Meerderheid D66-kiezers vindt draai Sigrid Kaag alleen oké als zij voet bij stuk houdt op medisch-ethische thema’s

Als we de peiling van EenVandaag mogen geloven, dan worden het nog moeilijke formatieonderhandelingen voor D66. Bijna de helft van de D66-kiezers uit het panel (3.000) is ontevreden over de draai die Sigrid Kaag heeft gemaakt. En deelname aan een kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie is voor een grote meerderheid (78 procent) van de achterban van D66 acceptabel, maar alleen als de medisch-ethische thema’s vrije kwesties worden.

Oud-D66-Kamerlid Bert Bakker pleitte er vandaag voor om de medisch-ethische kwesties vier jaar lang te parkeren, zodat zijn partij de ChristenUnie niet teveel tegen de borst zal stoten. Maar als Sigrid Kaag daar voor kiest, dan laat ze een groot deel van haar achterban in de steek.

Wellicht dat D66 de ChristenUnie iets kan bieden om toch overstag te gaan, maar dat wordt dan wel flink inleveren voor Kaag, die er tot nu toe toch al beroerd voor staat in de formatieonderhandelingen. Voor de ChristenUnie is de klap minder groot als zij op dit thema meegaan met de wens van D66, afgaande op de uitslag van het EenVandaag-opiniepanel.

Informateur Remkes zei al dat de medisch-ethische kwesties een ‘vrije keuze’ zouden worden, precies wat D66 wil, maar werd diezelfde dag nog teruggefloten door ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Die wil graag onderhandelen, maar wordt niet gesteund door de leider van de andere christelijke partij, Wopke Hoekstra van het CDA, die van mening was dat de voltooid-leven-wet van D66 een vrije kwestie moest worden, meldde de NOS medio september.

De ChristenUnie heeft wat dat betreft dus de betere kaarten in de hand. Zij kunnen er prima over onderhandelen zonder al te veel verlies te lijden, terwijl het voor D66 een behoorlijk gezichtsverlies zou zijn als ze op dit punt zouden bewegen richting de ChristenUnie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Uiteindelijk denkt 63 procent van alle kiezers die meededen aan het onderzoek dat de vier onderhandelende partijen er wel uit zullen komen, al ligt dat percentage het laagst bij de kiezers van de ChristenUnie (61 procent).

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. vlekkenoplosser

  al kaq en voet bij stuk houden , geweldig gewoon hilarisch

  ze heeft haar kaart overspeeld

  game – set – match

 2. Monty

  ”Als we de peiling van EenVandaag mogen geloven”

  Wie gelooft de peilingen?
  Niemand toch?
  Alleen maar manipulatie.

  Behalve dan als de uitslag jou goed gezind is dan zijn de peilingen natuurlijk perfect.

  1. ElGuapo

   💩 spettertjes uit Konty.

   1. vlekkenoplosser

    misschien gelooft ie prins pils

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=A9wavgI86Ec

 3. HD

  Ben ik het ook mee eens, op één voorwaarde dat de medisch-ethische thema’s onmiddellijke worden uitgevoerd op de volgelingen van SSigrid K.
  En we stellen de leeftijd voor levensbeëindiging voor deze lui op zeg 45 jaar, hebben ze een leuke tijd gehad.
  En voor het CO2 en stikstof probleem ook beter.

 4. usb3.0

  Ja de d666 staat voor het vermoorden van weerloze, recht op leven hebbende mensen, ongeboren baby’s waarbij de d666 de moeder die haar kind door een arts laat vermoorden in de kou laat staan.
  De d666 is een antichristelijke partij die geen respect heeft voor leven..

  1. DubbelZout

   Kijk, daar hebben we onze anti-abortus gekkie weer

   1. usb3.0

    Aldus antichrist diepelzoud d666-er.

    Nou gek natuurlijk niet, wel pro-life en dus tegen het bewust vermoorden van weerloze ongeboren baby’s, baby’s die recht hebben op leven….

   2. vlekkenoplosser

    kijk daar is de smaakloze idioot weer

 5. J.C.

  Is de voltooid-leven-wet van D66 een vrije kwestie, voor christenen?

  1. Fouwels

   Gert-Jan doet gewoon even niet kijken en D66 doet gewoon even niet debatteren. Die C is al vaker inwisselbaar gebleken.

   1. usb3.0

    Die gaat mee met de d666

 6. Cootje

  Zit onze gehandicapte mongool ondergedoken of is hij aan het trainen met hardlopen , of mountainbiken . / wel op zijn computer / want fysiek een wrak , of is hij ingestort wegens de knieval van de Arabische merrie

 7. P. Puk

  Als de CU water bij de wijn doet is dat het einde van de partij, want dan ben je echt niet langer serieus te nemen. Dus dat wetsvoorstel zal in de vrieskast gaan en daarmee gaat D666 voor schut of we krijgen nieuwe verkiezingen. Mark my words.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.