640px Sinterklaas_portrait

Omroep ON! roept Nederlanders op: 'Buig niet voor Woke, vier Sinterklaas gewoon met Zwarte Pieten'

Binnenlandnov 08 2022, 20:30
Omroep ON! van Arnold Karskens heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing van de NPO om het Zwarte Pietenjournaal dit jaar te weigeren. ON! vindt deze weigering volstrekt onzinnig, onacceptabel, en ook nog eens ronduit achterlijk. "Het traditionele Sinterklaasfeest" hoort namelijk bij Nederland. En daar zit ON! zich voor in.
"Tot onze grote spijt mag Ongehoord Nederland dit jaar geen Zwarte Pietenjournaal uitzenden. De NPO heeft ons plan hiervoor afgekeurd," aldus ON! Dat is natuurlijk heel jammer, maar dit betekent niet dat de omroep bij de pakken neer gaat zitten. Nee, ON! vecht terug. Soortemet.
"Behoud van de Nederlandse cultuur is één van de kernwaarden van onze omroep," stelt ON! daarom. "Hierbij nemen Sinterklaas en Zwarte Piet een speciale plek in. Het grootste kinderfeest van ons land is een prachtige traditie die we graag in ere willen houden, net als de meeste Nederlanders. Een meerderheid wil nog steeds het originele feest met Zwarte Piet en geen roetveegpieten waarmee de magie voor kinderen verdwijnt."
De redenering van ON! is - terecht - dat kinderen roetveegpieten herkennen. Als ze zo'n 'Piet' zien weten ze onmiddellijk dat het nep is. Vaak herkennen ze de dienstdoende Piet zelfs. Bij de echte Zwarte Piet was dat nooit het geval. Voor kinderen waren Zwarte Pieten onherkenbaar.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Toch betekent dit beroep niet dat het Zwarte Pietenjournaal dit jaar waarschijnlijk, of zelfs maar mógelijk, toch doorgaat.
"Uit protest tegen de gang van zaken hebben we een pro forma bezwaarschrift ingediend bij de NPO. Dit zal, vanwege tijdgebrek, mogelijk niet meer leiden tot eenZwarte Pietenjournaal dit jaar," stelt ON! namelijk.
Maar vervolgens heeft ON! een oproep voor alle trots Nederlanders. Voor alle mensen die onze oude tradities in ere houden, en die met heel veel plezier terugkijken op hun eigen Sinterklaasavonden als kinderen.
"Wij roepen eenieder op niet te buigen voor de woke agenda en met trots het originele Nederlandse feest te blijven vieren," sluit ON! af.
Een heel mooi principieel initiatief, natuurlijk... alleen was het jammer genoeg tien jaar geleden al duidelijk dat traditionalisten deze strijd zouden verliezen. De progressieve wokers waren vanaf dag één veel te radicaal - die zouden geen 'nee' accepteren. En de politiek was vanaf dag één al geneigd om die mensen hun zin te geven. De enige reden dat een partij als de VVD nog wat lastig deed was vanwege electorale overwegingen.
Afijn, soms is het ook waardevol om te strijden als de strijd al verloren is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten