend is dat natuurlijk niet. BBB komt uit het platteland, daar zit de echte aanhang van de partij. Maar anders dan het CDA komt BBB daadwerkelijk op voor plattelanders, én is de partij niet bang om zich publiekelijk ermee te identificeren. Sterker nog, BBB is daar tróts op. En dus rennen heel veel CDA-kiezers naar die partij toe.

In de totale uitslag zie je dat de VVD vandaag 35 zetels zou halen. Belachelijk, maar niet onbegrijpelijk. Want zoals Erik de Vlieger al liet weten, er zijn geen rechtse VVD-kiezers meer over. Er zijn alleen VVD-kiezers over die tussen de 5.000 en 10.000 euro per maand verdienen, “en dat vast willen houden.”

Dan D66. De klimaatgekke Wokepartij van elitisten komt nu uit op virtueel 22 zetels. Dat zijn er 2 minder dan op 17 maart, maar daar zal de partij niet wakker van liggen. Vervolgens komt de PVV met 18 zetels (1 zetel meer dan in maart)… en dan volgt er een heel groot gat naar de voormalige volkspartijen.

De eerste die we tegenkomen is de PvdA met 10 magere zetels. Het nieuwe normaal voor de sociaaldemocraten. Je hoort ze daar niet meer over, dus het is aannemelijk dat ze het daar ondertussen prima vinden.

Vervolgens dalen we af naar de SP met 9 zetels, de Partij voor de Dieren met 8 zetels, GroenLinks met 7 zetels… en pas dan de ChristenUnie met 6 zetel én het CDA ook met 6.

Wopke Hoekstra, well done sir. You are single handedly destroying your party, zoals Caroline van der Plas ongetwijfeld zou zeggen in goed Nederlands. Een vijand van het CDA had het niet beter of efficiënter kunnen doen dan de man van McKinsey.

De twee quasi-christelijke partijen worden op de voet gevolgd (overduidelijk binnen de foutmarge) door FVD (virtueel dan, maar voor de verkiezingen van 17 maart werd die partij enorm onderschat door De Hond, dat zal nu vast weer zo zijn), FVD-afsplitser JA21, en dus door BBB. Dat zijn drie relatief nieuwe partijen, die nu eigenlijk gewoon net zo groot zijn als het CDA. Dat hadden ze slechts tien jaar geleden echt nooit gedacht bij de ‘christendemocraten.’ Nooit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Vervolgens wordt de lijst afgemaakt door de SGP met 3 zetels (zoals altijd), DENK ook met drie, BIJ1 met 2 zetels (zucht), en 50Plus met 0, schrijve nul, zetels. Ja, ook dat lees je goed, de voormalige partij van Henk Krol is kapot. Weggevaagd. Vernederd. Zoals het CDA, zeg maar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Monty

  Jammer dat Omzigt en Haga niet zijn meegenomen in de peilingen.

  FvD zou er dan niet zo goed uitspringen met nog maar 2 zetels en het CDA met 5 zetels.

  Misschien is het nu tijd voor ‘rechts’ Nederland om hun krachten te bundelen tegen Rutte.
  Wat houd ze tegen?

  1. LifeBuddy

   Je hoeft de krachten [is slecht voor de kinderen] tegen Niemand te bundelen. Gewoon Eerlijk regeren Zonder sLinkse leugens en bedrog, dan komen we een heel eind.

  2. usb3.0

   “Wat houd ze tegen?”

   Nou, bepaalde partijen, Nederland stemt recht en krijgt links en waardoor zou dit toch komen?

   1. Monty

    ”Nederland stemt recht”

    Maar hoeveel zetels heeft ‘recht’?
    Genoeg om een kabinet te vormen?

    Misschien bij de volgende verkiezingen een meerderheid in de komer.

   2. Emile Takma

    Nou, bepaalde partijen, Nederland stemt recht en krijgt links en waardoor zou dit toch komen?

    Gerrit bedoelt rechts.

    Wel een vraagje aan hem: beschouwt hij de VVD als een rechtse partij?

  3. RS

   Omtzigt heeft het bij deze GOED gedaan. Nog 6 stuks Omtzigt ! Dit is toch wat wij willen………hakken totdat er niks meer van over is! Hahahaha, prachtig!

 2. Duckday

  Hoe is het mogenlijk dat de partijen die lak hebben aan de uitslag van de kiezer nog zoveel stemmen krijgen . VVD D66 CDA deze partijen hebben volledig lak aan de kiezers uitslag en drammen hun zin door.Partijen die afgestraft zijn door de kiezers worden gewoon opgenomen in het overleg voor een handje klap regering waarschijnlijk met een inlegvelletje.Waarschijnlijk hoeven we straks nooit meer te stemmen dat kan het nieuwe beleid zijn

 3. Borreby Duytsch

  Niemand:

  Linkse schreeuwerds: ‘ja, maar FvD!!!’

  1. Gebande K0K

   ‘ja, maar FvD, daar zitten de 3 Haga zetels nog bij!!!’

 4. Harry Haller

  Zes zetels! Wat een prachtige zondagochtend – de champagne gaat open!

  1. Gebande K0K

   de champagne gaat open!

   Zal wel Sekt van de Aldi zijn.

   Maar gij zijt een echte PVVer.
   Feest, niet om eigen winst maar andermans verlies.

   1. AS210854

    🤮🤮🤮Kok, de champagne van de Lidl kwam als beste uit de test, maar mensen zoals jij geeft precies aan hoe het het met de linkse struisvogelpolitiek gesteld is. NEER KIJKEN OP MENSEN DIE HET NIET EENS ZIJN MET DE LINKSE STRUISVOGELPOLITIEK. ST@K 💩💩💩💩💩 MEER KAN IK ER NIET VAN MAKEN.

  2. Monty

   Wat is er gewonnen dan?

   Er zijn alleen maar verliezer, misschien komen er nieuwe verkiezingen met Omzigt en Haga als nieuwe partijen.

   Ben benieuwd als je dan nog zo enthousiast bent als ook Wilders wordt leeg gevreten en FvD is weggevaagd.

   1. Harry Haller

    Het teloor gaan van een smerige, hypocriete, achterbakse kutpartij is reden voor feest, Monty. De ondergang van politieke gluiperds en draaikonten, het door de shredder gaan van kleurloze en dubbelhartige zeloten is reden voor gejuich en champagne.

    Maar acht, dat begrijp jij toch niet. Zoals je niets begrijpt.

 5. leukeditter

  lekker zo doorgaan Baudet, alles komt uit waar je voor gewaarschuwt hebt..cojona , woestijnimport, de corrupte EU , klimaatgekte die dus nog meer gaat kosten dan 1000 miljard. dat daar nog mensen in geloven , alles wat wetenschappers de laatste 100 jaar hebben voorspeld komt geen moer van uit .

 6. Gebande K0K

  BuildBackBetter-leider Caroline van der Plas doet het goed in de peilingen.

 7. EvertB

  Wanneer Jezus terugkomt, zal Hij dan het geloof vinden op aarde?

  Een retorische vraag natuurlijk. De actualiteit laat zien dat onze Heer bij het CDA niet hoeft te zoeken en Pieter Omtzigt kan Hem uitleggen waarom.

  1. Borreby Duytsch

   De laatste keer dat Jezus terugkeerde, ging ‘ie als Haile Selassie. Daarna is niets meer van ‘m vernomen.

   1. Gebande K0K

    Toch zag ik enige tijd geleden iemand over water lopen.
    Het was wel winter, maar toch…

    1. Borreby Duytsch

     😁

    2. september

     Lol.

   2. usb3.0

    anti-christussen zat zo te zien..

  2. Cootje

   Toen de dorpen klein waren en de afstanden groot konden de predikers van dat sprookjes boek zich uitsloven met hun macht hun misbruiken en het wegkijken van de gestelde in die gemeentes en onder de noemer zoiets doet de vertegenwoordiger van de kruisganger niet zijn er veel mensen gedupeerd , maar in deze tijd met deze wetenschap die zelfs het zwarte gat ontdekten maar die bewuste hemelpoort is nergens te vinden en er komt niemand terug uit de dood , vind steeds minder mensen die geloven in die onzin . Net als het socialisme ten doden opgeschreven al gaan ze met ze alle op hun knieën

   1. Tepelkloofje

    Hoe God verdween uit Jorwerd – Geert Mak. Aanrader.

   2. usb3.0

    “maar die bewuste hemelpoort is nergens te vinden”

    Dat komt omdat je met vleselijke ogen kijkt en je hart verhard is

    1. Mr.blauw.sky

     Precies wat een jehovah getuige zou zeggen…

 8. Telos

  Er is geen verschil tussen VVD, PvdA, D66, GL of het CDA. Opheffen dus.

  1. Gebande K0K

   Hartelijk dank voor het etaleren van uw inzichten.

   1. Telos

    Graag gedaan zure bejaarde.

  2. usb3.0

   “Er is geen verschil tussen VVD, PvdA, D66, GL of het CDA”

   Klopt..

   “Opheffen dus.”

   Graag..

 9. september

  Het blijven maar peilingen ,wat telt is alleen maar de uitslag van de volgende verkiezingen,maar die zijn voorlopig nog niet.

  1. nexit nu aub

   hahahahaha , domme zeug

 10. StemPzeweg

  PvdD ook groter dan GL. Lol

  De politieke neiging laat wel zien dat mensen aan alle kanten (rechts, links, groen, plattelands) behoefde hebben aan originaliteit. Partijen in het midden doen het steeds slechter. Ook Rutte heeft zijn plafond bereikt

 11. Tepelkloofje

  Dit zegt vrij weinig. Het reflecteert de waan van de dag, meer niet. Vier jaar is een lange tijd, en het stemvee vergeet erg snel. Zo’n d66 bijvoorbeeld had in 2006 slechts 3 zetels. En kijk nu eens. Ook een pvda staat in deze peiling weer in de dubbele cijfers.

  Mijn voorspelling met de kennis van nu: in 2025 weet niemand meer wie Omtzicht was, BBB en JA21 zijn uiteen gevallen in minimaal drie splinters elk, en het cda gaat vrolijk verder.

  1. StemPzeweg

   PvdA dubbele cijfers? Ze zijn van 9 naar 10 zetels gegaan binnen 4 jaar. Lol

   1. Tepelkloofje

    Het getal 10 bestaat uit twee cijfers, een 1 en een 0. Dubbele cijfers dus.

    1. usb3.0

     Hahaha over dom stemp volk gesproken

    2. StemPzeweg

     Voorlopig hebben ze er 9 (+0) en zullen ze de komende 4 jaar voor spek en bonen meedoen

 12. Rieks

  BBB toont weer eens aan, het dondert niet wat je roept, als je maar in het nieuws bent. Dat gejuich bij het in elkaar storten van het CDA keur ik af. Want wat hebben we aan die kleine splinters, Volt, BBB,Ja die daardoor wat groeien?! Het CDA als sterke tegenkracht in het midden tegen links is alleen maar goed.

  1. Tepelkloofje

   Het CDA is geen tegenkracht tegen links, het CDA is links. Vroeger niet, ik denk dat het beruchte ledencongres aangaande het accepteren van gedoogsteun van de PVV voor het VVD-CDA coalitieaccoord (dat was 2010, kabinet Rutte 1, weet u nog?) als het definitieve omslagpunt bezien kan worden.
   Het oorspronkelijke bestaansrecht van het cda is vervallen, net als bij de pvda. Natuurlijk verloop: niets is voor eeuwig. Ik vind het deshalve ook niet raar dat nieuwe partijen zoals BBB, Volt, maar ook PvdD het zo goed doen, die gaan volgens mij alleen nog maar meer groeien.

 13. Drostemannetje

  Lekker voor ’t CDA. Hun verdiende loon. BBB komt authentiek over en dat wordt beloond. PVV stabiel. Jammer dat in die 2 jaar Forum is opgeblazen, deels door verkeerde beslissingen en deels door de mainstream media. Zonde.

  1. Branzino

   Al die hier gepresenteerde interpretaties van de peiling van De Hond zijn niet realistisch zolang de zetels van de Lijst Van Haga, van Omtzigt en van Den Haan niet een plekje gekregen hebben. Dit zijn kamerleden en die horen gewoon met 0 of meer zetels in de lijst met partijen te staan. En die zetels moeten dus bij één of meer andere partijen in mindering worden gebracht. Maar bij welke en hoeveel??? Dat beïnvloedt in hoge mate dit beeld en dan waarschijnlijk vooral aan de rechterkant. Want nu lijkt het alsof Van Haga c.s., Omtzigt en Den Haan gewoon vertrokken zijn uit de Tweede Kamer, met achterlating van hun zetels.

 14. Michael M

  Wordt tijd voor een frisse wind. Partijen als BBB, PVV, Ja21, FVD, is een verrijking en hopelijk dat Omtzigt ook met een eigen partij komt, dan stem ik graag op hem. Dat CDA zo diep gedaalt is komt met name door hun eigen onzuivere geweten. Er loopt teveel gespuis en oneerlijke personen rond. Personen welke egoïstisch, egocentrisch, narcistisch zijn.

 15. dumbfarmer

  Het maakt toch echt geen drol uit wat er aan polls gedaan wordt.. die lui in den haag gaan domweg niet nu een stemming uitschrijven omdat ze verdomd goed door hebben hoe de vlag er bij hangt.
  Ze rommelen gewoon de zaak in/bij elkaar zoals gewoonlijk zodat ze hun “mandaat” houden van x zetels die ze nu hebben en blijven dat 4 jaar lang krampachtig doen in de hoop dat tegen die tijd de vlag er anders bij hangt.

  1. Emile Takma

   Nieuwe Verkiezingen hebben weinig zin. De peilingen tonen nauwelijks verschuivingen ten opzichte het van de verkiezingsuitslag.

 16. Lucky Luke

  Nou meneer de auteur, dat Maurice niet, dat doen de kiezers. Slaap lekker verder.

 17. Lucky Luke

  Dat doen de kiezers meneer (nou ja) van der Gallien

 18. Lucky Luke

  Staat er ook in het huisregelement dat je geen kritiek op v*n d*r G*llien mag hebben, oftwel, waarschijnlijk wel want het censuur allom

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.