48671907787 4202b2cb91 c

Filmpje! World Economic Forum vol lof over China's investeringen in natuur, er is alleen niets natuurlijks aan

Buitenlandjan 17 2022, 20:00
Soms kun je je afvragen of het World Economic Forum (WEF) zichzelf wel serieus neemt. WEF-voorzitter en Bond villain Klaus Schwab opende vandaag de Davos Agenda en introduceerde China's president-voor-het-leven Xi Jinping aan. Niet lang daarna startte ook de social media-campagne op. Nu wil het WEF ons doen geloven dat China in de natuur investeert en als voorbeeld zou moeten gelden voor de rest van de wereld.
https://twitter.com/disclosetv/status/1483023169678192644
Klaus Schwab heeft het in zijn introductie over 'nature-based solutions', wat klinkt een leuke manier om de natuur zijn gang te laten gaan. Zoiets als houtkap terugdringen zodat regenwoud zich kan herstellen. Of overbevissing tegengaan zodat vispopulaties zich weer aansterken. Nou, dergelijke voorbeelden blijken een behóórlijk eind in de verkeerde richting te zijn gedacht!
https://twitter.com/wef/status/1483121974746435584
In dit filmpje is te zien wat er precies met 'nature-based solutions' wordt bedoeld. China stampt even een 'organische melkboerderij' uit een stuk woestijngrond. Hele delen van de woestijn van Binnen-Mongolië zijn, geheel 'nature-based', omgetoverd in een grootschalige voedselfabriek.
En de oorspronkelijke nomadische bevolking die er al eeuwen leeft? Die zijn nu gewoon in dienst genomen. Hun hele cultuur en leefgebied is weliswaar naar de knoppen, maar dan heb je wel wat extra maïsvelden en grazende koeien! Poeh, wat gaan we onder leiding van China en het WEF toch een glorieuze toekomst tegemoet!
Door dit soort filmpjes wantrouwt men het World Economic Forum alleen maar meer. Alles wijst erop dat ze mooie wollige taal gebruiken en in de praktijk iets heel anders bedoelen. Hier is namelijk helemaal niets 'nature-based' aan, want het betreft gewoon extreem intensieve veehouderij in wat eerder nog woestijn was. Het ligt er in dit filmpje alleen zó dik op, dat je haast niet anders kunt dan je afvragen of het WEF het zelf nog wel gelooft. Sowieso ben je eigenlijk al alle geloofwaardigheid kwijt zodra je China als lichtend voorbeeld beschouwt voor de rest van de wereld, maar daadwerkelijke principes zijn toch niet voor het WEF weggelegd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten