Nederland groeit naar 17,8 miljoen inwoners: vooral door immigranten

Nederland groeit naar 17,8 miljoen inwoners: vooral door immigranten

Binnenlandjan 04, 9:10
Nederland groeit naar 17,8 miljoen inwoners, maar dat komt vooral door immigranten. Volgens oud-CBS-demograaf Jan Latten is de Nederlandse samenleving zich aan het opheffen door het dalende geboortecijfer. BVNL-Tweede Kamerlid Wybren van Haga heeft daarom een spoeddebat aangevraagd met de minister-president en de staatssecretaris van Asiel over deze zorgwekkende ontwikkeling.
Oud-CBS-demograaf Jan Latten stelt in de Telegraaf dat er meerdere factoren zijn die kunnen bijdragen aan het dalende geboortecijfer in Nederland. Zo kan het gevoel van onzekerheid dat werkende twintigers en dertigers ervaren wanneer zij niet vaak een vast contract krijgen aanboden, ervoor zorgen dat ouderschap wordt uitgesteld. De woningcrisis kan ook een rol spelen, doordat mensen die geen geschikte (vaste) woonruimte kunnen vinden, twee keer nadenken voordat ze aan gezinsuitbreiding beginnen. Daarnaast kan het zo zijn dat mensen op steeds latere leeftijd op zoek zijn naar een "duurzame" relatie en daarom vaker "try out-relaties" hebben, wat kan leiden tot een lager kindertal. 
Van Haga wijst erop dat de bevolkingssamenstelling in onbalans raakt doordat de groei niet door natuurlijke aanwas komt. Het is ongelooflijk dat het kabinet deze groei niet ziet aankomen en niets doet om de groei door immigratie in te perken. Dit terwijl het aantal immigranten vorig jaar, onder andere door de oorlog in Oekraïne, sterk is toegenomen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen om de bevolkingsgroei in Nederland in goede banen te leiden. Het is niet wenselijk dat de bevolkingssamenstelling verder in onbalans raakt door de toename van immigranten. Het is daarom tijd voor een spoeddebat over deze kwestie en voor maatregelen om de groei door immigratie in te perken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten