Peilingwijzer: D66 en CDA flink onderuit bij meerdere peilingen

Eind juni stond D66 nog op 19 tot 25 Kamerzetels in de peilingen van I&O Research, EenVandaag en Kantar, maar daar is nu nog maar weinig van over. Zouden er nu verkiezingen worden gehouden, dan kan de partij van Sigrid Kaag nog maar op 14 à 20 zetels rekenen volgens Peilingwijzer.

Het gaat niet zo goed met de kabinetspartijen. Het CDA staat er al enige tijd beroerd voor met 5 à 9 zetels, maar het verlies bij D66 is relatief bijna net zo groot. De ChristenUnie blijft kwakkelen rond de 5 en 7 zetels. Alleen de VVD blijft onverslaanbaar en staat volgens Peilingwijzer op 34 à 38 Kamerzetels.

D66 wordt in de peilingen afgerekend op de moeizame formatie en het niet kunnen waarmaken van een ‘zo progressief mogelijk kabinet’. De populariteit van Sigrid Kaag daalt mede daardoor ook flink. De verloren zetels gaan naar Volt (5 à 9 zetels), GroenLinks (9 à 13 zetels) en de PvdA (9 à 12 zetels).

De grootste stijgers in de peilingen zijn volgens Peilingwijzer (via de NOS) nog steeds de BoerBurgerBeweging en JA21 (beide 4 tot 8 zetels). Afgaande op de peilingen kan men wel concluderen dat een aanzienlijk deel van Nederland snakt naar daadwerkelijke (rechtse) verandering. Hoewel het ergens ook wel verbijsterend is dat de VVD, ondanks alles, nog steeds zó hoog staat. Kennelijk komt Mark Rutte nog altijd weg met al zijn capriolen en zijn het vooral mensen van andere partijen die de klappen vangen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Wel is duidelijk dat de formerende partijen nu echt hun beste beentje voor moeten zetten om het aankomende kabinet tot een succes te maken. Als het daar misgaat, en er komen nieuwe verkiezingen, dan ontkomt de VVD ook niet aan zetelverlies. Al zal dat beperkt zijn vergeleken met het verlies van het CDA en D66. De druk is in ieder geval torenhoog en het vertrouwen bij een groot deel van de bevolking behoorlijk laag. En met allerlei grote problemen die op ons afstevenen wordt dat waarschijnlijk alleen maar erger.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. albertliegt

  Was het niet al kaq die via de interruptie microfoon tijdens het debat Wilders toesnauwde ” het electoraat zal u straffen ” u zult het wel merken in de peilingen ”

  Al kaq moet nog even kijken naar de peilingen. 😂🤣😂🤣

  geweldig , gewoon hilarisch , de heks haar arrogantie wordt ongenadig afgestraft. Kom er maar in huisleugenaar !

  1. Albert Egberts

   Kaag zal de komende vier jaar vice-premier zijn in de volgende regering.

   Wilders zal in die periode slechts machteloos kunnen keffen vanaf de zijlijn. Lijkt me geen fijn idee voor de dwazen die op hem stemden.

   1. Cootje

    Het eenzijdige commentaar van onze gehandicapte mongool

    1. albertliegt

     mongolen zijn over het algemeen zorgzaam, lief en terughoudend. Kunt u mongool vervangen door volidioot ? De mongooltjes zijn u dankbaar als u ze niet meer vergelijkt met deze hufter.

     1. ElGuapo

      De mensen bij Brownies&downieS zijn het hier ook mee eens.

    2. albertliegt

     mongolen zijn over het algemeen zorgzaam, lief en terughoudend. Kunt u mongool vervangen door volidioot ? De mongooltjes zijn u dankbaar als u ze niet meer vergelijkt met deze hufter.

   2. Word lid

    Uiteraard zal Wilders kaag het vuur aan de schenen leggen, en terecht want dit wanstaltig lid van het demissionair kabinet is een schande voor mijn land.
    Naast het feit dat kaag het vermoorden van 10.000den weerloze ongeboren baby’s prima vindt en albert deze pandemie toejuicht

   3. Cootje

    1.2 miljoen mensen als dwazen wegzetten , is een kwalificatie van een gehandicapte mongool . En laten ze zelf opknappen wat ze gezaaid hebben , in ruim 15 jaar een welvarend land afgebroken tot een narcotica staat . En waar banken gestraft worden voor het legaliseren witwassen met een boete zonder een individuele strafvervolging . Een bananen republiek eigen . Van de bananen republiek mag KAAG vice premier worden . We zullen kijken hoeveel doden er in het wekend weer de kranten halen in onze bananen republiek . De misdaad wacht op niemand

   4. albertliegt

    De Sv zijn glazen bol is kennelijk nog steeds niet gereviseerd !

   5. Arbeider65

    Daar zijn oppositie partijen voor om te keffen tegen een kabinet. Niet alleen de PVV, maar ook de Sp ea. Beetje dom van jouw om alleen Wilders te noemen.

   6. Peter den Bekker

    De dwazen zijn de miljoenen die op VVD en op de Darm 66 stemmen. Die vinden het blijkbaar nog steeds lekker om voorgelogen en in de maling te worden genomen. Eigenlijk zijn het masochisten.

  2. hans-e-pans

   Mevrouw Al Qaq-Kaag maakt zich niet zo druk om wat er in de peilingen staat of wat er gesuggereerd wordt, ze weet het altijd weer zo te draaien en te keren dat anderen de schuld krijgen en of op zich nemen.

 2. Cootje

  Heerlijk in maart de gemeenteraad verkiezingen , die altijd landelijk worden afgehandeld .

 3. Cootje

  Der spiegel , NEDERLAND NARCOTICA Staat , de ondermijning is een feit . Niet iedereen heeft /of had / zo grote uitgesproken mening als de VRIES , Deze week 7 doden , en een zwaar gewonde . MEXIO aan de Noordzee . En als je mensen opzadelt met 1000 alleen al energie kosten verhogingen en je geeft er 400 van terug , die ze zelf betalen door 21% btw , accijns , energie belastingen over de meerprijs , dan heb je nog de kostenverhogingen in de normale lasten , en er zijn weer mensen die vatbaar worden voor beïnvloeding het criminelen circuit . En onze oude politiek is verantwoordelijk voor deze gang van zaken , recht door het ravijn in . Le Penn gaat de Franse verkiezingen winnen

  1. Cootje

   1000€

 4. Ben van Zwol

  Wie het nu niet ziet die ziet het nooit.

  1. Word lid

   BOEM

 5. Cootje

  Je mag vice premier worden , want ze heeft de teugels stevig in handen , haar leden zullen haar vervloeken . Als ze geconverteerd worden met een historisch verlies met de gemeente raadsverkiezingen . Dat wordt broodnijd en dan komt vanzelf de vuile was naar buiten . En haar kroonjuwelen medische etnische kwesties liggen begraven bij haar teugels en haar bit.

  1. Vanduinen

   Wat bedoelt u hier met converteren?

   1. Cootje

    Geconfronteerd , bedoelde ik

    1. Vanduinen

     Oké, @Cootje. Bedankt voor jouw reply. Netjes!

 6. Docm

  Eerst was het 19 tot 25, daarna 14 tot 20. Die voorspellingen overlappen dus. Volgens de eerste peiling was 19 mogelijk, volgens de tweede 20. Wat is dan de conclusie?

  1. albertliegt

   dat ze zetels verliezen

   1. Branzino

    @albertliegt
    “dat ze zetels verliezen”

    Mee eens, tenminste als morgen al de volgende verkiezingen zouden zijn.

    1. Branzino

     @albertliegt
     Maar een statistisch feit is ook, dat de kans op 19 of 20 zetels niet sterk is veranderd vanaf juni. Alleen is de kans op 14 zetels vandaag groter dan in juni en de kans op 25 vandaag veel kleiner. We moeten wel eerlijk en mathematisch zuiver blijven oordelen.

     1. albertliegt

      blabla bladieblabla onzin en fake nieuws van pietje 51