Opnieuw record voor overheid: ‘Hoogste asiel-instroom sinds 2015’

Openhartig en inclusief Nederland mag juichen van geluk, want de asiel-instroom bereikt een nieuw record! In totaal dienden 5.089 migranten in september een asielaanvraag in, het hoogste aantal sinds de vluchtelingencrisis van 2015. Nu moet de overheid de 11.000 statushouders die recht hebben op een woning nog weg zien te werken.

Volgens de cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) deden in september onder andere maar liefst 1.745 Syriërs, 1.286 Afghanen, 389 Turken, 234 Jemenieten en 230 Somaliërs een asielaanvraag. De laatste keer dat er zoveel aanvragen in één maand waren, was in november 2015. Toen ging het om 7.440 asielaanvragen.

Het record qua asiel-instroom van afgelopen maand valt deels te verklaren door de evacués uit Afghanistan, waarvan inmiddels al een kwart een verblijfstatus zullen krijgen, meldt het AD. Het aantal aanvragen vanuit die groep zal de komende tijd alleen maar oplopen, stelt De Telegraaf.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) sprak van een tijdelijke piek in de cijfers, maar verhulde daarmee eigenlijk het werkelijke probleem. Er staan namelijk nog steeds zo’n 11.000 statushouders op de lijst die wachten op een woning. En een piek in het aantal aanvragen betekent niet dat de cijfers daarna ineens naar nul zullen kelderen.

Er zullen dus nog steeds mensen asielaanvragen blijven doen, waarvan er ook telkens weer een paar goedgekeurd zullen worden. Die wachtlijst van 11.000 loopt dus, snel of langzaam, alleen maar op. In de tussentijd moeten die mensen opgevangen worden, waar nu ook al problemen door zijn ontstaan. In alle haast worden overal noodlocaties aangewezen en gebouwd, maar de druk blijft onverminderd hoog.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het aankomende kabinet gaat die aantallen nooit op tijd weg kunnen werken. Sneller meer huizen bouwen heeft geen enkele zin. Want zelfs al zou het lukken, dan voelt de rest van Nederland zich gepasseerd. En reken maar dat zo’n gevoel effect heeft op het stemgedrag van mensen. De enige oplossing is het aanpakken van de asielinstroom voordat de druk écht te groot wordt. Maar iets aanpakken vóórdat het een (te groot) probleem wordt is nou niet bepaald de sterkste kant van dit/het aankomende kabinet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. albertliegt

  Wie durft nu nog te zeggen dat er een rechts demissionair kabinet zit

  Een middenpartij die de extreem linkse agenda uitvoert
  Links heeft niets te klagen met de pathologische leugenaar rutte aan het roer.

  Alles gaat wel naar zijn moer !!

  1. hans-e-pans

   Ja, Mark R. doet er alles aan om maar te kunnen regeren.

   Maar de ultime beloning voor hem is dat hij met zijn naam in de geschiedenisboekjes zal komen.

   Andere mensen die ook Rutte heten zullen zich wel doodschamen, nu en in de toekomst.

 2. albertliegt

  Wie durft nu nog te zeggen dat er een rechts demissionair kabinet zit

  Een middenpartij die de extreem linkse agenda uitvoert
  Links heeft niets te klagen met de pathologische leugenaar rutte aan het roer.

  Alles gaat wel naar zijn moer !!

 3. por favor no borres

  “Opnieuw record voor overheid: ‘Hoogste asiel-instroom sinds 2015’”

  Volgens de cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) deden in september onder andere maar liefst 1.745 Syriërs, 1.286 Afghanen, 389 Turken, 234 Jemenieten en 230 Somaliërs een asielaanvraag.
  De laatste keer dat er zoveel aanvragen in één maand waren, was in november 2015. Toen ging het om 7.440 asielaanvragen.

  Welkom in de Warrige Wouter Willemsen Wereld!

  1. albertliegt

   we sturen die 11.000 statushouders wel naar Spanje , kunnen straks zo mee met zwarte piet !

   1. NO8DO

    Ook uw ouders liegen.
    Zwarte Piet was gewoon je Nederlandse buurman met zijn vriend, die graag kleine kinderen op schoot neemt.

    1. albertliegt

     ik mag hopen dat de SV gediskwalificeerd is om kleine kinderen op zijn schoot te nemen.

     Blijft onverlet van kracht dat we die 11.000 nietsnutten beter naar de geb@nde kunnen sturen met of zonder zwarte piet.

 4. JFU

  Geweldige ‘prestatie’ toch??? Kunnen de Oostblok landen een voorbeeld aan nemen. Hoe meer des te liever.

  1. leukeditter

   of al die bootjes eerst es lek schieten

   1. Mikse

    Dat lijkt mij geen goed idee.

 5. Ritter

  Gratis huizen, gratis gezondheidszorg , levenslange uitkeringen , enzovoorts zonder één zweetdruppel te laten heeft een enorme aanzuigende werking op illegale migranten.

  Deze illegale migranten weten precies waar de honingpot staat.

  Miljoenen (potentiële) illegale migranten staan klaar om onder het mom van “vluchteling” af te reizen naar “tafeltje dek” land. Immers de honingpot staat in Noord/West Europa.

  Uiteraard kan de belastingbetaler hiervoor opdraaien om over de sociale/culturele/religieuze veranderingen in onze samenleving door deze massa immigratie nog maar te zwijgen.
  =========

  ‘Stop massa-immigratie om verzorgingsstaat betaalbaar te houden’

  ht*ps://www.ad.nl/binnenland/stop-massa-immigratie-om-verzorgingsstaat-betaalbaar-te-houden~aae4b1cb/

  1. Ab Infinitum

   Zou je willen ruilen?

 6. halo1

  Het aanpakken van de asielstroom.. is natuurlijk de kern van het Europese “beleid”.. het “mag” niet.. maar dat durft men niet openlijk te zeggen. Men is ook bang voor de boze wolf en de biggetjes taferelen, juridisch gedoe enz. Wat fijn om die Poolse staatsleider vanmorgen de EU te horen trotseren…

 7. kees cup

  Misschien is het een ideetje om even aan de regering Orban van Hongarije te vragen hoe je zo’n “gelukszoekers probleem” kan oplossen. Iets met een hek ofzo.
  Even voor de duidelijkheid: Een grote meerderheid van het hongaarse volk steunt de aanpak in deze kwestie! Maar dat hoor je niet op de npo.

  Ook de Australische aanpak zou een optie kunnen zijn, huur maar een (onbewoond)eiland ergens in de stille zuidzee en laat ze daar maar hun asielaanvraag afwachten …

  HET grote probleem voor onze omhooggevallen elite is dan wel dat ze bij een dergelijke oplossing allerlei toekomstige leuke baantjes, voor zichzelf, in Brussel zouden mislopen.

 8. avheusden

  Is er nou helemaal niemand bij het cda of vvd die dit belachelijk vindt? Van D66 en CU hoef je niks te verwachten. Die heb ik al opgegeven. Maar CDA en VVD staan volgens mij toch rechts van het midden? Zouden ze dan niet net zoals de overgrote meerderheid van alle Nederlanders vindt de grenzen dicht gooien? Dit gaat op de lange termijn compleet fout in Nederland. Of zal dit wellicht de bedoeling van Rutte zijn? Wordt Rutte soms onder druk gezet door bijv. Brussel om Nederland zo snel mogelijk te mengen/ om te volken zodat ook het laatste beetje nationalisme / trots op je land gevoel verdwenen is, Nederlanders een vreemde in eigen land zijn en mensen zich uiteindelijk Europeaan ipv Nederlander voelen? Ik vrees het laatste…dit gaat hoe dan ook fout…het land is compleet vol!! Opvang in de regio. Neem een voorbeeld aan Denemarken. Zo moeilijk is het niet. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook. Gebruik je gezonde verstand!

 9. Patt

  Ik begrijp niet hoe het kan. Je komt Nederland alleen binnen via een buurland. De regel is dat je je moet aanmelden voor asiel in het land waar je als eerste aankomt. Dus leg me dat nu maar eens uit. Ik hoor dat nooit in praatprogramma’s.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.