Hart voor Den Haag eist actie: De Mos slaat alarm over 'oorlogszone' in Den Haag door aanhoudend explosiegeweld

Binnenlandfeb 05, 16:00
Na weer een weekend dat de rust in Den Haag wreed verstoord werd door explosies, is de maat vol voor Hart voor Den Haag. Met de explosieteller die angstwekkend richting de 60 kruipt, lijkt de Haagse gemeenteraad meer geïnteresseerd in winterslaap dan in waken over de veiligheid van haar burgers. "Terwijl de bewoners van de Medemblikstraat voor de vierde keer sinds Nieuwjaar uit hun slaap geschud worden door explosies, blijft een krachtige reactie van onze gemeenteraad en burgemeester Jan van Zanen uit. De slappe houding van de burgemeester, verwoord in een nietszeggende brief, vraagt om een dringend debat," aldus Hart voor Den Haag.
De fractievoorzitter Richard de Mos en zijn partijgenoten trekken ten strijde tegen het gewelddadige fenomeen dat hun stad teistert. "Cameratoezicht en panden sluiten is dweilen met de kraan open. We moeten dit explosiegeweld bij de wortel aanpakken. In overleg met politie en defensie moet een speciale eenheid opgericht worden om dit geweld een halt toe te roepen," benadrukt De Mos. Deze speciale eenheid zou niet alleen de explosies moeten bestrijden, maar ook het schreeuwende tekort aan politieagenten moeten compenseren.
De situatie in Den Haag, waar explosies gerelateerd aan drugsbendes steeds vaker voorkomen, wordt door Hart voor Den Haag vergeleken met oorlogstaferelen. "We zien dat Zweden al het leger inzet bij gelijksoortige situaties. Het wordt tijd dat we deze realiteit onder ogen zien en dezelfde vastberadenheid tonen," stelt De Mos.
Maar het probleem is breder dan alleen de explosies. Hart voor Den Haag wijst op de verontrustende betrokkenheid van jongeren bij deze gewelddadige incidenten. "Kinderen tussen 11 en 15 jaar zijn nu betrokken bij bomaanslagen. Dit is een direct gevolg van een opkomende straatcultuur die respectloosheid en normvervaging promoot. Het is hoog tijd dat de gemeente onze motie serieus neemt en investeert in veiligheid, in plaats van miljoenen te verspillen aan klimaatbeleid terwijl onze straten veranderen in gevaarlijke zones," kritiseren De Mos en Guernaoui.
Met de aanvraag voor een nieuw debat hoopt Hart voor Den Haag de gemeenteraad wakker te schudden. "Het is de hoogste tijd dat men de ernst van de situatie inziet en actie onderneemt. De veiligheid van onze burgers staat op het spel," sluit De Mos af, terwijl de stad wacht op een antwoord dat het tij kan keren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten