shutterstock 2359239007

Goed doel voor slachtoffers Marokko in zwaar weer door administratieve problemen

Binnenlandsep 18 2023, 11:00
De Nederlandse Stichting Najiba, een bekende liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko, bevindt zich in woelig water. Volgens berichtgeving gisteren in het Financieele Dagblad dreigt ING de bankrekening van de stichting op te zeggen, daar deze niet zou voldoen aan bepaalde regelgeving. De kern van het probleem? Een rammelende administratie.
Stichting Najiba, die onderdeel uitmaakt van de grotere inzamelactie opgezet door cabaretier Najib Amhali, haalde in enkele dagen een indrukwekkende som van 900.000 euro op voor de slachtoffers. Een geldbedrag dat zonder twijfel levens kan veranderen. Echter, het lijkt erop dat, tenminste tijdelijk, dit geld niet naar de beoogde bestemming zal stromen.
Hoewel ING, uit privacy-overwegingen, niet dieper op de kwestie wenst in te gaan, onthult het FD na diepgaand onderzoek dat de problemen wellicht wortelen in bankregels ontworpen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. De administratieve gebreken en de betrouwbaarheid van de accountant van de stichting zouden hierbij vraagtekens oproepen.
Terwijl de slachtoffers in Marokko nog steeds in nood verkeren, bevindt Stichting Najiba zich in een juridisch gevecht in Nederland. De vraag rijst of Najiba in staat zal zijn haar bankrelatie te behouden, of dat de instelling gedwongen wordt te stoppen met haar nobele inspanningen. Het verliezen van hun bankrekening zou zonder meer een zware klap zijn voor de stichting en haar begunstigden.
De toekomst lijkt onzeker. Ondanks de rooskleurige inzamelresultaten van de afgelopen dagen, staan de stichting en haar advocaten voor een moeilijke uitdaging. De implicaties zijn duidelijk: indien andere banken weigeren de stichting als nieuwe klant te accepteren, kan dit het definitieve einde betekenen voor Stichting Najiba.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Het is op dit moment onduidelijk hoe dit verhaal zich verder zal ontvouwen. De advocaat van de stichting overweegt een kort geding, mochten gesprekken met ING op niets uitlopen. Wat dit alles illustreert, is het belang van een solide administratieve fundering voor alle stichtingen en liefdadigheidsinstellingen. In een wereld waar transparantie en betrouwbaarheid centraal staan, is het essentieel dat goede doelen niet alleen werken met een goed hart, maar ook met een strak georganiseerde administratie. Laten we hopen dat er voor Stichting Najiba en de slachtoffers in Marokko snel een oplossing komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten