1024px Stembureau_Winterswijk_ GR2018

De komst van AZC's zorgt voor ontwikkeling dat er veel initiatiefvoorstellen worden ingediend voor lokale referenda

Binnenlandapr 21 2023, 10:35
Enschedeërs krijgen wellicht de mogelijkheid om besluiten van de gemeenteraad terug te draaien door middel van een correctief referendum. Dit voorstel is afkomstig van de PVV-fractieleider Hidde Heutink, die de afgelopen maanden zelf een voorstel heeft geschreven voor de invoering van een referendum. Heutink vindt dat de kiezer weer controle moet krijgen over het stuur, indien zij vinden dat het gemeentebestuur de verkeerde afslag heeft genomen. Ook in Sliedrecht komen ze met een initiatiefvoorstel om een lokaal referendum in te voeren. Onze bronnen in gemeenteland vertellen ons dat meer lokale (patriottische) partijen bezig zijn met het schrijven van initiatiefvoorstel om tot een lokaal referendum te komen.
Het schrijven van raadsvoorstellen behoort tot de kerntaken van raadsleden, omdat de gemeenteraad het hoogste orgaan is en dus ook de 'baas' in de gemeente. Toch wordt het instrument nauwelijks ingezet, omdat een voorstel aan allerlei juridische voorwaarden moet voldoen en het een tijdrovend proces is waarbij succes vooraf niet verzekerd is. De komst van veel AZC's in het land lijkt hierin een kentering te zijn.
In navolging van deze ontwikkeling heeft de lokale politieke partij Slydregt.NU een initiatiefvoorstel ingediend voor het vaststellen van een Referendumverordening. Het college van B & W heeft namelijk het voornemen om zich aan te melden voor een asielzoekerscentrum bij het COA, waar Slydregt.NU het niet mee eens is. Zij vinden dat het college hier te snel toe heeft besloten en dat de inwoners hier iets over moeten kunnen zeggen.
Het burgerraadslid Gert Jongeneel (Slydregt.NU) is van mening dat de betrokkenheid van inwoners bij het lokale bestuur zich niet kan beperken tot het eens in de vier jaar uitbrengen van een stem. Ook het college ziet de behoefte vanuit de samenleving om meer betrokken te zijn bij maatschappelijke ontwikkelingen en lokale besluitvorming. Op dinsdag 30 mei 2023 zal de Referendumverordening in de gemeenteraad van Sliedrecht worden behandeld.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
De discussie over het invoeren van een correctief referendum is niet nieuw. Het is een onderwerp waar veel politieke partijen zich al langer over buigen. Voorstanders zien het als een manier om de democratie te versterken en de inwoners meer zeggenschap te geven over lokale besluitvorming. Tegenstanders zijn echter van mening dat het de politieke besluitvorming kan vertragen en de kwaliteit ervan kan ondermijnen. En het referendum als instrument past niet in ons systeem van een representatieve democratie zeggen zij. Alleen vergeten de tegenstanders van een referendum dat Rutte onze democratie heeft kalt gesteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten