shutterstock 1173152773

Politie roept op tot landelijk vuurwerkverbod na onrustige jaarwisseling: "We zijn toe aan een kentering!"

Binnenlandjan 03 , 14:00
Korpschef van de politie in Amsterdam, Frank Paauwe, pleit voor een landelijk vuurwerkverbod. Volgens Paauwe is dit de enige manier om schade, gewonde agenten en uitgebroken rellen tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Het afsteken van vuurwerk creëert volgens de korpschef een sfeer van wetteloosheid. Agenten kunnen niet zien of er sprake is van legaal of illegaal vuurwerk.
"We zijn toe aan een kentering", zegt Paauw tegenover de NOS, die tegelijkertijd een oproep doet aan de politiek. "We krijgen altijd veel sympathie na de jaarwisseling en er wordt veel schande van gesproken, maar dan houdt het op. Een vuurwerkverbod zal écht helpen."
Tijdens de afgelopen jaarwisseling ging het opnieuw op veel plaatsen mis. Er was sprake van vernielingen, brandstichting, agressie tegen hulpverleners, enzovoort. Ruim 200 mensen werden opgepakt. Deze week zullen naar aanleiding van alle ongeregeldheden 200 agenten aangifte doen van een vuurwerkincident. Het zou niet alleen gaan om agenten die gewond zijn geraakt, maar ook om agenten die zware explosieven naar hun hoofd kregen gegooid.
Maar de oproep tot een landelijk vuurwerkverbod krijgt vooralsnog weinig gehoor bij de landelijke politiek. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, VVD, PVV, NSC en BBB, zijn tegen. Mensen die gewoon met hun gezin of vrienden voor de deur wat pijlen afsteken, zijn volgens deze partijen niet het probleem. Het gaat vooral om het aanpakken van relschoppers die vaak illegaal vuurwerk hebben gekocht, waarop dus gehandhaafd moet worden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
De VVD streeft ernaar om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wet verboden wapens en munitie, waardoor de straffen voor overtreders verhoogd worden. BBB zoekt naar alternatieve oplossingen voor een algeheel verbod en wil in gesprek met de politie, waarbij ze verwijzen naar een "gedragsprobleem". NSC pleit voor een uitbreiding van het verbod op gezichtsbedekkende kleding, vanwege het gebruik van bivakmutsen bij rellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten