uwv breda dscf0504

UWV onder vuur: Autoriteit Persoonsgegevens eist verantwoording over illegale gegevensverzameling

Binnenlandjul 16 2023, 12:30
De Nederlandse uitkeringsinstantie UWV is onlangs in opspraak geraakt vanwege het ongeoorloofd verzamelen van persoonlijke gegevens van WW-uitkeringsgerechtigden, met als doel te controleren of zij illegaal in het buitenland verbleven. Naar aanleiding van deze kwestie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens om opheldering gevraagd, meldt de NOS.
Een woordvoerder van UWV heeft bevestigd dat er op een niet-toegestane manier IP-adressen zijn vergaard en verwerkt. Zodra dit aan het licht kwam, heeft de organisatie juridisch advies ingewonnen en de activiteiten direct gestaakt. De aanleiding voor deze ongeoorloofde handelswijze was een grootschalig fraudeschandaal met WW-uitkeringen in 2019.
Het UWV heeft als taak om toezicht te houden en handhaving uit te voeren om te verifiëren of rechten en verplichtingen worden nageleefd. Het is een vereiste dat mensen die een WW-uitkering ontvangen in Nederland verblijven en beschikbaar zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt, benadrukt de woordvoerder.
Het betreffende systeem, genaamd "risicoscan verblijf buiten Nederland", bleek niet te voldoen aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Telecommunicatiewet. Bovendien heeft UWV ook op onrechtmatige wijze cookies geplaatst bij bezoekers om hen te volgen, zo meldde het ministerie van Sociale Zaken vorige maand aan de Tweede Kamer.
Als gevolg van deze onthullingen is het systeem in februari stopgezet. Het UWV werkt momenteel aan een herziene aanpak voor de risicoscan, met als doel deze in lijn te brengen met de geldende wetgeving. Het ministerie geeft aan dat er verder onderzoek nodig is voordat de aangepaste werkwijze kan worden geïmplementeerd. Men streeft ernaar om de risicoscan begin 2024 weer operationeel te hebben.
Deze controversiële gang van zaken heeft geleid tot verontwaardiging in de Tweede Kamer. Stephan van Baarle van DENK heeft de minister van Sociale Zaken om verduidelijking gevraagd en noemt de handelswijze van het UWV "onaanvaardbaar".
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten