screen shot 2022 08 17 at 12

Totaal niet schokkende ontwikkeling: 'Bij VWS was al bekend dat Sywert extra opslag op prijs rekende

Binnenlandaug 17 2022, 10:37
Je gelooft het niet - of misschien ook wel - maar uit nieuwe documenten blijkt dat het ministerie voor de controversiële mondkapjesdeal met Sywert van Lienden wist dat de oud-CDA'er een "extra opslag" rekende. De prijs was té hoog. Men wist het... en toch gingen ze ermee akkoord. Zou dat iets te maken kunnen hebben met zijn politieke (partij-) contacten?
Het Openbaar Ministerie heeft ten lange leste beslag laten leggen op de bezittingen van Sywert van Lienden (en zijn mondkapjeskompanen) in Nederland, Zwitserland en Luxemburg. Want, jawel, de heren hadden hun geld voor een deel naar het buitenland gesluisd. Volgens Sywerts advocaat is er gekozen voor Zwitserland omdat het rendement daar relatief hoog is. Oké dan.
Dat zal wel. Wat veel interessanter is, is het feit dat het nú bekend is geworden dat bepaalde figuren op het ministerie van VWS al vóór de mondkapjesdeal wisten dat Sywert een "extra opslag" op de prijs berekende. Er moest anderhalf keer meer betaald worden voor Sywerts mondkapjes dan normaal het geval was. Het was "een opslag op de prijs bovenop de bekende opslag," aldus emails en verkoopvoorstellen. 
Interessant. Fascinerend, zelfs. Want het ministerie beweert nog steeds dat er niet te veel betaald is. Of, als dat wel zo is, nou, dan wist niemand daarvan.
Klopt niet. "Ik zie nog steeds geen toegevoegde waarde, een opslag op de reeds bekende opslag, en weinig aandacht voor wat het de moeite waard zou maken die opslag te betalen bovenop de prijs," staat te lezen in een email gedateerd 13 april 2020. Kijk maar (deze email is afkomstig van VWS en gepubliceerd in de media vandaag; de afzender en ontvanger zijn weggepoetst door het ministerie, ongetwijfeld in een poging te voorkomen dat wij weten wie hiervan op de hoogte waren).
Het hele document kan hier gedownload worden. Hier is de directe PDF-link. Als je daar op klikt wordt die gedownload en geopend en dan kun je dus alle documenten inzien die gisteravond zijn vrijgegeven.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het moge duidelijk zijn dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is. Want wie wist hierover, wanneer, en welke rol speelde die persoon in de totstandkoming van de mondkapjesdeal?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten