‘Nieuw’ leiderschap: D66 schuift Wouter Koolmees naar voren als nieuwe informateur naast Johan Remkes (VVD)

De eerste tekenen van ‘nieuw leiderschap’ en een andere bestuurscultuur: Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden in de Tweede Kamer voorgedragen als nieuwe informateurs die de gesprekken gaan begeleiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

D66 lag onder vuur vanwege de ‘drankrel‘, wat tot imagoschade heeft geleid en ervoor heeft gezorgd dat mensen (waaronder hun eigen leden) zijn gaan twijfelen aan wat ‘nieuw leiderschap’ en een ‘nieuwe bestuurscultuur’ nou precies gaan betekenen. De fratsen van D66-Kamerlid Sjoerd Wiemer Sjoerdsma deden het namelijk lijken alsof er bar weinig was veranderd.

Als de informatie die ingewijden aan RTL Nieuws hebben doorgegeven klopt, dan worden Johan Remkes en Wouter Koolmees dus de twee informateurs die de het nieuwe kabinet moeten gaan smeden. Dat is vanuit D66 gezien waarschijnlijk de beste zet die ze hebben kunnen doen.

Door Wouter Koolmees naar voren te schuiven probeert D66 die imagoschade enigszins te repareren. Hij is als minister weliswaar ook onderdeel geweest van het vorige kabinet, maar wordt ondanks alles toch gezien als een betrouwbare politicus met een zachtaardig karakter. D66 lijkt dus precies hetzelfde te doen als altijd: doen laten lijken alsof er iets is veranderd, maar inhoudelijk blijft alles bij het oude.

D66 heeft echter nog wel een degelijke kans om daadwerkelijk invulling te geven aan de begrippen ‘nieuw leiderschap’ en ‘andere bestuurscultuur’. En dat is door Sjoerd Wiemer Sjoerdsma eruit te knikkeren bij de aankomende ledenvergadering.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Daarmee laten ze zien dat ze niet gediend zijn van zijn kinderachtige streken en hoeven de andere partijen waarmee ze samen gaan werken ook niet continu in spanning te zitten voor de volgende achterbakse streek die hij gaat leveren. Maar D66 kennende zullen ze dat niet doen en proberen ze hun imago eerst via Koolmees op te poetsen en hopen ze dat het daarna vanzelf overwaait. Of ze dat lukt hangt eigenlijk volledig van de kritische D66-leden af.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. vlekkenoplosser

  wat krijgt dit gedrocht voor de voeten straks ?

  alzheimer ofzo ? kwam remkes nog goed weg met zijn borrel

 2. roodkapjelusttaart

  Mijn God, red ons van deze waanzin, in naam van Jezus Christus uw heilige zoon.

  1. Jezus van Nazareth

   U riep mij?
   Zowel Kaag als Koolmees zijn respectvolle katholieken, dus verwacht van mij geen ingrijpen.
   U zult zich tot een ander moeten wenden, indien u een correctie van bovenaf wenst.

 3. Florissa

  Dat opstappen van het kabinet was een grote komedie,nu moeten er zogenaamd capriolen en gesprekken plaatsvinden ,terwijl alles al in kannen en kruiken is ,en het zelfde zooitje gewoon weer verder gaaat met de grote afbraak van ons land .

 4. palko

  Wouter Koolmees beschouw ik als één van de weinige beschaafde, fatsoenlijke en intelligente D’66-politici uit de tegenwoordige tijd. Voor de rest is D’66 de laatste jaren verworden tot een politieke partij waar het gezonde verstand heel ver te zoeken is.

 5. Nostradamus

  Deze Wouter?
  h**ps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gedupeerden-toeslagenaffaire-kritisch-over-koolmees-en-zielige-ministers~b1e66677/

 6. siemoon

  als deze man in beeld komt, krijg ik rillingen , de tijd zal uitwijzen dat dit een gladdekker is net als de rest van deze ploeg.

 7. EvertB

  Volgens Sigrid Kaag legt Wouter Koolmees zijn ministerschap per direct neer en zal hij ook geen zitting nemen in een eventueel kabinet Rutte IV. Dat laatste had ik niet verwacht. Velen zien in hem namelijk de gedoodverfde kandidaat voor het ministerschap van Financiën, een functie die volgens ongeschreven regels aan de op een na grootste regeringspartij toevalt.

  1. vlekkenoplosser

   het al kaq dictaat pleurt nu al uit elkaar evert bijgoochem.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.