shutterstock 1025872861

Boer Arjan moet in half jaar tijd 2/3e veestapel wegdoen anders boete van 117.000 euro PER KWARTAAL

Binnenlandnov 15 2022, 13:00
De staat blijft maar oorlog voeren tegen onze boeren. Hele horden veehouders hebben te horen gekregen dat ze hun veestapel heel snel moeten verminderen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze torenhoge boetes krijgen. Dat geldt ook voor boer Arjan. Ze hebben een half jaar de tijd om 'mee te werken.' Doen ze dat niet, dan kunnen ze elk kwartaal een boete krijgen van 117.000 euro.
Tegen RTV Oost doet Arjan zijn verhaal uit de doeken. Hij en zijn vrouw runnen een boerderij in Overijssel. De boerderij zit al vier generaties in de familie. Maar nu moeten ze eraan geloven. Ze moeten hun veestapel met twee derde verkleinen - in een half jaar tijd.
"Alles moet kapot," zegt Arjan. "Er gaat geen dag voorbij na het laatste gesprek met de provincie dat ik niet huilend in de melkstal sta. Wij zitten met ons bedrijf dertien kilometer van het dichtstbijzijnde natuurgebied af en hadden voor de uitbreiding van ons bedrijf door de jaren heen geen natuurbeschermingswet-vergunning nodig. Een zogeheten PAS-melding was onder de toen geldende wetgeving voldoende. We hebben alles altijd gedaan volgens de regels. De overheid heeft het fout gedaan en ze leggen het nu bij ons neer. Wij zitten buiten onze schuld om in een onmogelijke situatie."
Het moge duidelijk zijn dat deze man en zijn boerderij naar het hiernamaals geholpen worden. Dat heeft Arjan ook in de gaten. "Of het nu PAS-melders zijn of boeren die vanwege emissiearme stalvloeren voor de rechter worden gedaagd. De hele sector moet kapot lijkt het," zegt hij.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dat lijkt niet alleen zo, Arjan, dat ís zo. Milieuorganisaties en linkse partijen praten daar openlijk over, terwijl kabinetsleden er soms nog een beetje hypocriet over ouwehoeren... maar eigenlijk ook maar al te vaak duidelijk zeggen dat de sector heel, heel, heel veel kleiner moet worden. Om niet te zeggen: verdwijnen. Ja, ook zíj́ zijn daar tegenwoordig behoorlijk open over. Met name dat tuig van D66, natuurlijk. Maar ook VVD'ers gaan daar nu in mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten