boekenkastcliteur

De NPO onder vuur van Paul Cliteur: is er sprake van politieke vooringenomenheid?

Binnenlandfeb 25 2023, 16:00
Hoogleraar Paul Cliteur heeft onlangs zijn bezorgdheid geuit over de NPO en haar programmering. Hij is van mening dat de NPO-programma's politici van grote partijen zoals VVD, D66, en CDA steeds weer uitnodigen, terwijl de rest van de partijen zelden tot nooit aan bod komen. Volgens Cliteur is deze selectiviteit van de NPO-programmering volstrekt onaanvaardbaar. Cliteur vraagt zich af waarom de NPO zo selectief is in het uitnodigen van politici, en of het te maken heeft met angst dat de regeringspartijen hun winkeltje zouden slopen als zij worden gepasseerd.
Het onderzoek van Diversiteitswatch heeft de bezorgdheid van Cliteur bevestigd. Het programma Op1 heeft in 2023 tot dusverre 18 keer de VVD uitgenodigd, 11 keer D66, 7 keer CDA, 6 keer GroenLinks, 5 keer PvdA, 3 keer ChristenUnie, en slechts een keer BBB, BIJ1, SP, SGP en PvdD. Partijen als PVV, JA21, FVD, BVNL en Volt zijn nog helemaal niet aan bod gekomen. Dit roept de vraag op of de NPO-programmering wel objectief en evenwichtig is.

Bij @op1npo kon u gisteren genieten van Lousewies (D66), Jesse (GL) en Fred (VVD)! In verkiezingsjaar 2023: VVD : 18 Optredens D66 : 11 CDA : 7 GL : 6 PvdA : 5 CU : 3 BBB : 2 BIJ1 : 1 SP : 1 SGP : 1 PvdD : 1 DENK : 1 PVV : 0 JA21 : 0 FVD : 0 BVNL : 0 VOLT : 0

617
Reply
De vraag is waarom sommige politieke partijen vaker worden uitgenodigd dan andere. Mogelijk speelt bekendheid van de politici en/of populariteit van de partijen een rol. Toch? Nou ja, eigenlijk niet. Want dan zou het CDA nooit de derde plek moeten innemen. En de PVV zou op plek twee of drie moeten zijn qua uitnodigingen, wat ook geldt voor BBB. Trouwens, FVD is veruit de grootste ledenpartij van Nederland. Maar die partij mag letterlijk nooit langskomen.
De meest logische verklaring: de redacties zijn politiek gekleurd. Ze steunen het partijkartel. Volgens Cliteur is het mogelijk dat dit niet eens uit liefde gebeurt, maar meer uit lijfsbehoud:
Het is van belang dat de NPO-programmering objectief en evenwichtig is, en dat politieke partijen gelijke kansen krijgen om hun standpunten te delen met het publiek. Daarom vraagt Cliteur (retorisch) aan de Ombudsman wat die hier eigenlijk van vindt. Want die uit te pas en te onpas op Omroep ON!, zogenaamd omdat die partij te gekleurd is, maar waarom zegt de ombudsman er niets over dat dit nog veel meer geldt voor al die oude omroepen die Nederland al jaren dagelijks overspoelen met hun linkse propaganda?

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

De kritiek van Cliteur is dus terecht en de NPO zou er goed aan doen om hier serieus naar te kijken. De ombudsman zou ook een rol kunnen spelen in het monitoren van de NPO-programmering en ervoor te zorgen dat er geen sprake is van vooringenomenheid en dat alle politieke partijen eerlijk worden behandeld.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Kortom, de NPO moet zich bewust zijn van de rol die zij speelt in de publieke opinie en ervoor zorgen dat zij een evenwichtige programmering heeft, waarin alle politieke partijen eerlijke kansen krijgen om hun standpunten te delen. De kritiek van Cliteur kan bijdragen aan het bewustzijn van de NPO over deze belangrijke kwestie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten