Filmpje! World Economic Forum vol lof over China's investeringen in natuur, er is alleen niets natuurlijks aan

Filmpje! World Economic Forum vol lof over China's investeringen in natuur, er is alleen niets natuurlijks aan

Klaus Schwab gaat voor een Great Reset. Bron: Foundations World Economic Forum / Flickr (CC BY 2.0)

Soms kun je je afvragen of het World Economic Forum (WEF) zichzelf wel serieus neemt. WEF-voorzitter en Bond villain Klaus Schwab opende vandaag de Davos Agenda en introduceerde China's president-voor-het-leven Xi Jinping aan. Niet lang daarna startte ook de social media-campagne op. Nu wil het WEF ons doen geloven dat China in de natuur investeert en als voorbeeld zou moeten gelden voor de rest van de wereld.

Klaus Schwab heeft het in zijn introductie over 'nature-based solutions', wat klinkt een leuke manier om de natuur zijn gang te laten gaan. Zoiets als houtkap terugdringen zodat regenwoud zich kan herstellen. Of overbevissing tegengaan zodat vispopulaties zich weer aansterken. Nou, dergelijke voorbeelden blijken een behóórlijk eind in de verkeerde richting te zijn gedacht!

In dit filmpje is te zien wat er precies met 'nature-based solutions' wordt bedoeld. China stampt even een 'organische melkboerderij' uit een stuk woestijngrond. Hele delen van de woestijn van Binnen-Mongolië zijn, geheel 'nature-based', omgetoverd in een grootschalige voedselfabriek.

En de oorspronkelijke nomadische bevolking die er al eeuwen leeft? Die zijn nu gewoon in dienst genomen. Hun hele cultuur en leefgebied is weliswaar naar de knoppen, maar dan heb je wel wat extra maïsvelden en grazende koeien! Poeh, wat gaan we onder leiding van China en het WEF toch een glorieuze toekomst tegemoet!

Door dit soort filmpjes wantrouwt men het World Economic Forum alleen maar meer. Alles wijst erop dat ze mooie wollige taal gebruiken en in de praktijk iets heel anders bedoelen. Hier is namelijk helemaal niets 'nature-based' aan, want het betreft gewoon extreem intensieve veehouderij in wat eerder nog woestijn was. Het ligt er in dit filmpje alleen zó dik op, dat je haast niet anders kunt dan je afvragen of het WEF het zelf nog wel gelooft. Sowieso ben je eigenlijk al alle geloofwaardigheid kwijt zodra je China als lichtend voorbeeld beschouwt voor de rest van de wereld, maar daadwerkelijke principes zijn toch niet voor het WEF weggelegd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties